Zoque.Forum
»
Kısa Film
|
| Sinema Sinema,TV ve sanatsal görüntü ile ilgili konulara bu bölümde yer verip tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: Gelibolu
|
Re: Kısa Film
Merhabalar,
Bu aldığım bilgiler ışığında elimizdeki amatör kamera ile çekmeyi deneyeceğiz. Zaten bütçemiz olmadığı için kameraya harici para harcayamayacağız artık. Şu an tek düşündüren ses için mikrafon bulmak; onu da halledersek biraz daha yol almış olacağız. Peki birşey sorayım, şu filmlerde Sahne 1 Çekim 3 gibi bilglerin yazdığı ve kameranın önüne tutulup çekilen şey nedir? Faydası nedir? |
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
o da herlade montaj yapılırken hangi görüntü hangi çekimdi diye yönetmen için bir kolaylık sağlıyor olsa gerek. hani tuttuğumuz notların kenarına yazarız ya işte "biyoloji notları" falan diye. onun gibi.
not: tamamen kişisel sallamamdır. mesaj yazmamdaki asıl sebep, şu mikrafonlardan bulduğunuz taktirde nasıl, nerden, kaç paraya bulduğunuzu buraya yazarsan eğer, bizim gibi diğer meraklılar için de faydası olur. : ) |
|
|
|
|
|
|
#14 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#15 (permalink) |
|
|
Merhabalar,
cgencer cevap için teşekkür ediyorum. Anladığım kadarıyla filmin her anında bulunacak bizler için gereksiz bir aparat olacak. Bu sırada Kısa Film 'e ilgi duyanların www.babun.org adresindeki ekip 42 filmini seyretmesini tavsiye ediyorum. Bir de Paradox vardı ama onun url si şu an aklımda değil. |
|
|
|
|
|
#16 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Maxipower:
Oky'nin belirttiği konuda kitap adı ve web sitesi söylemiştim, bence onlar ilk deneme için yeter de artar bile, özellikle kitabı mutlaka almalısınız her konuya değilmiş bir kitap. İkincisi ise Marker kullanımıyla ilgili (ben clap değil marker olarak biliyordum, alışkanlık da olabilir), marker sette bulunmayacak bir montajcı için gereklidir şeklinde bir olay yok pek. Montajı ister yönetmen, ister başrol oyuncusu, ister alakasız bir montajcı yapsın, marker'sız çekimler bir işkence olacaktır. Mesela şöyle söyleyeyim, bir sahne için 10 tane çekim yapılmış, montajı yapan baştan sona seyretti, 3 ve 6.'yı beğendi, diğerleri sorunlu çekimler. Şimdi marker'sız bu ikisine tekrar bakmak için baştan sona bütün çekimleri seyredip içinden birinci çekim ikinci çekim diyerek sayması gerekir. Yine hangi sahneyi kullanacağını seçtikten sonra da, bu 10 çekimi baştan seyredip o çekime kadar sayması gerek. Uzun lafın kısası bu küçük ayrıntı 10 dklık bir montajı yarım saate çıkartır ve bu süreci oldukça sinir bozucu hale getirir. Marker'ların özelliği hem görüntüleri itibariyle hem de özellikle çekim başındaki belirgin "tak" (clap) sesiyle sahneleri ayırır ve ileri bir montaj programıyla bu tak seslerini arayarak otomatik olarak bir sonraki çekime gelebilirsiniz. Ancak amatör bir çekim için gidip gerçek bir marker almanız gerekmiyor, bir karton parçası bile kesseniz mutlaka sahneleri belirlemelisiniz, az bir uğraşla ileride çok zaman kazanırsınız. |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) |
|
|
Merhabalar,
mastro filmleri indirdim. Üç gündür 800 MB kısa film indirdim ve seyrettim. Çok güzel filmler yanında bana çok garip gelenlerde oldu ama hepsinin inanılmaz faydası oldu. Bu sırada marker veya clap dediğiniz aparat için klaket ismini duydum. Baya çok ismi olan bir aletmiş ![]() Neyse, sanıyorum haklısın. Montajı kolaylaştırmak için böyle birşeyler kullanmalıyız. Bu sırada bu kitabı araştırayım bende ![]() |
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
|
7 kısa filmden oluşan Kristal Cüce 1 DVD'si çıktı! 7 kısa film 7 yönetmen... 2006'ya damgasını vuran kısa filmler bu DVD'de.
• Beyinsiz - Ayçe Kartal • Annem Sinema Öğreniyor - Nesimi Yetik • Retro Aşklar Bahanesi- Ümit Olcay • Karşılaşma - Selcen Ergun • Potkal - Gökçe Pehlivanoğlu • Ayça'yı Neden Seviyorum - Müfit Samık • 2 Eylül - Emre Ergül ![]() İdeefixe'ten satın almak ve detaylı bilgi için tıklayınız. "Geçtiğimiz yıl çekilen yedi kısa Türk filmi, sinema severler için Kristal Cüce 1 isimli DVD'de bir araya getirildi. 2006 yılına damgasını vuran yedi kısa film, bir DVD'de toplandı. Türkiye'de örneğine pek de rastlanmayan ve kısa filmlerden oluşan bu DVD'nin adı, Kristal Cüce 1. Esen Müzik etiketiyle çıkan DVD'deki eserler, Emre Ergül'ün 2 Eylül, Ayçe Kartal'ın Beyinsiz, Nesimi Yetik'in Annem Sinema Öğreniyor, Ümit Olcay'ın Retro Aşklar Bahanesi, Selcen Ergun'un Karşılaşma, Gökçe Pehlivanoğlu'nun Potkal ve Müfit Samık'ın Ayça'yı Neden Seviyorum adlı kısa filmleri. Bundan birkaç yıl öncesine kadar maddi yetersizlikler nedeniyle pek ciddiye alınmayan kısa filmlere olan ilgi git gide artıyor. Bu DVD de, artan ilginin bir kanıtı. Kristal Cüce 1'deki yedi kısa film arasından en uzunu olan 2 Eylül, 20 dakika 5 saniye sürüyor. Filmde, askerliğini Doğu'da asteğmen olarak yapan bir genç, orada iki arkadaşını kaybeder. Eve döndükten sonra eski hayatına uyum sağlayamaz ve 13 yıl odasından çıkmaz. 12 dakika 20 saniye süren Retro Aşklar Bahanesi'nin konusu işe şöyle: Bir dolunay gecesinde saçlarını kesen adam aşka veda etmek için evden çıkar. Aşkla karşılaşır, aşkı yaşar, aşk biter. Her şey geçmişteki aşklar gibidir ve geri sarılabilir. DVD'de yer alan kısa filmler arasında yer alan Potkal, geçtiğimiz yıl Metro Group Kısa Film Yarışması'nda birinci, Ayça'yı Neden Seviyorum ise ikinci olmuştu. " http://kultur.sabah.com.tr/sin109-30-20070818-101.html |
|
|
|
|
|
#19 (permalink) |
|
|
yeni bir başlık açmak istemedim, hazır burada böyle bir konu varken.. konuyla bir şekilde alakalı çünkü.
ben de şunu merak ederim hep. şimdi biz kamerayı alıp çekim yapsak yürürken, mutlaka titrer görüntüler, bu da amatörlük hissi verir. hani filmlerde vardır ya, karakterin gözünden ilerlersin vs. heh işte bu efekti biz bedavaya üretmiş oluyoruz :)) her neyse. mantıklı olarak kamerayı zıt bir ağırlık ile dengeleyip bu sorunu aştıklarını düşünürdüm. dvd kamera arkalarını izledikçe de çok uzak bir tahmin yapmadığımı keşfettim. benim istediğim şey bunun için satılan birşeyler var mı? yada kendin-yap tarzında bir pratiklikle çözüme ulaşabilir miyiz.. youtube'dan falan link bulursam eklerim. ne demek istediğim o zaman daha net anlaşılacaktır ama, hani kamerayı değil de onun altına takılan bir ağırlığın orta kısmını tutarsınız. siz yürüseniz de kamera sarsıntısız ilerler. 5 kiloluk bir ağırlığın altına bir opa takıp en alttaki kısma da 15 kilo bir ağırlık bağladığınızı düşünün. ve 5 kiloya yakın kısımdan sopayı kavrayın. ve kolunuzu sağa sola hareket ettirdiğinizi düşünün. az çok tahmin ediyorsunuzdur hissedeceğiniz olayı :) işte tam olarak bundan bahsediyorum. bunu fizikçiler de açıklıyorlardır bir şekilde. yani tamamen bilimsel konuşuyoruz burada :p |
|
|
|
|
|
#20 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
PARADOX dediğin, gerilim türünde çekilmiş olan kısa film ise, sanırım benim kısa filmimden bahsediyorsun. Olabilir mi? |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!