Zoque.Forum
»
Kısa Film
|
| Sinema Sinema,TV ve sanatsal görüntü ile ilgili konulara bu bölümde yer verip tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Gelibolu
|
Kısa Film
Merhabalar,
Üniversite okuyanlar bilir, üniversite öğrencileri pek yerinde duramaz. Böyle garip garip şeyleri yapmak için uğraşırlar. İşte bizde aynen bir garip iş bulduk kendimize ve kısa film çekmeye karar verdik. Oturduk senaryo yazdık, yani bir kısa film için güzel gibi duruyor senaryo. Ancak şimdi işin cafcaflı bölümü başlıyor yani teknik konular. Aklıma takılan o kadar çok soru var ki? ilk ikisini hemen dile getireyim. 1) Bizim düşüncemiz bu filmi amatör el kamerası ile çekmekti, bu olabilir mi? 2) Ses. en büyük sorun bu herhalde. Sesi nasıl alacağız? Biz sesli çekim yapmayı planlıyoruzda, ne önerirsiniz? |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: Kısa Film
montajının kolay olabilmesi için DV kamerayla çekmeniz pratik olur; kaldı ki günümüzde pek çok kısa metraj film -hatta bazı uzun metrajlılar dahi- DV kameralarla çekiliyor. ses kaydı için sağlam bir mikrofon şart, kamera üstündeki çok ses patlamalarına sebep olur, hele açıkhava çekimi varsa, sürekli rüzgarı dinlersiniz. o yüzden dış mekanda kullanım için rüzgar koruması olan mikrofonlar vardır, etrafı sünger kaplı. mikrofonun konumuna ve mesafesine göre de zaten çeşitli ses algılama biçimli çeşit vardır.
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Merhaba,
DV kamera mı? Bu konuda sanıyorum biraz daha bilgiye ihtiyacım olacak. Ses için bizde benzer mikrofon düşünüyoruz. Zira açık hava çekimleri oldukça fazla. Peki montaj için ne önerirsiniz? Hangi program bizi daha kolay sonuca ulaştırır? |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Premiere Pro veya Avid biçilmiş kaftan. sanmam ki özel efektler vs gereksin, öyle ise de after effects tardımcı olur.
kamera tabii ki DV kameralar. özellikle 3 ccd (her renk (r-g-b) için ayrı bir algıalyıcısı olan) kameralar güzel sonuç verecektir. ışıklandırma da önemli olabilir, loş ortamları düşünüyorsanız. ama yine de iyi bir 3 ccd DV ile epey iş görürsünüz. mikrofon konusunda tüneldeki dükkanlar çok sağlıklı öneriler sunabilir, işleri ses olduğu için. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Denildiği gibi başlangıçta en önemlisi kameradır, o yeterince iyi olmadan diğer konular biraz boşa kürek çekmek olur. Ancak bunun dışında önemli olan bir film görüntüsü yakalayabilmektir, bu genelde internette pek çok yerde "bir home video değil de bir kısa film çekmek için neler yapılmalı" şeklinde tartışılmıştır.
Ses için bahsedildiği gibi kaliteli ve rüzgar kılıflı bir mikrofon seçilmeli. Mümkün olduğunca sadece diyaloglar ve hafif ortam sesleri çekilmeli, asla ilk kayıtta herhangi bir şekilde müzik kaydedilmemeli. Ayrıca vurma, kapı gıcırtısı, koşma ve her türlü efekt sonradan kaliteli olarak eklenmeli, canlı kayıt yapılırsa gereken etkiyi vermek zorlaşacaktır. Işık home video - kısa film ayrımını en çok belirleyen şeydir. Kaldı ki çözümü aslında kolaydır, bulabileceğiniz kadar büyük beyaz kartonlar alıp çekim sahasına güneş ışığı yansıtmakla bunu yapabilirsiniz, kartonlar beyaz olmasının yanında pürüzsüz ve ışık yansıtmaya uygun olmalıdır. Güneş ışığı asla doğrudan çekim alanına girmemelidir ve yüksek yansıma için bol güneşlı havalar tercih edilmelidir. Işığın ne kadar iyi yansıdığını kameranın küçük ekranından bile denemeler yaparak anlayabilirsiniz. Eğer bütçeniz yeterli değilse gece çekimlerinden kaçınmanızı tavsiye ederim. Kameralar tam bir ışık canavarıdır ve geceleyin iyi bir görüntü elde etmek için inanılmaz ışığa ihtiyaç duyarlar. Bu iş zaten genelde gündüz aydınlığı sağlayacak kadar güçlü ışıklarla çekilir ve daha sonra montajda ekran karartılır, ancak bunun da sırıtmaması için iyi bir montaj gerekecektir. Sonuç olarak birkaç özel çekim ve atmosfer dışında gece çekimleri bütçesiz bir film için kaçınılmalıdır. Mutlaka zorunluysa en azından 1000w'lık birkaç spot lamba alınıp (şu apartmanlarda ve binalarda hareket sensorlü olanlar gibi) ortalama bir kalite yakalanabilir. Bir kısa film görüntüsü yakalamanın gerçek sırrı ise kamera hareketidir. Kamera arkasına geçmek hoş bir şeydir, ancak bolca hareket ve zoom ile sanat konuşturmak genelde izleyici için mantıksız görüntüler bütünü oluşturmakla sonuçlanacaktır. Kamerayı kullanan kişi mutlaka bu konuda birkaç kitap okumalı web siteleri gezmelidir. Yönetmenlik ve kameramanlık farklı şeylerdir, kameramanlığı da becerebilen yetenekli yönetmenler vardır ve bu yüzden yanlış anlaşılmaktadır. Yönetmen olsun olmasın bu işi en iyi kotaran kimse o yapmalıdır. Mutlaka bir tripod kullanılmalı, çok çok az ve düzeyli kamera hareketleri yapılmalı, önceden başka filmler ayrıntılı incelenip nerede uzak çekim yapılacak, nerede yakın çekim yapılacak, kamera insanların kafalarını görüntünün neresine koyuyor bunlar hep incelenmelidir. En zor durumda kalana kadar asla zoom kullanılmamalıdır, bu doğal bir görüntü değildir. Hareket gerekiyorsa kamera yaklaştırılmalı / uzaklaştırılmalıdır. Bunun için hareketli bir tripod yapabilir ya da kameramanı tekerlekli bir koltuğu oturtup itebilirsiniz. Ancak kamera hareketleri doğum günü filmi çeker gibi olursa büyük bir hayal kırıklığı yaşanacaktır son görüntüde. Son olarak montaj da renk düzenleriyle biraz oynayıp filmin bütününde aynı renklerin öne çıkması sağlanmalıdır (Photoshop'da iyi renk düzenlemesi yapabilen biri premiere'i kısa sürede kotarabilir). Bir de filmin üstüne ve altına siyah bant eklenerek yapay bir geniş ekran görüntüsüyle film çok daha profesyonel gösterilebilir. Mümkün olduğu yerlerde de sesleri stereo yaparsanız yine profesyonel duracaktır. İlk bakışta aklıma gelenler bunlar, temel şeyleri halletikten sonra sırf interneti kullanarak bile özel efektlerden montaj hilelerine, kamera yöntemlerini pek çok şey bulabilirsiniz. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
Selamlar,
maestro hakikatli cevabın için teşekkür ediyorum. Gerçekten çok faydalı bilgiler edindim. Şöyle birşey sorayım, bu konuda direk aklına gelen kitap ve internet sitesi isimleri var mı tavsiye edebileceğin? Bu sırada ben ne yazıkki Sakarya'da okuyorum bu yüzden tünel uzak buralara ![]() |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
merhaba,
bizim de böyle bir projemiz vardı: Amatörce.. e yarım kaldığını belirtmeme gerek yok sanırım : ) linkte belki ilgini çekecek bir şeyler bulursun diye veriyorum. ha bi de, maestro'dan öğrendiğim; http://www.kameraarkasi.org var. iyi çalışmalar : ) |
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
Merhabalar,
Valla bakalım bizde başlıyoruz, hayırlısı ne ise o olsun. Benim lise yıllarında böyle bir projem vardı, çekimlere başlamadan birgün önce milli eğitim müdürlüğü hakkımda soruşturma açtı ve bunu engelledi. Ne yazıkki o zamandan beri aklımda kalan birşeydi bu. Bakalım busefer olacak mı? Maddi konular en büyük engel her zamanki gibi. |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
ben de askerlik hatıralarımdan anlatyım :-)
Adobe premiere profesyonel kullanımlar için mükemmeldir. fakat, nasıl Photoshop'u kullanmasını bilmeyenlerin ilk etapta pek birşeyler yapamadığı gibi premiere'de de zorlanılabilir. eğer ben hallederim, programı çözerim derseniz premiere (ve bariz efekt olayları için) biçilmiş kaftandır. amatörce ben de çalışmıştım kısa filmle ilgili (askerdeyken ;-) ). pratik olması açısından hızlı montaj ve çok kolay efekt, geçiş işlerini pinnacle studio ile yapmıştım. sonuçları profesyonelce oluyor... DV kamera ise bildiğimiz küçük el kameralarından. dijital kamera da denilebilir. ben nasıl film yaptığımı anlatayım, fikir vermesi açısından yani. ilk önce malum senaryo ve oyuncular hazır bulunur. bizimkisi normal analog kameraydı. VHS'ye çekim yapıyorduk. çekimlerde harici mikrofon kullanamıyorduk; imkân yoktu. ama çok da kötü olmamıştı. özel mikrofon ile çok daha net ve kesin sesler elde edebilirsiniz... daha sonra kasetimizi video oynatıcısına, video oynatıcısını da harici video capture card'a takıyorduk. onu da USB ile bilgisayara... Capture Card ile üzerinde gelen sınırlı özellikleri olan Pinnacle Studio 8 vasıtasıyla mpeg olarak makinamıza kayıt ediyor, ardından programın içerisinde edit işlemlerine geçiyordum. makaslama, birleştirme, geçiş efekti verme, yazı, arkaplan vs atraksiyonları da aynı program içerisinde sürükle bırak tarzında kolayca yapıyordum. timeline'da konuşma sesi ve müzik şeklinde ayrı iki adet ses kanalı da mevcut. ama sadece 2 tane... (premiere'de çok sayıda ses ve video kanalı var) makina P2 400 mhz, 32 mb ram, 8 mb ekran kartı özelliklerine sahipti. ilk bakışta bu donanımla film yapmak çok zor görünüyordu, ama filmlerimiz kısa olunca (4,6,8 dk'lık) işi kotarıyorduk... en sonunda filmi yine MPEG olarak export etme olayı var. kendinden ayarlı çeşitli export seçenekleri mevcut (tabii import). VCD'yi seçip render etmesini bekliyodum. ta taa işte film :-) askerliğimin bitmesine yakın windows movie maker 2'yi keşfettim... üzülmüştüm. hemen hemen aynı işleri yapabilecek kapasitede bir program hazırlamış MS. muhakkak diğer programlar gibi değil lakin, windows işi bir programdan bu yetenekleri ben beklemiyordum... kesinlikle movie maker 2'yi denemeni tavsiye ederim... (movie maker 1 çok kötü). fakat mm 2'de bütün çıktıları windows video file .wmf gibi bir formatta alıyorsun. tabii bu da başka bilgisayarlarda çalışmama riskini beraberinde getiriyor. .avi formatında çıktı alabiliyorsun ama ne kadar sürer bilmiyorum, denemeye cesaret edememiştim. fakat wmf to mpeg tarzı programlar varsa işini haydi haydi görür.... şimdilik aklıma gelenler bunlar... bildiğim kadarıyla yine yardımcı olmak isterim. |
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Arkadaşımla kısafilm projemiz vardı, hatta çekimlerine başlamıştık ama amatörümüz(oyuncu) yan çizdi ve yarım kaldı. İçimde yarım kalmış heves bu. Ama planım; askerliğimden sonra bu konuda emek harcamak, ee.. yönetmen olmak kolay değil :]
Sana tavsiyem elinde ne varsa onla yap çekimini. En iyisi olsun diye uğraşma, yoksa hiçbişey çıkmaz ortaya. Adımadım tecrübe edinilebilecek birşey bu çünkü. Bitince haber ver :] Kolay gelsin... Not: Bu arada smile imajları gözükmüyo sanırım, mesaj yazanların hayalgüçlerinden ötürü kutlarım :] |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!