»
Yıldız Savaşları - Bölüm III : Sith'in İntikamı
|
| Sinema Sinema,TV ve sanatsal görüntü ile ilgili konulara bu bölümde yer verip tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#21 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Yıldız Savaşları - Bölüm III : Sith'in İntikamı
Anakin'in gördükleri onu korkuttu ve onu karanlık tarafa geçirdi.Aslında Palpatine bu hayata döndürebilme hikayesini anlatmasaydı Anakin bence Windu'nun Palpatine'i öldürmesine izin verecekti.Diğer filmleri bilince tabii kimlerin hayatta kalacağını da biliyoruz.O yüzden olanlar beni pek şaşırtmadı.Sidious bir şekilde yaşayacaktı zaten.
|
|
|
#22 (permalink) |
|
Negatif ve pozitif negatiftir.
NEGATİF VE POZİTİF ASLINDA NEGATİFTİR; GERÇEK İYİNİN KARŞITI YOKTUR
Seriyi bir çocukken izlemeye başlamıştım. Esasında teknolojiden çok tek bir cümle içime işlemişti. "Kudreti hisset" Bu basit cümle filmde ulaşabileceğim, bugünkü hayatıma çekebileceğim tek gerçekti. "Feel the Force. " O günden bugüne geldiğimde başka cümleleri de duyuyor kulaklarım. "Güç her yerdedir Luke, herşeydedir." Anlıyordum ki bir insan herşeyi saran bir enerjinin çıktığı noktaya dönüşüyor, daha önce kendisinde saklı olanlar görünür hale geliyordu. Bu öyle bir duygusal alandı ki yanında birlik duygusunu getiriyordu. Konsantre oluyorsun ve nesneler havalanıyor. Sen onların parçası değilsen bu mümkün değil. Emrediyorsun ve gardiyan istediğini yapıyor. Geleceği görüyorsun çünkü zaman tek parça, bütün ve sen onun parçasısın. Sonra negatif yönü anlamak için çırpındım anlayamıyordum. Bir türlü anlayamıyordum. Gücümün kaynağı olan bütünün duygusu ile parmağımı nasıl keserdim? Kendi gücüm diye nasıl bağırırırdım? Gücün denizinde minik bir güç havuzu nasıl inşa ederdim. Zaten deniz varken, deniz olmak varken bu yaptıkları nedendi? Bunu nasıl göremediklerini anlamıyordum. Sonra anladım. Görmüyorlardı. Güç kendi içlerinde toplayacakları bir enerji akışıydı onlar için. Oysa pozitif olan her geçen gün iradesini tanımlayamadığı bir akışın, yoğun bir sevginin kollarına teslim ediyor "benim gücüm yok" diyordu. Yine de kendisinden birşeylerin çıktığına, bazı şeylerin kendisiyle mümkün kılındığına şahit oluyordu. "Biz" diyordu. Sürekli biz. Öyle ki negatif bile o bütünlüğün bir parçası onun gücünün bir parçasıydı. Kimin öleceğine biz karar veriyordu. Hatırlayın ilk filmi. Yaşlı Obi-Wan, Darth-Vader ile dövüşmedi. "Beni öldürdüğünde ölümsüz olmamı sağlayacaksın" dedi. Bu doğruydu. Sınırları bitmişti. Bu filmi gözlerim yaşlı ve acıyla izledim. "Sen seçilmiş kişiydin" sözleri yürekleri dağlıyordu. Hepimiz seçilmiş kişi değil miyiz? Dünyayı değiştirmek için doğmadık mı? Bizleri nelerle kandırıyorlar, ruhumuzu nasıl kirletiyor dünyanın eski tacirleri? Kadınlarla mı? Parayla mı? Bilginin açlığıyla mı? Yönetmenin azmiyle mi? Sahip olmanın açlığıyla mı? Oysa ki nasılda basit bir cümle şu an oturduğunuz yerde sessizce duyacağınız; "Gücü hisset"
|
|
|
|
#23 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
güç darth vader'ı kutsasın...
)ben ısrarla 1,2 ve 3'ün disney filmi havasında olduğunu savunuyorum. 4,5 ve 6'nın tadı her zaman ayrıdır. lucas amcam konuyu bağlayabilmiş mi, bağlamış... |
|
|
|
|
|
#24 (permalink) |
|
|
ben de özellikler 4 olmak üzere , ilk serinin daha iyi olduğu görüşündeyim ... 1 ve 2 eh işte dedirtebilir, 3 biraz daha iyi, ne de olsa bir efsaneyi bitiriyor diye Lucas oldukça özen göstermiş.
3 ün en önemli özelliği ise , klasik- amerikan- iyi/ kötü kavramından , gerçekte hangisi iyi/ hangisi kötü ve kötü bildiğimiz gerçekten kötümü ye uzanması... jedi öğretilerine ve cumhuriyet yasalarına karşı çıkarak bir kişiyi yargılamadan öldürmeye çalışan bir jedi olabilir mi? o zaman sith ile jedi arasında bir fark kalmayacaktır. bunu sağlatan her nekadar " kötü" olarak lanse edilen palpatine olsa da , en azından anakinin aklını çelmeyi çok iyi başardı . seçimlerin hepsi demokrasiden çok uzaktı; ya palpadine nin imparatorluğu , ya da jedilerin konsyi, bir çok kişi için jedi konseyi ile imparatorluk aynı şey olacatır. ve padme nin sözleri " cumhuriyete alkışlarla veda ediyoruz" ( tam böyle değildi herhalde ) imparatorluğu kurarken tüm senato palpadine ni alkışlarla onaylamadı mı? sanırım Lucas , amerikayı bütün bu süslemelerin içinde bir eleştireyim demiş... sağolsun bizlere de eğlence çıkarmış. amerika hep bayılmıştır iyi ile kötünün savaşına, ancak artık salt iyininm kendileri olmadığını görüyorlar. |
|
|
|
|
|
#25 (permalink) |
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
Öncelikle dün akşam filmi izledikten sonra salondan çıkarken yaptığım yorumu belirteyim "artık bana yaşamak haram, ben bu bilgilerin altında ezilir, yaşayamam..."
Gerçekten heyecanla izledim. Gerek oyun gerekse çizgi roman ve en gerekse! diğer starwars filmleri ile gerekli materyale sahibim. Tüm hayranları gibi olacakları biliyordum ancak izlemek ve görmek gerçekten etkileyiciydi. Anakin`in darth vader olurken bunları yaşıyor ve insanda biraz sızlama meydana getiriyor. diğer filmleri izleyenler bilirler, ölmeden önce eşinin de dediği gibi "onun içinde hala iyilik var", oğlunu öldüremiyor. Biraz türk filmi havası vardı bazı bölümlerde ![]() Ayrıca Anakin`in gördüğü rüya yolunu kötülüğe çevirdikten sonraki olaylarla ilgiliydi. Bence Yoda bunu hissedip bunda yaptığı seçimlerin önemli rolü olacağını belirtmeliydi. Eğer Anakin iyi tarafta kalsaydı karısı yaşamayı seçebilirdi. Doğum sırasında da dendiği gibi "tüm yaşamsal faaliyetleri en üst düzeyde, gayet sağlıklı ama nedense yaşamak istemiyor...(benim yıkıldığım ve gözlerim dolduğu an". Başlarda direk olaya girmeleri ve operasyondaki çatışmaların ruhsuz olduğunu belirteyim. Şu anda bunları yazarken yine film gözlerimin önünden bir film şeridi gibi :d geçiyor ve içim tuhaf oluyor. Sanırım bugün bir kez daha izlemeliyim diye içimden geçiriyorum. Devamı mutlaka gelecek. Lucas filmi bıraktım diyor ancak bu efsaneyi sırtlanan başkaları da olacaktır. Olmalıdır. Eski filmler yineden uyarlanacak bunu bilmeyen yok. Artık kabak tadı verse, dizi gibi gündelk olsa dahi beni ekranda tutsak edebilecek bir yapım. Bu film hakkında ya da genel olarak starwars hakkında saatlerde yazabilirim ama olmaz Sözlerimi ünlü türk nidasıyla kendimize özgü kapatıyorum "adamlar yapmışlar abi". Güç bizimle olsun! |
|
|
|
|
|
#26 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Fİlm için mükemmel demiyim ama izlemek mükemmeldi. Sanki bu filmin başında 2005 te izlemeye başlıyorumda sonunda 1980lere geri dönüyormuşum gibi bir garip hisle izledim. Kendime birstar wars fan ı diyemem ama boş vaktini bulduğum an kimsesiz tek başıma gecenin bi saati sinemaya gittim izledim ve tekrar izlicem eminim.
En çok etkilendiğim sahne tabiki Obi-van ın anakine ölümcül darbeyi vurduktan sonra anakinin "I HATE YOU!!!!" diye bağırması ondan sonrada obi vanın söyledikleri. Bu aktörleri seçen george lucası taktir ediyorum. insana o anki duyguları verebilmek her babayiğidin harcı değildir inanılmaz başarılılar.
|
|
|
#27 (permalink) |
|
|
son bir aydır mecburi olarak izlemek zorunda hissettiğimden dolayı sırayla 4-5-6-1-2 ve 2.5 olarak izlediğim serinin üstüne bu gün sw3'ü sindirdik.
"sinemada karizmatik duruşlar" serisinin son örneklerinden birisi sw3. bana göre 98-99 dan önce çok nadir filmlerde olup, 98-99'dan sonra artık bir çok filmde görülen, filmin izleyici kitlesine verebileceği tüm dozun yanında extra olarak sunduğu birşey haline geldi "sinemada karizmatik duruşlar". hatta bazı filmlerin sadece tek silahı olabiliyor bu öğe. bunu çıkarınca geriye başka birşey kalmayabiliyor. sw3 tabiki öyle değil. ama tüm seriyi düşündüğümüzde serinin en karizmatik duruşunu sergileyen film oluyor benim gözümde. karakterlerin cümleleri, replikleri. bakışları vs hep "karizmatik kaygı" taşıyor ve bunun sonucunda çok iyi tatmine dönüşüyor. dönüşmüş yani. 6 bölümün içinde en iyi duruşa sahip oluyor dolayısıyla sw3. değişik "hisler" geçidi bir film. gerçekten çok karanlık. görsel şölen ve zevkle takip edilen bir bölüm. sw iki buçuğun tam bittiği yerden başlaması güzeldi. yine en çok sevdiğim yer filmin son 2-3 dk.sındaki görselliğin bölüm 4 ile birleşmeye uygun hale getirilmesiydi. resmen 4. filme geçtik galiba dedim bir ara. Lord Vader'in içinde yürüdüğü geminin uzaydan görünmesi ve geminin içi, personelin kıyafetleri falan. yüzümü güldüren yerlerdi. gülmek derken mizah açısından ise şu iki robot olmazsa olmazlar tüm seri boyunca. altın kaplama robotun içine düştüğü son trajedi bölümü iyiydi. ama r2d2 tabi en gözde robot yine. üzerinde yok yok o ufaklığın. köşeye saklanmaya çalıştığı sahne çok komikti. anakin'e gelirsek onu oynayan oyuncu çok başarılı. o hisler, o geçiş evreleri bu kadar gerçekçi yani acaba kaç oyuncuda daha bu kadar başarılı sergilenebilir acep ? bence onu oynayan oyuncu başka film çevirmesin. hep anakin olarak kalsın milletin hakkında. çok hakkını vererek oynamış çünkü. yüzünden tüm çaresizliği, hırsı, hataları, kendini yiyip bitirmesi herşeyiyle iyi okunuyordu. aşmış windu'yu harcadığında çok küfrettim kendisine ama. sithtiğimin sith'inin o çok gereksiz acizliği, kendini acındırmasına nasıl kandı gitti, yazık oldu yani. çok acaip, ezik bir tipi vardı sith'in. bir padme için (tamam güzel kız olabilir, aşk kutsal birşey olabilir bla bla bla ama) verilen bir karar tüm galaksinin düzenini ters düz ediyor. orada "hımm" diye düşünmedim değil.nedir yani bir "kız" için mi olacak herşey ? bir "dişi" merkezli seçim, gelişme nasıl böyle herşeyi yokedip yaratabilir garibime gitmedi değil. dişi olan annesinin payı bir nebze, dişi olan padme'nin payı birçok nebze etkiliyor olayı, tetikliyor. dişilerin gücü karanlık güç olsun, aydınlık güç olsun hepsini solda sıfır bırakıp sw evreninin belirleyici gücü olup çıkıyor. sonuçta bize iç burdan jedi olgusunun dağılma sahneleri, harcanan jediler, inzivaya çekilmek zorunda kalan master'lar ve çirkin bedeninin içinde aptalca kahkahalar atan sith eziklikleri kalıyor sindirmek üzere. gerçi son sahnede darth vader, film boyunca bize sunulan ve sanki tüm değişiminin en büyük payı o (padme) değilmiş gibi; eşinin öldüğü haberine sadece "noooooooooooooo" şeklinde cvp vererek "hayır yassax, herşey "dişi" için değil işte al bak sadece noooo işte" diye cevap verip üstteki paragrafımı yalanlamış oluyor ama ben bunu yutmuyorum. ben o sahnede Lord Vader'in kılıcını çekip o odada bulunan herkesi doğramasını beklerdim kanlı canlı. daha hoş bir etki bırakırdı. ufacık çocukları acımasızca doğramaktan çekinmeyen Lord öyle bir durumda durur mu hiç öyle. /pause |
|
|
|
|
|
#28 (permalink) |
|
|
bana gore filmin senaryosu tam bir hayal kirikligi.esas karakterin kotu tarafa gecmesi sevgilini kurtarmak icin yapmasi ve kizin da boyle olmesi tam klasik bir geyik.oyunculuklar da kotu.sadece atmosfer ve efektler iyi.
ama bu filmi kurtarmaz.cunku su zamanda hollywood da herkes iyi efekt yapabilyor zaten. jedi lari oldurme emri geldiginde, hepsinin tavuk gibi hic bir varlik gosteremeden olmeleri acik bir rezalet. uzay mayini gibi denen seylerin uzay gemisine atlayip, "patlamak" yerine "parcalari sokmeye" calismasi tam bir komedi. zaten birinci film cocuklara, ikincisi genclere bu da biraz yetiskinlere gore suslenip puslenip hazirlanmis. izlemeyenlerin filmi kacirdik gibi bir his duymalarina gerek yok. |
|
|
|
|
|
#29 (permalink) |
|
Yer: Avcılar
|
güzeldi aslında genelde ,
ama bence senatörün kısa zamanda örgütlenmesi , 100lerce droidle aynı anda çarpışan jedilerin 3-4 tinerci tarafından öldürülmesi abes geldi bana filme göre.. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!