»
if / else deyimi ile ilgili.
|
| Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) Perl/CGI, PHP, ASP, JSP, .NET ve diğer programlama dilleri hakkındaki sorularınıza, paylaşmak istediklerinize ve örnek kodlara bu alanda yer verebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
if / else deyimi ile ilgili.
Merhaba , 2 ayrı tablom var dosya ve kullanici olarak. Dosya tablosunun sahip oldugu alanlar id | dosyaadi | dosyagrubu Kullanici tablosunun sahip oldugu alanlar id | kullaniciismi | gercekisim | kullanicigrubu dosyagrubu Standar Silver Gold kullanicigrubu 1 2 3 4 5 değerlerini alabiliyor. yapmak istediğim şu eğer dosyagrubu Silver ise sadece 3 ve 5 grubuna ait kullanıcılar çekebilsin eğer dosyagrubu Gold ise sadece 4 ve 5 grubuna ait kullanıcılar çekebilsin eğer dosyagrubu Standart ise 2,3,4,5 grubuna ait kullanıcılar çekebilsin. Yani biraz daha açıklarsam link olacak (id=5 olsun) olacak ve o linke tıklayınca yetki.PHP?id=5 acilacak eger tıklanan linkin dosyagrubu Silver ise bunu sadece 3 ve 5 grubu cekecek aksi taktirde Çekemezsiniz diye yazı çıkacak. Yani yetki kabul edilirse header("location: $url"); olacak kabul edilmezse ise echo "yetkiniz yok"; Bunu nasıl yapabilirim ? Anlatabildiğimi umuyorum. Mesaj Visual tarafından 23.04.2004 (01:58) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Re: if / else deyimi ile ilgili.
PHP Code:
Mesaj uzaytek tarafından 23.04.2004 (08:35) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Kodu soyle dusunmustum. Çünlü bazı seyleri daha henüz yapacak kadar iyi bilmiyorum. Acaba bu kod cokmu kasıntı olur ?
rowx ile kullanici tablosundan kullanicigrubu alanındaki verileri alıyorum. row ile dosya tablosundan dosyagrubu alanındaki verileri alıyorum. PHP Code:
Mesaj Visual tarafından 23.04.2004 (21:06) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
Uzun uzun üzerinde o kadar da düşünmeye gerek yok. performans,okunabilir,geliştirilebilir olması gibi konular biraz işin kişisel zevk alma yönüne kaçıyor bence. (ve şu sıralar beni hiç ilgilendirmiyor
). işini görüyorsa kendi kodunu kullan derim, zamanla kendini geliştirdikçe kodlarında gelişir, eskiden 100 satırda yaptığın şeyleri 10 satırda yaparsın.Kod yazarken önemli olan şey işin görülmesi bana göre. Kodun doğru düzgün çalışmasıdır bu da testler ile oluyor. kodu iyi test etmek onu yazmaktan daha önemli. tabi bunlar benim estetik kodlar yazamadığım için uydurduğum şeyler de olabilir .
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Kodun basit anlaşılır olması önemlidir. Belli bir standart otutur kendine. İleride tekrar kodlama yapacağın zaman geri dönüp aynı kodlara baktığında buda ne nereden geliyor bunlar dememek için. Açıklama kullanmayı ihmal etme. Kodların çok uzun olması kamaşıklığı artırıyorsa, sorun yaratabilir. Hem senin açından hemde yorumlayıcı acısından. Yorumlayıcı belli bir sürede dosyayı yorumlayıp cevap üretmezse program çalışmıyor.
Function kullanmaya gayret et. Bu senin kodu okumana ve hatanın nereden kaynaklandığını anlamana çok büyük katkısı olacaktır. Artı aynı kodu farklı yerlerde tekrar tekrar çağıra bileceğinden sana kodlama sırasında hız kazandıracaktır. Lib dosyaları oluştur. PHP programcılığında yapacağın olay bellidir. Standart olarak kullanacağın uygulamalar için class dosyaları oluştur . Sendmail veya password validate gibi. Unutma ki iyi koder kısa kod yada karmaşık kod yazabilen kişi değildir. Anlaşılır kod yazabilendir. 25 yıllık (Benim yaşım kadar ) programcılık yapmış bir ustamın bana öğütleri bunlardı. Ve kendisini programlamada sınırlayan tek şey zaman ve hayal gücüydü fakat ben onun kodlarını açıp incelediğimde çok rahatlıkla ne yaptığını anlayabiliyordum. @ uzaytek : estetik kod yazmanın sebebi rahat okunabilir olmasıdır. PHP de düz satır şeklinde de kod yazabilirsin veya belli bir yazılım standartına uyarak sekmeler ve boşluklar kullanarak da programlama yapabilirsin. Açıkcası ben karşıma bir kod geldiğinde incelemem için eğer düzgün bir şekilde yazıldıysa bakıyorum. Öteki türlü hiç zaman harcamıyorum açıkcası. Umarım bir şeyler anlatabilmişimdir.
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
@stNonStop : öneriler için teşekkürler. hepsi gerçekten çok açık fakat bazı şeyleri yeni ogrenmeye başladığım için neyin nasıl yapılacagını tam olarak kavrıyamıyorum. Yavaş yavaş ogreniyorum bazı şeyleri göre göre. switch komutunu tek değişkenle yapmak zor olmuyor ama işin içine 2 değişken girince yapamıyorum. Buda cok fazla bilgim olmaması ( bir tane kitap okudum vede bazı yazılmıs orneklerle calısma yaptım) ve fazla kaynak bulamamamdan dolayıdır. İnşallah ileriki zamanlarda dahada geliştirdikte daha estetik ( anlaşılır ) kodlar yazacağım.
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
Bu alanda bir çok şey zaten zaman ile oluşmuş tecrübelerin bir sonucu. Aynı şeyler herkes tarafından söyleniyor,yazılıyor.
Bunlar önemli şeyler ama tecrübe gerekiyor. Eğer benim yapımda iseniz bazı şeyleri öğrenmek için kafanızı bir kaç kez duvara vurmanız gerek. Önceliklerim biraz farklı özellikle bu işi kendi kendime öğrendiğim için olsa gerek. tıpkı senin gibi . Bu söylenen şeylere dikkat etmeliyiz eğer bir gün oturup "ben bu kodun burasında ne yapmışım yav" demek istemiyorsak. Fakat asıl amacım sürekli daha iyi,sağlam,kısa kod yazmak kodun okunabilir, yada performanslı olması değil, ki nasıl olsa yeni bir şey öğrendiğimde eski kodumu direk çöpe atacağım. Sırf bu yüzden yazdığım ve tekrar kullanmak zorunda olduğum bazı kodları baştan yazıyorum. Çünkü tecrübesiz iken yazdığım kod okunabilir olsada hatalar, yanlışlar içeriyor yada işi uzatmışım.@Visual : Senin kodunda bir hata yok ![]() Neyse, önemli olan zevk almak değil mi? Bu arada bir örnek vermeden geçmeyelim madem bu kadar kafa şişirdik. Size basit gelecek olan küçük bir kod parçası ama yeni başlayanların bakmasında fayda var. PHP Code:
PHP Code:
herkese iyi günler. ustalarada saygılar
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|