»
Form Kontrolü Yöntemi
|
| Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) Perl/CGI, PHP, ASP, JSP, .NET ve diğer programlama dilleri hakkındaki sorularınıza, paylaşmak istediklerinize ve örnek kodlara bu alanda yer verebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Form Kontrolü Yöntemi
form kontrolü ile ilgili bir sorum var. Ben form içeren sayfalarda, form kontrolünü yaptıktan sonra sorunlu bir alan bulunursa gerekli hata mesajını çıkartıp history(-1) ile bir önceki sayfaya dönüyorum, böylece yazılan bilgiler doğrudan geliyor, kişi gerekli kısmı düzeltip tekrar submit ediyor. Bunun diğer yolu nedir, form kontrol edildiğinde, bir önceki sayfaya yönlenen bir form yapılır ve tüm bilgiler hidden field olarak gönderilir, o sayfada varsayılan değer olarak bunları koyar. Nette ve incelediğim scriptlerde nedense 2. yol tavsiye ediliyor. Sizce hangisi daha uygun bir yol? Ben 1. yolu seçiyorum, çünkü standart bir form kontrolü fonksiyonunu her sayfaya koyuyorum. İkinci yolda standart bir fonksiyon hazırladığımızda server.Variables("Script_Name") bilgisini kullanıyoruz ki fonksiyon hangi sayfaya bilgileri tekrar göndereceğini anlasın. Ama bildiğim kadarıyla pek çok anti-virüs programında Script_Name, Referrer gibi bilgilerin gönderimini engelleyici opsiyonlar var. Bu durumda ikinci yöntem belli kullanıcılar için çalışmama riski taşıyor. Ancak dediğim gibi kitaplarda da hep bu yöntemi görmekteyim. Siz ne düşünüyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Bursa
|
Re: Form Kontrolü Yöntemi
kontrol olarak neden js kullanmıyorsun? formun onsubmit olayına bir fonksiyon bağlayarak formun her bir elemanını kontrolden geçirebilirsin, formu dolduran kişi içinde daha sağlıklı ve kısa bir yol olduğunu düşünüyorum !?
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
Bahsettiğim yöntemler zaten konuyu rahatlıkla çözüyor, o yüzden ben bir çözümden çok görüş bekliyorum. Ben history(-1) yöntemini kullanıyorum ve büyük ihtimalle kimse form sayfasına uğramadan doğrudan form kontrol sayfasının adresini yazıp girmeye çalışmayacağından, formda bir hata olduğunda history'de bir geri gitmek sorunu çözüyor, bütün değerler de yerine geliyor.
Benim merak ettiğim bu değişik yöntemlerden birinin diğerine bir üstünlüğü var mı veya herhangi bir yöntemin belli eksik noktaları var mı (referrer bilgisi ve anti-virüs örneğinde söylediğim gibi?). Yani bu yöntemlerden özel birini öneren kitaplar vs., bunu kişisel tercihten mi yapıyorlar, yoksa dediğim gibi özel artılar, eksiler var mı? |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
history.go(-1) benim gorusume gore kesinlikle dogru bir yol degil. Ikinci yol cok daha saglikli ancak araya bir sayfa koymaktansa formu kendine post etmek kodlama zamanindan buyuk olcude kar saglaman demektir.
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
Hmm ne açıdan doğru değil? Yani kontrolün yapıldığı sayfa doğrudan url olarak girilmediği takdirde history(-1) mutlaka form sayfasına döndürücek. E formu doldurmadan form sonuç sayfasının adresini url olarak yazacak fazla insan da olmayacağından (hatta hiç olmayacağından), bana sorunsuz görünüyordu. Benim bilmediğim başka bir sorun var mı acaba bu yöntemde?
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
Form Hatası Tercihi
Ben soruyu teknik anlamda sormuştum, ancak yeri gelmişken bir de estetik olarak tekrarlamak istiyorum.
Sizce formda bir hata oluştuğunda bunu alert box şeklinde mi göstermek daha hoş, yoksa forma dönüp sayfaya bir uyarı mesajı koymak mı daha hoş? Siz bir kullanıcı olarak hangisini tercih ederdiniz? |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!