Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) » arama sonuçları div içinde

Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) Perl/CGI, PHP, ASP, JSP, .NET ve diğer programlama dilleri hakkındaki sorularınıza, paylaşmak istediklerinize ve örnek kodlara bu alanda yer verebilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 04.03.2006   #1 (permalink)
ilksen

ilksen's Avatar

Yer: Sakarya, Ankara
Görsel: 36
arama sonuçları div içinde

ana sayfada bulunan arama formuna girilen kelimenin sonuçlarını aynı sayfada sayfa değişmeden bir div içinde nasıl açabilirim...

HTML Code:
<form method="post" action="JavaScript:void(0)" onsubmit="return false;">
Ara: <input name="arama" type="text" size="10">
<input type="submit" value="xajax" onClick="ajaxsayfa('/inc/', 'icerik'); return false;"/>
</form>
koduyla div bölümü değişiyor ama arama değişkeni alınmıyor yani div içine alınan sayfada sorgulanmıyor

Mesaj ilksen tarafından 04.03.2006 (01:19) yeniden düzenlendi..
ilksen şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 04.03.2006   #2 (permalink)
nothingrows

Yer: Ankara
Görsel: 3
Re: arama sonuçları div içinde

Bahsettiğin mevzuyu ajax ile yapabilirsin. Verdiğin örnekte bir fonksiyon çalıştırılıyor, bu fonksiyonu ve ona bağlı diğer fonksiyonları buraya yazarsan sıkıntıyı tam olarak anlayabiliriz sanırım. Ayrıca bahsettiğin olayı kendi sitemde yapmıştım orda bakabilirsin. Ama ben bir form ve submit butonu koymadım, arama sonuçları sen yazdıkça ekrana sıralanıyor.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 04.03.2006   #3 (permalink)
ilksen

ilksen's Avatar

Kod:
<script type="text/JavaScript">
function ajaxsayfa(url, divid){
document.getElementById(divid).innerHTML="Sayfa Yükleniyor..."

var page_request = false
if (window.XMLHttpRequest) // if Mozilla, Safari etc
page_request = new XMLHttpRequest()
else if (window.ActiveXObject){ // if IE
try {
page_request = new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP")
} 
catch (e){
try{
page_request = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP")
}
catch (e){}
}
}
else
return false
page_request.onreadystatechange=function(){
loadpage(page_request, divid)
}
page_request.open('GET', url, true)
page_request.send(null)
}

function loadpage(page_request, divid){
if (page_request.readyState == 4 && (page_request.status==200 || window.location.href.indexOf("http")==-1))
document.getElementById(divid).innerHTML=page_request.responseText
}
</script>
head tagleri arasında bu kod var. ben akşam fellik fellik çözüm ararken bir arkadaşım sizin sitenizin adresini verdi biraz inceleyebildim ama sanırım ASP ile örnek verilmiş ben PHP kullanıyom kafam karıştı

zaten ilk mesajdaki kodlarda baya bi uğraştıktan sonra koydum aslında benim formda da button olmayacak forma veri girilince enter tuşuna basılacak ve form sonuçları aynı sayfadaki div içinde açılacak...
Old 04.03.2006   #4 (permalink)
nothingrows

Yer: Ankara
Görsel: 3

Şimdi buradaki sıkıntı sanırım fonksiyon ile form sonradan birleştirilmiş olmaları. Fonksiyonunuz Xhtmlhttprequest nesnesinin kullanımına ve alınan sonuçların verilen div'in içerisine doğrudan yazılmasına yarıyor. Yani ajax ile sadece Xmlhttprequest kısmıyla bağdaşıyor, verileri XML olarak elde edemiyişinden dolayı tam olarak ajax denemez. Burası ayrı bir konu tabiki...
Fonksiyonu kullanabilmemiz için parametrelerine bir bakalım;
Kod:
function ajaxsayfa(url, divid){...}
Buradaki url, sorgulamayı hangi adresten yapacağını ve divid ise aldığı sonucu hangi alan içine yazdıracağını belirtiyor. Hemen sizin bu fonksiyonu çağırdığınız butondaki onclick hareketine dönersek;

Kod:
onClick="ajaxsayfa('/inc/', 'icerik'); return false;"
Sorgulamanın inc klasörü içindeki muhtemelen index.PHP ye gönderildiğini ve sonuçların icerik id sine sahip bir alana yazdırılacağını görüyoruz. Yani buraya kadar herşey normalki zaten bir sorgulamanın yapıldığını fakat arama değişkeninin alınmadığını söylemişsiniz.

Arama değişkeninin arama işleminde kale alınmaması gayet normal, çünkü arama değişkeninin kullanılabilmesi için bu değişkeni bir şekilde aramayı yapacak olan dökümana iletmeniz gerekiyor, fakat şu ana kadar hiçbir aşamada bunu yapamadık. Sabit bir adresten sabit verileri çekip durduk.

Buradan herketle arama formunu;
Kod:
<input name="arama" id="arama" type="text" size="10">
<input type="button" value="xajax" onclick="ajaxsayfa('search.PHP?key='+document.getElementById('arama').value, 'icerik');"/>
Şeklinde değiştirirsen document.getElementById('arama').value ile arama alanındaki değeri de arama işini yapacak olan dökümana iletmiş olacaksın. Ben burada adresi değiştirerek doğrudan bir search.PHP ye gönderme yaptım. Sen klasörleri dosyaları felan değiştirmeyeyim dersen orayı '/inc/index.PHP?key='+document.getElementById('arama').v alue olarak değiştirebilirsin.

Ayrıca ajax uygulamalarında ilk mesajındaki gibi form tagını kullanmana gerek yok. Sadece yukarıdaki iki eleman, arama işlemi için yeterli olacaktır.

Not: onClick xhtml kullanıyorsan validate işleminde problem çıkartır. onclick şeklinde kullanmalısın. Ayrıca entera basınca yapılmasını istiyorsan eventKeyCode lara felan girmen gerekirki oda basit bir işlemdir. onclick olan yeri onkeypress olarak değiştir ve basit bir if sorgusuyla, "eğerki basılan tuş enter ise bu fonksiyonu çağır" diye bir mantık kur, enter tuşunun bir keycode değeri var onu kullanacaksın.
Old 05.03.2006   #5 (permalink)
ilksen

ilksen's Avatar

çok teşekkür ediyorum çok iyi açıklamışsınız. benim JavaScript j'sini bilmememden kaynaklanıyor işte... getelements komutunu kullanmam gerektiğini farketmiştim ama... birazdan deniyecem bakalım... tekrar teşekkürler...
Yanıt

Etiketler
div , sonuclari , arama

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.3 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0 RC5

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 05:09.