Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) » Framework Hakkında?

Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) Perl/CGI, PHP, ASP, JSP, .NET ve diğer programlama dilleri hakkındaki sorularınıza, paylaşmak istediklerinize ve örnek kodlara bu alanda yer verebilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 17.01.2007   #11 (permalink)

Darksist's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Framework Hakkında?

@ba kubah
Verdiğin örnek için teşekkürler, kitaptakilerden daha anlaşılır birşey görmek iyi geldi. PHP şuan için bırakabileceğim bir konumda değil, aksine iyice üstüme yapışmaya başladı.Ufak çapta CRM diye tabir edilen yazımlar hazırlamaya başladım. Framework başlığını açmamın sebebi de PHP ile daha profesyonel işler çıkarmak istememden kaynaklı.

PHP5 ile (ben henüz terfi edemedim) nesne yönelimi geliştirildi deniyor, bu yeniliklerde syntaxa yönelik gelişmeler yokmudur ki?
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 17.01.2007   #12 (permalink)
ba kubah

Alıntı:
Web BoxXx tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle

PHP5 ile (ben henüz terfi edemedim) nesne yönelimi geliştirildi deniyor, bu yeniliklerde syntaxa yönelik gelişmeler yokmudur ki?
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=10395470 (isin geyik kismi)

Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 17.01.2007   #13 (permalink)

delizeka's Avatar

PHP5 te syntax çok değişmedi. Gene '->' ve '::' gibi obje operatorleri kullanılıyor obje metotlarını ya da parametrelerini çağırmak için. Bir de ben tam olarak anlamadım, PHP nin oo syntaxinin iğrençliği ile ne kastediliyor tam olarak? Bu iki operator biraz garip geliyor acaba bunlardan mı bahsediliyor?

Şahsen ben PHP5 le gelen nesne yönelimli programlamadan memnunum. Evet '.' yerine '->' kullanmak biraz garip geliyor başta ama PHP4'de de böyle idi. Alışıyor insan zamanla. Ayrıca PHP5 ile gelen public/private yapılar, static/abstract class yapıları ve interface tanımlayabilmek gibi birçok esneklik ve yenilik bana güzel gelişmeler olarak geliyor.

Elbette JAVA gibi tamamen nesne yönelimli değil ama bence PHP nin gayet esnek olması da ayrı bir avantaj olabiliyor zaman zaman.

Bir de ben de bir zamanlar 'yahu neden class yazıyor ki insanlar, al fonksiyonlarını bir dosyaya koy ve include et' tarzında düşünüyordum ancak nesne yönelimi kavramaya başlayınca aslında amacın sadece fonksiyon ve parametreleri bir arada tutmak olmadığını kavramaya başlıyor insan. Yani düşünün, bir e-ticaret sitesinde ürünler için bir obje tanımlanırsa, her bir ürün kod içerisinde initiate edildiğinde diğer ürünlerin sahip oldukları parametre ve fonksiyonlara sahip olarak üretiliyor. Bu hem kodlama aşamasında büyük rahatlıklar getiriyor, hem de mimariyi çok daha düzgün bir şekilde kurabilmeyi sağlıyor. PHP5 ile biraz daha ileri giderek çeşitli interface tanımlamaları yapabiliyor, büyük projelerimizde daha iyi ifade edilebilen bir altyapı tasarımı gerçekleştirebiliyoruz.

Tabii bence herşey yerli yerinde kullanılmalı, objelere gerek duyulmayan projeler de olabilir, nesne yönelimsiz çok iyi idare edilemeyecek projeler de. Prosedürel kod her zaman öcü değildir sonuçta.
Old 18.01.2007   #14 (permalink)

BuGSuR's Avatar

Yer: Ankara

@ba kubah
Öncelikle yorum için teşekkürler, ve sayfanızın içeriğini çok beğendim. Tebrik ederim...

Öteyandan delizeka'ya katılıyorum. PHP5 ile beraber geliştirilen nesne yaklaşımı oldukça kullanışlı. Java ile karşılaştırmak pek doğru olmaz sanırım, PHP4'den bu yana pek birşey değişmemiş demek biraz haksızlık gibi geldi.

Jsp değil ama python ve ruby beni cezbediyor. Hazır ruby demişken, sayfanızdan yakinen ilgilendiğinizi gördüm, server sorununu nasıl çözüyorsunuz diye sormak istiyorum.
Old 18.01.2007   #15 (permalink)

BuGSuR's Avatar

Yer: Ankara

Alıntı:
Web BoxXx tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
PHP kitabındaki (Alfa yay.) nesne yönelimli programlama başlığını rahat 7-8 kez dikkatlice okumuşumdur fakat işime yarayan fonksiyonları bir sayfaya toplamış olup asıl sayfaya include etmemle nesne yönelimli yazım arasında ne fark var anlayabilmiş değilim...
Pek çok kaynak kitap olsada, inglizce kaynak okumakda zorluk çekmem diyorsanız; Upgrading to PHP 5 kitabı hızlı bir geçişe yardımcı olacaktır. Açıkcası alfa yayınlarının kitabını sadece kaynak olarak bulunduruyorum.
Old 18.01.2007   #16 (permalink)
ba kubah

Alıntı:
delizeka tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
PHP5 te syntax çok değişmedi. Gene '->' ve '::' gibi obje operatorleri kullanılıyor obje metotlarını ya da parametrelerini çağırmak için. Bir de ben tam olarak anlamadım, PHP nin oo syntaxinin iğrençliği ile ne kastediliyor tam olarak? Bu iki operator biraz garip geliyor acaba bunlardan mı bahsediliyor?
(PHP icin esneklik ve igrenclik kiyasi yaparsak)JavaScript'in objeleri ip kadar esnekken, PHP'nin muzelik nesneleri kaya kadar esnek ve itici geliyor bana.JavaScript'le calistikca PHP'den iyice sogudugumu belirtmeliyim.

ornek vereyim, bir nesneden beklentim su: http://www.json.org/js.html

Mesaj ba kubah tarafından 18.01.2007 (20:07) yeniden düzenlendi..

Old 18.01.2007   #17 (permalink)

Darksist's Avatar

PHP ve oop kullanımıyla ilgili ufak çapta bir araştırma sonucu şu örneğe rastladım. Problem bendeki gibi... Çıkardığım sonuç nesne yönelimli kodlamanın, okunabilirliği arttırma yönünde kolaylık sağlaması ve böylece büyük projelerle başa çıkılmasını kolaylaştırması. Ufaktan başlayacağım artık PHP ile oo programlamaya.

@ba kubah
Elimde Numan Pekgöz'ün Java için yazdığı bir kitap var, kitabın sonunda jspden de bahsetmiş. Jspnin Javadan pekte bir farkı olmadığını gördüm aslında; ancak hosting sektöründe yaygınlık kazanmadan jsp kullanımına geçiş, tercih yapılabilecek firma sayılarının kısıtlı olması sebebiyle benim için risk teşkil eder.
Ancak delphi ve PHP(şuan kullandıklarım) gibi ayrı tellerden çalan yapılarla ilgilenmek yerine Java+Jsp kullanmam çok daha mantıklı ve zahmetsiz fakat kullanım yaygınlığı önemli bir etken.
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

hakkinda , framework

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online oyun photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.3 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 04:47.