|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Framework ve OOP?
Bugünlerde tüm programcılarda bir framework kaygısı görüyorum. PHP'den az çok anlayan biri olarak Code Igniter, Zend Framework gibi çeşitli isimlerle sıkça karşılaşıyorum. Framework denince aklıma text editör türevi birşeyler geliyor.Özetle arkadaşlar, framework nedir? Ne değildir?
Mesaj Darksist tarafından 19.01.2007 (07:09) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Ege'nin en büyük köyü
|
Re: Framework Hakkında?
Framework alt yapı demek.
Framework denince aklıma hep aptal "net framework" geliyor Alakasız programların bile net framework olmadan çalışmam diye kapris yapması insanı sinir ediyor.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Frameworklerin bir standartı varmıdır yoksa herseferinde yeniden mi kodlarız. Code Igniter'ı incelemeye başladım fakat lisans konusunda pek birşey anlamadım. Yani birileri çıkıp kullandığım framework yüzünden programımda hak iddia edebilir mi?
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Ege'nin en büyük köyü
|
Framework aynı zamanda kütüphaneyi de ifade etmektedir. Programcıların işini kolaylaştırmak için hazırlanmış hazır kütüphaneler. Ücretsiz ve hazır bir kütüphaneden kim hak talep edebilir ki? Ve "Code Igniter" hakkında hiç bilgim yok. O nedenle birşey söylemem yanlış olur.
Şöyle düşünelim x yazılımı net framework 2 olmadan çalışmıyor. Doğaldır. Çünkü, alt yapısı ona göre hazırlanmış. Net Framework 2 dll leri üzerinde çalışıyor. Elbette standarttır. Framework her yerde aynıdır. bilgisayarının özellikleri müsait olan ve Net Framework 2 yüklü olan herkes yukarıdaki örnekte bahsi geçen x yazılımını çalıştırabilir. Mesela şöyle düşünelim ASP.net bir site net framework 2 tabanlı olsun. Bu site server 2003 STD 32 bit IIS 6 da sorunsuzca çalışmakta iken server 2003 STD 64 bit IIS 6 da çalışmıyor. Çünkü kütüphane (framework dll leri de farklı biri 32 bit biri 64 bit) bu durumda 64 bir sistem üzerinde çalışan IIS e 32 bit framework ü de kaktırdığımızda uygulamamız çalışacaktır ![]() Framework dediniz mi aklıma hep böyle alengirli net framework olayları geliyor, istemeden geriliyorum.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Bursa
|
Framework'i; programcının işlerini kolaylaştırmak üzere bir araya getirilen birbiriyle ilişkili kütüphaneler toplamı olarak tanımlıyorum ben. programımızın alt yapısı kısacası.
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Benim de incelediğim iki framework var şuanda,
CakePhp ve Symfony ( PHP web Framework) Her ikisi de Rails (Ruby Framework) benzer MVC altyapısı oluşturmamızı sağlıyor. ZendFramework'ü incelemedim, sadece hakkında bir iki yazı okumuştum. Ancak anladığım kadarı ile önümüzdeki süreçten standart ve yaygın olarak kullanılabilecek bir framework olacak. Belki bugün de böyledir... Kullananlara sormak istediğim, bunları kullanmak size ne kazandırıyor, gerçekten de olmasa olmaz diyebiliyor musunuz? Yoksa herkes kendi altyapısını, alışkanlarını, kod kütüphanelerini kullanarak bunlara ihtiyaç duymadan da daha mı verimli olur? Sonuçta bu framework'leri çözmek ve gerekirse müdahale etmek de gerekebilir diye düşünüyorum. Hazır kodlardan pek hazetmiyorum, ancak PHP5 ile nesne tabanlı programlar geliştirirken MVC altyapısı kullanmak ve permalink gibi web 2.0 uygulama standartlarnı da işletmek gerekiyor artık.
|
|
|
#7 (permalink) | |||
|
Yer: Bursa
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Yalnız, düzgün belgelenmemiş bir altyapı sistemi ne kadar fazla özellik barındırsa da bence değersizdir. Bunun için altyapı seçerken belgelendirilmiş olmasına dikkat edilmeli diye düşünüyorum.
|
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
$foo = new bar('fooobar'); // bar class oluyor $foo degiskenini print edecegimde, onumde su secenekler vardi: print $foo->tr(); // turkce karakter varsa, onlari duzeltiyor print $foo->HTML(); // HTML iceriyorsa duzeltiyor bunun gibi 10,15 tane fonksiyon iceriyordu stringlerim.ve dedigim gibi, PHP oop konusunda cok cok zayif ve sirf bu yuzden PHP'den jsp'ye gecis yapiyorum.yeni basliyosan hic ugrasma java kas bence. |
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!