Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) » Framework Hakkında?

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 16.01.2007   #1 (permalink)

Darksist's Avatar

Yer: İstanbul
Framework ve OOP?

Bugünlerde tüm programcılarda bir framework kaygısı görüyorum. PHP'den az çok anlayan biri olarak Code Igniter, Zend Framework gibi çeşitli isimlerle sıkça karşılaşıyorum. Framework denince aklıma text editör türevi birşeyler geliyor.Özetle arkadaşlar, framework nedir? Ne değildir?

Mesaj Darksist tarafından 19.01.2007 (07:09) yeniden düzenlendi..
Darksist şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 16.01.2007   #2 (permalink)

fatihunal's Avatar

Yer: Ege'nin en büyük köyü
Re: Framework Hakkında?

Framework alt yapı demek.

Framework denince aklıma hep aptal "net framework" geliyor Alakasız programların bile net framework olmadan çalışmam diye kapris yapması insanı sinir ediyor.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 16.01.2007   #3 (permalink)

Darksist's Avatar

Frameworklerin bir standartı varmıdır yoksa herseferinde yeniden mi kodlarız. Code Igniter'ı incelemeye başladım fakat lisans konusunda pek birşey anlamadım. Yani birileri çıkıp kullandığım framework yüzünden programımda hak iddia edebilir mi?
Old 16.01.2007   #4 (permalink)

fatihunal's Avatar

Yer: Ege'nin en büyük köyü

Framework aynı zamanda kütüphaneyi de ifade etmektedir. Programcıların işini kolaylaştırmak için hazırlanmış hazır kütüphaneler. Ücretsiz ve hazır bir kütüphaneden kim hak talep edebilir ki? Ve "Code Igniter" hakkında hiç bilgim yok. O nedenle birşey söylemem yanlış olur.

Şöyle düşünelim x yazılımı net framework 2 olmadan çalışmıyor. Doğaldır. Çünkü, alt yapısı ona göre hazırlanmış. Net Framework 2 dll leri üzerinde çalışıyor.

Elbette standarttır. Framework her yerde aynıdır.
bilgisayarının özellikleri müsait olan ve Net Framework 2 yüklü olan herkes yukarıdaki örnekte bahsi geçen x yazılımını çalıştırabilir.

Mesela şöyle düşünelim ASP.net bir site net framework 2 tabanlı olsun. Bu site server 2003 STD 32 bit IIS 6 da sorunsuzca çalışmakta iken server 2003 STD 64 bit IIS 6 da çalışmıyor. Çünkü kütüphane (framework dll leri de farklı biri 32 bit biri 64 bit) bu durumda 64 bir sistem üzerinde çalışan IIS e 32 bit framework ü de kaktırdığımızda uygulamamız çalışacaktır

Framework dediniz mi aklıma hep böyle alengirli net framework olayları geliyor, istemeden geriliyorum.
Old 16.01.2007   #5 (permalink)

mceL's Avatar

Yer: Bursa

Framework'i; programcının işlerini kolaylaştırmak üzere bir araya getirilen birbiriyle ilişkili kütüphaneler toplamı olarak tanımlıyorum ben. programımızın alt yapısı kısacası.
mceL şu an çevrimdışı  
Old 16.01.2007   #6 (permalink)

BuGSuR's Avatar

Yer: Ankara

Benim de incelediğim iki framework var şuanda,

CakePhp ve Symfony ( PHP web Framework)

Her ikisi de Rails (Ruby Framework) benzer MVC altyapısı oluşturmamızı sağlıyor.

ZendFramework'ü incelemedim, sadece hakkında bir iki yazı okumuştum. Ancak anladığım kadarı ile önümüzdeki süreçten standart ve yaygın olarak kullanılabilecek bir framework olacak. Belki bugün de böyledir...

Kullananlara sormak istediğim, bunları kullanmak size ne kazandırıyor, gerçekten de olmasa olmaz diyebiliyor musunuz? Yoksa herkes kendi altyapısını, alışkanlarını, kod kütüphanelerini kullanarak bunlara ihtiyaç duymadan da daha mı verimli olur? Sonuçta bu framework'leri çözmek ve gerekirse müdahale etmek de gerekebilir diye düşünüyorum. Hazır kodlardan pek hazetmiyorum, ancak PHP5 ile nesne tabanlı programlar geliştirirken MVC altyapısı kullanmak ve permalink gibi web 2.0 uygulama standartlarnı da işletmek gerekiyor artık.
Old 16.01.2007   #7 (permalink)

mceL's Avatar

Yer: Bursa

Alıntı:
Kullananlara sormak istediğim, bunları kullanmak size ne kazandırıyor,
En önemlisi bence kendimizi tekrar etmeyi önlüyor. Bunun dışında birçok projede aynı altyapıyı kullanmak zamanla "ne yapacağını bilir" olmayı sağladığından çok daha hızlı çözüm sağlayabiliyor.

Alıntı:
Yoksa herkes kendi altyapısını, alışkanlarını, kod kütüphanelerini kullanarak bunlara ihtiyaç duymadan da daha mı verimli olur?
Bence var olan projelerle ilgilenmek daha verimli olur. Sonuçta bir kişinin geliştirmesi var, binlerce kişinin geliştirmesi var. Kendi kütüphanemize yapacağımız katkıyı mevcut kütüphaneye yaparsak gelişme açısından verim kişi sayısınca artacağından daha yararlı olur bence.

Alıntı:
Sonuçta bu framework'leri çözmek ve gerekirse müdahale etmek de gerekebilir diye düşünüyorum.
Bu tür tasarılar genel olarak kaynak kodlarını serbestçe dağıtıyorlar. Müdahele etmekte sakınca yok hatta faydası-yararı var.

Yalnız, düzgün belgelenmemiş bir altyapı sistemi ne kadar fazla özellik barındırsa da bence değersizdir. Bunun için altyapı seçerken belgelendirilmiş olmasına dikkat edilmeli diye düşünüyorum.
mceL şu an çevrimdışı  
Old 16.01.2007   #8 (permalink)
ba kubah

PHP'nin mevcut yapisinda (igrenc oop syntaxindan oturu) kutuphanelerle calismak pek keyifli degil, ama her zaman kendi kutuphanemi olusturmayi tercih ederim, tavsiye ederim.

Old 16.01.2007   #9 (permalink)

Darksist's Avatar

Alıntı:
ba kubah tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
PHP'nin mevcut yapisinda (igrenc oop syntaxindan oturu) kutuphanelerle calismak pek keyifli degil, ama her zaman kendi kutuphanemi olusturmayi tercih ederim, tavsiye ederim.
PHP kitabındaki (Alfa yay.) nesne yönelimli programlama başlığını rahat 7-8 kez dikkatlice okumuşumdur fakat işime yarayan fonksiyonları bir sayfaya toplamış olup asıl sayfaya include etmemle nesne yönelimli yazım arasında ne fark var anlayabilmiş değilim. Hatta class oluşturmak için fazladan birkaç satır kod bile yazıyoruz.
Old 16.01.2007   #10 (permalink)
ba kubah

Alıntı:
Web BoxXx tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
PHP kitabındaki (Alfa yay.) nesne yönelimli programlama başlığını rahat 7-8 kez dikkatlice okumuşumdur fakat işime yarayan fonksiyonları bir sayfaya toplamış olup asıl sayfaya include etmemle nesne yönelimli yazım arasında ne fark var anlayabilmiş değilim. Hatta class oluşturmak için fazladan birkaç satır kod bile yazıyoruz.
class'i bir ornekle aciklayayim.bir text classi olusturmustum, string degiskenleri soyle tanimliyodum:

$foo = new bar('fooobar'); // bar class oluyor

$foo degiskenini print edecegimde, onumde su secenekler vardi:

print $foo->tr(); // turkce karakter varsa, onlari duzeltiyor
print $foo->HTML(); // HTML iceriyorsa duzeltiyor

bunun gibi 10,15 tane fonksiyon iceriyordu stringlerim.ve dedigim gibi, PHP oop konusunda cok cok zayif ve sirf bu yuzden PHP'den jsp'ye gecis yapiyorum.yeni basliyosan hic ugrasma java kas bence.

Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

hakkinda , framework

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.3 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 12:02.