Zoque.Forum
»
IIS ve Apache aynı sunucuda ve aynı portta yaşayabilir mi?
|
| Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) Perl/CGI, PHP, ASP, JSP, .NET ve diğer programlama dilleri hakkındaki sorularınıza, paylaşmak istediklerinize ve örnek kodlara bu alanda yer verebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
IIS ve Apache aynı sunucuda ve aynı portta yaşayabilir mi?
Merhabalar,
Biliyoruz ki Apache ve IIS bir Windows sunucusu üzerinde farklı portlar gösterilerek aynı anda çalışıyor. Ama takdir edersiniz ki birine www.alanadi.com şeklinde girerken, birine www.alanadi.com:2020 gibi girmek gerekli. Bu da işimize gelen bir şey değil. Özetle Apache ve IIS kardeş kardeş aynı sunucu üzerinde çalışsın. Dilediğimiz siteyi (örn: .net, ASP vs.) IIS üzerinden, dilediğimizi de apache üzerinden yayınlayalım? Bunun nasıl olacağı hakkında bilgisi olan var mıdır? |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
|
Re: IIS ve Apache aynı sunucuda ve aynı portta yaşayabilir mi?
Hem Apache hem de IIS kurulduğunda belirtilen bir portu yönetmeye başlar malumunuz olduğu üzere. Port yönetmesi ile kasıt ise, belirtilen portu kendi uygulamasına bağlamasıdır. Dolayısıyla o porta gelecek tüm istekler ona bağlı olan uygulama tarafından cevaplanır.
İstemiş olduğunuz yapı bu açıdan daha başta teorik olarak sıkıntı çıkarıyor. Çünkü eğer portu cevaplayacak 2 uygulama varsa, gelen isteğin hangisine gideceğine başka birşeyin karar vermesi gerekiyor. Her iki web sunucusunun aynı porta bağlı olamayacağı durumunu göz ardı etsek bile bu sorun çözümsüz kalıyor. Dolayısıyla aynı işletim sistemi (makina demiyorum) üzerinde tek bir port üzerinden yayın yapmak imkansız hale geliyor. Bu konuyu aynı işletim sisteminde olmayan farklı metotlar ile çözebiliriz ancak. Örneğin bir makinaya ana bir işletim sistemi kurup 80 portuna cevap verecek bir proxy kurabiliriz. Sonra da makina üzerine 2 tane VPS (virtual private server) kurarak (birine windows + iss, diğerine linux + apache gibi), sanal sunuculara proxy uygulaması üzerinden erişim sağlayabiliriz. Ana makinaya ulaşımı 80 portu olarak belirleyebiliriz, sanal sunuculara ise başka portlar üzerinden eriştiririz. Böylece alan adına ulaşmak isteyenler proxy ile muhatap olacaklarından, alan adı sonuna sanal iç sunucuların hangi portlardan çalıştığı bilgisini yazmak durumunda kalmayacaklardır. Ana makina üzerine Linux kurup, VPS olarak da windows kurarak 2 işletim sistemi ile dolambaçlı yollardan bunu halledebileceğimizi tahmin ediyorum. Ana makina hem 80 portundan proxy olarak hem de localhost un başka bir portundan da apache olarak çalışabilir. VPS yerine 2 ya da daha fazla makina kullanarak da bunu yapabiliriz. Daha teorik olarak da Windows üzerinde hem IIS hem de Apache'yi yönetebilen, 80 portundan kendine gelen istekleri iç başka portlara yönlendirebilen (gene bir proxy uygulaması olur herhalde) hali hazırda bir uygulama varsa onunla da yapılabilir. Böyle bir uygulama var mıdır bilmiyorum. Fakat böyle bir windows uygulaması teorik olarak yazılabilir herhalde. Yapacağı şey konfigürasyon dosyasından hangi alan adına yapılan isteğin, hangi sunucunun hangi portundan gelen cevap ile cevaplandırılacağının sağlanması. Ancak sadece IIS ve Apache kullanarak, bunun yapılabileceğini sanmıyorum.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
işletim sistemlerini çarçur etmeden de delizekanın dediği gibi yapabilirsiniz
bunun için malzemelerimiz;- port 80 de bir adet proxy server (apache aynı zamanda proxy sunucusu özelliğindedir bu iş içinde apache kullanılabilir veya lighttpd -> http://www.lighttpd.net/ kullanılabilir.) - port XXXX de bir adet apache - port YYYY de bir adet iis Bu malzemeler ve malzeme yapısı gene biraz kaynak çarçuruna sebep olacağından, yukarıdaki şekilde sisteminizi çalıştırmayı öğrendikten sonra; - port 80 de çalışan apache (ki aynı zamanda proxy görevi görecek şekilde yapılandırımış) - port YYYY de çalışan iis ile de probleminizi çözebilirsiniz. Gördüğünüz gibi anahtar kelime "proxy server". Eğer probleminiz çözecekse bunları kullanmadanda iki sunucunun port 80 i dinlemesini sağlayabilirsiniz. Eğer iki ayrı ip adresiniz varsa birinin 80 inde apache bir diğerinin 80 inde iis kullanılabilir.
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Yukarıda yazılanlar ilede yapılabilir.
Bunun yerine apache+mod_proxy daha uygun olacaktır. Buradaki tek sorun iis de her site için ayrı bir port yapılandırmanız gerekebilir. Sonuçta iis de hangi portta çalışırsa çalışsın mod_proxy onu apache üzerinde 80 porttan çalıştıracağı için dışarıdan hiçbirşey görünmeyecektir. Bir site için örnek bir yapılandırma aşağı yukarı şöyle Kod:
ProxyPass / http://127.0.0.1:81/
ProxyPassReverse / http://127.0.0.1:81/
ProxyRequests On
ProxyPreserveHost On
ProxyVia Block
Keepalive Off
ProxyBadHeader Ignore
ProxyErrorOverride Off
<Proxy *>
Order deny,allow
Allow from all
</Proxy>
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
Teorik olarak mümkün.
Bunun için iki IP'niz olmalı, iki IP nin de aynı interface üzerinde olması sorun olmaması gerekiyor. Yani tek ethernet ile de çözülür. Bunu yaptıktan sonra IIS'e bir ip 80.portu; Apache'yi de diğer ip üzerindeki 80 portu dinleyecek şekilde ayarlarsanız her ikisi de çalışır. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: KOCAELİ
|
Normalde apache nin iis ile çalışmayacağı yazıyor(muş). iis yi durdurup apache yi başlatarak tek ip üzerinden 80. porttan ASP veya PHP leri çalıştırıyorum ancak iis üzerinden PHP yi çalıştırmanın yolları var tabi ki, linux dan tek farkı; .htaccess sorunu.
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: KOCAELİ
|
Sırf htaccess için linux sunucu alacağım gibi duruyor. Çözersen haber vermeyi unutma bizlere de:P
Windows üzerinden sanal bilg. ile linux kursak da çözüm olur gibi.
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
Yer: LND
|
Alıntı:
Ama sanirim o kurallara hosta gore degistirmen ve HOST header X geldiginde buraya Y geldiginde buraya gibi degistirmen gerekiyor.
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
Evet yaşayabiliyormuş. Farklı IP ilk baştan beri en mantıklı gözüken çözümdü. Üzerine biraz eğilince sonunda başarılı sonucu aldık. Ne kadar sevindim bilemezsiniz. Harika oldu! Çözümü ile ilgilenen arkadaşları da şöyle alabiliriz: http://www.prismix.com/blog/2006/06/...is_6_toget.cfm
İlgilenen tüm arkadaşlara teşekkürler. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi |