Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Tasarımcının Mutfağı » Site Analiz(i) » Tasarım Aşamasındakiler » Teksonuc: Tek seferde bulma projesi

Comment

LinkBack Review Tools
<!-- google_ad_section_start -->Teksonuc: Tek seferde bulma projesi<!-- google_ad_section_end -->
Teksonuc: Tek seferde bulma projesi
Gönderen fever
19.08.2008
Değerlendirme
Tasarım
40%40%40%
2.00
Içerik
35%35%35%
1.75
Kullanışlılık
55%55%55%
2.75
Navigasyon
50%50%50%
2.50
Yüklenme Hızı
60%60%60%
3.00
4 users rated 48% average

Merhaba,

Teksonuc henüz çok yeni ve tasarım/geliştirme aşamasında bir proje olduğundan "Tasarım Aşamasındakiler" başlığı altına yazmayı uygun gördüm. Kıymetli fikirlerinizle yol gösterirseniz memnun olurum.

Teksonuc'un çıkış fikri özellikle Türkçe içerik için Google'ın giderek bir çöplüğe dönüşmesidir. Tabii bunda suç arama motorunun değil.

Örümcekleri kandırmaya yönelik yöntemlerle kopyala/yapıştır sitelerin pıtrak gibi çoğalması neticesinde arama sonuçlarında hep aynı şeyleri görmeye başladık. Fakat aradığımız şeyi bulamaz olduk.

Teksonuc işte buna karşı bir çare geliştirme fikriyle ortaya çıktı. Arayınca sadece 1 sonuç görüntülensin ve aranan kelime öbeği (etiket) ile ilgili en nitelikli içeriği işaret etsin istedik. Bu sistemin doğru çalışması için en çok link/hit alan sitelerin en önemli site olmaması gerektiğini, içeriğin filtrelenmesi gerektiğini farkettik. Böylece editörler marifetiyle doğru içeriği yüceltmek suretiyle bilgisayar-insan işbirliğiyle oluşturulan sonuçlar oluşturduk.

Henüz yeterli sonuç üretemiyoruz ve fakat yapılan aramalar neticesinde zamana bağlı olarak sistem kendi kendini geliştiriyor olacak. Sistemin işleyişini test etmek ve sonuç üretiminde yaşanacak süreçleri görebilmek için diziler.com'da bulunan oyuncu ve dizi veritabanından da faydalandık.

Yayına başladıktan sonra aklımıza gelen bir fikir de her bir etiket için o konuda uzmanlanmış blogların sonuçlara eklenmesi oldu. Dileyen, istediği konuya kendi blogunu ekleyebilir. bilgisayar marifetiyle incelendikten sonra editorlerimizin önüne gelecek ve yayına girecektir.

Bu kadar çok konuştuktan sonra sormak istediklerime geleyim:
  • Tasarımın olabildiğince "sade" olmasına özen gösterdik, bu konuda öneri ve tavsiyelerinizi
  • İşlevsel olarak, şu da olsa ya da yapmışsınız ama bu olmamış şeklinde eleştiri ve yorumlarınızı
  • Fikir güzel ama bak şurda patlıyor, olmaz bu iş şeklinde aydınlatıcı fikirlerinizi

duymak isteriz.

Göstereceğiniz ilgi için şimdiden teşekkürler.

http://teksonuc.com/
Gönderen meteryus on 19.08.2008
Değerlendirme
Tasarım
60%60%60%
3
Içerik
60%60%60%
3
Kullanışlılık
60%60%60%
3
Navigasyon
60%60%60%
3
Yüklenme Hızı
60%60%60%
3
Ortalama 60%
Re: Teksonuc: Tek seferde bulma projesi

Fikir güzel ama bak şurda patlıyor, olmaz bu iş şeklinde aydınlatıcı fikirlerinizi duymak isteriz.

Arama konusunda Google'ın oluşturduğu sert duvarı yıkıp kullanıcıları bu sitede arama yapmaya nasıl yönlendireceğinizi gerçekten merak ettim. Ki bu konuda ekonomik sorunları olmayan arama motorları bile çok alternatif yöntemler denediler. Ask.com un search kutusunun oper açılış sayfası ile gelmesi, MSN üzerinden live search kullanılabilmesi gibi. Ayrıca bahsedilen site türkçe olduğuna göre bu sorun herhalde daha ciddi olacaktır.
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Gönderen FikretAkın on 20.08.2008
Değerlendirme
Tasarım
60%60%60%
3
Içerik
20%20%20%
1
Kullanışlılık
60%60%60%
3
Navigasyon
60%60%60%
3
Yüklenme Hızı
60%60%60%
3
Ortalama 52%

Merhaba,
İçerik olarak baya yol almanız lazım. Bence kendi yazılımsal botunuzu yazarak. günün belirli saatlerinde birçok siteyi eklemeniz gerekir. mesela ben Fikret AKIN arattığımda beimle ilgili hiç birşey vermedi.bu demek ki benim sitemi indexleme mişsiniz.
Google rakip olmanız için kendi botunuzun olması lazım.
Gönderen fever on 20.08.2008

meteryus demiş ki:
Alıntı:
Arama konusunda Google'ın oluşturduğu sert duvarı yıkıp kullanıcıları bu sitede arama yapmaya nasıl yönlendireceğinizi gerçekten merak ettim. Ki bu konuda ekonomik sorunları olmayan arama motorları bile çok alternatif yöntemler denediler.
Doğru, çoklukla haklısınız. Google'ın arama motorunda oluşturduğu çeşitlilik ve diğer ürünleriyle birlikte oluşturduğu alışkanlıklar duvarını yıkıp geçmek imkansız görünüyor.

Bu noktada bakış açımız şöyle: Google/Yahoo gibi klasik arama motorlarının yerine ikame olacak bir sistem hayal etmiyoruz. Dmoz ile Google arasında bir skalada duran, nev'i şahsına münhasır bir proje olsun. Etiketler (kelime öbekleri) ekseninde dönen, insanların katkı yapabileceği, her kelime öbeği için kaliteli tek bir sonuç üreten sistem yapalım, zamanla bir başvuru kaynağı haline dönüşsün. Hatta başka arama motorları tarafından da dikkate alınan (dmoz gibi) ciddi bir kaynak olsun.

İlgin için teşekkürler

FikretAkın demiş ki:
Alıntı:
İçerik olarak baya yol almanız lazım. Bence kendi yazılımsal botunuzu yazarak. günün belirli saatlerinde birçok siteyi eklemeniz gerekir. mesela ben Fikret AKIN arattığımda beimle ilgili hiç birşey vermedi.bu demek ki benim sitemi indexleme mişsiniz.

Google rakip olmanız için kendi botunuzun olması lazım.
Dostum en başta henüz tasarım ve geliştirilme aşamasında olduğunu belirtmiştim. Bir botumuz var ve çaktırmadan, normal bir kullanıcı gibi davranarak pek çok siteyi dolaşıp anlamlandırmaya çalışıyor. (Bkz: semantik web) Bir sitenin herhangi bir kelime öbeği/etiket için en iyi site olduğuna karar vermek zaman alıyor. Bunun yanında şimdilik bütün kayıtlar editör onayından geçerek yayına giriyor, zira sonuç olarak listelediğimiz sitelerin vermiş olduğu bağlantılara daha çok kıymet veriyoruz ve bu listenin doğru bir şekilde oluşmasını istiyoruz.

Fikret Akın için bir sonuç üretmiyoruz ama sahiden Fikret Akın indekslenmesi gerekenler arasında en başta mı yer alır? Bir arama motoru fikrinin iyi veya kötü olmasına Fikret Akın'ı bulup bulamaması ile mi karar vereceğiz? Ve bir de, yukarda anlattığım gibi; Google'a rakip olma iddiasında da değiliz.

İlgilendiğin ve vakit ayırdığın için teşekkür ederim.
Gönderen MuTReFT on 20.08.2008
Değerlendirme
Tasarım
20%20%20%
1
Içerik
20%20%20%
1
Kullanışlılık
60%60%60%
3
Navigasyon
20%20%20%
1
Yüklenme Hızı
60%60%60%
3
Ortalama 36%

Arattığım tüm sonuçlar ya bulunamadı ya da dizi oyuncularının olduğu bir siteye link çıkartıyor.

Mesela Ankara diye arttığımda ;

* duygu ankara
*ankara fotoğraf
*ankaralı turgut

çıkan sonuçlar, her hangi birine tıkladığımda ;

duygu ankara

Duygu Ankara hakkında diziler.com sitesinde bulunan biyografi, oynadığı diziler, izleyici yorumları

http://www.diziler.com/index...491 vs.vs.vs.

Buna bir anlam veremedim, yukarıda sonuçları veren sitede size'mi ait?
Gönderen fever on 20.08.2008

Alıntı:
MuTReFT tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Arattığım tüm sonuçlar ya bulunamadı ya da dizi oyuncularının olduğu bir siteye link çıkartıyor.

Mesela Ankara diye arttığımda ;

* duygu ankara
*ankara fotoğraf
*ankaralı turgut

çıkan sonuçlar, her hangi birine tıkladığımda ;

duygu ankara

Duygu Ankara hakkında diziler.com sitesinde bulunan biyografi, oynadığı diziler, izleyici yorumları

http://www.diziler.com/index...491 vs.vs.vs.

Buna bir anlam veremedim, yukarıda sonuçları veren sitede size'mi ait?

Yukarda da belirttiğim gibi bu "çok taze" bir sistem. Botumuz hala internette geziyor ve verileri toparlıyor. Bir başka yanda bu verileri işleyerek bir etiket/kelime öbeği hakkındaki en iyi siteleri tespit etmeye çalışıyoruz.

Ankara kelimesini arattığınızda çıkan sonuçlar, henüz bu kelimeyle ilgili bir sonuç olmadığından gösterilen alternatif sonuçlardır. Zaman geçtikçe daha doğru sonuçlara ulaşabileceksiniz.

Bir başka husus, siz arama yaptıkça web'den toplanan bilginin anlamlı bir dizgeye girmesi sağlanıyor. Arama yaptıktan sonra 24 saat içinde tekrar ziyaret ettiğinizde eklenmiş olduğunu görebilirsiniz. (Bunu garanti etmiyorum ama genelde böyle işliyor.)

Yukarda sonuçları veren site bize mi ait? Hayır, organik bir bağımız yok ama evet yardım alıyoruz. Oyuncu ve dizi isimleri konusunda geniş bir veritabanları olduğundan test verisi olarak sistemimize aldık. Botumuz çalıştıkça bu veriler daha kaliteli sonuçlarla değiştirilecek. Yine bunu da ilk mesajımda belirtmiştim.

İlgilendiğiniz ve vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Gönderen Burku on 21.08.2008
Değerlendirme
Tasarım
20%20%20%
1
Içerik
40%40%40%
2
Kullanışlılık
40%40%40%
2
Navigasyon
60%60%60%
3
Yüklenme Hızı
60%60%60%
3
Ortalama 44%

İlk bakışta gözüme çarpan tasarımsal birkaç konudan bahsedeyim. Sayfanın üst kısmında bulunması gereken en önemli öğeler, menü ve arama en altta duruyor. Renkleri çok parlak kullanmışsınız. Linklere dokunmayıp default renklerinde kullanabilirsiniz.

Fikir olarak güzel.
Gönderen fever on 22.08.2008

Alıntı:
Burku tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
İlk bakışta gözüme çarpan tasarımsal birkaç konudan bahsedeyim. Sayfanın üst kısmında bulunması gereken en önemli öğeler, menü ve arama en altta duruyor. Renkleri çok parlak kullanmışsınız. Linklere dokunmayıp default renklerinde kullanabilirsiniz.

Fikir olarak güzel.
Hmm, evet. Tepede göze çarpan bir şekilde menü öğeleri bulunmalı. İşlevsellik ve robotların doğru veri toplaması işiyle uğraşırken gözden kaçmış bir detay. Bununla kısa zaman içinde ilgilenmeli. Genel olarak tasarımda bir bütünlük sağlamak adına elden geçirmeyi düşünüyoruz zaten.

İlginiz için teşekkürler.
Comment

Etiketler

arama motoru , google , icerik

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.4 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 10:54.