Zoque.Forum
»
SQL Lisans Ücreti
|
| Veritabanları MySQL , MSSQL, SQL, Access, Oracle |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
SQL Lisans Ücreti
MS SQL yazılım ve lisans ücretinin ne kadar olduğunu bilen var mı?
Bir de hostinglerin sunduğu SQL Database çözümülerini kullanan var mı? Anladığım kadarıyla ortak veritabanı kullandırıyorlar (aksi takdirde lisans problemi çıkması lazım). 100 - 200MB'lık fiyatlar uygun sayılır, ancak duyduğuma göre veritabanı boyutu 1GB'ı geçince fiyat çok yükseliyormuş, bir bilgisi olan var mı? Son olarak seçim durumunda kalınsa, Access mi yoksa hosting'den sağlanan SQL mi sizce daha uygun (ortalamanın biraz üstü işlem görecek bir web sitesi için)? |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: istanbul, eskişehir
|
Re: SQL Lisans Ücreti
SQL server 'ın ücretlerini ;
Microsoft ve Amazon da bulabilirsin. ücretler yapacağın işe göre değişken. hostinglerde SQL kullanımı ortalama olarak aylık 20-30 USD civarında. VARGONEN bu konuda biraz hesaplı sanırım. 20 MB için aylık 25 $ istiyor, ekstra her 10 MB için aylık 15 $ alıyor. ama 1 GB. 'lik veri tabanını napacaksın anlayamadım yani çok büyük bir online alışveriş sistemi falan kuracaksan belki 1 GB olabilir ama ortalama bir web sitesi (üyelik,forum vb) için access idare eder gibi geliyor bana.bu arada SQL 'de db oluşturma access gibi bir dosya değil sanırım, yani bildiğim kadarıyla sadece table falan oluşturuyorsun (yazacağı SQL kodlarıyla yada sistem yöneticisi aracılığıyla). bu nedenle bence kendine SQL server almana gerek yok. ama test aşaması için gerekli dersen trial version bul, download et ve onun üstünde çalış derim ben. bu arada gerekli teknik yardım için SQL NEDİR?com sitesine bakabilirsin.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Hmm fiyatlara baktım. Şimdi 5 client, 10 client şeklinde seçenekler var. Bir SQL server'ı sunucuda kullanmak için "1 processor license" mı gerekiyor? (Bu 5000$).
Bir de SQL kullanımını hala tam olarak anlamadım. Şimdi lisansı aldıktan sonra, sunucuya yüklemek için hosting firmamızda kendimize ait dedicated server'ımız mı olması gerekiyor? Yoksa klasik bir hosting seçeneğinde de lisansımız sayesinde SQL server kurdurabiliyor muyuz? Ya küçük siteler için zaten Access kullanıyorum. Ancak SQL kullanan bir sitemizin veritabanı örneğin 2GB (düzenli bakım yapılmamasının da etkisi var tabi ama en az 1GB mutlak veri bulunduruyor). Alışveriş sistemi yanında yüksek takip ve raporlama yapan sitelerde de veritabanı boyutu hızla artıyor. hosting çözümlerini de hala anlamadım. Vargonen'iin fiyatlarını zaten belirtmişsin. Ama bunlarda olay nasıl işliyor? Yani firma sınırsız kullanıcı lisansıyla bir server kurmuş, sen de o server'ı kullanan bir veritabanı mı yaratıyorsun? Bu arada evet SQL'in işleyişi biraz daha farklı ama kodla tablo oluşturmak açıkcası Access'te tasarım görünümünü kullanmaktan çok da farklı değil, oldukça basit bir notasyon kullanıyor. Ayrıca asıl olarak bunu görsel olarak halletmenin yolu Enterprise Manager, ama fiyat daha artıyor tabi. Bunun yerine table_editor gibi tamamen ücretsiz bir programla (daha gelişmiş ve paralı olanları da var) web üzerinden görsel olarak da veritabanı hazırlanabiliyor. Biri bu konulara açıklık getirirse çok mutlu olacağım SQLnedir.com'da fiyat ve lisansla ilgili pek bilgi yok. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: istanbul, eskişehir
|
ben bildiğim kadarını anlatayım şimdilik
SQL kullanarak elle tutulur bir veri tabanı oluşturmuyorsun (access dosyası gibi). sadee mevcut SQL server 'da sana ait bir bölüm açıyorsun. (accessdeki table gibi düşün). zaten bu işlemi hostingde yapmana izin vermiyolar çoğu zaman. sen gerekli alanları ve değerlerini sistem yöneticisine bildiriyorsun yada hazırladığın veri tabanı oluşturma kodunu gönderiyorsun, o kod sayesinde hazırlanıyor. bildiğim kadarıyla SQL server bunu yapabiliyor. ama projen için illaki SQL kullancam diyorsan ve hosting için hizmet sunan firmaları tercih edeceksen yani kendin server açmayacak yada kiralamayacaksan SQL server yazılımı almana gerek yok. önceki mesajda da belirttiğim gibi kendi bilgisayarında denemek için trial version falan bul (yada diğer yöntemlere başvur ) onu kullan. eğer VISUAL STUDIO falan alırsan onun içinde geliyor sanırım. Bende VS.NET 2003 DVD var, o kurulurken SQL server 'da kuruluyor.buarada SQLNEDİR?com 'u teknik bilgi için yazmıştım. yani SQL kullanımı, SQL cümleleri vb. için yardım alabilirsin.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
bahsettiğiniz SQL server desktop edition. kullanıcı ve veritabanı sayısı kısıtlı ama deneme sürümü de sayılmaz.
SQL server'da da MDF ve LDF uzantılı dosyalar oluşturuluyor. çift tıkladığınızda enterprise manager da açılmıyolar ama yedek olarak direk bunlar kopyalanabilir. genelde LDF dosyasının aşırı işlem sonrası şişmesinden ötürü veritabanı toplam büyüklüğü fazla görünür ama aslında tüm veri MDF'de saklanır. barındırma hizmeti veren firmalar bu dosyalara erişim hakkı vermez, sadece size veritabanı sayısı ve veri büyüklüğü konusunda ücretlendirme yapar. eğer kontrol paneliniz varsa 1 veritabanı ve ona ait 1 kullanıcı tanımlayıp onun üzerinden işlem yapabilirsiniz. eğer evinizde enterprise manager varsa ve mssql portu (1433) dışarıya açıksa rahatlıkla veritabanınızı yönetebilirsiniz. diğer yöntem de bahsettiğiniz web arayüzlü çözümler. eğer sunucuyu bir veri merkezinde barındırmayacaksanız herhangibir şekilde lisans satın almanıza gerek yok. sadece paket seçip paranızı vermeniz ve sitenizi yüklemeniz yeterli. mssql için aldıkları paranın ciddi olması firmanın ödemiş olduğu yüksek lisans ücretinden kaynaklanıyor. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!