Zoque.Forum
»
mysql performans problemi
|
| Veritabanları MySQL , MSSQL, SQL, Access, Oracle |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Rize
|
mysql performans problemi
merhaba,
Intel Core 2 Duo E6300, 2gb ram, 80gb 8mb cache'li bir sunucum var. Sunucunun üstünde tek bir site var. Ancak; sitenin forum, ad server vs. yazılımları yoğun şekilde MySQL kullanıyor. Hafıza kullanımına çoğu kez baktığımda 80%'lerin üstünde seyrediyor. Aynı şekilde Swap kullanımı da genelde 80%'lerde. Bir arkadaşım, 4gb ram, scsi hızlı hd'ler kullanmamı ve raid kullanmamı özellikle önerdi. Bu konuda ne yapabilirim acaba, raid olayını mutlaka deneyeceğim ama extra olarak ne yapabilirim de MySQL performansını artırabilirim? |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: mysql performans problemi
RAID'in performansla pek alakasi oldugunu sanmiyorum. HDD'ye yazilan bilgilerin backup'lanip diger disklere yazimini sagliyor, daha sonra veri alirken bu bilgileri kontrol ediyor. server olarak dusundugunde RAID olmasi normal tabi ama dedigim gibi performansla alakasi oldugunu sanmiyorum.
Bunun yanisira hdd'yi SCSI yapmak ve RAM'i artirmak iyi fikir, ki bunlarin arasinda sanirim en rahat yapabilecegin RAM'i artirmak. Bence bunun uzerinde yogunlas. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) | |
|
Yer: Kocaeli & İstanbul
|
Alıntı:
RAID 0 : RAID kontrolcüsüne en az iki disk bağlayarak bir dizi oluşturuyorsunuz. Disk dizisi kullanırken, aynı türden bağlanmış diskler üzerine veriler yazılırken bölünerek yazdırılıyor. Bu da ciddi bir performans artışı sağlıyor. RAID 1 (Mirroring) : 2 veya daha fazla diskiniz var ve bu disklerin birisindeki bilgiler, diğerine eş zamanlı olarak kayıt ediliyor. %100 veri güvenliği amaç edinilmiş. RAID 0 + 1 ( Striping + Mirroring ) : Bu RAID konfigürasyonunu oluşturabilmeniz için en az 4 diske ihtiyacınız var. İki disk bir dize oluştururken, diğer iki disk bunların aynası oluyor yani eş zamanlı olarak yedeğini alıyor. RAID 5 : Hard Disklerin RAID 0 sistemindeki gibi "Stripe" edilmesinin performans katkısının yanı sıra, parite hesaplanmasındaki güvenlik özellikleri beraberinde getiriyor. En az 3 diske ihtiyaç duyuluyor. Dizi içerisindeki tüm disklere hem veri hem de parite bilgileri dağıtılarak yazılıyor. Kaynak : http://www.pclabs.gen.tr/yazi.asp?doc=157
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Donanım olarak yatırıma başvurmadan önce bu kadar sistem kaynağının nasıl tüketildiğini tespit etmekte fayda var. Örneğin zararsız gibi gözüken bir istatistik sistemi bile yoğun anlık trafiği olan sunucularda sorun çıkarabiliyor.
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
sargon'a bu konuda katiliyorum. örnek olmasi acisindan gectigimiz aylarda forum alt yapsini Drupal ile birlestiren bir yazilim kurdum. fakat Drupal'in iptal etmeme ragmen herseyi loglama cabasi, sunucuya oldukca büyük yükler getirdi. forum bir sayfa icin su an 10 ile 20 arasi MySQL query yaparken, Drupal'i aktif hale getirmem sayfalara en az 100, en fazla 400 ilave query ekledigini gözlemledim. ayni anda 500-600 kullanicinin online oldugu gercegini de göz önüne alirsan, donanimdan önce yazilimin ya da sunucu ayarlarinin optimize edilmesi cok önemli.
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!