|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
[ MYSQL ] Full-text aşırı yavaş ?
Full-text ile yaptığım sorgulamalar aşırı derece yavaş kalıyor. Tablo yapılarım aşağıdaki gibi , kullanıcılar tablomda 9867 adet kayıt var ( rastgele oluşturulmuş kayıtlar ) , bu kayıtlardan ad alanında en fazla tekrarlanan kayıt Deniz (1949 adet), diğer isimler en fazla 11 defa tekrarlanmış. SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS kullanicilar.KullaniciNo, Ad, Soyad, Hash FROM kullanicilar_iletisim,kullanicilar WHERE (Match(Ad) Against ('Deniz' In Boolean MODE)) AND (Ulke=90) AND ( kullanicilar_iletisim.KullaniciNo = kullanicilar.KullaniciNo ) Order By Ad,Soyad Limit 0,50 Şeklinde bir sorgu kullandığım zaman sorgunun tamamlanması 2dk'yı buluyor, Full Text yerine Ad alanını Like ile sorgulattığım zaman ise en fazla 2 sn içinde sonuçlar geliyor. Kabul , bir yerde büyük bir hata yapıyorum ama nedir bulamıyorum, sorunun sebebi ve olası çözümü sizce ne olabilir ? Saygılarımla. ===================== Tablo yapılarım : CREATE TABLE `kullanicilar` ( `KullaniciNo` bigint(20) unsigned NOT NULL auto_increment, `Ad` varchar(40) default NULL, `Soyad` varchar(40) default NULL, `Email` varchar(150) default NULL, `Parola` varchar(50) default NULL, `SonGiris` datetime default NULL, `UyelikBaslangic` int(10) unsigned default NULL, `UyelikDurum` smallint(5) default '1', `UyelikDITarih` date default NULL, `UyelikIDGerekce` text, `OnayKodu` varchar(15) default NULL, `GeciciParola` varchar(50) default NULL, `GeciciParolaTarih` timestamp NULL default NULL on update CURRENT_TIMESTAMP, `Hash` varchar(42) default NULL, PRIMARY KEY (`KullaniciNo`), FULLTEXT KEY `Email` (`Email`), FULLTEXT KEY `Soyad` (`Soyad`), FULLTEXT KEY `Ad` (`Ad`) ) ENGINE=MyISAM ; CREATE TABLE `kullanicilar_iletisim` ( `SiraNo` bigint(20) unsigned NOT NULL auto_increment, `KullaniciNo` bigint(20) unsigned default NULL, `MSN` varchar(100) default NULL, `Yahoo` varchar(100) default NULL, `Skype` varchar(100) default NULL, `Google` varchar(100) default NULL, `web` varchar(150) default NULL, `IsTel` varchar(40) default NULL, `CepTel` varchar(40) default NULL, `Adres` tinytext, `Sehir` int(10) unsigned default NULL, `Ulke` int(10) unsigned default NULL, `EmailAcik` varchar(150) default NULL, PRIMARY KEY (`SiraNo`), KEY `Sehir` (`Sehir`), KEY `Ulke` (`Ulke`) ) ENGINE=MyISAM ; == -> SELECT COUNT( Ad ) AS Adet, Ad FROM `kullanicilar` GROUP BY Ad ORDER BY Adet DESC LIMIT 0 , 5 Adet| Ad ------------- 1949 | Deniz 11 | Akı 11 | Tagay 11 |Bengi 11 | Yağmur MySQL Versionu : 5.0.24a-Debian_9ubuntu2-log / Ubuntu 6.10
|
|
|
#2 (permalink) |
|
|
Re: [ MYSQL ] Full-text aşırı yavaş ?
Tabloları JOIN ile birleştir
SELECT kullanicilar.KullaniciNo, Ad, Soyad, Hash FROM kullanicilar_iletisim INNER JOIN kullanicilar ON ( kullanicilar_iletisim.KullaniciNo = kullanicilar.KullaniciNo ) WHERE (Match(Ad) Against ('Deniz' In Boolean MODE)) AND (Ulke=90) Order By Ad,Soyad Limit 0,50
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Malisef sonuç değişmedi : Showing rows 0 - 49 (50 total, Query took 85.1286 sec) :=(
3-5 döküman, bolca yolunmuş saç ve bir sürü denemeden sonra şöyle birşey ortaya çıktı : Fulltext aramalar'da sorgu karışık olduğu zaman aşırı derecede yavaşlama oluyor, tek bir tabloda fulltext kullanmak gayet hızlı ama işin içine 2+ tablo girdiği zaman hele ki bu tablolarda where ile fulltext alanlardan başka filtreleme yapılıyorsa MySQL kendini kaybediyor. Sorunu çözmek için aşağıdaki gibi bir yola başvurdum : İhtiyaçlarım : - Aramalarıma sonucunda ad,soyad ve email alanları geri dönmeli - Ad, Soyad, Firma Adı, Ülke, Şehir, İlgi alanları ( bu alan 3. bir tabloda, sonradan eklendi ve sorguyu dahada yavaşlattı ) 'na göre arama yapabilmeliyim. Okuduğum dökümanlarda fulltext'in mümkün olduğunca bu tarz karşık sorgularda kullanılmaması söyleniyordu, bende fulltext'i sadece sonradan eklenen 2. tablomdaki İlgialanları kolonunda kullanmaya karra verdim. Ardından ilk iş olarak Sehir ve Ulke alanlarını kullanıcılar tablosuna taşıdım, bu yazılım kısmında fazla sorun çıkarmayan bir değişiklik idi bu sayede kullanmam gereken tablo sayım 2'ye düştü. Ad ve soyad alanlarında klasik Like kullanmaya karar verdim, like kullanmak pek sorun teşkil etmedi ( iyi-kötü tartışılır ). SQL_CALC_FOUND_ROWS 'i kullanmak durumunda kaldım , çünkü sayfalama yapmam gerekiyordu ( :=( ). Açıkcası ilk sorumdan biraz uzaklaştım gibi gözüküyor, neyse sonuç aşağıdaki gibi birşey oldu : SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS kullanicilar.KullaniciNo, Ad, Soyad, Hash FROM kullanicilar Inner Join kullanicilar_isdetay On ( kullanicilar_isdetay.KullaniciNo = kullanicilar.KullaniciNo ) WHERE (Ad Like 'Deniz%' AND Ulke=90) AND (Match(IlgiAlanlari) Against ('Linux' IN Boolean MODE)) Order By Ad,Soyad Limit 0,50 Query took 0.2266 sec Kaygım Ad alanınında like kullanmamın ileride yavaşlık çıkarması fakat açıkcası 2-5sn arasındaki sorgulamalar kabul edilebilir gibi geliyor. Bitirmeden önce sanırım fulltext için öğrendiklerimi kısaca yazmam faydalı olacaktır : - Sorgularınızda Limit kullanın. - Fulltext aramalarınızda Select Count(*).. gibi bir şey kullanmayı denemeyin bile , açıkcası kendi durumumda sorgu tamamlanana kadar kahvemi hazırlamış ve çoktan yarılamış oluyordum. Fazladan bir sorgu daha yapın ve SQL_CALC_FOUND_ROWS'i kullanın. - Tablonuzu belli zamanlarda ( belli sayıda kayıt girişinden sonra ) optimize edin. - Sunucu kendi kontrolünüzde ise Sphinx ( http://www.sphinxsearch.com ) kullanmanız işleri kolaylaştırabilir, denemedim ama deneyenler memnun gibi. - Sıralama yaparken fulltext alanları kullanmayın ( Fulltext'i skor işlemi için kullanıyor olsanız dahi sıralamaya dahil etmeyin ). - Ve en önemlisi tüm bu işlemler sırasında yada bu mesajı okurken lcd monitörünüzde birden nereden geldiği belli olmayan ve ortalama bir kiraz ebatlarında bir örümcek belirirse sakin olun, panik yapmayın. En yakınızıda bulunan sözlüğü (örn. Redhouse , ~1 KG) misafiriniz monitörünüzü terk edip masa üstüne indikten sonra yaklaşık 60 cm'den bırakın ve bir spatula aramaya başlayın ( spatula bulamazsanız, sevmediğiniz bir iş arkadaşınızın kartvizitini kullanabilirsiniz aynı görevi başarı ile yerine getiriyor) ... Unutmadan : http://www.mysqlperformanceblog.com/ , güzel bilgiler var. Saygılarımla.
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
daha önce problemin bir benzerini yaşadım, aslında tablonun çokluğuyla değilde daha ziyade arama kriterlerinin fazlalığı çok yavaşlatıyor, önce fulltext i arıyor sonuçları alıyor daha sonra eklediğin her bir kriter ile bu sonuçları tekrar sorguluyor.
key_buffer_size ı abartarak yükselttim, indexin boyutunu küçültmek için türkçe karakterleri uygun şekilde düzenleyip latin1 haline getirdim tekrar index aldım ve sorguyu geçici tabloya taşıyıp oradan seçtirdim benim için yeterli olmuştu.
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!