|
|
#1 (permalink) |
|
MySQL + xml Türkçe karakter sorunu
flash'la yapılmış bir sitede, dynamic text yazı alanına XML belgesinden göreceği şekilde yazı ekleniyor. Bunu bir PHP panelden yapıyorum. XML belgesini utf8 kaydedip ftp ye direk attığımda sayfada türkçe karakterler düzgün görünüyor. (font embed yapıldı, fontta ya da flashta sorun yok) Fakat PHP panelden yeni bir yazı daha giriş yaptığımda hem eskisini bozuyor, hem de yenisinde türkçe karakterler görünmüyor. Yani XML belgesinin kayıt şeklini bozuyor anladığım kadarıyla. MySQL'dan tüm tabloları ve içindeki alanları latin5/latin5_turkish_ci yaptım. sorun gitmedi. Bütün tabloları utf8/utf8_turkish_ci yaptım yine içindeki alanlarla birlikte. Yine sorun düzelmedi. Her yeni kayıt girildiğinde XML belgesini bozuyor. Bu arada XML belgesini iso-8859-9 olarak kaydedersem düzgün göstermiyor Türkçe karakterleri. Başlangıçta <?XML version="1.0" encoding="utf-8"?> yazıyor ve iso-8859-9 yazsam da yine utf8 kaydetmek gerekiyor, aksi halde düzgün göstermiyor. Hem XML bilgim iyi değil hem de MySQL bilgim sıfır denecek kadar az. (Bazı SQL sorgularını yaptırabiliyorum o kadar.) sorun nerden kaynaklanabilir acaba? |
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: ISTANBUL
|
Re: MySQL + xml Türkçe karakter sorunu
bütün verileri utf-8 yap,
PHP dosyasını editlediğin editörün de encode unu utf-8 olarak ayarla. MySQL'i de utf-8 yapmalısın tabiki sorun kalmayacaktır. hala sorun yaşarsan dosyayı yükle buraya çözelim.
|
|
|
#3 (permalink) | |
|
Re: MySQL + xml Türkçe karakter sorunu
Alıntı:
Sorunum çözüldü. Daha önce bir kısmını utf8 yapıp bazı yerleri yapmıyormuşum. Tabi aynısı gibi iso-8859-9 yaptığımda da unutuyormuşum aynı yerleri. Bütün belgeleri tek tek açıp hem utf8 kaydettim, hem de içinde iso-8859-9 ve latin5 yazan yerleri utf8 ile değiştirdim. Ayrıca MySQL'da utf8 yazılıyor diye sayfa başlarındaki karakter kodu belirten yerlere de aynısı gibi yazmışım. UTF-8 olarak yazdım oraları da. Sonuç olarak sorun çözüldü yani. Teşekkürler. |
||
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!