Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » Sunucu Tabanlı Programlama (Server Side) » Veritabanları » Sun Microsystems MYSQL'i satın aldı

Veritabanları MySQL , MSSQL, SQL, Access, Oracle

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 18.01.2008   #11 (permalink)
byvista

byvista's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Sun Microsystems MYSQL'i satın aldı

MySQL'i gerçekten severdim. bakın dim diyorum artık mssql vakti geldi benim için sonra oracle'a geçişi düşünüyorum. hayırlısı olsun demekten başka yapacak çok bi şeyimiz yok malesef
byvista şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 18.01.2008   #12 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

anlayamadığım, sun'ın neden MySQL'i ticari bir ürüne dönüştürme kaygısı gütmeniz... böyle bir yazı mı okudunuz, sun MySQL'i satın almış deniyor, şirket bazında. ama MySQL'i ticarileştirecek gibi bir yazı görmedim ben. zaten MySQL'in ticari versiyonu vardı, ama herkesin kullandığı versiyon hiç bir zaman ticari olmadı ve olabileceğini de hiç sanmıyorum. ne de olsa dünyadaki hosting şirketlerinin büyük çoğunluğu MySQL desteği vermekte. sun da MySQL'in bu derece yaygın olmasının bilinciyle almıştır MySQL şirketini...
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 18.01.2008   #13 (permalink)
scriptMan

scriptMan's Avatar

Görsel: 14

Alıntı:
cgencer tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
anlayamadığım, sun'ın neden MySQL'i ticari bir ürüne dönüştürme kaygısı gütmeniz... böyle bir yazı mı okudunuz, sun MySQL'i satın almış deniyor, şirket bazında. ama MySQL'i ticarileştirecek gibi bir yazı görmedim ben. zaten MySQL'in ticari versiyonu vardı, ama herkesin kullandığı versiyon hiç bir zaman ticari olmadı ve olabileceğini de hiç sanmıyorum. ne de olsa dünyadaki hosting şirketlerinin büyük çoğunluğu MySQL desteği vermekte. sun da MySQL'in bu derece yaygın olmasının bilinciyle almıştır MySQL şirketini...
Belkide babasının hayrına 1 milyar dolar vermediğini düşünüyor olmamızdan olabilir, yada biz 1 milyar dolar verip aldığımız bir yazılımdan karşılığını almayı bekleriz SUN'ı da öyle sanıyoruz.. Kim bilir 'belki'

Benimde anlamadığım, insanların kaygılarını dile getirme özgürlüğü ile ilgili saplantınız Ticari bir ürüne dönüştürme kaygısı var diyen demiştir (ki bende öyle düşünüyorum) sizce yoksa yok dersiniz olur biter.

Bence SUN open source'a çok destek vermiş, başarılı projelere ve ürünlere imza atmış bir firma olmasına rağmen; en kilit ürünü JAVA benim için hantal ve işe yaramaz bir programlama dilidir.

Bu bağlamda MySQL'in bundan sonra SUN tarafından 'güncellenecek' olması benim kafamda "acaba performans düşer mi" sorularını uyandırıyor.

Bir başka arkadaşımızda, büyük ve kurumsal bir firmanın yüklüce bir miktar ödeyip aldığı yazılımı aleni yada gizliden gizliye tekelleştirme yoluna sokmak, ücretli hale getirmek gibi kaygıları olduğunu dile getiriyor

Sanırım bu doğal öyle değil mi sayın cgencer? buna hakkımız var diye biliyorum ben.
Old 18.01.2008   #14 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

yoo herşeye hakkın var elbette... bunu sorguladığımızı sanmıyorum?

elbette ne olacağını da kimse bilemez, şirket stratejisi ne olur, ne olmaz... ama Google'da 1.8 milyar $ verdiği youtube'u işlevsiz hale getirmedi, ya da yahoo'nun aldığı delicious da işlevi bozulan, kalitesi düşen bir platform olmadı. bazen bir şirketin diğer bir şirketi alması, sadece yasal çerçevede kağıt üzerinde de olabiliyor, şirketin iç yapısına, gelişimine karışmadıkları oluyor. ben pozitif düşünmeye çalışarak MySQL gibi sağlıklı bir ürünü bozmayacaklarını düşünüyor ve umud ediyorum, hatta tahmin de ediyorum denebilir, deneyimlerim ve gördüklerime göre.
Old 18.01.2008   #15 (permalink)
mow

Yer: İzmir

MySQL alanında zaten tekel konumundadır. SUN, açık koda 2005 senesine kadar hiç sıcak bakmamış, fakat 2005 senesinden sonra artık gelişemeyeceğini anladığı için kaynakları yavaş yavaş açma ve toplulukla paylaşma yoluna gitmiştir. Yani SUN, dediğinizin aksine, açık kaynağa bu seneye kadar hiç destek vermemiştir ve bu seneden sonra "babasının hayrına" da kaynaklarını açmamıştır.

MySQL AB satın alınmadan önce de ticari bir kurumdu, "MySQL enterprise server" ve "MySQL community server" adında iki ana ürünü vardı, bu iki ürün arasındaki fark sadece birine destek veriliyor olması ve ürünün kullanıcı yerine çalışanlar tarafından derleniyor olması. Bu iki ürünün de kaynak kodları aynıdır, ürünü güncelleyen, düzelten yani geliştiren "topluluk"tur. SUN topluluğu toptan satın almadığı sürece MySQL her zaman açık kaynak kodlu olmaya devam edecektir. Kaynak kodlarını kapatmak ticari açıdan kayba neden olacağı için (gelirleri aşan giderler), SUN bu yolu seçmez, seçerse de batar. Olması beklenen şeyler arasında, platform desteğinin SUN ürünlerine daha çok verilmesi, ilerleyen zamanlarda da şiddetinin artması ve var olan özgür lisansın gene bir başka özgür lisansla değiştirilmesi var denebilir.

Not: Herkesin kaygılarını açıkça dile getirebileceği gibi anlamlandıramağı, saçma sapan ve okuyanı yanlış yönlendirebilecek yorumlara itiraz etmeye, açılım getirmeye de hakkı vardır gibi sanki... forumlar, bilmediğiniz, kafanızın basmadığı veya yanlış bildiğiniz şeyleri öğrenmek anlamak ve düzeltmek için, falan filan...
mow şu an çevrimdışı  
Old 18.01.2008   #16 (permalink)
BYK

BYK's Avatar

Yer: Ankara
Görsel: 8

Bence burada sert cevaplarla birbirimizi iğnelemek ya da kırmaktan daha fazla şey yapmalıyız.

Düşünüldüğünde 1 milyar dolar verip de o şirketten gelir beklememek saçma olacaktır zaten. Ve büyük bir şirket bir başka şirketi aldığında genelde o şirketin programına/sistemine kendi sistemini entegre etmeyi ya da tam tersini yapmayı düşünür.

Java'yı bir çok kişi gibi ben de sevmiyorum ve MySQL'in Java'ya benzemesinden korkuyorum. Ayırca MySQL'in ücretli olmasından da korkuyorum(bizim kullandığımız sürümünün), ve bu konularda ortada net açıklamalar da olmadığına göre buraya yazılan her şey zaten bizim kişisel tahminlerimiz, fikirlerimizdir.

Az bilmek, bilmemek, kafamızın basmaması vs. çok söz konusu olamaz bence yani.

Fotoğraf Sergim - www.fototonik.com/madbyk@gmail.com/Denemeler
BYK şu an çevrimdışı  
Old 18.01.2008   #17 (permalink)
aspcibertan

Yer: KOCAELİ

Aslında konuyu açmakla hata mı ettim diye düşünmedim değil mesajları gördükten sonra.
Java'yı sevmiyorum ama iyi bir platform sonuçta, korkum(uz) ise MySQL in performans açısından düşüşe uğraması idi. Eğer bu konudaki beklentilerimiz doğru çıkmazsa rahat bir nefes alacağız demektir.
Bir arkadaş sadece kağıt üzerinde olabilir demiş, mantıklı geldi bana da.
Onun dışında kullandığımız sürümde fiyat açısından değişiklik olmayacak, aynı felsefe ile devam edecek MySQL. (firma tarafından da açıklandı.)
Eğer motor olarak kullanırsak (cümle böyle geçiyordu) enterprise lisansı zorunlu.

Mssql e geçersek sanırım tek işlemci ve 4 gb sınırına mahkumuz, MySQL in değişmeyeceğini düşünerek sanırım bir dil değişimine gerek yok. Mecbur kalırsak da zaten alternatiflerimiz belli.

Keşke az bilseydik de MySQL örenmeseydik:P Herkesin kafası basacak kadar mantıklı sanıyorum.
Old 21.01.2008   #18 (permalink)
delizeka

delizeka's Avatar

MySQL'in varolan hali dışında bir ücretlendirme ile ya da lisanslar ile sunulacağını kimse beklemiyor zaten. Bu zaten Sun'a birşey getirmeyeceği gibi, aspcibertanın da bahsettiği gibi, resmi açıklamalar da bu yönde zaten.

Performansında bir kayıp olur mu, JAVA'nın hantallığı MySQL'e ne kadar yansır ya da yansır mı sanırım bekleyip göreceğiz. JAVA'nın olduğu gibi MySQL için düzinelerce farklı yaklaşım, component ya da uygulama altyapısı getirilerek, MySQL artık Oracl'ın DB'lerine benzer bir şekilde saçma bir kompleksliğe süreklenir mi bilmiyorum. Bunun gibi onlarca teknik kaygı dile getirilebilir ancak benim bu durumu hoş karşılamayışım direkt bunlarla alakalı değil.

Sun, mow'ın da bahsettiği gibi açık kaynak kodlu dünyada destekleri ve sponsorlukları için teşekkür edilse de çok sevilen bir firma değildir. Çünkü yazılımlarını açık kaynaklı hale getirmesi ya da açık kaynaklı uygulamalara maddi destek vermesi pazardaki rekabeti açısından gerekli olduğu için alınmış kararlardır. Zaten "ticari anlamda bir beklentisi olması" demek ille de bir ürünü ya da servisi satması demek değildir. Bir topluluğun beğenisini, bir ürünün bilinirliliğini satın alıp bunu kendi prestij ve itibarı açısından kullanmak istemesi, eğer uygulamaya ya da topluluğa felsefesi, beklentileri açısından ciddi bir katkı sağlamıyorsa yapılan şey salt ticari bir beklentiden başka birşey değildir. Ayrıca cgencer'in bahsettiği youtube, del.icio.us örnekleri birer açık kaynak kodlu uygulama değildir. Meşhur olmuş web siteleridir ve bunların birilerine satılması -ister daha iyi hale getirsinler, isterse işi batırsınlar- çok da umrunda olmaz kimsenin.

Gözden kaçırılan noktalardan biri de MySQL için gönüllü olarak kod yazan/yazmış olan, sırf açık kaynak kodlu olduğu, egemen ve tekelleşme çabasındaki bir firmanın altında olmadığı için herkese tavsiye eden, dökümanlarını, uygulamayı gönüllü olarak çeşitli dillere çevirmek için zaman harcayan insanlara bu durumu ne kadar hoş karşıladıklarını sormak lazım. Elbette Sun MySQL'i GPL lisansı ile muhafaza edecektir ama neden Sun gibi son dönemde veritabanı sistemleri konusunda sunduğu çözümler ile tekelleşme çabası içinde olan bir firmanın altında MySQL olsun ki. İnsanların hayrına ve gerçekten işe yarayacak şekilde verilen destek öyle olmaz, böyle olur : "Google to Host Terabytes of Open-Source Science Data". Açık kaynak kodlu projeye destek vermek sadece destek verenin bir işine yarıyorsa hiç değerli bir destek değildir. Sun'ın tek yaptığı, kendi uygulamalarını açık kaynak kodlu projelerle desteklemek.

Elemanların MySQL ile ilgili "biz yatırım yapıp, MySQL'i şöyle güzel yapacaz, böyle güzel yapacağız" gibi bir planları da yok. Neymiş efenim, kendi çözümleriyle daha entegre bir şekilde çalışacakmış, postgreSQL e verdikleri destek ile birlikte, Oracle DB, postgreSQL, MySQL destekleyen çözümler konusunda bir numara olacaklarmış. MySQL'in GPL'i açısından çok değerli(!) bir girişim JAVA dünyası ile daha entegre çalışabilmesi. Vatana millete hayırlı uğurlu olsun!
Old 21.01.2008   #19 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

benim verdiğim del.icio.us, flickr ve benzeri örnekler elbette açık kaynak projeler değil, ama bir şirketin satılması konusunda olabileceklere örnek vermek açısından konumuza en yakın örneklerdir... MySQL benzeri konumda aklıma doğrudan bir örnek gelmiyor doğrusu... belki linux sürümlerinin bazıları örnek olabilir burada.
Yanıt

Etiketler
mysql , sun

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
ADnet Reklamları [ Siz de reklam verin  » ]