|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Denizli
|
Farklı satırlarda koşullu arama
selam. MySQL içerisinde farklı satırlara yayılmış bilgiler üzerinde sütunlar içinde arama yapabilir gibi satırlar arasındada koşullu arama yapabilir miyiz. örnek ile açıklayayım kteki gibi bir tablom var ve bu tabloda örneğin etiketi sayfa ,degeri 1 olanları ve etiketi dil ,degeri 7 satırların kod numarasını almak istiyorum. nasıl bir SQL cümlesi hazırlamam gerek .
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Re: Farklı satırlarda koşullu arama
Öncelikle "ekteki tablo"nu göremediğimi belirteyim
![]() Yapmak istediğin tarzda bir aramayı/filtrelemeyi WHERE anahtar sözcüğünden sonra birden fazla koşul belirtip bu koşulları AND ya da OR mantıksal bağlaçlarıyla birbirine bağlayarak yapabilirsin. Temel bir örnek şöyle olabilir: Kod:
SELECT * FROM tablom WHERE (alan1=1 AND alan2 LIKE "%yazı%") OR (alan3 IN (1,2,3) AND alan4>5.6) Umarım yardımcı olabilmişimdir. |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
@BYK cevabın için teşekkür ederim.
ancak aradığım sütunlarda koşullu arama değil satırlarda koşullu arama. ekteki resim görünmediği için şöyle anlatayım veritabanında bilgiler tablosu içerisinde kayıtlı satırlar. id - etiket - deger - kod 1-sayfa-1-4 2-baslik-selam-4 3-metin-metinbukısım-4 4-kategori-47-4 5-dil-3-4 6-sayfa-0-3 7-kategori-1-3 8-baslik-dest-3 9-dil-0-3 10-metin-..-3 şeklinde uzayıp giden satırlar içerisinde belli başlı bilgi yazılarına ait özellik değerleri var. ben bu satırlar arasında sayfa etiket değeri 1 olan ve aynı zamanda kategori etiket değeri 47 olan yada sayfa etiket değeri 1 olan ve dil etiket değeri 0 dan büyük olan satırların sadece kod değerini almak istiyorum. yani sütunlarda yaptığım Where den sonra koşul belirtme işlemini tüm satırlarda yapmak istiyorum.
|
|
|
#4 (permalink) |
|
WHERE ifadesi zaten satırlar için kullanılır. "Sütunlarda arama yapmak" gibi bir kavram yoktur yani
![]() Genelde temel seviyede SQL kullanan kişiler WHERE anahtar sözcüğünden sonra sadece 1 alan(sütun) kullanırlar ancak yukarıda verdiğim örnekte de görüldüğü üzere satırın alanlarının bilgileri çeşitli mantıklsal işleçlerle(operatör) kıyaslanabilir ve tüm bu kıyaslamaların sonucu doğruysa(true) satır, sorgu sonucuna dahil edilir. Sadece kod alanını almak için de SELECT kısmında * yerine "kod" yazmanız yeterli olacaktır. |
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Acaba istediğiniz kriterlere uyan kodları alıp onları başka bir aramada kullanmak istiyorum mu demek istediniz? Bu durumda da
Kod:
SELECT * FROM tablo WHERE kod IN (SELECT kod FROM tablo WHERE ( etiket="sayfa" AND deger=1) OR ( etiket="kategori"AND deger=47) ) AND (diger kriterler) Yoksa ben de mi yanlış anladım sizi ? Mesaj snlzkn tarafından 04.07.2008 (17:34) yeniden düzenlendi. Açıklama: Code etiketleri eklendi |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
teşekkürler.
yanlış anlaşılma olayı benden kaynaklanan bir durum. sorunumu doğru kelimeler ile anlatamadım sanırım. ancak verdiğiniz örnekler işimi görecek. tekrar teşekkür ederim.
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!