Zoque.Forum
»
Hosting Firmaları
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#61 (permalink) | |
|
Yer: Antalya
|
Re: Hosting Firmaları
Alıntı:
2- Ben ilk kez duydum isimlerini tabi bu demek değildir ki sizin söylediğiniz yanlış, ama şunu belirtmek isterim ki dom kaydı 2007'de yapılmış, sanırım başka bir domain üstünden yayın yapıyorlardı ya da şirket isimlerini değiştirdiler. 4- Webtasarım yapıyorlarmış zaten kendileri de, gayet mantıklı bir yaklaşım ticari açıdan. Saygılarımla... |
|
|
|
|
|
|
#62 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Maalesef Türkiye şartlarında hosting meselesi tam bir kabus. Süpriz uygulamalar ve fiyatlandırmalar herkesin başını ağrıtıyor. Şunu belirtemem gerekirse sadece server kiralayan ve co-loc yapan bir şirketin sahibiyim ve kesinlikle hosting ve reseller satmıyorum. Çok eskilerde bende hosting ve reseller almıştım, ancak baktımki olmuyor dedicated ile işe başladım.
Deneyimlerimi paylaşmak gerekirse; - Telefon numarası cep telefonu veya numaralarımız güncelleniyor şeklinde olan firmalara güvenmeyin. - Sözde şirket olarak kendilerini gösteren kişilerden kaçının. Aldığınız hizmetin faturasını her zaman isteyin. - Sunucularının uptime oranlarını kontrol edin. - Hostbul gibi firmalarda firma geçmişini ve yorumlarını takip edin. - Deneme hesabı açmasını isteyin. - Reseller olan firmaların size yazdıkları hizmeti vereceğinden garanti alın. (Alan ve trafikleri limitli oldugu icin) - Kesinlike ucuz etin yahnisi misali işlerede girmemenizi öneririm. Ucuz alan satıp sonradan ortalıklardan kaybolan çok kişi oldugunu unutmayın. - Sponsorluk şansınızı sonuna kadar kullanın. - 7/24 Telefon veya E-Posta ile size cevap verebiliyorlar mı test edin. Host almadan önce iletişim alanından mesaj gönderin, telefon numaralarını arayın. Size geri dönüş hızları birçok firmada kaliteyi belli edecektir. - Firma IP adreslerinin spam geçmişlerine göz atın, ileride siteleriniz için büyük süprizlerle karşılaşmayın. Aklıma gelenler şuan için bu kadar, gelikçe tekrar sizle paylaşırım.
|
|
|
#63 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#64 (permalink) | ||
|
Alıntı:
Kullanici sözlesmesinde ve web hosting / domain Bölümü'ne ait tanimda da belirtildigi üzere, bu bölümün reklam alani olarak kullanilmasina izin vermiyoruz. Bu yüzden bu kisinin de kayidi iptal edilmistir. http://whois.domaintools.com/zenitbilisim.net Alıntı:
|
|
|
|
#66 (permalink) |
|
Yer: Denizli
|
Merhaba,
Uzun zamandır domain ve hosting için godaddy.com'u kullanıyordum fakat yurt dışında olduğu için ve latency fazla olduğu için tavsiyeler üzerine Natro'yu kullanmaya başladım. Başlangıçta iyi gidiyordu ve 7 kadar sitemi oraya taşıdım. İlk zamanlar yaşadığım sessionla ilgili bir kaç problemi çözdüler fakat ikinci aydan itibaren hizmet kalitesi çok düştü. %99.9 uptime garantisi vermelerine rağmen son 3 aydır sitelerim %80 anca çalışıyorlar. Telefon ve maille sorunları bildirdiğimde de baştan savma cevaplar alıyorum. Bazen atak olduğunu, bazen elektriklerin kesildiğini, bazen de kendilerinin de sorunu bilmedikleri gib yanıtlar almaya başladım. Bu 3 bahane de çok komik gelmeye başladı. Şu anda Türkiye'de iyi bir hosting firması arayışındayım, aslında latency olmasa godaddy.com'dan çok memnunum son 4 aydır %100 uptime çalışıyor, her türlü soruma çabuk cevap alıyorum ve kontrol panelleri çok iyi. Yukarıdaki yazılardan epey bir kafam karıştı ayrıca konu çok eskiden beri en iyi hosting firması sizce hangisi gibi bir soruya cevap vermemiş, o yüzden tekrar sormak istiyorum; Gerçekten profesyonel hizmet veren, uptime garantisi sözünde duran, site hızı ve ftp hızı konularında iyi olan Türkiye içinde en güvenilir hosting firmaları sizce hangileridir?
|
|
|
#67 (permalink) |
|
|
Mesela evvelsi gün sabah sunucu.org'a mail attım.Çok uzun vadeli ödemelerde indirim opsiyonlarının olup olmadığını öğrenmek için.
Halen daha cevap vermediler. Mesela şu noktadan sonra bana mail de atsalar deliler gibi indirim yapıyoruz da deseler.Ben sunucu.org'u seçmem, satış, ticari bir firma için önemli bir olgudur, böyle bir maile dahi cevap vermiyorlarsa ben bir VPS aldığımda destek almak istediğimde neler olur, düşünmek dahi istemiyorum. |
|
|
|
|
|
#68 (permalink) |
|
|
1998'den beri hosting satışı yapan, 2'si Amerika'da, 1'i İngiltere'de ve 4'ü Türkiye'de olmak üzere 7 adet Servis Sağlayıcı ile çalışmış (bazen dedicated, bazen co-location server'lar ile), şu an Türkiye'de olan 8'ci Servis Sağlayıcısına geçmek üzere olan bir firma sahibi olarak bir şeyler eklemek istiyorum.
Türkiye'de hosting işi yapmak çok ama çok zordur, kendi işyerinize / evinize Türk Telekom'dan Metro Ethernet alıp ayda binlerce YTL ödeyecek gücünüz yoksa, mecburen bir servis sağlayıcıdan bir dedicated server kiralarsınız, veya kendi server'ınızı kendiniz kurup bir servis sağlayıcıya bırakarak co-location hizmeti alırsınız. Sonra da o sunucudaki hizmetleri parça parça yaparak hosting satmaya çalışırsınız. Piyasanın çoğunluğu benim gibi bu şekilde 1 - 2 server ile çalışan küçük işletmelerden oluşuyor, şirket olmadan fatura kesmeden çalışanların da az olmadığını sanıyorum. Her halükarda servis sağlayıcıya ayda en az 200 - 250 Dolar verirsiniz, müşteri sayınız çok değilse 99 Dolar'a 1 MBit kampanyalarından da yararlanabilirsiniz. Ama hep gözden kaçırılan bir şeyler var, ben bunları yazmak istiyorum; * Gözünüzü seveyim Türkiye'de hangi iş düzgün ki hosting / servis sağlayıcı gibi işler düzgün işlesin? * Ayrıca bu forumda defalarca yazdım, bir işin eğitimini almadığınız zaman her zaman alaylısınız. Türkiye'de de (özel kurslar hariç) bildiğim kadarı ile Windows server kurulumu, yönetimi, mail server, ftp server, vs. yönetimi, log istatistiği analizi gibi resmi eğitimler veren üniversiteler yok. Bu durumda (ben de dahil olmak üzere) bu işte herkes alaylı. Hepimiz forumlardan, kitaplardan, internet'teki sitelerden bir şeyler öğrenip iş yapmaya uğraşıyoruz. Durum böyle iken herhangi bir hosting firmasında karşınıza hosting Doktorası yapmış birini beklemeniz ne kadar gerçekçi olur? Orada çalışanların da sizden benden çok farkları yok, benim bu kadar firma içinde hep yaşadığım olay firmada mutlaka iyi biren biri olur, o da firmada tanrı seviyesindedir, burnundan kıl aldırmaz, herşeyi bilir herşeyden anlar, onun dışındaki tüm elemanlar 6 ay önce internet'te chat yaparken bir anda üç kuruş maaşa destek elemanı olmuş arkadaşlardır. Bu konuda firma sahibinin de yapacağı fazla şey yoktur; zaten kazandığının çoğunu Türk Telekom'a vermektedir, UPS, jeneratör gibi sabit masrafları yapmış, bir de her ay dünya kadar elektrik parası vermektedir, zaten ülkenin şartları gereği hiçbir müşterisi parasını zamanında vermez, ödemelerini sallar da sallar, şimdi bu firma sahibi firmada gece gündüz her an 3 MCSE, 2 MCP, vs. var gibi bir yaklaşımla iş yapmak isterse 2 ay sonra iflas eder. * Aynı şekilde hosting piyasasındaki müşterilerin büyük çoğunluğunu genç arkadaşlar, küçük / orta büyüklükteki işletmelerin bilgisayarcıları veya varsa bilgi işlemcileri oluşturur. Onların da birinci sorunu paradır. Kimse kalite, hız, süreklilik, anında destek gibi şeylere ilk planda bakmaz, ilk planda her zaman paraya bakılır, lütfen kimse kendini kandırmasın. Size bizim Data Center'ımızda hem Türk Telekom, hem uydu hatları var, 24 saat mutlaka şu kadar saat kurs almış ve 5 yıl tecrübeli en az 2 arkadaş bulunur, her server'ımız Xeon bilmemkaç işlemcili, 8'er GB RAM'li, RAID 5 hard disklidir, ayrıca her server'ımızın yanında boşta duran aynı özellikli bir yedek server'ımız durmaktadır. Ve hosting ücretimiz 50 MB site için aylık 200.- YTL'dir deseler, acaba kaç tane müşteri bulurlar, işte size herşeyi olan bir firma, siz bu firmaya ayda 200.- YTL verirmiydiniz? Şu an bu tip hosting paketleri aylık 20.- YTL'den bile az fiyatlarla satılmaktadır. Yani ne kadar ekmek o kadar köfte sistemi burada da geçerlidir. * Aynı şekilde TurkTicaret.net, Natro, vs. gibi büyük hosting firmalarından da çok birşey beklemeyin. Sınırsız hosting Kapasitesi diye reklam yaptılar, 100 bilmemkaç bin müşterileri oldu, o yüzden siz giderseniz hiç üzülmezler, nasılsa o anda 2 yeni müşteri daha gelmiştir. Ancak telefonunuza veya mail'inize kendi iyi niyeti ile bir şeyler yapmak isteyen bir eleman bakarsa şanslı müşteri olursunuz, hepsi o kadar. * Bu forumda defalarca konuştuk, sonunda herkes kaçtı. Ne hosting firmalarının bağlı olduğu bir dernek / ticaret odası birimi / vs. vardır, ne de müşterilerin hosting firmalarını şikayet edebileceği bir merci. Kanunen hosting / bulundurma / barındırma diye bir iş bile yoktur. O yüzden firma sahibi de olabilidiğince esnektir, müşteri de. Benden yılda 5 MB / 1 e-mail almış ve yıllık KDV Dahil 25.- YTL ödemiş bir müşterim bana yılda 2 kere telefon açıp sorun var derse, üçüncü telefon açışında "hadi o zaman başka firmaya, güle güle" derim. Aya bölün, KDV'sini vergisini düşün, elinize geçen net parayı hesaplayın. Hatta eğer bu şekilde 100 küçük müşterim varsa işim daha da kolaylaşır, daha 2. telefonda güle güle derim. Nasıl müşterinin seçme hakkı varsa, hosting işinde biraz büyüyen firmaların da seçme hakkı oldu. Çünkü alınan para küçük, onun karşılığında verilen hizmet de o kadar olur. Sakın bana ticaret ahlakı, etik değerler gibi şeyler söylemeyin, kendi satışlarımız / reseller'lar olmak üzere 250'den fazla aktif müşterimiz var, hepsinin faturalarını kesip belli bir zaman önce gönderiyoruz, her faturanın üzerine de Son Ödeme Tarihi şu gündür diye yazıyoruz. Bu 250 firma arasından o ödeme gününde veya daha önce ödeme yapanların sayısı kaç diye sormuştum, söyleyeyim; 10. Önce o % 96'lık kalan kesim ticari ahlakı, etik değerleri öğrensin, sonra gelip benden hesap sorsun. Hele web tasarımındaki ödemeleri söylemiyorum bile, gecikmeler en az 3 haftadan başlıyor. Ama hosting işinde söylemiştim, web tasarımında / programlamasında da aynı şey. Webmaster nedir, web tasarımcısı nedir, herkes meslek olduğunu söylüyor. Bunlar meslek değildir, çünkü devlet eli ile verilmiş diplomaları yoktur. Bunlar ancak iş olur. Nasıl sıhhi tesisatçılık bir iş ise (onların bile Oda'sı var, onlar bile sınava giriyorlar), web tasarımcılığı da aynı oranda yeni sistemler yeni teknolojiler ile ortaya çıkmış bir iş dalıdır. Ama şu an itibarı ile hiçbir resmiyeti yoktur. * Çoğu hosting firmasından mail'lerinize cevap, telefonlarınıza iyi bilen eleman çıkması gibi olmayacak şeyler istemeyin. Bırakın hosting firmalarını, koca koca şirketler bile mail'lere cevap vermiyorlar. Eşimin bir sınav sonucu için ÖSYM'nin sitesine girdik, orada yazan e-mail adresine mail attık, 1 hafta geçti, telefon ettik, evet sitemizde öyle bir mail yazıyor ama kimse okumuyor dediler. Siz de hosting firmasına mail attım cevap vermediler diyorsunuz ![]() Yazdığım anlattığım şeylerden çok karamsar olduğumu sanmayın. Ben de çok şükür 9 yıldır bu işlerden ekmek yiyorum, ama ülkenin şartları, ülkedeki insan kalitesini toplayıp, bir de üstüne hiçbir resmiyeti olmayan hosting / web tasarımı gibi işler niye böyle diye sorarsanız ancak bu şekilde bir cevap alırsınız. Herkese sevgilerimle,
|
|
|
#69 (permalink) |
|
|
Yukarıda saydıklarınızı düşününce, açıkçası sitelerim hızlı olsun diye de kanser olmak niyetinde değilim.Dolayısıyla sizin de söylediğiniz üzere (özeleştiri bağlamında gerçekten güzel özetlemişsiniz) aşağı yukarı bu tarz bir tutumun olduğunu tahmin ettiğim için yurtdışındaki firmaları kullanıyorum.
|
|
|
|
|
|
#70 (permalink) |
|
|
Valla çok açık söyleyeyim, Amerika'daki firmalar hakkında da çok iyi diyebileceğim bir firma yok. Ben de zaman zaman laf olsun diye sağdan soldan hosting alıyorum, uyduruk bir ASP hatası için destek formu dolduruyorum, onların da geri dönüş oranları mükemmel değil. Ama en kötüsü bile 48 saat içinde cevap veriyor.
Yurtdışındaki forumlardan okuduğum kadarı ile orada da durum aynen bizim gibi. Özellikle webhostingtalk'ı çok sık takip ediyorum, aynen bizde olduğu gibi birinin çok beğendiğini öbürü yerin dibine batırabiliyor, bu hem hosting hem dedicated server müşterileri için geçerli. Bence bu konuda kararı kesinlikle müşteriler verecektir, eğer bir firma müşteri bulamıyorsa veya mevcut müşterilerini bir şekilde kaçırıyorsa doğal olarak bir zaman sonra kapanıp gidecektir. İyi hizmet veren veya müşterilerinin mutlu olduğu firmalar da ömürlerine devam edecektir. Ama şundan adım gibi eminim ki bilgisayar sektöründe olan gelişme bizde de yani hosting sektöründe de olacak, zamanını kestirmek çok zor ama bir zaman sonra sadece büyük firmalar kalacaktır. Özellikle İstanbul'da Vatan, Teknosa, PC Gold, Bimeks gibi bilgisayar dükkanları çoğaldıkça, hele bunlar bankalarla anlaşıp taksitle mal sattıkça küçük bilgisayar firmaları, tabiri yerindeyse sokak arası bilgisayarcılar bir bir kapanmaya başladı, bir zaman sonra bu gelişme bizde de olacak, büyük balık her zaman küçük balığı yutacaktır.
|
Zoque'a hoşgeldiniz!