Zoque.Forum
»
Türkçe Karakterli Alan Adı
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#31 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Re: Türkçe Karakterli Alan Adı
BYK,
Senin söylediğin şekilde olmasına bir şey demiyorum. Öyle yapılabilir. Örneğin site basbakanlik.gov.tr adresinde kalır, başbakanlık.gov.tr adresi de ona yönlendirme yapılırsa sorun yok. Ancak farkındaysan sadece tr uzantılı domainleri bu şekilde çözebilirsin. Çünkü nic.tr bütün tr uzantılı ve Türkçe karakter içeren domain sahiplerine o isimlerin Türkçe karakterli versyonlarını da verebilir. Diğer taraftan tr uzantılı olamayanlar için böyle bir çözüm söz konusu değil. Örneğin Turk.net sende olabilir ama Türk.net'in başkası tarafından kullanılmasını engelleyemezsin ve o domaini o kişinin elinden alamazsın. |
|
|
|
|
|
#32 (permalink) |
|
Katılıyorum, güzel nokta. Yine de Türkçe karakterli alan adları olmalı bence. En kötü ihtimalle sadece tr uzantılı olarak olurlar, ama olmalılar.
Aslında bu durumda tr uzantılı alan adı almayı daha kolay hale getirip Türkçe isimler için tr uzantılı adların alınması teşvik edilebilir belki de. |
|
|
|
|
|
|
#33 (permalink) |
|
Madem alan adını Türkçeleştiriyoruz, oldu olacak uzantıyı kaldıralım. .com.tr yerine .com da kalsın.
Ülkemizde bir türlü uzantılar anlaşılamadı zaten. Okul siteleri .k12 almalıyken gidip şirket gibi .com aldı .info hiç tutmadı. Org hak getire. Belki bir tek .mil, .gov ve .edu başarıyla uygulandı. .com olmasını önermemin tek nedeni, adresi yazıp kullandığınız browsera göre CTRL+Enter gibi bir tuş bileşeni ile kolay adres yazılabilmesi.
|
|
|
|
#34 (permalink) | ||
|
Yer: Richmond
|
Alıntı:
Alıntı:
Biz ise gerek daktilo, gerek klavye, gerekse el yazısında "ö" harfini koymuşuz ve yaygın olarak kullanıyoruz (hatta üstü iki noktalı olan harfleri Almancadan aldığımız söyleniyor). Yanlız önemli bir fark var bizde, "ö" nun yerini tutacak "oe" gibi bir harf grubu yok bizde. O yüzden "ö" yerine zorlama olarak alan adlarında "o" kullanıyoruz. Ama bu kullanım Türkçe'ye uygun bir kullanım değil. Aslında Almancada da "ö" nun yerine "o" kullanınca aynen Türkçe'de olduğu gibi farklı anlamlar çıkabiliyor. Türkçede malum sonu cinayetle neticelenen bazı yanlış anlaşılmalara bile sebep verebilecek bir problem bu yanlış kullanım. Kaldı ki, bunu bir tarafa koyup söz konusu gazete için bir de süddeutsche.de yazıp denedim ve tahmin ettiğim gibi sueddeutsche.de'ye yönlendirdiklerini gördüm. Anlaşılan bu gazete de aslında IDN'i önemsiyor. Ben akıllı iş yapan herkesin önemsemesi gerektiğini düşünüyorum. Fransızcaya gelince durum bizimkine benziyor. Fransız bir arkadaşımdan onların da klavyelerinde Fransızca karakterler olduğunu öğrendim. Onlarda da alan adları aynen bizde olduğu gibi eskiden beri düzgün bir IDN desteği olmadığı için ASCII karakterler ile yazılıyor. Yani onlarda da durumun ülke dışında yaşayanların ulaşamaması ile alakası yok. Bundan sonra ne olacağı ise zamanla IDN kullanımının yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağına bağlı. |
||
|
|
|
|
|
#35 (permalink) |
|
Yer: Richmond
|
Malesef burada domaincilerden kötü niyetli olanlara gün doğuyor. Trafiğin bir kısmı ister istemez Türk.net'e akacak çünkü eskiden olduğu gibi hata mesajı yerine artık domaincilerin reklamları çıkacak ya da sahte sayfaları. Bunun sebebi ise içerisinde Türkçe karakter geçen site sahiplerinin IDN'lere karşı kayıtsız kalıp Türk.net gibi IDN hallerini hemen kaydetmemesi.
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!