Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » Web Hosting / Domain » dedicated server vs. server colocation

Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 14.03.2007   #1 (permalink)
cihangir

cihangir's Avatar

Yer: Freiburg / DE
Görsel: 169
dedicated server vs. server colocation

kiralik bir sunucu mu kullanmali yoksa kendi aletimiz ile sadece barindirma hizmetinden yararlanmali? artilar, eksiler, öneriler...

yanit vereceklere simdiden tesekkür ederim ;)
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 14.03.2007   #2 (permalink)
burakozgur

burakozgur's Avatar

Yer: Ankara
Re: dedicated server vs. server colocation

Şahsen kendi serverlarımı co-location olarak yapıyorum. Sağlam bir ISS herşeyi tatlı yapıyor.

Bence barındırmanın en iyi yönleri:
- Kodların güvenliği tamamen sizin elinizde.
- Ek makina koyarak müşterilerinize daha uygun fiyata barındırma veya dedicated hizmeti verebilme imkanınız var.
- Kendi açınızdan düşünürseniz 1 değil 5 serverınız varsa co-location daha mantıklı, sadece hat parası ödersiniz.
- Belirli standartlara bağlı kalmıyorsunuz, istediğiniz konfigürasyonunuzu kurabilirsiniz.
- DataCenter değişmeye kalktığınızda kolay ve hızlı taşınma.
- İstediğiniz gibi makinenizi upgrade edebilme.
- Co-location'da sözleşme yapmama imkanınız var, ancak dedicated serverda donanıma masraf yaptıkları için sizden 12 aylık sözleşme talebinde bulunabilirler.

Aklıma şuan için bu kadar geliyor, ama makineniz varsa co-location daha mantıklı geliyor bana. Ayrıca sadece Data Center olan firmaları değilde Telekom belgesi olan firmaları yani ISS'leri tercih etmenizide tavsiye ederim. Hizmet kalitesi olarak daha iyiyi alabilmeniz için.
burakozgur şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 14.03.2007   #3 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Yer: Istanbul

Neredeyse her servis sağlayıcının kuralları/şartları/sözleşmesi farklı.

Dedicated server'da
  • Yazılım ve lisans ücretleri pakete de dahil olabiliyor/oluyor (Kira vb.. yöntemle)
  • Bazı firmalarda 1 veya 2 yıl sonra server ve/veya lisanslar size ait oluyor Co-location hizmeti almaya başlıyorsunuz.
  • Teknik destek (Sözleşmeye veya Firmaya göre) sağlanıyor.
  • İlave donanıma yüksek ücret talep edilebiliyor.

Co-location'da
  • Yazılım ve lisans ücretleri ödüyorsunuz.
  • Dedicated server' a göre teknik destek olmuyor. işletim sistemi ve yazılımların sorumluluğu size ait.
  • İlave donanım sorun olmuyor ve konfigrasyon olarak özgürsünüz.

Yurt içi ve Yurt dışı ayrımıda yapılabilir fiyat olarak.
arsende şu an çevrimdışı  
Old 15.03.2007   #4 (permalink)
mow

Yer: İzmir

sunucunun co-location veya dedicated olmasının para veya performans açısından çok fazla farklılık göstermemesi gerekir. bildiğiniz gibi birini önceden alıyorsunuz, öbürünü taksitle alıyorsunuz , dedicated toplamda biraz daha ucuz olabilir o da size makinayı verip vermediğine, veriyorsa ne kadar karlılıkla verdiğine bakar. çoğu zaman bir donanım yükseltmesi söz konusu olunca dedicated biraz kazık olur, donanım konusunda istediğiniz gibi rahat hareket edemezsiniz, höt diye datacentera girip harddisk takıcaktım ona geldim diyemezsiniz, bir de co-location olan makinanızla kurduğunuz yakınlığı asla bir dedicated la kuramazsınız

bu sitenin ileride daha yukarılara fırlayacağı düşünülürse birden fazla makina ile devam etmeli diye düşünüyorum.

genelde olan yoğunluğun sebebi tüm servislerin bir makinada olması (web,veritabanı,mail,dns) bunları makinalara bölersiniz (web-veritabanı, dns-mail gibi mesela 2 ayrı makinada) yük boşalır , sorun azalır en önemlisi risk azalır, bazen firmalar sırf risk azaltmak için böyle yaparlar. ek avantaj olarak biri diğerinin yedekleme sunucusu olur birbirlerinin verilerini yedeklerler, mutlu mesut yaşarlar. kısıtlı bütçeniz varsa (süper-deli makinalar alamaycaksanız) ve güvenlik önem teşkil ediyorsa ister co-location olsun ister dedicated bu model uygundur
mow şu an çevrimdışı  
Old 15.03.2007   #5 (permalink)
cihangir

cihangir's Avatar

Yer: Freiburg / DE
Görsel: 169

@mow, 2. bir sunucuya dogru yavas yavas gidiyoruz. ondan önceki son durak olarak, su an amd opteron islemci ve 4 gb ram'li makineler icin teklif toplamaya basladim. aslinda su konfigürasyonda 2 ayri makine yeterli olsa cok iyi olurdu:

Alıntı:
Prozessor 1,83 GHz Intel Core Duo
L2 Cache 2MB Shared
System bus 667MHz
Memory 2GB of 667MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300)
Hard drive 80GB 5400-rpm Serial ATA
donanimda bir degisiklik yapmak ne yazik ki mümkün degil: http://www.apple.com/macmini/specs.html
Old 15.03.2007   #6 (permalink)
css

css's Avatar

Yer: İstanbul

Dedicated bence biraz daha avantajlı gibi geliyor.Bazı firmalar ödediğin 12 ay boyunca senden ufak bir fark alarak sene sonunda sunucuyu sana verebiliyor (Radore Telekom).
Colocation da sunucu masrafları, lisanslar vs. çok fazla ücret tutuyor...Benim önerim dedicated.
css şu an çevrimdışı  
Old 16.03.2007   #7 (permalink)
s_e_y_ya_h

s_e_y_ya_h's Avatar

Yer: istanbul-Emirgan
Görsel: 54

colocation server ile ilgili fazla bilgim yok ama geçen seneden itibaren dedicated server kiraladım yıllık 1000 ytl civarında ödüyorum 80 gb hardiskli bir donanınım var ve kafam rahat istedigim gibi domain hosting alt bayii yaratabiliyorum tavsiye ederim en azından freelance web tasarımı yapanlara...
s_e_y_ya_h şu an çevrimdışı  
Old 17.03.2007   #8 (permalink)
FikretAkın

FikretAkın's Avatar

Bende uzun zamandır araştırma yapıyorum.

P4 3.0 ht + 2gb ram + 300 gb hdd + windows/plesk 8 ve 1 tb bandwidh var ama amerika locasiyonlu kiralık server var 12 ay sözleşme yaparsak 135 $ a geliyor aylık ödenecek.. Normal şekilde aylık ödemek istersek 145$ a geliyor..

Türkiydeki serverların pahalı olması beni yurtdışı serverlara itiyor..

Araştırmaya devam ediyorum..
Old 17.03.2007   #9 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Yer: Istanbul

Alıntı:
FikretAkın tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Bende uzun zamandır araştırma yapıyorum.

P4 3.0 ht + 2gb ram + 300 gb hdd + windows/plesk 8 ve 1 tb bandwidh var ama amerika locasiyonlu kiralık server var 12 ay sözleşme yaparsak 135 $ a geliyor aylık ödenecek.. Normal şekilde aylık ödemek istersek 145$ a geliyor..

Türkiydeki serverların pahalı olması beni yurtdışı serverlara itiyor..

Araştırmaya devam ediyorum..
Hangi firma bu ucuzda ?
arsende şu an çevrimdışı  
Old 17.03.2007   #10 (permalink)
FikretAkın

FikretAkın's Avatar

Alıntı:
arsende tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Hangi firma bu ucuzda ?
Ht Servers da ama almadım daha düşünüyorum biraz bana tuzlu geldi
Yanıt

Etiketler
colocation , server , dedicated

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim