Zoque.Forum
»
dedicated server vs. server colocation
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
dedicated server vs. server colocation
kiralik bir sunucu mu kullanmali yoksa kendi aletimiz ile sadece barindirma hizmetinden yararlanmali? artilar, eksiler, öneriler...
yanit vereceklere simdiden tesekkür ederim ;)
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Re: dedicated server vs. server colocation
Şahsen kendi serverlarımı co-location olarak yapıyorum. Sağlam bir ISS herşeyi tatlı yapıyor.
Bence barındırmanın en iyi yönleri: - Kodların güvenliği tamamen sizin elinizde. - Ek makina koyarak müşterilerinize daha uygun fiyata barındırma veya dedicated hizmeti verebilme imkanınız var. - Kendi açınızdan düşünürseniz 1 değil 5 serverınız varsa co-location daha mantıklı, sadece hat parası ödersiniz. - Belirli standartlara bağlı kalmıyorsunuz, istediğiniz konfigürasyonunuzu kurabilirsiniz. - DataCenter değişmeye kalktığınızda kolay ve hızlı taşınma. - İstediğiniz gibi makinenizi upgrade edebilme. - Co-location'da sözleşme yapmama imkanınız var, ancak dedicated serverda donanıma masraf yaptıkları için sizden 12 aylık sözleşme talebinde bulunabilirler. Aklıma şuan için bu kadar geliyor, ama makineniz varsa co-location daha mantıklı geliyor bana. Ayrıca sadece Data Center olan firmaları değilde Telekom belgesi olan firmaları yani ISS'leri tercih etmenizide tavsiye ederim. Hizmet kalitesi olarak daha iyiyi alabilmeniz için. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Neredeyse her servis sağlayıcının kuralları/şartları/sözleşmesi farklı.
Dedicated server'da
Co-location'da
Yurt içi ve Yurt dışı ayrımıda yapılabilir fiyat olarak. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
sunucunun co-location veya dedicated olmasının para veya performans açısından çok fazla farklılık göstermemesi gerekir. bildiğiniz gibi birini önceden alıyorsunuz, öbürünü taksitle alıyorsunuz , dedicated toplamda biraz daha ucuz olabilir o da size makinayı verip vermediğine, veriyorsa ne kadar karlılıkla verdiğine bakar. çoğu zaman bir donanım yükseltmesi söz konusu olunca dedicated biraz kazık olur, donanım konusunda istediğiniz gibi rahat hareket edemezsiniz, höt diye datacentera girip harddisk takıcaktım ona geldim diyemezsiniz, bir de co-location olan makinanızla kurduğunuz yakınlığı asla bir dedicated la kuramazsınız
![]() bu sitenin ileride daha yukarılara fırlayacağı düşünülürse birden fazla makina ile devam etmeli diye düşünüyorum. genelde olan yoğunluğun sebebi tüm servislerin bir makinada olması (web,veritabanı,mail,dns) bunları makinalara bölersiniz (web-veritabanı, dns-mail gibi mesela 2 ayrı makinada) yük boşalır , sorun azalır en önemlisi risk azalır, bazen firmalar sırf risk azaltmak için böyle yaparlar. ek avantaj olarak biri diğerinin yedekleme sunucusu olur birbirlerinin verilerini yedeklerler, mutlu mesut yaşarlar. kısıtlı bütçeniz varsa (süper-deli makinalar alamaycaksanız) ve güvenlik önem teşkil ediyorsa ister co-location olsun ister dedicated bu model uygundur ![]()
|
|
|
#5 (permalink) | |
|
@mow, 2. bir sunucuya dogru yavas yavas gidiyoruz. ondan önceki son durak olarak, su an amd opteron islemci ve 4 gb ram'li makineler icin teklif toplamaya basladim. aslinda su konfigürasyonda 2 ayri makine yeterli olsa cok iyi olurdu:
Alıntı:
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Dedicated bence biraz daha avantajlı gibi geliyor.Bazı firmalar ödediğin 12 ay boyunca senden ufak bir fark alarak sene sonunda sunucuyu sana verebiliyor (Radore Telekom).
Colocation da sunucu masrafları, lisanslar vs. çok fazla ücret tutuyor...Benim önerim dedicated. ![]() |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
colocation server ile ilgili fazla bilgim yok ama geçen seneden itibaren dedicated server kiraladım yıllık 1000 ytl civarında ödüyorum 80 gb hardiskli bir donanınım var ve kafam rahat istedigim gibi domain hosting alt bayii yaratabiliyorum tavsiye ederim en azından freelance web tasarımı yapanlara...
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Bende uzun zamandır araştırma yapıyorum.
P4 3.0 ht + 2gb ram + 300 gb hdd + windows/plesk 8 ve 1 tb bandwidh var ama amerika locasiyonlu kiralık server var 12 ay sözleşme yaparsak 135 $ a geliyor aylık ödenecek.. Normal şekilde aylık ödemek istersek 145$ a geliyor.. Türkiydeki serverların pahalı olması beni yurtdışı serverlara itiyor.. Araştırmaya devam ediyorum..
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
Yer: Istanbul
|
Alıntı:
|
|
|