Zoque.Forum
»
VPS kullanımı hakkında yardım
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
VPS kullanımı hakkında yardım
Merhaba arkadaşlar
Arkadaşlık sitesi kurmak için yurtdışından bir VPS kiraladım. 15 GB alanı var, ben bunun en fazla 1 GB kadarını bir kaç sitemi yayınlamak için kullanacağım. VPS de neler yapabilirim, ne özellikleri var? Bana ücretli yada ücretsiz yardım edebilecek kimse varmı acaba? Yardımlarınızı bekliyorum. İyi çalışmalar. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: VPS kullanımı hakkında yardım
Almış olduğunuz VPS hesabınızın diğer özelliklerinden ve en önemlisi işletim sistemi ve sitelerinizi hangi dille hazırlayacağınızdan bahsetmemişsiniz.
Aslında neden VPS hesabı aldığınızı, normal bir hosting paketi almadığınızı anlatırsanız VPS i alma nedenizle ilgili olarak neler yapabileceğiniz üzerinde konuşulabilir. Zamanında ben de Linux VPS almıştım, alma nedenlerim şöyle idi: 1. PHP ve Apache nin tüm konfigürasyonunu kendim yapmak, domainleri sub domainleri kendim ayarlayabilmek 2. Database konusunda istediğim versiyonlarda istediğim database i kullanabilmek 3. Bash scriptler ile hazırlayacağım sitelerle ilgili bazı arkaplan işlemlerini sürekli tekrarlamak, cron ile bu işlemleri otomatik hale getirmek. 4. Sunucu loglarına direkt erişim sağlamak, bu logları yedeklemek. 5. İstediğim istatistik aracını kurmak (awstats, webalizer, vs) 6. Subversion deposu kurarak her yerden kodlarıma ulaşabilmek ve kodlarım versiyonlanmasını sağlamak. Aynı projede beraber çalıştığım arkadaşlarım ile kolaylıkla kodları paylaşabilmek ve tek bir kod yığını üzerinde güvenle çalışabilmek. 7. mail sunucusuna Clamav, SpamAssassin gibi uygulamaları kurarak spam maillerin çoğundan ve virüslü maillerden kurtulmak. 8. Sınırsız mail hesabı, sınırsız domain, sub domain gibi özelliklerden faydalanmak. 9. Sunucunun yükünü takip etmek (load). 10. Sitelere yapılan saldırılar konusunda daha rahat önlemler alabilmek, gerektiğinde loglama yapabilmek, PHP safe mode kullanabilmek, vs 11. web sunucusu üzerine istediğim performans artırıcı uygulamaları kurabilmek 12. Ruby, Python, Java gibi dillerle çalışabilmek, bu dillerle hazırlayacağım siteleri ya da alt yapıları host edebilmek. İstediğim dilleri kullanabilmek, hem de istediğim versiyonda kullanabilmek. 13. DNS yönetimini tamamen kendim yapabilmek, DNS sunucum üzerinden domainlerimi kendi NS sunucuma yönlendirmek ve Whois kayıtlarında hosting firmalarının NS sunucu isimlerinin görüntülenmesini engellemek 14. Subversion ile çalıştığım sürece sitelerimi yayınlamanın birkaç konsol komutu ile halledilebilir olması, FTP ye ihtiyaç duymamak. Bunlar şu anda aklıma gelen -bence- Linux bir VPS in iyi yönlerinden bazıları. Ancak gerçekten bir sanal sunucu kiralamış iseniz zaman alan yanları da yok değil. Örneğin; DNS Sunucusu, mail Sunucusu, web Sunucusu ve tüm diğer ayarları kendi başınıza yapmanız gerekecektir. Ayrıca eğer konsol (komut satırı, Türkçe'de ne denirse) kullanımına, SSH a yabancı iseniz bir hosting yönetim paneli kurmanız gerekir (VHCS, ISPConfig ücretsiz olanlara örnektir). Eğer windows bir VPS kiralamış iseniz, Windows VPS kullanmış birisi deneyimlerini anlatırsa daha iyi olur. Sunucu olarak çok nadir Windows ile işim olmuştur. Ancak VPS inizin alanı kadar, size ayrılan işlemci kullanımının ve ayrılan RAM in ne kadar olduğunun da önemli olduğunu belirtmeliyim. Ayrıca Linux ise, VPS in nasıl yapılandırıldığı da çok önem kazanıyor, bazı VPS lerde /dev dizinine ulaşılamadığı için DNS sunucusu kurmak için Bind programını tekrar derlemek gerekebiliyor. Kolay gelsin
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Öncelikle teşekkür ederim.
VPS işletim sistemi, CentOS with WHM/CPANEL Garanti edilen en düşük RAM 256+ MB, en yüksek RAM 12 GB. En düşük CPU 208.8 MHz ve en yüksek 2x3 GHz. Kullanacağım hazır bir script var. Aylardır üzerinde çalışıyorum Türkçe'leştirilmesi, tema ayarları derken sonunda bitti sanmıştım ama normal bir hosta kurunca scripti, veritabanına erişim limiti olduğu için başarısız olduk. Aynı anda veritabanına bağlanma limiti yüksek olması için VPS almamızı önerdiler. Kendimi bir anda bu işlerin içinde buldum, bilgimde yok denecek gibidir. İlginizden dolayı teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
Genelde VPS ler üzerinde işletim sistemi haricinde birşey kurulu olmadan gelirler, siz o yönden güzel bir tercih yapmış sayılabilirsiniz. CPanel var ise muhtemelen DNS, mail server, web server gibi araçların konfigürasyonu ile uğraşmayacaksınız demektir.
SSH üzerinden tüm işletim sistemine erişiminiz ve yetkiniz var ise (VPS olduğuna göre vardır zaten) aslında veritabanı connection sayısı ile ilgili birçok ayarlama ve optimizasyon gerçekleştirebilirsiniz. Bu konuda şu anda isimleri tam aklımda olmasa da birçok araç var. Ayrıca PHP ile çalışacaksanız, gene PHP, apache ve MySQL ayarlarını birazcık kurcalayarak uygulamanızı daha performanslı çalıştıracak bazı önlemler alabilirsiniz. CentOS a ben hiç ısınamamıştım ama umarım siz seversiniz. Tekrar kolay gelsin.
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
E-mail adresimi özel mesaj olarak ilettim, eğer gerekirse elimden geldiği ölçüde yardımcı olmaya çalışırım.
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
Teşekkür ederim
Bu konuda bilgim yoktu sizin sayenizde biraz bilgi sahibi oldum. Bu bende bir dönüm noktası olacak, eğer sizin bilgilerinizle bir noktaya gelirsem sizi unutmam kolay olmayacaktır. Yeniden teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
VPS konusunda mutlaka fiziksel bir serverın en fazla kaç vps accounta dağıtıldığına dikkat edin hatta bu konuda firma bir garanti veriyor mu vermiyor mu sorun . (kimisi maksimum 10 user der mesela ki bu o serverda en fazla 10 vps sahibinin yer alacağı anlamına gelir)
Bir de ayrılan ram ve işlemci gücü de önemli. VPS o kadar derin bir konu ki buraya yazarak her detaya girmek çok zor. |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
Benim aldığım VPS özelliği olarak verilen bilgileri aşağıda belirttim.
Benim ne gibi paketler yüklemem gerekir? RedHat CentOS 4.2 (cpanel/whm) Storage (+ 1GB free for OS) :15GB Bandwidth :400GB Guaranteed RAM :256+ MB Max RAM :12GB Guaranteed CPU :208.8+ Mhz Max CPU :2x3 Ghz IP Addresses :3 Complete Root Access Personalized Nameservers Free Cpanel/WHM panel! Virtuozzo Power Panel Unlimitted Domains Reseller Accounts Setup web Browser Control Panel Unlimited POP3 Accounts Unlimited Forwarders Unlimited Auto-Responders Unlimited Mailing Lists Unlimited mail Blocking Unlimited Sub-Domains Unlimited Email Aliases Unlimited FTP Accounts web Based Email Access CGI, Perl, PHP, Java MS Frontpage™ Extensions Unlimited MySQL Databases PhpMyAdmin Support Cron Jobs web Based Statistics Password Protected Files Secure server Includes (SSI) SMTP mail server SSH Shell Access Real Audio/video MX Record Changes Anonymous FTP Shopping Cart Custom Error Pages CGI Chat Room WAP/WML/Wireless |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: İstanbuL
|
Merhabalar arkadaşım,
Sana verdikleri donanımın yanında birde kontrol paneli vermişler aşağı yukarı herşey yüklüdür ve rahatca kullanabilirsin. Sitende özel olarak kullanacağın sitemler için gerekli yazılımları sen kurmalısın . Örneğin sitende image resizing yapıyorsan ve bunun için gerekli özellik mevcut sunucunda kurulu değilse bunları sen kurmalısın. Tavsiyem sunucu yöentimi konusunda bir süreliğine bir yerlerden yardım almandır. İyi Çalışmalar |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!