Zoque.Forum
»
domain piyasası
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#61 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Re: domain piyasası
O işlerle uğraşmak iyi bir fikir değil. Öncelikle etik açıdan yanlış olur ayrıca hukuki açıdan da iyi bir durum değil. Aşağıda istikbal.com domaini ile ilgili dava sonucu var.
http://www.wipo.int/amc/en/domains/d...2003-0313.html İstikbal kelimesi sözlükte geçen bir kelime olmasına rağmen marka sahibine satmaya çalışmak nedeniyle kötü niyet ispatlanmış oluyor. Birkaç mesaj yukarıda kötü niyetin hangi durumlarda gerçekleşeceğini açıklamıştım. İşte bu da o durumlardan birine giriyor. |
|
|
|
|
|
#62 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Ben de zaten etik nedenlerle o tarz bir durumdan uzak durdum. Kotu niyetle olmasa bile yine de kotu bir durum. Ama acikcasi com-tr alanlarin niye comlari da almadiklarini ya da sebeplerini merak ediyorum. Gerci forum konusu olarak yeri baska bir konu basligi ama sanirim sorun; buyukler disinda kurumlarin, internetin onemine dair bilgi ve goruslerinin hala az olmasi. Bu da Turkiye'de domain piyasasindan web tasarim yaptirma mantigina (200 $lik site istekleri) kadar bir cok seyi etkiliyor galiba.
www.ooruc.com Mesaj ooruc tarafından 18.10.2007 (14:03) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#63 (permalink) |
|
|
Selamlar,
Ciddi bir Türkçe domain satışı söz konusu olunca bu başlık altında yazıyorum. İşte yine o satışlardan biri yaşanıyor. Bu sefer ki domain AjdaPekkan.com. Henüz bu domainin açık arttırması devam ediyor. Elini çabuk tutup üç saat içinde domaini açıp bakanlar açık arttırma sayfasına ulaşabilirler. Domaini açınca ortada sağ da çıkan bir link var. Üzerinde 'domain Name Aftermarket' yazıyor. Onu tıklamanız lazım. Şu anki fiyatı benim ödemek istediğim fiyata üzerine çıktı Artık kazanma ihtimalim olmadığı için daha bitmeden burada bahsetmek istedim. Domaincilik ilginç bir uğraşı. Aylar boyunca kaliteli bir domain denk gelmez ama sonra bir de bakarsın çok kaliteli bir domain boşa düşüvermiş. AjdaPekkan.com'da işte öyle bir domain. Önceki sahibi uzatmamış. |
|
|
|
|
|
#64 (permalink) |
|
|
Selam,
domain Ajda Pekkan olunca girip bir baktım sayfaya, oradan da açık arttırması bitmek üzere olan domainlerin listelendiği sayfaya baktım. Dikkatimi çeken bir şeyi sormak istiyorum. Daha önceki yazılarında bir domainci için domainin değeri trafikle ölçülür tarzı bir açıklaman vardı yanlış hatırlamıyorsam. Girdiğim populer domainler sayfasında, trafiği Ajda Pekkan'dan yaklaşık 4 kat fazla olan domainlerden bazılarının fiyatı, Ajda Pekkan'ın yarısı kadar. Yukarıda ki mantıkla bunda bir hata olmuyor mu? |
|
|
|
|
|
#65 (permalink) |
|
|
Selamlar,
Eğer önceden trafikten bahsettiysem o sırada park değerini kastettiğim içindir. Bir domainin park değeri sürdürülebilir ve kaliteli trafik ile ölçülür. Bir domainin piyasa değeri başkalarının o domain için ödemeye hazır olduğu miktar kadardır. Bir domaini değerli yapan şey sadece onun park edilmesi değildir. O nedenle park değeri dışında başka kategorilerde de domainler değerlidir. İngilizce forumlarda reseller value ve end user value şeklinde bu konuyu ayırıyorlar. Bu iki kategori arasında değer açısından çok fark olur. Örneğin, disdoktoru.com gibi bir domaini ele alalım. Bir domainci için bu alan adı 400 dolar edebilir ama bir diş doktoru için 2000 dolar edebilir. Burada domainci, yeniden satmak üzere bu isme yatırım yapan kişidir. Diş doktoru ise son kullanıcıdır. Yatırımcı ve son kullanıcı açısından değerlerin farklı olması çok normal. Her türlü üründe aynı mantık söz konusu. Eğer domaini park etmeyi düşünüyorsan kaliteli ve sürekli trafik alması önemli. Type-in trafik dediğimiz, aklına geldiği için o adresi yazan ziyaretçiler önemli, yoksa backlinklerden gelen trafik kaliteli değildir. AjdaPekkan.com domaini için örnek bir park değeri analizi yapacağım. Böylece konu daha iyi anlaşılır. Bu domain ayda 310 telik alıyor. Bunların hepsini type-in trafik olarak kabul ediyorum. Park edilmiş ortalama bir domain %10 ile %30 arasında tıklama alabilir. Örneğin benim elimdeki müzikle ilgili bir jenerik domain %35 alıyor. Bu domain için tıklama oranını %15 olarak varsayıyorum. Yani ayda 46 tıklama alacak. 46 tıklamayı, tıklama başına 0.15 dolar olarak hesaplayalım. 46x0.15=6.90 dolar yapıyor aylık park geliri. Şu anki piyasada park geliri getiren bir domainin değeri aylık park gelirinin en az 60 katı ile 100 katı arasındadır. Park gelirini kanıtlarsan istediğin domaini aylık gelirinin en az 60 katına satabilirsin. Bu satış işlemini namepros ve dnforum sitelerinde yapabilirsin. Senden park firmasındaki hesabına ait ekran görüntüsü ve en az 6 aylık istatistik isterler. Trafiğin nereden geldiği de önemli. Backlinkten gelen trafik olmayacak çünkü o zamanla sönüyor. Ortalama bir hesap yapmak için aylık gelirinin 80 katı ile çarpacağım. 6.90x80= 552 dolar yapıyor. Demek ki bu domainin sadece park geliri açısından değeri benim hesabıma göre 552 dolar. Yalnız bir de şöyle bir olay var: Bir domaini değerli yapan şey sadece park geliri değildir. Bir başka değişle, domain sadece park edilmek için satın alınmaz. Aynı zamanda site kurmak için de alınır. Ben geçenlerde kendi mesleğimle ilgili jenerik bir domaini, park değerinin en az 6-7 katı ödeyip satın aldım. AjdaPekkan.com gibi bir domain fan sitesi kurmak için mükemmel bir domain. 70'lerin Türkçe pop müziği benim en çok dinlediğim müzik türü olduğu için bu domain benim ilgimi çekti. Sadece bir domainci olarak değil ama bir müzik dinleyicisi olarak ilgimi çekti. Zaten o nedenle açık arttırmada hesapladığım park değerinin üzerine çıktım ama bu domaini benden daha çok isteyen bir başkası varmış. Bu arada elifsafak.net domaini de bu günlerde aynı yerde açık arttırmadaydı ama o domaine gelen trafik kaliteli değil. Nokta net domainler neredeyse hiç type-in trafik almaz. Çok trafik alan nokta com domainlerin çoğu backlinklerden alıyor. Onların park değerini anlamak için yapılan aramaları karşılaştırman gerekir. Örneğin, Google'da pop müzik yazıp arayanlar ve Ajda Pekkan yazanlar ile Elif Şafak yazıp arayanları karşılaştırsak çok iyi olurdu. Böylece bunlardan hangisi daha çok aranıyor ve hangisi daha çok elle yazım trafiği alacak tahmin edebiliriz. Sağolsun Google böyle bir hizmet veriyor. Burada bakabilirsin. Eklenti: Kaydı dolan AjdaPekkan.com için godaddy'nin tdnam.com açık arttırma sitesinde gerçekleşen satış fiyatı 1008 dolar olmuştur. Mesaj erdinç tarafından 09.10.2007 (21:09) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#66 (permalink) |
|
Yer: Ankara - Adana
|
Tasting denilen sistem nasıl işliyor ben de onu öğrenmek istiyorum. Yani domainin trafiğine bakmak için alıp birkaç gün elinde tutan kişiler bıraktıklarında bu bir açık arttırma sistemine giriyor mu?
Daha önce bir firma domaini için (jenerik sözcük falan değil), bugün de daha önce beş defa kaptırmamın ardından 3g teknolojisi ile ilgili bir domaini açık arttırmaya katılmadan kaydettim. domain hep beşer gün kayıtlı kaldı. Bu sabah bir dakika içinde iki defa whois bilgilerini kontrol ettim ve ikinci de "No IP" gibi bir şey diyince aldım. Herhalde snapnames'in sistemi gibi bir sisteme karşı kaydetmiş olamam domaini değil mi? Bu domain tadıcıları manuel olarak mı hallediyorlar yoksa bu işi? Bir de Türkiye saati ile tüm domainlerin silindiği, bırakıldığı bir saat var mı, yoksa her an olabilir mi? |
|
|
|
|
|
#67 (permalink) |
|
|
Selamlar,
"Tasting denilen sistem nasıl işliyor ben de onu öğrenmek istiyorum. Yani domainin trafiğine bakmak için alıp birkaç gün elinde tutan kişiler bıraktıklarında bu bir açık arttırma sistemine giriyor mu?" Hayır. Bu açık arttırmalar domain daha hiç düşmeden yapılıyor. Eğer açık arttırmada kimse almazsa o zaman düşecek ve büyük ihtimalle tadımcılar alacak. Domainlerin bırakıldığı bir saat var. Şu an hatırlamıyorum. Tasting konusunda bu başlıkta 7 numaralı mesajda biraz bilgi vermiştim. IDN domain.. Tadımcılar tasting konusunu manuel olarak yapmazlar. Sıradan bir tadımcı bir defada 1000 ile 2000 domain arasında kayıt yapar. İyi bir tadımcı bir defada 50 bin domain kaydı yapabilir. Bunlar 5 gün boyunca trafiği ölçüp iyi olanları tutuyor ve geri kalanları bırakıp %100 para iadesi alıyor. Aslında tastin konusu elindeki paraya bağlı. 1000 tane domain kaydı 7000 dolar tutar. Tamamını 5 gün sonra geri almak üzere 7000 dolar yatırırsan 1000 tane domain için trafiğe bakabilirsin. Snapnames domainlerin çoğunu yakalamıyor. Daha önceden bir yerde yazdığım gibi network solutions gibi anlaşmalı firmalar doğrudan havuza bırakıyorlar. Yakaladığı domainler de var. Snapnames domain yakalama konusunda o kadar başarılı ki domain düştükten sonra 1 saniyenin altında sürelerle yakalıyor. Tadımcılar genellikle 15 dakika ile birkaç saat arasında değişen sürelerle düşen domainleri alıyorlar. Ben bazı tadımcıların 3 gün sonra düşen bir domaini aldığını gördüm. Eğer aynı tadımcı 5 gün sonunda bırakıp tekrar alıyorsa (para ödememek için öyle yapması lazım) o zaman 10-15 dakikalık bir boşluk olabilir. O tadımcı bıraktıktan sonra başka bir tadımcı alıyorsa o zaman boşluk birkaç saat olabilir. Snapnames'ten backorder yapmak çok etkili bir çözüm olur ancak pahalı oluyor. Tadımcıları yenmek için bazı scriptlerle, kayıt firmalarını api hizmeti üzerinden iş yapılabilir. Bunu yapanları biliyorum. Moniker ve enom api hizmeti veriyor. Bu script konuları beni aştığı için çok ayrıntılı araştırmadım. Bu konuda şu başlığa göz atmanı öneriyorum. Mesaj erdinç tarafından 18.10.2007 (19:11) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#68 (permalink) |
|
|
Selamlar,
Bu type-in trafik konusunda aklıma takılan bir şeyi paylaşmak istedim. Sanki yakın bir gelecekte type-in trafikle değer elde eden kimi adlar gitgide bu değeri kaybedecekmiş gibi geliyor. Bundaki etkenin de kullanıcı alışkanlıklarının değişmesi olacakmış gibi. Sözgelimi motiongraphics domainini ele alalım. Bu konuyla ilgilenen ve bu konuda araştırma yapan kullanıcı kitlesi aşağı yukarı sabit seyrediyordur. Eğer parkedilmiş bir isimse zaten bu durum bu kitle tarafından öğrenilecek ve o adres bir daha pek kullanılmayacaktır. Ama bundan da önemlisi artık aranan kelimenin tarayıcı satırına girilmektense Google arama kutusuna girilmesi gibi bir alışkanlığın yaygınlaşması. Çevremde, ben dahil bu tarz bir uygulamayı benimseyen çok kişi var. Bu tarz bir alışkanlığında yeni eklenen internet kullanıcılarında yaygınlaşacağını düşünüyorum. Onun dışında sanırım domain değerleri, yukarıda verilen disdoktoru.com örneğinde olduğu gibi son kullanıcı açısından farklı bir kategoride değerlendirilir.
|
|
|
#69 (permalink) |
|
|
Selamlar,
motiongraphics.com domaini type-in trafikle tamamen alakasız bir domain. Hatta tam tersi diyebiliriz. Örneğin şu an motiongraphics.com adresinde bir site var. Bu site kaldırılsa ve motiongraphics.com park edilse arama çubuğuna motiongraphics.com yazıp giren kişiler type-in trafik mi yaratmış oluyor? Kesinlikle hayır. Kimsenin aklına durduk yere motiongraphics.com diye bir isim gelmez. Örneğin insanın aklına durduk yere webdesign.com, graphicdesign.com gibi isimler gelir ama motiongraphics.com asla gelmez. Benzer şekilde, zoque.net sitesi kapansa arama çubuğuna zoque.net yazıp giren kişiler type-in trafik yaratmış olmuyor. O nedenle zoque.net adresi bugün park edilse kesinlikle hiç type-in trafik almaz. Aldığı bütün trafik eski üyelerden ve backlinklerden gelir ama bunun hiçbiri type-in trafik değildir. Type-in trafik ne demektir? Type-in trafik, bir kullanıcının aklına geldiği için meraktan bir adresi yazıp girmesi demektir. Örneğin senin adın Ahmet ise merak edip ahmet.com adresine girersin. Eğer İzmir'de yaşıyorsan merak edip izmir.com adresine girersin. Eğer İngilizce dersi almak istiyorsan İngilizcedersi.com adresini merak edip yazıp girebilirsin. Örneğin piyano dersi almak isteyen bir yabancı Google'da arama yapmak yerine PianoLessons.com sitesine girebilir. Peki neden Google'da arama yapmak yerine doğrudan PianoLessons.com adresini yazıyorlar? Çünkü orada bir site bulmayı umuyor. Arama sonuçları bazı insanlara kafa karıştırıcı geliyor. Bu şekilde daha kolay aradığını bulacağını düşünen insanlar var. Örneğin Müslüm Gürses dinlemeyi seviyorsan Google'da arama yapmak yerine MuslumGurses.com adresini doğrudan yazıp girebilirsin. Gerçekten de bu adrese bu şekilde giren çok kişi var. Zaten o nedenle biri alıp bu domaini park etmiş. Gelen ziyaretçiler bu adreste bir site olup olmadığını bilmiyorlar ama bulmayı umdukları için giriyorlar. MuslumGurses.com type-in trafik için iyi bir örnek. Type-in trafik ile gelen kişinin aklında bildiği bir site olmaz. Bilmediği ama bulmayı umduğu bir site olur. Zaten bu nedenle backlinklerden gelen trafik kalitesiz trafik olarak kabul ediliyor çünkü onların aklında bir site var. Örneğin zoque.net bugün kapansa gelen bütün trafik kalitesiz trafik olur çünkü insanların aklında bir site var. O siteyi bulamayınca bir daha o adrese girmezler. Böylece zamanla bütün trafik söner. Google.com bugün kapansa zamanla buraya gelen trafik de söner. Oysa pianolessons.com adresine gelen trafik asla sönmez. Orjinal bir çeviriyle söylersek, 'Type in trafik', 'bakalım burada ne varmış' anlamına geliyor. Mesaj erdinç tarafından 18.10.2007 (19:14) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#70 (permalink) |
|
|
Selam,
" 'Type in trafik', 'bakalım burada ne varmış' anlamına geliyor. " Evet bu açıdan bakıldığında söylediklerinde çok haklısın. Benim anlatmak istediğim, zamanla kullanıcı alışkanlıklarında olabilecek değişikliklerle bu yapının değişebileceğiydi. Google denen olay interneti kullanma biçimlerimizi çok etkiliyor. 5-10 yıldır neti kullanan kişilerde bu değişimler çok hızlı olmayabilir ama yeni internet kullanıcısı olarak yetişen kuşakların arkadan geldiğini düşünürsek böyle bir değişim bana olasıymış gibi gözükmekte. Ama ahmet.com tarzı örneklerinde sana katılmamak mümkün değil. Sanırım dediğin gibi bu tarz domainlerin tafiği sönmez gibi gözükmekte. Bu arada o konuyu arada takip ettiğim için motiongraphics.com benim aklıma gelmişti Çünkü geçerli bir alanın tanımlayıcısı ve googleda 3 milyona yakın sonuç veren bir kelime. Tabii şu anda orada kurulu site pek işe yaramamakta. O yüzden artık oraya hiç bakmayıp motionographer.com sitesine bakmayı tercih ediyorum.
|
Zoque'a hoşgeldiniz!