Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » Web Hosting / Domain » domain piyasası

Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 15.01.2008   #71 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: domain piyasası

Selamlar,

Türkçe domain piyasasından birkaç haber vermek istiyorum.

Aşağıdaki doaminler namejet.com sitesinde açık arttırma ile satılan boşa düşmüş domainlerdir.
karne.com 14.12.2007'de 2.000 dolara satıldı.
porselen.com 21.12.2007'de 4.700 dolara satıldı.
piyasa.com 01.01.2008'de 19.600 dolara satıldı.

Piyasa.com domaini satış fiyatı ile 31 aralık - 6 ocak haftasında 4. sıraya yerleşti.
http://www.dnjournal.com/domainsales.htm
erdinç şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 09.03.2008   #72 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Selamlar,

Son yazdığım 15 Ocak'tan beri gerçekleşen kayda değer iki satış oldu:

domain adı, satış fiyatı, satış tarihi, açık arttırmaya katılanların sayısı :

emeklilik.com, $7800, 22.01.2008 , 23 kişi
basari.com, $4140, 09.03.2008, 49 kişi

Her iki domainin satışı da namejet.com sitesinde gerçekleşti. Her iki domain de süresi dolup sahibi tarafından uzatılmayan ve bilinmeyen nedenlerle düşmeye bırakılan domainler. Arada ucuza giden ufak tefel domainler de oldu. Örneğin kasko.net 177, ihbar.com ise 221 dolara satıldı.

Basari.com'un açık arttırması birkaç saat önce bitti. Ben iyi bir fiyata gideceğini düşünmüştüm. Bana kalırsa ucuza gitti. İki domaine yakından bakınca farklı kategorilerde olduklarını görüyoruz. Belki onun etkisi olmuştur veya başarı kelimesindeki Türkçe karakterler basari.com'u olumsuz etkilemiş olabilir. Kesin bir şey söylemek zor. Kesin olan bir şey varsa o da şu ki, katılımcı sayısı oldukça yüksek oluyor.

Namejet'in yeni uygulamasına göre açık arttırma sırasında teklif verenler rumuz kullanıyor ve bu rumuzları görebiliyoruz. Böylece farklı açık arttırmalarda aynı isimleri görünce kim o isimleri ne kadar iyi takip ediyor fark edebiliyorsun. Bazı yüksek büteli alıcılar en olmadık Türkçe isimlerde bile karşıma çıkıyor. Ben araştırma yaparken Türkçe domainleri kaçırmamak için kendi geliştirdiğim listeleri ve bir bilgisayar programını kullanıyorum. Anladığım kadarıyla aynı şekilde arama yapan başkaları da var. Yoksa o domainleri bulmaları imkansız.

Bir haber daha var ancak onu birkaç gün sonra vereceğim.
erdinç şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 10.03.2008   #73 (permalink)
ugursamsa

ugursamsa's Avatar

Yer: İzmir
Görsel: 1

erdinç domain piyasasından aktartığın bu harika bilgiler için çok teşekkürler. Piyasay takip etmemizi sağlıyorsun.
Old 31.03.2008   #74 (permalink)
grimoirium

Yer: ist

Hemen bir tane de ben yazayım hezimete uğradığım bir açık arttırmanın sonucunu.
cizgiroman.com 1998 kayıtlı bir domain düştüğünde çok sevinmiştim, namejette 14 kişi tarafından backorder edilmişti. Son 1 saate kadar ben bu domaini 500 dolara kapatırım diye düşünürken. Son saat fırladı domainin fiyatı. 1100 dolardan sonra sadece ben ve birisi açik arttırmada kaldık. 1500 dolara kadar çıkabildim. 1600 dolara satıldı. Aslında sırf biraz daha denemek için arttırabilirdim fakat nedense, minimum artış 100 dolardı belli bir fiyatı geçtikten sonra sanırım. Yani 1630 vermeyi 1640 vermeyi denedim geyiğine ve kabul etmedi. Alan kişi belkide erdinç arkadaşımızdır . Şaka bir yana kim aldıysa hayırlı olsun benden çok istemiş demekki almayı

Hazır buraya yazmışken, bu konuyu baştan sona okumuş biri olarak erdinç e şunu sormak isterim ;
Domainin yaşı örnek: 1997 98 vs olması satışta fiyatlandırmada veya daha kolay satılması için bir etken mi, eğer öyleyse ne derece rol oynar?
grimoirium şu an çevrimdışı  
Old 31.03.2008   #75 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Selamlar Grimoirium,

Hayır cizgiroman.com alan adını alan kişi ben değilim. O domainden haberim oldu ama açık arttırmaya katılmadım. Namejet açıldığından beri artık bu işlerle ilgilenen çok sayıda yerli domainci kaliteli domainleri bulabiliyor. Dolayısıyla rekabet iyice arttı ve yerli domain piyasasında bir yükseliş var.

Cizgiroman.com için o fiyat beni şaşırtmadı. Bu işe kafayı takmış çok sayıda kolleksyoncu var. Bunların çoğu 14 yaşında çizgi roman okumaya meraklı gençler değil. Tam aksine 1970'li, 80'li yıllarda çizgi roman okumaya başlamış, şimdi orta yaşlarda olan kariyer sahibi yetişkin erkeklerden oluşuyor. O nedenle kişisel ilgi alanına giren bu konuda bu fiyat düşük bile sayılır. Benim de hobi olarak ilgilendiğim birkaç konu var. Eğer onlardan biriyle ilgili domain karşıma çıkarsa doğal olarak normalde vereceğimden daha yüksek miktarlarda teklif verebilirim.

Domainin yaşı konusu ilginç bir tartışma konusu. Bana kalırsa domain konularını iyi anlayan biri için domainin yaşı güvenilir bir gösterge değildir. Boşa düşüp yeniden alınan domainler var. Ayrıca o yıllarda önemi pek anlaşılmamış veya sonradan çıkmış konular var. Dolayısıyla ben kaliteyi ölçerken asla domainin yaşına bakmam. Ben şu özelliklere bakarım:
1. jenerik olması
2. ticari kullanıma elverişli olması veya kişisel olarak ilgilendiğim bir konuyla ilgili olması
3. vazgeçilmezlik
4. domainin uzantısı
5. aynı isme ait diğer uzantıların alınıp alınmamış olduğu

Namepros'ta bir domainci ile karşılaşmıştım. Adam eskimiş domain topluyordu. Yanlış hatırlamıyorsam 1998 veya öncesi ortalama kalitede domainleri satın alıyordu. O zaman da bu konu gündeme gelmiş "neden bu domainleri alıyorsun" diye sorulunca "bunları satması daha kolay oluyor" demişti. Bana kalırsa domainin yaşı acemi alıcıları etkileyebilir. Şu an Türkçe domainler için konuşacak olursak acemi diyebileceğimiz kişiler yüksek paralar ödeyerek Türkçe domain satın almıyor. Dolayısıyla Türkçe domainler açısından domainin yaşı kolay satılmasını sağlamada oldukça etkisiz bir etken olur.

Oysa İngilizce domainlerde yüksek paralar ödeyen ve sektörden olmayan çok sayıda müşteri var. Örneğin orta ölçekli şirketler, işadamları, kişisel olarak alım yapan avukat, doktor vb. meslek sahipleri... Zaten sedo'da yapılan satışlarda çoğu zaman bu tür kişiler alım yapıyor. Acelesi olan ve ihtiyaçtan dolayı alım yapan, domain sektöründen olmayan alıcılar domainin yaşından etkilenebilir. Dolayısıyla, evet, domainin yaşı eğer doğrudan son kullanıcıya satış yapıyorsan ve o kişi bu sektöre yabancı biri ise ikna edici olabilir.

Yalnız farklı gruplardaki domainler için domain yaşı farklı derecede önemli olur. Örneğin CVCV.com veya tek kelimelik birinci derecede jenerik domainler için domainin yaşı önemsizdir. Oysa iki kelimelik ortalama düzeyde jenerik doaminler için daha önemli olur.

Örneğin şu domainlere yakından bakalım:
1. bestadvice.com 1997
2. bestlegaladvice.com 2002
3. legaladvice.com 2003

Bestlegaladvice.com ABD'de bir hukuk bürosunun ilgisini çekebilecek bir domain ancak domainin kalitesi tartışmalı. İnsanın kafasında soru işaretleri bırakıyor. Eğer 1998 olsaydı o zaman alıcıyı inandırmak daha kolay olurdu. Dolayısıyla 2 numaralı domain için tarih önemli.

3 numaralı domain bence içlerinde en kaliteli olanı. 1 numaradan bile daha değerli çünkü kullanılacağı alan belli; kendi kendini açıklayan bir domain ve potansiyel müşteri profili web sektörü dışında. Ancak ne yazık ki kayıt tarihi eski olmadığı için kalitesini olması gerektiği düzeyde yansıtamıyor. Domainci için kalitesi besbelli ancak potansiyel alıcı zaten sektör dışı olacağı için ikna edici olması daha önemli. Dolayısıyla 3 numaralı domain için de bence tarih önemli.

1 numaralı domain oldukça jenerik ancak benim yukarıda bahsettiğim vazgeçilmezlik kriteri açısından kaybediyor. Örneğin 3 numarada vazgeçilmezlik değeri yüksekken 1 numarada düşük. Ben 1 numara tarzı domainleri proje domaini olarak adlandırıyorum. Acemi domainciler proje domainlerini çok değerli sanıyor. Oysa o isim vazgeçilmezliği yüksek değilse, yani onun yerine şu da olur, bu da olur öteki de gayet iyi olur diyebiliyorsan o zaman özellikle o domaine niçin çok fazla para ödensin ki? 1 numaranın vazgeçilmezlik değer 3 numaradan düşük olmasına rağmen jenerik değeri aynı düzeyde. Ancak son kullanıcı profili 1 numara için sektör içi (yani web sektörü) gözüküyor. Dolayısıyla 1 numara için tarih bence diğe ikisiyle karşılaştırıldığında çok daha az önemli.

Bir piyasa haberi de ben vereyim:
kontor.com 20 Mart 2008'de snapnames'te yapılan açık arttırma ile satıldı. Açık arttırmaya 68 kişi katıldı. Açık arttırma 4 kişi arasında geçti. Bunlardan bazıları gsm operatörlerini temsilen katılmış olabilir çünkü çok üst düzey fiyatlarda kapışma yaşandı. Kullanıcı rumuzlarından hepsinin Türk oldukları anlaşılıyor. Bu 4 kişiden her biri açık arttırma sırasında en az 20 defa teklif verdi.

Açık arttırmanın sonucuna gelince: domain 150 bin dolara satıldı ki bence Türkçe domain piyasasını etkileyecek düzeyde ciddi bir rakam bu. Artık 50 bin dolar civarı giden birinci sınıf jenerik Türkçe domainlerin daha da değerleneceğini düşünebiliriz.

Sonra söyleyeceğim dediğim bir haber daha vardı. Onu da şimdi anlatayım. Resim.net geçenlerde düşük bir fiyata sedo'da açık arttırma ile satıldı. Sadece bir kişi açık arttırmaya katıldı. Yanlış hatırlamıyorsam 2500 euroya satıldı ki bence o domain için düşük bir rakam çünkü içinde Türkçe karakter de yok. Dolayısıyla uzun vade için güvenilir bir yatırım. Birkaç yıl sonra Türkçe karakterli domainlerin yaygınlaşma ihtimali Türkçe karakter içeren kelimelerde beni cekingen davranmaya itiyor. Örneğin 10 yıl sonra kontor.com yerine kontör.com daha yaygın olursa o zaman ödenen o kadar paraya yazık olur. Türkçe karakter içermeye "resim" gibi kelimelerde uzun vadeli böyle bir belirsizlik yok.

Mesaj erdinç tarafından 31.03.2008 (12:09) yeniden düzenlendi..
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 31.03.2008   #76 (permalink)
grimoirium

Yer: ist

Teşekkürler erdinç
Diğer bir konu ise şu anda "ksz8.com" gibi domainler boşta. Şu anda bu boşta mı bilmiyorum vallahi salladım. İlerde bu tarz domainlerinde 3 haneliler gibi değerlenmesi mümkünmüdür?
3 Haneli 1har 1 numara 1 harf şeklindeki domainlerin şu anki piyasası nedir? Ne kadardan gidiyor, mesela tdnamda gördüğüm kadarıyla en düşük 10 bin dolar istiyorlar fakat tekliflere bakıyorum genelde 0 kisi teklif vermis... Nadir olarak teklifli olanlarıda görüyorum yüksek fiyatlarla. Peki bu domainler şu anda böyle ilerde değerlenmesi bekleniyormu? Bi 3 4 yıl sonra belki 5 yıl sonra? Yani bu tarz domainlere yatırım yapmalımıyız?
grimoirium şu an çevrimdışı  
Old 31.03.2008   #77 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

O bahsettiğin domainler değersiz ve her zaman değersiz kalacak. Tdnam'de iki çeşit domain var. İlki domaincilerin sattığı domainler. Bunları boşverebilirsin. İkincisi düşen domainler. İşte onlara bakıp piyasa fiyatlarını izleyebilirsin.
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 04.04.2008   #78 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

öncelikle yazılanları okuyunca domain konusunu nasıl atladığıma (1994'te yurtdışından internet erişimi olan biri olarak) kızıyorum. gerçekten harika bir iş kolu oluşmuş ve bizden de bu alanda faaliyet gösterenlerin olduğunu bilmek çok güzel.

benim soracağım ise öncelikle @erdinç'e ve tabi bu konuda yol gösterecek herkese:

bu yazıyı okurken (3-4 gün önce) elimde proje amaçlı alınmış ama hiçbirşey yapmadan tuttuğum domainleri sedo.com da parketme kararı aldım. yani vesile oldu.

para kazandırır düşüncesinden çok deneyim olsun diye de bu işlemleri tamamlayıp 25 domaini sedoda park ettim. İlginçtir bunlardan birine (turkce bir domain ) bir satın alma teklifi geldi.
Teklif edilen rakam 3000 euro. Benim düşüncem ise en az 5000 euro idi. Ama sorun bu değil neticede teklif - karşı teklif ile anlaşılabilir.
Bu kişinin (yabancı kendisi) ilk attığı maildeki kaça satarsın sorusuna ben "teklif topluyorum bu amaçla sedo'ya koydum oradan teklifte bulununuz" demiştim fakat sedo üstünden offer yapmak yerine bu kişi bana mail ile teklifte bulundu. 3000 euroyu burada telaffuz etmiş.
Ama bundan sonrasında şunlaır demiş: (türkçeye çeviriyorum)

Alıntı:
- daha önce domainin için bir değer biçme işlemi yaptın mı? Demek istediğim değer tayini.
bir değerlendirme olmadan (valuation) satış fiyatından emin olamayız. Bunu tekrar satabilmek için bu bizim için çok önemli bir aşama. Tamanen manual olarak bu hizmeti veren gerçek bir firma tayin etmeliyiz. Bu yüzden de ben sadece güvendiğim bağımsız kaynaklardan bu hizmeti kabul ederim.
Hatadan sakınmak adına, bu konuda bir araştırma yaptım ve değer tayin firmaları tespit ettim. (burada isimler vermiş)

Eğer, örneğin değerlendirem çok daha yüksek gelirse, fiyatınızı buna göre ayarlarsınız. Böylece bu daha adil olur. Yine tabi bana bir iskonto yapacağınızı umuyorum.

Bana bu değerlendirmeyi email ile gönderdikten sonra (genellikle 1-2 gün sürüyor değerlendirmeleri) pazarlığımıza devam edebiliriz.
Tercih ettiğiniz ödeme metodu nedir? Escrow.com, uluslararası banka transferi, Paypal.com veya başka birşey?

Umarım en kısa zamanda anlaşırız
Şimdi sorularım şunlar :

1 - bu domain kıymet tayini nedir tam? neye göre yapılır? bu kişi böyle bir firmanın sahibi midir? (bu tip sedoya çıkmış amatörleri avlayan bir hizmet firması olabilir mi? ) bunun bedeli takribi nedir? kim karşılar bu bedeli (alıcı mı yoksa satıcı mı? yani bu konudaki gelenek nedir?)
2 - domainin fiyatını mantıken benim belirlemem gerekmiyor mu? Sektörde bu tip alım satım yapanların önerileri nelerdir?
3 - diyelim anlaştık ödemeyi nasıl almalıyım? sedo ile mi devam etmeliyim yoksa daha menfaatime olan bir yol varmı?
4 - ne noktada dolandırılma riskim var? 3-5 kuruş kazanacağız derken jenerik bir domainden de olmak istemem.
5 - ödemeyi ne şekilde almalıyım? en kolay ve en sancısızı şudur gibi yönlendirmelere ihtiyacım var?

cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. ve olumlu bir netice elde edip satsam da satmasam da, vesile olduğu için gerek bu konuda bilgi paylaşımı yapanlara gerekse zoque.net'e teşekkür ediyorum.

edit : önceki mesajları okuyunca 3000 euronun iki kelimelik bir türkçe domain için pek mantıklı olmadığı sonucuna vardım. appraisal dolandıcılığı olma olasılığı yüksek sanırım. Yine de görüşlerinizi almak isterim sorularım konusunda. bir de ek yapayım : madem 3000 euroyu gözden çıkarıyorsun bu appraisal olayını sen yaptır eğer kararın almak şeklinde olursa ben o bedeli düşeceğim şeklinde bir öneri getirsem (düz mantık gereği karşı çıkılması imkansız bir öneri bence) niyetini anlamam kolay olmaz mı?

Mesaj Punisher999 tarafından 04.04.2008 (20:35) yeniden düzenlendi.. Açıklama: mesaja ek yapıldı
Punisher999 şu an çevrimdışı  
Old 04.04.2008   #79 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Selamlar Punisher999

Bu konuyu anlamak çok uzağa gitmeye gerek yok. Bu başlık altında 2. sayfada #17 mesajda şöyle yazmıştım:

Alıntı:
Sahte teklifler çok yaygınlaşmaya başladı. Eğer size gelen herhangi bir emailde appraisal kelimesi geçiyorsa o teklif sahtedir.
Aldığın email kesinlikle bir dolandırma girişimi. Bunlarla sürekli karşılaşıyoruz. İşte burada birkaç örnek daha var.

Bu işi şu şekilde yapıyorlar:
Nameserver ayarlarına bakıp yakın zamanda sedo'ya taşınmış domainlerin bir listesini çıkarıyorlar. Hepsine birden aynı emaili gönderip bakalım kim düşecek diye bekliyorlar. Hatta bu nameserver değişikliklerini izleyen siteler var. Dolayısıyla hangi domainler yakın zamanda sedo'ya gelmiş bulmak çok kolay. Oradan da admin emailine ulaşıyorlar. Whois koruması kullanırsanız admin emaili saklı kalır. Namecheap tercih etmemin önemli bir nedeni ücretsiz whois koruması.

Aslında bütün bu aşamalar bir takım scriplerle vb. otomatiğe bağlanıyor. Yani emaili gönderen dolandırıcı kime email gittiğini kendisi bile bilmiyor. Sadece bir cevap gelince o zaman ilgilienmeye başlıyor. Bu tür emaillere cevap yazmayın yoksa daha çok spam alırsınız. Dolayısıyla aldığınız o emailleri spam olarak işaretleyip unutabilirsiniz.

Bir domainin değeri onu almak isteyen kişinin ödemeye hazır olduğu miktar kadardır. Son kullanıcılar daha yüksek miktarlar ödemeye razıdır. Yatırım amaçlı alan başka domainciler daha düşük miktarlarda alım yaparlar. Piyasa fiyatlarını anlamak için gerçekleşmiş satış rakamları iyi bir göstergedir. Gerçekleşmiş satışları araştırmak için şöyle bir araç var.

Siz satışı sedo'da yapın. Sedo bu işlere bir düzen getiriyor (yani teklif verme, teklife cevap verme, karşı teklif vb).
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 05.04.2008   #80 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

Teşekkürler erdinc. Ben de mesajı attıktan sonra baştan sona 8 sayfayı tekrar okumuş ve aynı kanıya varmıştım. Diğer sorularımın da cevabını önceki mesajlarınızdan aldım.

"1.000.000 . şanslı ziyaretçisiniz Tıklayın 100.000 USD kazanın" bannerına tıklamış gibi hissettim kendimi

Türkçe bir domaine böyle bir teklif gelmesinin artık zor olduğunu biliyorum en azından ve bu sayede de baya bir bilgilendim.

insanlar ne garip dolandırıcılıklar keşfediyorlar itin aklına gelmez derler ya aynen öyle.
Punisher999 şu an çevrimdışı  
Yanıt

Etiketler
turkce domain , piyasasi , domain piyasasi , domain

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance