Zoque.Forum
»
domain piyasası
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
domain piyasası
domain piyasası beni çok heyecanlandırıyor ve bu işe yoğunlaşmak istiyorum.
nokta com uzantısının bu konudaki ezici üstünlüğü malumunuz, benim merak ettiğim ise nokta net veya org un ne derece dikkate alındığı. aslında bu konuda sormak istediğim birkaç soru var, maddelersem daha güzel olacak: - nokta net e yatırım yapmak ne derece doğru? - türkçe domain piyasası ne alemde? - tescilli markanın domain'ini kaydettiğimizde ne gibi sorunlar yaşarız. (örnek vermek gerekirse cocacolazero.net şeklinde bir domain kaydettim, coca cola nın yeni bir ürünü, ama mesela sedo ya park etmeye teşebbüs ettiğimde tescilli marka olduğu için kabul edilmedi) aklıma geldikçe yenilerini de ekliycem. bu konuda deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum ![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) | ||||||
|
Yer: Londra
|
Re: domain piyasası
Alıntı:
Alıntı:
Bugün TeknolojiOkulu.com isimli domainin boşa düştüğünü fark ettim. Aklımda bu domainin olası kullanımları dolaşıyor. Başka bir konuyu düşünürken kafamda tekrar aynı konulara dönüyorum. Bir taraftan domaini kaydetmek istiyorum çünkü güçlü bir isim ama diğer tarartan Türkçe domain piyasasının daha çok uzun yıllar yerlerde sürüneceğini bildiğim için tereddüt ediyorum. Sonuçta vazgeçtim ve boştaki domainler bölümünde yayınladım: http://www.isimonline.com/bos_domainler.htm Bu tür isimleri burada yayınlayınca en azından kafamı kurcalamasından kurtulmuş oluyorum. Neredeyse her gün buna benzer domainler kafamda dolanıyor. Birkaç gün önce ElektronikMuzik.com domaini boşa düştü. Onu kaydettim ama sonra vazgeçtim. Gidip kaydı iptal ettim. Bu da çok güçlü bir domain ama dediğim gibi piyasası yok henüz. Benzer bir örnek GrafikDunyasi.com domaini ile oldu. Güzel bir domain ve olası kullanımları kafanızda canlandırabiliyorsunuz. Bunu da boştaki domainler bölümünde yayınladım ama aradan birkaç saat geçtikten sonra gidip kendim aldım. Bu akşam TeknikCeviri.com domaininin açık arttırması vardı. Arttırmaya katılmak için 60 dolar ile giriş yapmak gerekiyor. Sonradan katılma şansınız yok. Aslında çok güzel bir alan adı ama yine piyasanın kötü olması beni vazgeçirdi. Sonradan pişman oldum. Türkçe domain piyasası hakkında fikir vermek için son zamanda yapılan şu satışlardan örnek gösterebilirim: yilmazguney com $362 , snapnames açık arttırması, 25 şubat 2007, başka bir arkadaş aldı turkcepop com $215, snapnames açık arttırması, 23 mayıs 2007, nokta domain ile kapıştık. Onlarda kaldı. popmuzik com $499, tdnam açık arttırması, 19 şubat 2007, çok kişi katıldı. Domain bende kaldı. Alıntı:
com dışındaki uzantıların değerine bu yazıda biraz değindim. Orada .net'in değerini com'un yüzde 10'u olarak yazınca bazı forumlar, "olur mu öyle şey" gibi yorunlar aldım. Aslında %10 bile fazla. Sex.net 454 bin dolara satıldı. sex.com ise 12 milyon dolara satıldı. Oran olarak %4 yapıyor. Orta kalitedeki domainlerde yine benzer oranlar çıkıyor. Alıntı:
Elimde birkaç .net uzantılı kaliteli domain var. Örneğin mitoloji-net, papagan-net, sarisin-net, sizofren-net domainleri bende ama çok ucu fiyatlara alıcı bulamıyorum. Bu domainler park geliri de getirmiyor. Dolayısı ile öylece duruyor. Eğer nokta com versyonları bende olsaydı zaten satmayı bile düşünmezdim. En kaliteli isimlerimi satılığa çıkarmıyorum. O bahsettiğim boştaki domainler listesine bakarsanız ilk yayınladığım domainlerden birinin hemsire.net olduğunu göreceksiniz. Bu domain boştaydı ve kayıt ettirmedim çünkü piyasa kötü durumda. Alıntı:
Alıntı:
Şu an yatırım domaini olarak en uygun domainler LLLL.com şeklinde CVCV olan domainler. Yani 4 harfli, sessiz-sesli-sessiz-sesli harf şeklinde olan domainler. Örnek vermek gerekirse sedo.com ve pogo.com bu kategori için en mükemmel örneklerdir. Söylenmesi kolay, kısa ve markalaştırılabilir isimler bunlar. İkinci el piyasasından bu domainleri 500-1500 dolar arası alabilirseniz iyi bir yatırım kabul edilebilir. Domaine göre (telaffuzun kolay olmasına göre) piyasa değeri 10 bin dolara yaklaşıyor. Luci.com bu günlerde 8500 dolar civarında namepros.com forumunda satıldı. Yatırım domaini olarak bu kategoridekileri öneriyorum ancak şunu unutmayın ki bunlarda park geliri olmaz. Sizin iyi bir domainci olmak için elinizdeki en güçlü koz web tasarımından anlamanız. Domaincilerin çoğu, ben de buna dahilim, bu konuda eksik kalıyor. Web tasarımından anlayan ve domain konusuyla ilgili arkadaşlarla ortak çalışabiliriz. Kendime ortak arıyorum. İlgilenen arkadaşlar kişisel mesaj yazabilirler. Ben domain alanında iyiyim ama tasarım alanında, flash hariç, pek iyi değilim. Saygılar Erdinç |
||||||
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: AntaLya
|
Bu işe yeni yeni merak salmış biri olarak, Erdinç ne diyorsa onu yapmanızı tavsiye ederim (:
Bende ilk zamanlar boşta duran .com .net .org ne varsa toplamaya çalışıyordum, neyseki kısa bir süre sonra bunun ne kadar yanlış bir strateji olduğunu bu forum ve daha çok Erdinç'in yazıları sayesinde anladım. Şuanda izlemeye çalıştığım strateji; trafik alan jenerik domainleri bulmak veya satın almaktan ziyade, web sitesi yapılabilecek veya ileride değer kazanabilecek domainler üzerinde yoğunlaşmak. Çünkü şuan için domaincilik benim için bir hobi mahiyetinde. Bu konuya ciddi bir bütçe ayırmayı düşünmüyorum henüz. Ki zaten ayırabilecek bir bütçemde yok (: Örneğin: SanalParty-com domainini gecenlerde almış bulundum. Şimdi bu domaini satabileceğim gibi, bir web projesi halinede getirebilirim. Yani oyunu çift taraflı olarak oynamaya çalışıyorum. Yine mesela ElektronikMuzik.com , Erdinç'in bıraktığı bu domaini ben aldım. Çünkü denildiği gibi güçlü bir isim ve ben en azından bir websitesi haline getirebilirim, ki büyük bir ihtimalle de öyle yapacağım. Yani buda domainciliğin bir başka bakış açısı. Sizde bunu düşünün bence. Bir domain bulunca "bunu satamasam bile sağlam bir projeye dönüşterebilirim" diyorsanız, o domaini alın derim. Şuanda domaincilerin büyük kısmı böyle birşey yapma potansiyeline sahip değil, onlar sadece kaliteli jenerik domainleri alıp-satmakla meşguller.. Ben ve benim gibi acemi domainciler o aşamada değiliz henüz. Bu yüzden tasarım gücünüz varsa bunu değerlendirin: Satılmıyorsa, projeye dönüştür, mantığını benimseyin.. Yerli piyasasının rezil durumuna bende katılıyorum. Ama bunun yanında GittiGidiyoru takip etmenizide önerebilirim. Oradada bazen kaliteli ve potansiyeli olan domainleri ucuza alma fırsatı olabiliyor. Birde ben bir soru eklemek istiyorum. Türkiye'de yaşadığım için yurtdışına domain satmak, parasını alma açısından zor bir iş. Mesela ingilizce bir domain için alıcı buldum diyelim. Namacheap den veya eBay den veya başka bir site üzerinden satışı yaptık. Peki parasını nasıl alacağız? Genelde para transferleri paypal üzerinden yapılıyor, ancak paypal Türkiye'ye ödeme yapmıyor. Domain satışından kazandığım para hangi siteden yapıldıysa o sitenin hesabında duruyor. Hesaptaki parayı nasıl alabiliriz? Sanıyorum bunun tek yolu yurtdışında bir bankadan hesap açtırmak ve önce o bankaya transfer edip sonra Türkiye'deki bankaya getirmek. Ama herkesin yurtdışında bir hesap açma şansı veya oralarda bir tanıdığı yok.. Varsa uygun bir çözüm önerisi, cankulağıyla dinlemek isterim..
Madde harici alışveriş erbabı Mesaj T.M.R tarafından 05.06.2007 (18:13) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) | ||
|
|
Alıntı:
Bunlar benim araştırıp bulduğum domainlerdir. Başka bir siteden alınmadı. Başka yerden alıp kopyalamak benim tarzım değil. Bu domainleri nasıl buluyorsun derseniz, elimde aylar boyunca uğraşarak hazırladığım bir liste var. Bu yaklaşık 80 bin kelimelik bir domain listesi. Bu benim "takip ettiklerim" olarak adlandırdığım liste. Yani bu domainlerden herhangi biri boşa düştüğü an benim haberim oluyor. İşte o boşa düşen domainleri gözden geçirip seçtiklerimi alıyorum, seçmediklerimi de siteye yazıyorum. Örneğin dün gece, takip ettiğim iki domain boşa düştü. Bunlar istanbularts-com ve turkcepopmuzik-com domainleriydi. İstanbularts domainini beğenmeyip dün gece siteye koydum. Diğer domaini ise kayıt ettirdim. Şu an trafiği ölçüyorum. Büyük ihtimalle onu da geri bırakacağım. Bırakınca listeye ekleyeceğim. Haftada 300 bin tane domain boşa düşüyor. Yaptığım işlem bu 300 bin domaini 80 binlik listemle karşılaştırıp çakışan isimleri yakın takibe almak. Elbette bu işlemleri manuel olarak teker teker yapamazsın. Bilgisayar ortamında yapılıyor kontroller. Düşen domainler dışında sözlük çalışması yaparak bulduğum isimler var. Zaten yayınladığım listede fark ettiysen alfabetik sırayla giden nokta net uzantılı isimler var. Onları sözlük çalışması yaparak buldum. Alıntı:
Bu konu hakkında bilmeniz gerekenler şunlar: 1. Türkiyeden paypal hesabı olanlar ödeme kabul edebiliyorlar ancak parayı paypal sistemi dışına çıkaramıyorlar. Yani paypal'e gelen parayı başka bir yerde haracayabilirisn. Diğer taraftan geçici olarak Türkiye'den açılan paypal hesapları ödeme kabul etmeye kapatıldı. Bu geçici bir durum. Birkaç hafta sonra yine eskisine dönebilir. O nedenle şu an için paypal konusunu geçelim. 2. Namecheap sitesinde bulunan domaini namecheap üzerinden satışa çıkarabilirsiniz. Alıcı ödemeyi yapıyor, para sizin hesabınıza yatıyor ve domain alıcıya iletiliyor. Bu işlemler anında ve otomatik olarak yapılıyor. Bunu yapabilmek için paypal olması şartı yok. Para sizin namecheap hesabınıza yatıyor. İsterseniz o parayla başka doaminler kayıt edebilirsiniz veya namecheap'ta satışta olan domainlerden alabilirsiniz. Ayrıca gireceğiniz herhangi bir paypal hesabına aktarma şansınız var ama dediim gibi bu şart değil. 3. escrow.com kullanabilirsiniz. Normal banka hesabına iban numarası ile transfer mümkün olması gerekir. https://www.escrow.com/solutions/domain_name/index.asp Escrow.com çok bilinen ve saygın bir kurumdur. Kesinlikle tavsiye ederim. Ben şu an alıcı olarak kullanıyorum. |
||
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Rousse - İzmir
|
Bu konuda aşırı bilgim yok ancak. Bildiğim kadarı ile Ticari bir markanın marka ismini domain olarak alabilirsiniz. Ancak aynı konuda içerik yapamazsınız. Şayet aynı kategoride içerik yapmaya kalkarsanız hatta doğrudan firmanın resmi sitesi izlenimi uyandırmaya çalışırsanız domain elinizden alınır diye biliyorum. Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
Bu yazdıklarınız benim başka forumlarda yazdığım açıklamalara benziyor. Donanımhaber forumunu okuyorsanız orada bu konularda yazan kişi de benim. Bu konularda soru soran bir arkadaşa sizin bahsettiğiniz iki noktayı iletmiştim. Bunu yapmamın nedeni bu konuların gerçekten başınızı belaya sokacak hatalar olması. Sadece domaini kaybetmekle kalmaz aynı zamanda dava edilebilirsiniz.
Oky'nin verdiği cocacola örneği ise domaini kaybetmeye neden olur. Bu konudaki örnek davalar şunlar: cocacoladrinks.com SiempreCocaCola.com winatcoke.com, cokecoke.com, cokerules.com Başkasının ticari marka olarak kaydettiği ismi siz de ticari bir amaçla kullanabilirsiniz yeter ki: 1. isim sözlükte geçen genel bir kelime olsun (örnek:mavi, apple vb.) 2. çalışma alanları örtüşmesin Bu iki şartın aynı anda sağlanması lazım aynı ismi kullanabilmeniz için. Yabancı markalar yerli markalara benzemez. Onlar kendi markalarını koruduklarını herkese göstermek için sizden iyi bir örnek yaratmak isteyebilirler. Özetlemek gerekirse, ticari markalardan uzak durun. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
bir süredir ben de site ve domain alım-satım konularına yoğunlaştım. sitepoint, nitelikli bir site alım satım borsasıdır, ama oraya da türkler'in dadandığını ve linkspammer toolları satmaya başladıklarını görmek de üzücü.
domain alımında tavsiyem .com ve ingilizce isimlere odaklanın. bunlar bir miktar parking geliri sağlayabilir, gelir yapması, sizin de motivasyonunuzu yüksek tutar. senelerce iş yapmayan, tek kuruş da gelir getirmeyen domainlere para yatırmak, hele öğrencilik/işsizlik zamanlarında zordur. ve öyle bir sebepten iyi bir domaini elinizden kaçırırsanız ve sizden sonra iyi de iş yaparsa çok kötü koyar. tabii türkçe güzel ve jenerik domain bulabilirseniz, düşünmekte fayda var. ama türkçe domain'lere değer katabilmek için illa ki birer site yapıp, trafiğini artırmanız şart. |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
Evet, Türkçe isimlerde durum iç açıcı değil. İngilizce domain piyasası şu an altın yılını yaşıyor diyebiliriz. Benim elimdeki domainlerin üçte ikisi İngilizce ama keşke daha az Türkçe isim alsaydım, keşke .com dışında hiç domain almasaydım. İşte zamanla tecrübe edindikçe anlıyorsunuz bu ayrıntıları.
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Erdinç söylediklerimde sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş... Kesinlikle söylediklerimde art niyetli bir tutum yoktu. Forumdaki domain konusunda ben, senin en iyilerden biri olduğunu düşünüyorum, nasıl bulduğunu ettiğini tartışmak zaten haddime değil. Ben sadece bu işteki domain bulma mantığını merak ettim o kadar.
|
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!| Tag Cloud |