Zoque.Forum
»
Barındırma Hizmeti Vermek İçin Yapılması Gerekenler
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Barındırma Hizmeti Vermek İçin Yapılması Gerekenler
Merhaba arkadaşlar,
Şu anda bir üniversitede öğrenciyim ve bugünlerde bir işyerinde yarı zamanlı olarak işe başladım. İş yerinde web sitesi yapımı, barındırma hizmeti ve alan adı yönetimi benim üzerimde. Ben 1 yıl önce HostGator'dan aldığım reseller hesabı ile siteleri orada barındırıyorum. Ama artık sunucu kurulumu, yönetimini öğrenmek ve online olarak host-domain satmak istiyorum. Bu konu hakkında internette ve kütüphanede fazla kaynak bulamadım. En son Mehmet Eğitmen'in yazdığı "SME Linux ile Kolay Linux server" ve Steve Maxwell'in yazdığı "UNIX System Administration - A Beginner's Guide" kitaplarını okudum. Bu kitaplardan sadece sunucu kurulumu ve yönetimiyle alakalı bilgiler edindim. Daha fazla ileriye gidemiyorum çünkü aradığım şeyleri bulamıyorum. Sizlere sormak istediğim birkaç sorum var: 1) Sunucu için hangi işletim sistemini önerirsiniz? (Solaris - Free/openBSD - Debian - Fedora vs.) 2) Sunucu üzerine kurmam gereken temel yazılımlar nelerdir? (Apache - MySQL - phpmyadmin - vs.) 3) Güvenlik için kurmam gereken yazılımlar ve almam gereken önlemler nelerdir? 4) Müşteri ve kullanıcı yönetim paneli olarak ne önerirsiniz? 5) Bunların dışında yapmam gereken şeyler nelerdir? Umarım iyi bir kaynak oluştururuz. Şimdiden teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbuL
|
Re: Barındırma Hizmeti Vermek İçin Yapılması Gerekenler
1) Sunucu için hangi işletim sistemini önerirsiniz? (Solaris - Free/openBSD - Debian - Fedora vs.)
FreeBSD güzeldir ama genelde Linux sürümleri tercih ediliyor FreeBSD ile ilgili ve bilgili fazla kişi yok. Linux sürümü olarak CentOS öneririm. 2) Sunucu üzerine kurmam gereken temel yazılımlar nelerdir? (Apache - MySQL - phpmyadmin - vs.) Apache,MySQL,mail server yazılımı,FTP, Gerekli RPM paketleri, PhpMyadmin vs. gibi 3rd party yazılımlar muhtemelen kontrol panelinle beraber gelecektir. 3) Güvenlik için kurmam gereken yazılımlar ve almam gereken önlemler nelerdir? Güvenlik için MySQL sunucunu dışarıdan erişime açma, Sisteme gereksiz user ekleme ve sisteme kurduklarına dikkat et. Çok ileri seviye güvenlik için (PHP.ini vs. gibi ayarlar) nette biraz araştırma yap derim. 4) Müşteri ve kullanıcı yönetim paneli olarak ne önerirsiniz? Kontrol paneli olarak linux için: cpanel,directadmin veya ucuz olsun diyorsa LxAdmin öneririm. Plesk de olabilir ama plesk biraz sorunlu geliyor bana nedense ![]() 5) Bunların dışında yapmam gereken şeyler nelerdir? Neler yapacağını , neler kuracağını söylersen yapman gerekenler adına birşeyler söyleyebilirim belki. Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Teşekkürler WartecH =)
CentOS'u indirmeye başladım, kurup üzerinde gerekli denemeleri yapacağım. Bu sıralar çok yoğun olduğum için fazla bir araştırmada yapamadım. Bu arada RPM paketleri derken neleri kastetmiştiniz? Ekleme:Bu arada çalıştığım yere rapor vermem gerekiyor. Bu raporun içinde almamız gereken sunucunun donanım özelliklerinide yazmam lazım. Eğer 2-3 yıl rahat idare edebilecek bir sunucu konfigürasyonu yazabilirseniz sevinirim. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbuL
|
RPM paketleri temel işletim sistemini geliştirmek içindir. Örneğin mail serevr yazılımına ek olarak antivirüs,spam önleyici gibi şeyler kurmak istiyorsan ayda sunucuna ek özellikler eklemek istiyorsan RPM paketleri yüklemen gerekir.
Sunucu özelliklerine gelince biraz maddiyata bağlı tabi. Ben aşağıdaki gibi bir sistem kullanıyorum ve gayet memnunum. 2 x Intel(R) Xeon(R) CPU 5130 @ 2.00GHz 2gb ram 3 x 72gb SCSI disk
|
|
|
#5 (permalink) | |
|
Yer: Eskişehir
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
1MBit/s bağlantı hızıyla - ki gönderme hızı(upload) 256KBit/s - dünyanın en iyi bilgisayarını getirip tek site kursan yine düzgün bir hızda sunuculuk yapamazsın. Çok çok yavaş olur.
|
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
1. dial up: analog modemler ile ses sebekesi uzerinden baglanilir. bant genisligi download ve upload icin birlesik degerlendirilir. teorik olarak 56 kbit e erişilebilir. 145 - 146 dan alinan hizmettir. 2. isdn : bri ve pri olmak uzere ikiye ayrilir. sabit ucret ve aylik kullanim ucreti uzerinden ucretlendirilir. dijital bir baglanti saglar. 128 kbps den 2 mbit e kadar cikilabilir. bant genisligi download ve upload icin birlesik degerlendirilir. 3. frame relay : 2 mbit sinirina kadar 256 kbit ve katlari icinde dijital olarak kurulan sanal devreler ile alinabilir. modem ve hat yatirimi gerekir. 4. dsl : cesitli hizmet kaliteleri dahilinde mevcut ses yatirimi uzerinden makul fiyatlarla saglanan modemlerle alinir. ucretlendirme tabana yayildigi icin gayet ucuzdur. servis saglayiciya ve hizmet sekline bagli olarak asimetrik (ADSL) veya simetrik (g.shdl) olabilir. 5. tdm: newbridge ve tellabs modem sebekesinden point to point bagalanti icin kullanilirdi bir zamanalr. 6. atm: asenkron olarak 2 mbitten 622 mbit e kadar baglanti saglar. omurgalarda kullanilir. 7. metro ethernet: fiber omurga uzerinde 5 mbit ile 1 gbps arasinda saglanan hizlarda layer 2 seviyesinde baglati imkani temin edilir. istenilen servise ve santrale gore temin imkani vardir. tabitati ile bu hizmetlerden (1,2,3,4,5, 7-nadiren-) bakir kablo uzerinde, (6) fiber uzerinde, sonlandirma sekline -node yatirimaniza - gore ise (3,5,7 ) hem fiber hem bakirdan alabileceginiz hizmettir. bu hizmetlerin sadece birini baslangic seviyesinde alabilmek icin ise tek bir node yatirimi $ 16-20K seviyesinde bir ucret gerektirir. eger ki tt tarafinda ihtiyac var ise bunu da alir tt net e bagislarsiniz (toplam $40K). internet baglanti hizmetini bu durumda ancak iki yotemden biri ile ucuza kapatirsiniz: 1. g.shdl: o supermis. aylik veririm $ 0,5 K. yatirim felan yapmam. 2. metro ethernet: binama metro ethernetin gelmesini beklerim. fiber stack olan bir ethernet switch ile tt'un yolunu tutarim. ya da babalar gibi yatirimimi yaparim cektiririm metrelerce fiberi oderim $ 10K. alirim switchimi ve baglantimi oderim aylik $ 2K. |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses |