Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » Web Hosting / Domain » Bir forum sitesi kurmak için neler gerekir?

Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 21.07.2007   #1 (permalink)
saka

Bir forum sitesi kurmak için neler gerekir?

Merhabalar,
Bir forum sitesi kurmak istiyorum. Bunun için bazı bilgilere ihtiyacım var.

1. Hangi forum yazılımını kullanmalıyım? Neden?

* PHP den az biraz anladığım için öncelikle PHP tabanlı olması tercihimdir.
* Kullanıcı sınırı olmaması tercihimdir.

2. hosting alımı? ilk aşamada 5-10 bin kullanıcı olacak bir yer gibi düşünüyorum.

* Ne kadarlık bir alan almak lazım? Turkticaret.net de sınırsız web alanları var.
* Direk download olmadığını düşünürsek veri transferi ne kadar olur acaba? veri transferinde esnek olan firmalar varmıdır?
* Olurda site hack edilirse yada belli bir sebepten göçerse diye yedek alan bir yer varmıdır? Yoksa biz mi yedek almalıyız.

Başka ne gibi önerileriniz olabilir?
saka şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 21.07.2007   #2 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Yer: Istanbul
Re: Bir forum sitesi kurmak için neler gerekir?

1) Zoque örnek alınırsa!

Alıntı:
Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.6.7 Copyright ©2000 - 2007, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0 RC5
2) Turkticaret.net kötü seçim olur, hem firmanın hizmeti hemde sunucu durumları. Yurtdışı hosting hizmeti tercih edilebilir ancak CPU kullanımı önemli!
arsende şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 21.07.2007   #3 (permalink)
umutbesler

Yer: Ankara

1. Ücretsiz olan PHPBB veya SMF kullanabilirsiniz. Ama profesyonel birşey yapacaksanız Vbulletin almanızı öneririm. Neden derseniz bir kere paralı bir yazılım olduğu için ücretsiz olanlara göre çok daha özellikli. Bunun dışında teknik desteği var. Vbulletin'in ayrıca çok fazla eklentisi var.

2. hosting alımını yine profesyonel bir firmadan yapmanı öneririm. Gerektiğinde çok iyi destek verebilmeli bu firma. Turkticaret.net bu konuda iyi bir firma değil. Bence işi gerçekten profesyonel düşünüyorsan böyle sınırsız web alanı gibi şeylere kanmadan, biraz belki daha pahalı ama sağlam bir firmadan hizmet almalısın. Bu konuda açılmış bir konu vardı forumda, ona bakabilirsin.

* web alanı standart bir forum için çok fazla olmaz. Sadece yazı tarzı şeyler olacaksa 1GB bile çok büyük bir forumu kaldırır.

* Bunun dışında kullanılacak alan, veri transferi gibi şeyler tamamen forumun tipi ile ilgili. Normal sadece yazı içeren ve ortalama 5000 kullanıcısı olan bir forum aylık 5GB'tan fazla transfer yapmaz. Ama bizim Türk forumlarının çoğunda koca koca flash reklamlar, forum ile ilgili lüzumlu lüzumsuz birçok eklenti, hatta radyo bile oluyor. Bu tarz lüzumsuz şeyler (bana göre lüzumsuz tabi) çok fazla kaynak ve bantwidth harcar. Böyle şeyler olacaksa forumda aylık transferi 30-50GB arası olabilir.

* Son olarak ta yedekleme konusunda her zaman kendi yedeklemeni yapmalısın. hosting firmalarının çoğu yedekleme yapar. Ama sonuçta bu senin işin ve kaba tabiriyle eşeğini sağlam bağlamalısın :)
umutbesler şu an çevrimdışı  
Old 21.07.2007   #4 (permalink)
saka

1. Vbulletin hk; Siteyi hobi amaçlı yapacağım. Notebook incelemeleri ve pda üzerine birşeyler olacak. Bu siteden para nasıl kazanılır bilmiyorum. Açıkcası para kazanmak derdinde de değilim. Amatör bir yaklaşım olduğu için hosting ve domain isminden sonra forum için de para ödemek ne kadar gerekli diye kendime soruyorum açıkcası. Ustalar ne der acaba? Gerçekten gerek var mıdır? Ücretsiz bir forum kullanırsam ve site ileride hit almaya başlarsa sorun yaşarmıyım? Vbulletin de olan ama ücretsiz forumda olmayan gereki özellikler var mı acaba?

2. hosting hk; Gelen yorumlardan sonra turkticaret.net i listemden çıkardım. Godaddy ve bluehost gibi iki şirket buldum. Bluehost sanki daha kapsamlı gibi ama siteleri çok amatör göründü bana.

Deneme yanılma yapıp siteyle uğraşmakla ilgili şevkimin kırılmasından korkuyorum. Bu sebeple ustalardan ricam bana uygun bir hosting firması önermeleridir. Başlarda trafik olmayacağı için düşük bir paket olabilir. Sanırım sonra yükseltilebilir.

3. Bant genişliği konusu; Sitede kesinlikle video, kocaman bannerlar, saçma sapan pencereler gibi şeyler düşünmüyorum. en fazla Google ın reklamları olabilir o kadar. Önerilerinizi buna göre yaparsanız çok sevinirim.

4. Yedekleme konusu; Bundan 4-5 yıl önce turkgprs.com gibi bir sitem vardı. Gprs o zamanlar sabit 5 ytl idi. Bununla ilgili bir site yapıp epeyce ayar vb bilgisi vermiştim. Sonra kendini bilmezin biri gelip hazır nuke olan siteyi hackledi. Turkticaret yedek tutmadığı için ve benim yedeğimde bir aylık olduğu için siteyi kapatmıştım.

Okuyup cevap yazan, önerilerde bulunan yada bulunacak arkadaşlara teşekkür ederim.
İyi sörfler.
saka şu an çevrimdışı  
Old 21.07.2007   #5 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Yer: Istanbul

İlk olarak hobi amaçlı düşünüyorsun bence wordpess ile başlamalısın zamanla içerik yerine oturur. İlk olarak bir forumda Notebook incelemeleri ve pda konusunda ne kadar başarlı olabilir araştırmalı çünkü bir çok Türkçe kaynak oturmuş durumda 5-10 bin user büyük bir hedef.. Daha geniş bir içerik ve tartışma platformu bir foruma ihtiyaç duyar işte ozaman forum düşünülmeli..
arsende şu an çevrimdışı  
Old 22.07.2007   #6 (permalink)
saka

önerin için teşekkür ederin ancak ihtiyacım olan şeyin bir forum ve anasayfada kullanacağım bir haber scripti üzerine kurulması gerektiğini düşünüyorum.
site yeni olacağı için önce daha hafif bir hosting lazım. Daha sonra ise daha geniş bir hosting paketine rahatça geçiş yapmak istiyorum. Hafif ve daha sonra işler beklediğim gibi giderse geniş hosting i aynı yerden almak istiyorum.

bu sebeple ikisinide karşılayabilecek bir hosting firmasına ihtiyacım var. Yerli yada yabancı olması çok önemli değil.
saka şu an çevrimdışı  
Old 22.07.2007   #7 (permalink)
umutbesler

Dediğiniz gibi olacaksa SMF bence uygun olur veya arsende'nin dediği gibi Wordpress olabilir.

hosting için Bluehost iyi bir seçim olabilir. Paketlerindeki transferde size rahatlıkla yetecektir.

Yedekleme içinde daha önce söylemiştim ama tekrarlayayım. Ne olursa olsun kendi tarafınızda mutlaka yedeğiniz olsun. Hiçkimse sizin verinize sizden iyi bakamaz Bildiğim kadarıyla Bluehost'ta cPanel var. Onun yedekleme sistemide gayet iyidir. Tek tıklamayla tüm sitenizin yedeğini indirebilirsiniz.
Old 22.07.2007   #8 (permalink)
saka

Banada bluehost mantıklı gelmeye başladı. Acaba forumda kullanan ve tecrübelerini paylaşacak varmıdır?

Birde phpbb ile smf den hangisini seçmeliyim. Smf yi ilk defa duyuyorum. (uzun süredir web sitesi yapmadığımdandır sanırım) Acaba smf için phpbb gibi destek alınabilecek, içerik olarak doyurucu siteler var mıdır?
saka şu an çevrimdışı  
Old 22.07.2007   #9 (permalink)
umutbesler

SMF bu aralar çok popüler. Hem Türkçe, hem ingilizce birçok site var hakkında. Google'da ufak bir arama yaparsan hepsine ulaşabilirsin. PhpBB'de kullanabilirsin ama SMF bence daha iyi gözüküyor özellik bakımından.
Old 22.07.2007   #10 (permalink)
oky

oky's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 12

ilerde ücretsiz forum yazılımının ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmesi durumunda Vbulletin'e geçme ihtimali göz önünde bulundurulmalı. phpbb'den Vbulletin'e transfer yapılabiliyor. Vbulletin SMF'yi destekliyor mu, bilmiyorum.

uzun süre phpbb kullandım ve açıkçası memnun kaldım. ancak şimdiki aklım olsa kafadan Vbulletin ile başlardım.
Yanıt

Etiketler
forum , sitesi , kurmak , neler , gerekir

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows