Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » Web Hosting / Domain » domain backorder

Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 14.09.2007   #11 (permalink)
Slider

Yer: İzmir
Re: domain backorder

aradığım bir konuydu. cevap için çok teşekkürler...
Slider şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 17.09.2007   #12 (permalink)
oky

oky's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 12

@erdinç;

aklıma yeni sorular takıldıkça mesajını tekrar okuyorum ve daha önceden ihtiyacım olmadığı için atladığım ilgili maddelere denk geldikçe ne kadar düzenli ve bilgilendirici bir mesaj olduğunu anlıyorum. bence forumun makale köşesine eklemelisin.

şimdi 1-2 sorum daha olacak izninle:

1-) snapnames'e göre yaklaşık 1 hafta içinde açık arttırması başlayacak olan istediğim domain'in registrar şirketi network solutions. ben snapnames'te teklifimi ekledim. peki networks solutions şirketi üzerinden biri backorder yaptığı zaman bu domain'in snapnames'e düşme ihtimali kalıyor mu? yani küçük şirketler domain'i snapnames'e göndermeden kendi üzerine alıyorlar ama büyükler bunu yapmıyor demiştin. network solutions siteye doğrudan girildiğinde bile bu domain'e backorder yapabilirsiniz diyor. bu biraz kafamı karıştırdı.

2-) snapnames'te minimum teklif $99'dı. bunu neye göre belirliyor, daha ucuza düşürme gibi bir ihtimalimiz yok mu? yani belki de tek teklif verecek olan benim. $99 dolar minimum teklif biraz fazla geldi açıkçası

3-) domain eski bir domain ve pagerank değeri de var. snapnames'te bu domain'i ben kazanırsam domain ilgili yerlerde, whois sorgularında falan yeni bir domain gibi mi görünür? yoksa eski bir domain olduğu anlaşılır mı? bir de snapnames'ten domaini kendime geçirmem pagerank'i ne derece etkiliyor, bu konuda bilgin var mı?

teşekkür ederim tekrar tüm bilgilendirici mesajların için..
çoğu kişi taktik icabı bu bilgileri paylaşmayı tercih etmezdi..
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 17.09.2007   #13 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra

Düzeltme: 1 numarayı yeniden düzenledim.

Selamlar Oky,

Dediğin gibi, yazılan bilgilerin forum mesajları içinde kaybolup gitmesi yazık olur. Bu yazıları bir yerde toplamak gerekiyor. Bu nedenle bir süre önce bir blog açtım. Sonra o bloğu kapatıp yazıları isimonline'a taşıdım. İsimonline.com sitesinde 'domainci rehberi' bölümüne bakabilirsin.

Aslında orada backorder konusunu içeren bir yazı yayınlamıştım daha önce ama sonradan kaldırdım. Şu an için snapnames konusu Türkçe domain piyasasında önemi yeterince anlaşılmış bir konu ve iyi bilinen bir konu değil. Aslında domain denildiğinde ilk akla gelmesi gereken şey snapnames'tir.

Bir taraftan, backorder gibi başka domaincilerin bilmesini istemediğim konuları açıklamak ve yol göstermek işime gelmiyor çünkü ben de snapnames'te özellikle Türkçe domainlerin açık arttırmalarına çok aktıf katılıyorum, bir taraftan da zoque üyelerine yardımcı olmak istiyorum. Domaincilik işte insanı böyle iki arada bırakıyor.

Sorularına gelince:

1. Network Solutions'ta domaine backorder yapabilirsiniz diyor ama backorder yapmayı denersen seni snapnames sitesine gönderiyor.

Snapnames ile anlaşmalı olan yazmanlar var. Bunlar boşa düşen domainleri öylece boşa düşürmeyip önce snapnames sisteminden geçiriyorlar. Bu anlaşmalı yazmanlar arasında bir numaralı firma, network solutions'tur. Hatta snapnames'in dropcatcher olarak bu kadar başarılı olmasının ve piyasayı domine etmesinin en önemli nedeni network solutions'tur.

www.networksolutions.com sitesini açıp sol üst tarafta 'domain names' menüsünü tıklayıp açılan alt menüde 'backorder' seçersen seni snapnames sitesine gönderdiğini göreceksin. Network solutions'un kendi backorder sistemi yok.

Küçük şirketler ve büyük şirketler konusu şöyle: domain firmalarını iki gruplara ayıralım:

A. snapnames ile anlaşmalı firmalar:
A.1. snapnames ile anlaşmalı büyük firmalar
A.2. snapnames ile anlaşmalı küçük firmalar

B. snapnames ile anlaşması olmayan firmalar

A.1. ile tanımlanan firmalar istisnasız bütün domainleri snapnames sistemine aktarıyorlar. Bunlar kurumsal şirketler olduğu için arada kendi hoşlarına giden bir iki domaini cebe indirme gibi bir durum olmuyor.

A.2. grubundaki firmalar ise farklı. Bunlar kendi hoşlarına giden domainleri kendi üzerlerine geçirebilirler veya domaincilerden doğrudan teklif alırlarsa uygun bir fiyata satabilirler. Bir domainin kayıt tarihi dolduktan sonra boşa düşme tarihi gelinceye kadar arada bir aydan uzun bir süre var. Bu süre içinde firma bir park sayfası koyup trafiği ölçüyor.

Bazı domaincilerin küçük firmaları telefonla arayıp düşen domainlerle ilgili fiyat pazarlığı yaptığını duydum. Network Solutions gibi kurumsal firmalar böyle küçük işlerle uğraşmıyorlar. NS konusunda tedirgin olmana gerek yok. O domain snapnames'e gelecek.

B. Grubundaki firmalar ise ya başka firmalarla (örneğin pool.com) anlaşmalı veya kendi açık arttırma siteleri var (örneğin enom.com domain firmasının clubdrop.com isimli açık arttırma firması var, godaddy'nin tdnam, tucows'un ve dotster'in da kendi firmaları var sanıyorum). Bir de açık arttırma siteleriyle anlaşması olmayan ve kendi açık arttırma sitesi olmayan firmalar var. Bu tür bir domain düştüğü zaman ise 1/10 saniyelik zaman dilimleri içinde o domaini kapmak gerekiyor. İşte bu tür domainleri de %90 snapnames kapıyor.

2. Snapnames minimum teklif miktarını domainin kalitesine göre belirliyor. Nasıl bir sistem kurdular bilmiyorum ama cvcv.com domainlerin bazen 1500 dolardan açıldığını gördüm. Snapnames son iki aydır fiyatlarla çok oynamaya başladı. Daha aç gözlü bir fiyat uygulaması yapıyorlar. Eskiden hatırlıyorum, başlangıç fiyatı 9 dolar olan çok açık arttırma olurdu. Geri kalanların çoğu da 29 dolardan başlardı.

3. Domaini sen kazanırsan, domainin kayıt tarihi sıfırlanacak. Yani kayıt tarihi olarak eylül 2007 gözükecek.

pagerank illaki sıfırlanacak diye bir kural yok. Daha önce ben de Page Ranking'in kesinlikle sıfır olacağını düşünüyordum ancak bazı durumlarda olmuyormuş.

Anlaşılan Page Ranking konusu Page Ranking'in hesaplanma yöntemine göre değişiklikler gösteriyor. Page Ranking değeri aynı olan iki domain ele alalım. İkisi de expire olup boşa düşen ve backorder ile yakalanan domainler olsun. Bu domainlerin Page Ranking değerleri aynı olmasına rağmen farklı faktörler neeniyle Page Ranking değeri almış olsunlar. İşte böyle bir durumda domainin düşmesi ve site içeriğinin kaybolması domainlerden birinde Page Ranking'in sıfırlanmasına neden olurken değerinde Page Ranking sağlayan faktörler farklı olduğu için Page Ranking aynen korunabilir. En azından benim teorim bu şekilde.

Geçenlerde aldığım PR4 bir domain üzerinden iki ay geçmesine rağmen ve park edilmiş olmasına rağmen hala PR4 olarak duruyor. Gerçi trafik çok azaldı. Benim tahminime göre bu domainin Page Ranking değeri backlinklerin kalitesi nedeniyle bu şekilde kaldı. Bazı gov.tr sitelerden backlink alıyor.

Domainci bakış açısından bakınca önemli olan şey trafik. Özellikle type in trafik alan jenerik nokta com domainler değerli. Page Ranking bana bir şey ifade etmiyor. Tabii webmaster bakış açısıyla bakınca durum farklı gözükebilir.

Mesaj erdinç tarafından 17.09.2007 (18:52) yeniden düzenlendi..
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 18.09.2007   #14 (permalink)
oky

oky's Avatar

Görsel: 12

haklısın, çünkü ben artık bu domain alıp-satma sevdasından vazgeçtim diyebilirim çünkü tam anlamıyla kurtlar sofrası. ayrıca sermaye de gerekiyor. yani dediğin gibi type-in domain almak cesaret işi, o kadar parayı bir çırpıda bir isme vermek. 98 den beri internetteyim hatta ilk domainimi 99 yılında almıştım, 2000 yılında kendi 3 harfli nickimin domaini bile elimdeydi. bu kadar işin içinde olunca insan zamanında kapamadık diye yakınıyor böyle güzel domain'leri. şimdiki aklım olsaymış o zamanlar, daha doğrusu bi 5-6 sene kadar erken doğsaymışım çünkü o zamanlar çocuktum neticede, şimdi belki de hawaii'den sesleniyor olurdum gerçi bu hepimiz için geçerli. internet çok yeni ve sürekli değişiyor, geleceği kestirmek çok kolay değil. elimdeki domainleri teker teker siteye çevirmeye başladım. artık domain alırken de satmak amaçlı değil kendi kullanımıma göre alıyorum. çok heyecanlı ama bana göre olmayan bir iş olduğunu anladım. en azından şimdilik.

verdiğin bilgiler için tekrar teşekkürler

bu arada snapnames'in fiyatlandırmasına bir ilginç örnek daha. haftaya $99 dolardan açık arttırmasının başlayacağını söylemiş olduğum sözkonusu domaini hesabımdan çıkarmıştım ve tekrar arattığımda bu defa $59 fiyat biçildiğini gördüm

ilginç gerçekten, sanki kafasına göre yapıyor gibi.
Old 18.09.2007   #15 (permalink)
T.M.R

T.M.R's Avatar

Yer: AntaLya

Altın değerinde bilgiler bunlar. Çekinerek de olsa verdiği bilgiler için Erdinç'e teşekkürler. Yerinde olsam bu kadar bilgiyi ben paylaşır mıydım? Bilmiyorum. Nihayetinde kendine rakipler yetiştiriyor adeta

Düzeltme: Sorumu geri aldım. Ufak bir ingilizce karışıklığı yaşamışım, şimdi farkettim. Ekli resimide, kaldıramadığım için önemsemeyin lütfen..
Ekli Dosya(lar)
Dosya Uzantısı: jpg sndom.jpg (20.6 KB, 16 defa görüntülendi)

Mesaj T.M.R tarafından 18.09.2007 (21:08) yeniden düzenlendi..
T.M.R şu an çevrimdışı  
Old 18.09.2007   #16 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Selamlar TMR,

Verdiğin bilgilerden bir yorum yapmak zor. Karışık bilgiler var. Arama sonucu ekran görüntüsü ve my auctions > pending orders ekran görüntüsü alabilirsen (veya özel mesajla domaini yazarsan) daha iyi yorum yapabilirim.
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 18.09.2007   #17 (permalink)
T.M.R

T.M.R's Avatar

Yer: AntaLya

Erdinç, ben sorumu düzenlerken sen cevap yazmışsın, yetişemedim. Hata benden kaynaklanıyor. October'ı Eylül olarak düşündüğüm için öyle bir karışıklık yaşadım. Aslında domain 16 ekimde açık artırmaya sunuluyormuş. Ben 16 eylül sanmışım.
Bu ayları hep karıştırıyorum zaten
Old 18.09.2007   #18 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

sorun değil. Olur böyle dalgınlıklar. Ben de ekimde başlayacak birkaç kaliteli Türkçe domain buldum ama seninkisi bunlardan biri değil. 1 Ekimde tek kelimelik kaliteli bir Türkçe domain var 6 ekimde iki kelimelik kaliteli, yine Türkçe bir domain var.
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 29.10.2007   #19 (permalink)
buraks

Tdnam sitesinde "fire sale" konumundaki domain'lerin fire sale süresi bittikten sonraki akıbeti nedir? Hemen boşa mı düşüyorlar yoksa belirli bir gün süresince beklemek mi gerekiyor?
buraks şu an çevrimdışı  
Old 29.10.2007   #20 (permalink)
aspcibertan

Yer: KOCAELİ

çok açıklayıcı bir yazı olmuş. teşekkürler.

Türk yazmanlarından alantron da backorder e başlamış.

İki ayrı firmadan backorder yaparsak olumsuz bir yönü olur mu sizce?
aspcibertan şu an çevrimdışı  
Yanıt

Etiketler
domain backorder , domain siparis , on siparis

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali