Zoque.Forum
»
Erişim ve yer sağlayıcılar için faaliyet belgesi
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Erişim ve yer sağlayıcılar için faaliyet belgesi
24 Ekim 2007 tarihinde resmi gazetede yayınlanan
TelekomÜNİKASYON KURUMU TARAFINDAN ERİŞİM SAĞLAYICILARA VE YER SAĞLAYICILARA FAALİYET BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskil...0071024-12.htm kanun/yönetmelik ile ilgili; Erişim sağlayıcılar: İnternet servis sağlayıcıları (superonline, türk Telekom vb.) Yer sağlayıcılar: İnternet ortamındaki her türlü hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişileri (hosting satıcıları) Bir an için erişim sağlayıcılar ile ilgili maddeleri gözardı edip, yer sağlayıcılar ile ilgili bölümleri düşünür isek(Bu konu forumda bulunan birçok arkadaşı doğrudan ilgilendirebileceği için): Bu kanun/yönetmelik ile yer sağlayıcılar kayıt ve denetim altına alınmak isteniyor. Artık sunucu kiralayıp evden hosting satma devri kapanıyor. Yer sağlayıcı hizmeti verebilmek için Telekomünikasyon kurumundan faaliyet belgesi alınması gerekiyor. Faaliyet belgesi alabilmek için gerçek veya tüzel kişilik olmak gerekiyor. Belgeyi alabilmek için;
belgeleri gerekiyor. 1. ve 2. belgeler (örnekleri burada) ilerleyen zamanlarda Telekomünikasyon Kurumu(http://www.tk.gov.tr) web sitesinden elektronik olarak , 3. ve 4. belgeler elden veya iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Bu belge beş yıllığına verilecek ve her beş yılda bir yenilenmesi gerekecek. Ayrıca faaliyet belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren firma/kişilere 2.00 YTL ile 10.000 YTL arasında para cezası geliyor. Bu kanun/yönetmelik ile ilgili benim anladıklarım bunlar. 1. Bu kanun/yönetmelik olmalı mıdır? 2. Yeterli midir? Eksiklikler nelerdir? 3. Ne kadar uygulanabilir? |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: Erişim ve yer sağlayıcılar için faaliyet belgesi
yabancı sistemler üzreinden alan/sistem kiralayanlara yasa ne yapabilir ki? devlet hala tekelci merkezi yönetme-denetleme hastalığından kurtulamamış.
oturup izinsiz olanlarin ip'lerini bloklamaya başlasa, shared hosting'lerdeki diğer siteler de erişilemez olur, gerekirse admin sitenin ip'sini değiştirir, servisi başka bir yere kaydırır. hadi nameserver'dan yasaklasa, bu sefer de farklı domain ve uzantılardan yayına devam eder. devletin işi gücü yok, bunları takip mi edecek? ehh, iktidarın partisine mensup beslenecek çok aç var değil mi?! bu yasa sadece türkiye içinde yasal olarka var olan, fatura veren şirketleri bağlayabilir, gerisine dokunamaz... |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) | |
|
Yer: Ankara
|
Alıntı:
uygulamanın yeterliliği tartışılsa da; gerekliliği açısından büyük bir boşluğu dolduracaktır: 1. kaliteyi ve sorumluluğu gerektiren uygulamaları adı, adresi belli yerlerde barındırabilme imkanı sağlanacaktır. 2. 3-5 dolara kadar düşen hizmet fiyatları ile oluşturulan piyasa; rekabeti ve sürdürülebilir ticari faaliyete imkan sağlayan hale getirilecektir. 3. servis sağlayıcıların çalışanları ücretleri de makul seviyeye erişecektir. 4. eğer an itibari ile yerli muhattaplardan sağlanan 1M hosting hizmeti talebi var ise toplamda sağlanan hizmet kalitesi muhakkak artacaktır. bununla birlikte bireysel, amatör ve yarı profesyonel uygulamaları da şahsen yurtdışında barındırmayı tercih ediyor olacağım. çünkü fiyatları muhtmelen daha ucuz olacak ama bir elektronik ödemesi barındıran bir web sitesi ile oluşabilecek maduriyetimi önlemek (veya Türk hukukunu yetkili kılmak) üzere yerli ve belgeli firmaları tercih ediyor olacağım. olay devletin işi gücü olsa bile sanırım bunları takip etmek için kimseyi görevlendirmeyecektir. ancak bir çok kamu kurumu barındırma hizmetini böylece outsource edecek, ama ihalerde bu belgeyi isteyecektir. devletin bu tür düzenlemeleri yapmasını; engelleyiciliğine değil, düzenleyiciliğine bağlıyorum. aksi taktirde perakende bilişim piyasasının içene yönelik çöküşü engellenemeyecektir. |
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Yabancı hosting firmalarından reseller hesabı açıp bunu satan kişilerin durumu tartışma konusu oluyor. Sonuçta yer sağlama hizmetinin verildiği makineler yurt dışında.
Ayrıca erişim hizmeti konusunda da bazı problemler var. Örneğin bazı yabancı firmalar bütün dünyada İnternet erişimi sağlayan cihazlar ve bu cihazlara yönelik hizmet veriyorlar. Herhangi birinin Türkiye'de İnternete erişebilmesi için erişim hizmetinin Türkiye içinden verilmesi zorunlu değil. Bana kalırsa devletin yapmaya çalıştığı şey düzenleme getirmek değil, kontrol altına almaya çalışmak. İnternet sadece Türkiye içinde olup biten bir şey değil. Türkiye'nin kafasına göre İnternete yaptırım uygulaması imzaladığı uluslararası anlaşmalara da aykırı. Yapılan pek çok yasaklama, sansür ve yaptırım Türk Devletini mahkum ettirecek şeyler. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) | ||
|
Yer: Ankara
|
Alıntı:
Alıntı:
. gülüyoruz ama bu aynı zamanda pratikte bahsetmiş olduğunuz sorunlar ile karşılaşmamız anlamına gelir.bu içeriği çok doğru bulmasam bile yine de devletin internet üzerinen sağlanan servisleri tanımlamasını, tanımasını ve düzenlemesini özellikle ticari açıdan doğru buluyorum. aksi taktirde iç hukukta hakkınızı armanız mümkün olmayacaktır. |
||
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
hükümetin ne düşündüğünü bilmem ama lise öğrencilerinin bile artık reseller alıp host satmasının hosting işini ( kaba bir tabir oalacak ama ) ayağa düşürdüğü kanısındayım. Ayrıca devletin hertürlü ticareti zaten kayıt altında tutmak istemesi gayet normal. Eğer internette alan alıp satmanın bir ticaret olduğunu kabul ederseniz bunun devlete vergi kazancı, tüketiciye de konuşma hakkı sağlayacağını kabul edersiniz.
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
peki yabancı alan işlerinin vergisi nasıl hesaplanacak, nasıl takip edilecek? ya vergi muafı ülkelerden alınıyorsa? devletin iletişimin içeriğinden de vergi almaya çalışması biraz garip olmuyor mu? hadi alsın, ama aldığının karşılığında ne veriyor? kısıtlanmış, bazen keyfe keder yasaklamalara yol açan (yakın zamanda birisi blogunda birşey yazdı diye Wordpress domainini yasaklayan zihniyeti anımsatırım), dengesiz yürüyen bir sistem. zaten verdiği hizmet kör topal, 10-20 katı para veriyoruz dünya'daki alternatiflere göre, bir de bunun vergisini mi vereceğiz? peki o zaman, nerede bilişim, yazılım ve geliştirme için verilmesi gereken destekler, katkılar, geliştirme fonları? ülkemizin bilişim sektörünün bu derece içler acısı olmasının sebebi kim acaba? avrupa, güvenlik yüzünden m$ ürünlerini devlet içinde yasaklarken bizimkiler m$'ın bir tarafını yalamak için yüzlerce lisanslı alıyorlar bill amca gelince. peki bill amca türkiye'de kaç kişiyi kurtardı, kaç kişiye iş alanı sağladı da böyle kıyaklar yapılıyor? hadi onu geçtim, bir zamanlar verdiğiniz vergiler size yol, su, okul olarka geri dönecektir deniyor. okulu bilemem, su meselesinde %10-15 aralığındayız. nerede bunun sorumlusu? onu da geçtim, yol ile dönecek deniyor, artık apartmanın önündeki yol için sizden zaten ödenmiş vergi dışında yaptırma bedeli de (mesela bir durum oldu, tekrar yapılması gerekti diyelim) alındığını biliyor musunuz? hangi vergi bize hizmet olarka geri döndü ki? olsa olsa koltukta oturanların nikahlarını, teknelerini ve bilimum masraflarını karşılamıştır.
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
Yer: ankara
|
Alıntı:
Sana katılıyorum fakat bu genel olarak devletin neden vergi aldığı ile ve devletin bilişim politikası ile ilgili. Ben yine de hosting ve erişim sağlıyıcılarının kayıt altında tutulması gerektiğini düşünüyorum |
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
2) Amacını onaylamamakla beraber bence hedeflerine ulaşabilecek bir yasa. Yönetmeliği okuyunca benim yorumladığım kadarıyla yurtdışından hosting hizmeti veren firmalar için herhangi bir sorun çıkmaması ve ileride bahsedilen engelleme vakalarının önlenmesi düşünülmüş. Çünkü aşağıdaki hükme göre sınırlarımız dışındaki yer sağlayıcılara erişim hizmeti durdurulma cezası öngörülmemiş. "Madde 19-3 Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki yerleşik yer sağlayıcısının bu Yönetmelikteki yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde faaliyet belgesi Kurum tarafından iptal edilebilir. Bu durumda, Başkanlık kararıyla ilgili yer sağlayıcının almakta olduğu internet erişim hizmeti erişim sağlayıcı tarafından durdurulur" Yurtdışındaki firmalar üzerinden burada hosting satan kişilere de bu yasaya göre sadece para cezası verilebiliyor veya faaliyet belgesi iptal edilebiliyor. Geriye yurtiçindeki firmalar kalıyor; onların da erişimini kapatmak zaten devlet için çok kolay. Yasakçı zihniyetin çalışmasını çok başarılı buldum. 10 tam puan veriyorum ![]() 3) Fiş veya fatura kesmeden mal satmak ne kadar engellebilirse o kadar uygulanabilir diye düşünüyorum ![]()
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
@haydar ve @nurkan dediklerinize katılıyorum. Son zamanlarda benhostu genellikle fatura kesen yerlerden alıyorum. hosting firmaları fatura kesebilmeli bence böylece hostingci battıgında elinizde kanıt olur.
Bilirsinizki birçok kişi şahıs olarak host satışı yapıyor...
|
Zoque'a hoşgeldiniz!