Zoque.Forum
»
Neden TR lokasyonlu sunucular ?
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Neden TR lokasyonlu sunucular ?
Sunucunun Türkiye'de bulunmasının en büyük avantajı sunucuya her zaman fiziksel olarak müdahale etme şansınızın olmasıdır. Hele sunucunun bulunduğu Data Center ile aynı şehirde iseniz trafiğe bağlı olarak (İstanbul için konuşuyorum) hadi en fazla 2 saatte sunucunuzun yanında olursunuz. Yurtdışında herhangi bir yerde bulunan sunucunuza fiziksel olarak erişiminiz hem zaman hem maliyet bakımından düşünülecek bir durum bile değildir. Bunu önlemek için yurtdışından "Fully Managed" bir sunucu kiralayabilirsiniz, o zaman hem maliyet Türkiye'deki maliyetlerin üstüne çıkacak, hem de ne kadar "Fully" olsa da yine de sunucunuzdaki her programı bilemeyecekleri için Management da tam "Fully" olmayacaktır.
Sadece işletim sistemi ve diğer programlar değil, nadiren olsa da sunucunuzda donanımsal bir sorun da çıkabilir, bunda da tabii ki Türkiye'deki sunucular fiziksel erişim yüzünden yine büyük bir avantaja sahip olacaktır. Metro Ethernet ise "Urfa'da Oxford vardı da biz mi okumadık" cümlesine karşılık gelen bir durumdur, bizde de Türk Telekom tam rekabete açılsa / açılabilse / açabilseler, bizde de Amerika veya Avrupa gibi en azından 3 - 4 tane sağlam backbone olsa servis sağlayıcılar tabii ki onlardan da hat alacaklar, böylece sadece TT'ye mahkum olmayacaklardır. Ayrıca hiçbir adam gibi servis sağlayıcıda 6 saatlik Metro Ethernet kesintileri olmaz, burada "benim Data Center elemanlarım işini bilir" sistemi işler, hepsinin TT'de adamları vardır. Ve yine ayrıca yurtdışındaki çok büyük servis sağlayıcıların gerçekten 3 - 4 tane yedekli hatları vardır, küçük olanlar genelde 1 veya 2 hat ile çalışırlar, ama bizde olduğu gibi X hosting firması sunucularını o büyük Data Center'a bırakıp tabii ki "bizim şu şu hatlar ile bağlantımız var" gibi bir reklam yapabilir. 9 yıldır bu işi yapan ve bir sürü yerli yabancı firma ile çalışmış biri olarak benim tercihim her zaman Türkiye'deki servis sağlayıcılardır, hele küçük firmalar için yani çok fazla site bulundurmayan veya çok fazla trafiği olmayan firmalar için Türkiye'deki fiyatlar yurtdışına çok yakındır, en azından yukarıda saydığım avantajlar dikkate alınırsa aradaki fark önemsenmeyecek miktarlara gelebilir. Ayda 10.000 veya abartalım 50.000 GB trafiği olan bir hosting firması için tabii ki yurtdışı fiyat bakımından avantajlı olacaktır, ama ayda 1.000 GB'ı geçmeyen bir trafiğiniz varsa en kötü ihtimalle gidip SistemNet'den bir dedicated sunucu kiralarsınız, size eli yüzü düzgün bir PC verirler, üstüne işletim sistemini de kurarlar, siz de mail server, ftp server, vs. programlarınızı kurarsınız, ayda da 150 Dolar + KDV'den fazla vermezsiniz, aylık 1.000 GB veya daha fazlası trafiğiniz de fiyata dahil olur. Bu fiyata yurtdışında fully managed bir sunucu bulmanız çok zordur, bulsanız da size tam destek vermeleri bu fiyata mümkün değildir. Ayrıca sunucunuzu diyelim RackForce'dan kiralasanız bile siteleriniz şak diye açılmaz, buradaki siteler ile aynı hızla açılır.
|
|
|
#12 (permalink) |
|
|
Temel nedenlerin bahsettiğin lag, yurtdışıyla olan bağlantı kaynaklı sorunlar, ticari nedenler ve acil durumlarda müdahele etme kolaylığı olduğunu düşünüyorum.
Lag konusunda, aynı kapasiteye sahip iki sunucudan biri yurtiçi diğeri yurtdışındaysa, verdiğin örnekteki 200-20=180 ms zaman sayfanın toplam yüklenme süresine eklenecektir. Başka bir fark olmaz. Bir sayfanın ortalama açılma süresinin 3-5 saniyeyi geçmemesi tavsiye edilir. Bu nedenle yurtdışındaki sunucu nedeniyle gecikme aslında o kadar da büyütülecek bir şey değil. Yurtdışıyla olan bağlantı konusunda temel sorun daha önce 3-4 kez yaşanan bağlantının kopması nedeniyle erişilememe durumu. Avrupa ve ABD'ye bağlantının bir kısmı deniz veya okyanus altından geçen hatlarla sağlanıyor. Bu hatlarda bir kesinti olunca tüm Türkiye uydu veya karadan olan hatlara yönlendirilmek zorunda kalıyor. Üstelik bu sorun yaşandığında 1 haftadan aşağı sürmüyor. Böyle olunca da yurtdışındaki sunuculara erişim imkansız hale geliyor. Ticari nedenler de aslında yukarıda yazdıklarımla ilgili. Genel Merkezi Eminönü'nde olan firmayı, Beşiktaş'taki bayi arayıp "siteye girip sipariş veremiyoruz" dediğinde, Beşiktaş'taki bayiye "Akdeniz'deki kablo koptu" cümlesini kurmanız sizin kötü bir altyapı kurduğunuz anlamına geliyor. Çünkü bazı sitelere girilirken bazılarına girilmeyince insanları kafasında "altyapıları çürük veya ucuz" imajı yaratıyor. Aradaki maddi kayıplardan ise bahsetmiyorum. O adama "Sirkeci'deki kabloları İSKİ koparmış" demeniz daha kabul edilebilir olduğundan yurtiçi sunucu tercih ediliyor. Acil durumlarda, kapasite arttırımlarında bazen webmasterların fiziksel olarak sunucuya erişmeleri gerekebiliyor. Bu özellikle kendi sunucusunu güvenli ve donanımlı bir Datacenter'de barındırmak isteyenler için geçerli. Böyle durumda İstanbul içinde bile gece saat 03:00'de gidip istediğinizi yapabilirsiniz. Ama yurtdışında bu şansınız yok.
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
ben yine de yerel hosting şirketlerine pek güvenemiyorum; özellikle de sistem destek ve verilerin/kodların güvenirliği konusunda... yurtdışındaki server'larda bu işin profesyonel yapıldığı ve mesai saati değil, 24 saat dahilinde anında destek alabilmek beni rahatlatıyor.
illa ki akdeniz hattı kopar diyenlere de önerim, basit bir replikasyon ile sitelerinizin düşük performanslı bir sunucuda kopyalarını barındırabilir, hat koptuğunda domain'leri yerel kopyaya yönlendirebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
|
Neden yurtdışı kötü diye soranlara şu şekilde cevap veriyorum:
" Eviniz Anadolu yakasında, işiniz/okulunuz Avrupa yakasında olduğunu düşünün. Her gün sabah ve akşamları yoğun trafik içinde evinize gidip geliyorsunuz. Yurtdışı sunucularda da olan aynen bu. İnternet trafiğinin yoğun olduğu saat aralıkları da belli hergün. Özellikle bu aralarda yurtdışına giden internet köPage Rankingümüzde trafik kilitleniyor. Bu trafikten etkilenmemek için işinizi yani sunucuyu evinize yakın bir yere getiriyoruz, böylece kronikleşen trafik sorununuz ortadan kalkıyor". Telekom'un ağlardan sorumlu mühendisleriyle de görüşmelerim oldu birkaç kez, sorunun olduğunu kendileri de kabul ediyorlar. Hele ADSL'in 4 kat hızlandığı(!) dönemde çok kötüydü. Yerel hosting şirketlerine gelince o konuda güzel gelişmeler var. Ancak yeni yasalar gereğince artık hosting şirketleri lisanslanacak ve sorumlulukları da yasayla belirlendi. Şu anda piyasada şirket dahi olmayan hosting sağlayıcıları var. Bu firmalar yeni yasalar iyi uygulanabilirse ortadan kalkacaklar ya da sisteme adapte olacaklar. Kötü hizmet veren firmalar yüzünden arada iyi olanlar da güven kaybına uğruyor. 9 senedir çalıştığım pozisyonlar gereği çok sayıda hosting firmasını gözlemleme şansı buldum. 2008'in özellikle ikinci yarısından sonra piyasanın toparlanmaya başlayacağını sanıyorum. |
|
|
|
|
|
#15 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
ben tam tersini düşünüyorum. lokasyonun bir etkisi yok bence. godaddy'de host edilen ve bir defa reklamı yapılan bir sitem var ortalama hiti de gayet iyi. lokasyonun önemi olduğunu sanmıyorum. |
|
|
|
|
|
|
#16 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
Şu Google arama kriterlerini açıklasa da rahat etsek hepimiz ![]() |
|
|
|
|
|
|
#17 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
yurtdışını önermemenizin sebebi tr'nin çıkışları ve tr'deki ziyaretçilerin siteleri tr'de host edildiğinde daha rahat gezebiliyor olmaları. olaya tersten yaklaşalım. biz yurtdışına gidip siteyi ziyaret ediyoruz. Google ise indexlemek istediği zaman amerikadan buraya geliyor. yani bizim yurtdışına çıkarken yaşadığımızı o buraya gelirken yaşıyor. o halde teorik olarak buradaki ziyaretçilerin yurtdışındaki siteleri ziyaretleriyle Google'in buradaki siteleri ziyareti yaklaşık olarak aynı hızda ve aynı derece sorunlu. hal böyleyken yurtdışında host etmek daha iyi duruyor. Google da amerikada godaddy'de. Google'ın godaddy'deki bir siteyi ziyaret etmesi ve dolaşması daha kolay. üstelik sitenin kolay gezilebiliyor olmasını artı bir özellik. Google'ın buradan yurtdışındaki siteyi ziyaret etmesi gerekiyor ki bizim ne çektiğimizi anlasın ona göre site hızlı geziliyor veya gezilemiyor diye rankinglesin. |
|
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Google ve TR lokasyon konusunda su sekilde bir bilgim var benim.
Google 3 sene kadar once soyle bir yontem kullaniyordu : - Turkiyeden web siteleri (fiziksel olarak TR de olan serverlar) - turkce web siteleri (Dili turkce olan siteler) - Tum Dunya Ondan sonra 3-6 ay kadar sonra sanirim bunun salakca oldugunu anlayip "Turkiyeden web siteleri " secenegini silip sadece turkce web siteleri secenegini biraktilar. Yani artik ismi ne olursa olsun sadece turkce sitelerden arama yapiyor ve fiziksel lokasyona onem vermiyor. Ama siralama ayri bir konu, sahsen ben de Google' un siralamada server lokasyonuna onem vermedigine inaniyorum. |
|
|
|
|
|
#19 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
Maalesef bu önermeniz doğru değil. Bizim yurtdışı çıkışımız senkronize yani inbound ve outbound transferleri aynı. Oysaki türkiye'de bağlantı hızları ve asenkron. Download 6 mbite kadar çıkıyor Kablonette ama upload 1 mbiti geçemiyor. Google'a sadece ilk cevap süresi yavaş olacaktır, data oldukça hızlı gidecektir. Ki bunu datacenter ortamında sınırsız bağlantının olduğu yerde test ettim. Buradan dışarıya çıkış çok rahat. |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum |