Zoque.Forum
»
Neden TR lokasyonlu sunucular ?
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#21 (permalink) |
|
Yer: Moskova
|
Re: Neden TR lokasyonlu sunucular ?
Anladigim kadariyla serverin TR de olmasinin hiz acisindan buyuk bir avantaji yok.
TR Lokasyon tercih eden kullanicilar genelde co-location yapan kullanicilar bunun sebebide sunucuya fiziksel erisim imkani. Benim gordugum kadariyla turkiyedeki destek sistemleride oldukca amator kaliyor. 24 saat destek veren firmalar hangileri ? MSN destek den vs bahsetmiyorum adam gibi telefonu arayinca alo diyen gecenin 2 si 3 u bile olsa, support ticket yarattigimda gece 12 de sabaha kadar cevap veren ?
|
|
|
#22 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
Türkiye'de bir siteye ping attığınızda ortalama 20 ms. de cevap alırsınız. Türkiye'den çok fazla ucuz olmayan Hollanda gibi bir yere ping attığınızda bu süre 90 ms civarıdır. ABD ise 180-250 ms arası cevap verir. Şimdi ufak bir senaryo yapalım sizle. on tane 50 kb dosya transfer edelim, toplam 500 kb ediyor. Bir türkiyedeki hıza bakalım bir de dışarıdaki. FTP loglarını anlık gösteren bir ftp programı açın. Mesela Filezilla gözlemlemek için çok iyi bir örnektir. ABD'de yer alan bir FTP'me bağlandım şu an. Kendim saydım 4 sn sürdü. FTP klasörüm gelene kadar 10 komut çalıştı. 4sn/10 = 200 ms ediyor. Ki ABD ping sürem ile eşit. Türkiye'deki bir FTP'yi deniyorum 1 sn bile sürmüyor. Muhtemelen 10x20 = 200 ms sürdü. Saniyenin 5 te biri. Aynı şekilde karşılıklı haberleşme gerektiren her yerde bu yavaşlama hissedilir. mail transferi, veritabanı transferi, kısmen web sitelerinin açılma hızları... Nerelerde hissedilmez derseniz, gündüz saatlerinde her yerde hissedilir. Ama en az tek taraflı transferlerde hissedilir. video izlerken stream halinde geldiği için çok fazla hissedilmez, ama orada da yurtdışı bandwidth yetmediği için hızda dalgalanmalar olur. %100 ile gelmez hiçbir zaman. Aynen Youtube'da olduğu gibi. Mesela Mynet'in VDO bölümü Türkiye'de bir datacenter'dadır. Oradaki video hızlarını test edin. Bir de Youtube'dan video izlemeyi deneyin. Türkiye'de 24 saat telefon desteğine gelirsek, hosting firmalarından henüz 24 saat destek verenini görmedim. Telefon desteği 24 sat olan yok. Genellikle mesai dışında ticket desteği veriliyor. Çoğunda o bile yok. Ancak co-location olarak bakarsak o zaman iş değişiyor. Co-location, vps ya da managed sunucu hizmeti alıyorsanız. Hele bu bir datacentersa kesinlikle 7/24 telefon desteği vardır. Hatta geçen gün bir datacenter'dan teklif aldım, 7/24 bütün servislerin monitör edildiğini ve herhangibirinde aksama olursa saat farketmeksizin telefonla arandığımızı söylediler. Kaldı ki bir datacenter'da 6 ay teknik ekipte çalıştım ve gece gündüz en az 1 kişi telefon başında bekliyordu, sunuculara sürekli müdahele ediyorduk. Birkaç farklı datacenter'da da müşteri ya da müşteri adına bulundum. Onlarda da durum farklı değildi. |
|
|
|
|
|
|
#23 (permalink) |
|
Yer: Antalya
|
Herkese selamlar.
Öncelikle SEO konusunda teorik olarak lokasyonu Türkiye olan bir sitenin Türkçe aramalarda çıkmasına avantaj sağladığı çeşitli yerlerde telaffuz edilmekte ancak varsayımdan ibaret bir durum. Bir de olaya şu yönden bakalım. Bu teori doğru ise Hollanda'da Google'dan arama yapan bir kişinin öncelikle Hollanda'da host edilen bir siteye rastlama olasılığı yüksek olması gerekir. Veya İngiltere'de ise İngiltere'den host edilmesi gibi. Ancak bir çok yurtdışı SEO çalışması yaptığımız turizm acentasının 1 tanesi hariç hepsi Amerika lokasyonlu sunucularda yer almakta ve örnek olarak Google.co.uk'de "golf turkey" kelimesi ile 321,000 sonuç arasında 6. ve 7. sıralarda gelmekte olan bir örnek verebilirim. Şahsi kanaatim bir etkisi olmadığı şeklinde, varsa bile önemsenecek kadar etkili değil. Ancak erişim süresi konusunda katılıyorum. Eğer aynı kalitede iki server'a erişim süreleri ölçülecek olursa tabii ki yurtiçi lokasyonlu bir sunucu tercih edilebilinir. Saygılar... |
|
|
|
|
|
#24 (permalink) |
|
Yer: Viyana, İstanbul
|
TR'nin fiziksel yakınlık avantajı zaten söylenmiş ek olarak 1 saat sonra bile TÜRKÇE destek alabilmeyi de eklemek lazım. Canlı yardımdaki elemanlar bazen öyle cümleler kuruyorki 1sn. deyip sözlük dolaşmaya başlıyorsunuz. Hele bir de sorununuz biraz karmaşık bir sorunsa ve çömez bir level 1 denk geldi ise;
Senin ingilizcen kıt, onun da konuya yetkinliği.. gelsin çaylar.. ![]() - - - TR-SEO ilişkisi olarak, Google'ın böyle bir yaptığını duymadım ve sanmıyorum. Fakat bununla birlikte Google'ın Alexa verilerini de kullandığı herkesin malumu. Alexa'a içinse açılma süresi önemli bir kriter. Örneğin, uzunca bir süredir Alexa kutucuğu bulunan bir Wordpress sitemde, sıralamada çok az oynamalar oluyordu. Wp-Super-Cache kullanmaya başladıktan sonra globalde ~50.000 sıra yükseldiğini görüyorum. Dolaylı olarak, -kaldırmadan önceki- TLA reklam teklifleri artmaya başlamıştı. Ve yine Alexa'nın etkisi dolayısıyla Google sonuçlarını etkileyeceğini düşünüyorum. .
|
|
|
#25 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
[quote=mrcha0s;185914]Merhaba bir cok webmaster hosting alirken sunucu lokasyonunun Turkiye olmasini istiyor. Acaba neden ozellikle Turkiye lokasyonlu sunucular tercih ediliyor ben kendi capimda bir kiyaslama yaptim eger sizde dusuncelerinizi belirtirseniz sevinirim.
Oncelikle Turkiyedeki sunucularda lag 20 ms iken yabanci sunucularda 200 ms oluyor bu bir avantajdir yalniz websitesi acilirken veya bir email gonderilirken kullanici bunu ne boyutlarda hisseder bilmiyorum. Turkiye lokasyonlu sunucularin en buyuk artisi bence yurt disi cikislarinda bir sorun olsa bile sunucunuza yerli kullanicilar ulasabilcek. Ote yandan ithalat veya ihracat yapan bir firmaysaniz yani yabancilarla email trafiginiz varsa bu emaillerin hic biri size ulasamiycak. Buyuk hosting firmalari disinda ki bu buyuk hosting firmalarinin hic biri fiyat konusunda yabanci firmalarla rekabet edemez, kucuk hosting firmalarinin bunlarin fiyatlari genelde yabanci veya hosting lokasyonu yurtdisi olan firmalarla ayni seviyede internet baglantilari sadece bir metro ethernet hattindan olusmaktadir. Yani hat koptugu taktirde minnimum 6 saat kesinti demektir. türkiyedeki buyuk hosting firmaları dediğiniz yurtdışındaki hosting fiyatlarına yakın olanlarından bir kaç örnek verebilirmisiniz |
|
|
|
|
|
#26 (permalink) | |
|
Yer: Moskova
|
Alıntı:
Cevabimi tamamen kendi izlenimlerime dayanarak veriyorum o yuzden dogrulugu tamamen gorecelidir. Turkiyedeki buyuk hosting firmasi dedigimde yurt disindaki gibi datacenter inda on binlerce server barindiranlarla kiyaslamiyorum. Turkiye sartlarina gore nispeten buyuk hosting firmalari. Bence buyuklerden hosting isini ciddi olarak yapan Doruk.net var ne yazikki onlarin fiyatlari yuksek kaliyor. vt.com.tr bunlarda ciddi calisan bir firma ama yine fiyatlari yurt disindaki firmalara gore yuksek kaliyor. Fiyat bazinda yarisabilcek benim bildigim natro.com.tr tampaket.com niobeweb.net var. Tabi bunlarin datacenterlari ne buyuklukte bilmiyorum. Onu disinda kurumsal agirlikli firmalar var ISNET SUPERONLINE BORUSAN Telekom gibi onlarinda fiyatlari piyasa sartlarina gore pahali hizmet kalitelerini bilmiyorum. Aslinda bir servis saglayicinin servislerini denemeden verilere bakarak yorum yapmak ne derece dogru bilemiyorum. Cunku nixcom diye bir firmadan bahsediliyor forumlarda, iste 10MBIT hat veriyoruz yazmislar onun disinda verdikleri serverin ozellikleride baya yuksek ve ayrica windows isletim sistemi plesk panelden bahsediyorlar fiyat ise 200 YTL civarinda simdi dusunuyorum bu adamlarin odedigi aylik lisans kirasi bile 50 EUR civarinda iken 10MBIT dedicated hat veriyorsan zaten onun icin minimum aylik 300 YTL odemen gerekiyor eee sen bu isi yapip para kazanmamam mumkun degil peki ozaman bu 10MBIT i kac kisiye paylastiriyorsun bu paylastirdigin kullanicilardan birinin sitesinin yuku fazla olsa digerinkilerden yiycek veya iste internetin kullaniminin en yogun oldugu saatlerde butun siteler kasilcak. Simdi hosting alirken direkt fiyata bakip alicaksaniz hic durmayin en ucuz fiyat en yuksek kapasiteye atlayin ama iste uygulamada olay farkli oluyor. Demekki bu su kadar alan bu kadar para olayi biraz kiyaslamak icin yetersiz hatta aldatici bir kriter durumunda. Ayni sekilde paylasimli hosting aliyorsaniz hostinginiz bulundugu makinanin CPU ve RAM kaynaklarininda ne kadarinin kullanildigi onemli. Xenon islemcili 4gb ramli bir serverdan bahsedelim. Kimi firma var bu serverda 100 site barindirir, kimi var 500, kimi var 2000 in birde bu barindirilan sitelerden biri cok fazla kaynak yiyorsa server kasilir durur. Hostingcilerin over cell dedikleri olaya geliyor nasolsa verilen limitlerin tamamini hic kimse kullanmaz diye kapasite uzerinde satis yapiliyor. Konuyu iyice dagittim toparliyorum. Ozet olarak paket ozellikleri ve fiyat orani baz alinarak yapilan kiyaslamalar yaniltici oluyor. Bence once ihtiyaclar belirlenip bu ihtiyaclar dogrultusunda bir arayis yapilmasi gerekli. Benim sitem turkiyede bulunmali, veya usa de gibi sonra ben destege cok ihtiyac duyarim turkce destek olsun, 24 saat olsun, telefonla olsun gibisinden bir yaklasimla veya benim sitemde cok fazla query calisiyor iste cok fazla search yapiyorum ram, cpu yuksek olsun. En sonunda 214319847GB alan 2947621746TB bandwith, 238974284 email hesabi belirlenmeli .
|
|
|
|
#27 (permalink) |
|
Yurt içi ve yurtdışı lokasyonlu sunuculara sahip olan birisi olarak şu yorumda bulunacağım.
- Yurtiçi lokasyonlu sunucumuzu sadece Turkiyedeki ziyaretçilere hitap ettiği için kullanıyoruz. Yaklaşık 3 ay evvel yurtiçi sunucu bulundurma hizmeti almaya başladık ve gördüğümüz fark şu oldu; Sunucumuzda bulunan tek web sitesinin, TR de olduğu 3 aylık süre içerisinde , yurtdışında olduğu sürenin (11ay ) yaklaşık 3 katı kadar kullanıcıya ulaştı(üye sayısından bahsediyorum sadece)(Sunucu antalyada , metro ethernet kullanan bir datacenterda , yanlış hatırlamıyorsam 10mbit baglantılı , yurtdışı sunucularımız ise 1gbps baglantılılar ) - Fiziksel müdahale kesinlikle çok önemli; Sunucuda bir sorun çıktıgında telefon açıp yada bizzat gidip yetkili kişiyle gerekli işlemleri yapabilme lüksüne sahibiz. Tabii ki bu, sadece sürekli açık kalmasını istediğimiz bir websitesi için geçerli. Yurtdışında ki sunucularımız(kiraladığımız sunucularımız) Netdirekt de bulunuyor ve bir power supply yanması sorununu 15dk gibi kısa bir sürede müdahale edebiliyorlar. - web sunucusu degilde database sunucusu , yada farklı bir uygulama için kullanacaksanız (düşük trafikli ama erişim hızının önem taşıdığı bir sunucu olarak diyelim ) kesinlikle yurtiçi lokasyon önemli. Sanırım burda önemli olan hedef kitle.. Yurtiçindeki bir sunucu Türkiyeden yapılan ziyaretlerde gerçekten çok hızlı diger yandan eger hedef kitleniz yabancı kullanıcıysa yurtiçi lokasyon gercekten gereksiz ve masraflı gibi geliyor bana. Ek olarak şunu da belirtmek istiyorum , kod güvenligi konusunda zamanında yaşadıgımız bir tecrübe , co-location yapılan bir sunucumuzun(ankara da isim yapmış bir firmanın datacenterında) , arızalanması üzerine , gerekli onarım için talepde bulunmamızın ardından , bırakın sunucuyu geri aktive etmeyi , alan adresimiz çalınmıştır... (sunucudaki şifre içeren PHP ...vb dosyalardaki şifrelerin godaddy de denenmesi üzerine bitanesi tutmuş ve bu haysiyetsiz insan/insanlar günlük 40k üzeri tekili bulunan bir alan adını müstehcen ama kendilerine ait olan bir siteye yönlendirmişlerdir). Yani alan adını bile çalmaya cesaret ediyorlarsa , kendi sunucunuz bile olsa kodlarınızı encode etmeden kendi bilgisayarınız dışındaki bir bilgisayara yüklememenizi şiddetle tavsiye ederim... Lafın kısası ; hedef kitle göz önünde bulundurularak lokasyon seçiminin faydasının olacağına inanıyorum. Not: Google sonuc hiyerarşisinin lokasyon ile hiç bir alakasının olmadıgını düşünüyorum, birçok TR lokasyonlu siteyi kendi anahtar kelimelerinde 2. hatta 3. duruma düşürebilen , yurtdışı lokasyonlu sitelerimiz mevcut. Bu konuda herşey SEO da bitiyor sanırım ![]()
|
|
|
|
#28 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
Bazı müşteriler datacenterdaki makinelerine kendilerinin bile zor ulaştığını çok prosedür olduğunu dile getirirler. Ama sizin yaşadığınızı yaşamamak için gerekli birşey bu. Bu arada datacenterdan hakkınızı aradınız umarım. En başta bir adli suç işlenmiş ve sizin sunucunuzu datacentera koymanızın nedenlerinden biri bu güvenlik meselesidir. Firma burada asli görevlerinden birini ihmal etmiş. |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!