Zoque.Forum
»
NIC.tr Jenerik Domainler
|
| Web Hosting / Domain Web hosting paketleri, sunucu barındırma veya sunucu kiralama hizmetleri, alan adı (domain) kayıdı ile ilgili sorularınızı; web hosting firmaları hakkında tecrübelerinizi ve önerilerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz. Bu bölümde herhangi bir reklama izin verilmemektedir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
NIC.tr Jenerik Domainler
ODTU bir ara jenerik alan adlarını tescil ettirmiyordu. Daha sonra kullanıma açtığını hatırlıyorum. Ama şu an bu alan adlarındaki son durum nedir bilmiyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Örneğin bilgisayar.com.tr(birileri almış ama boş olduğunu varsayalım) alan adını almak istiyorum. Alan nasıl almış. turizm.com.tr, yazilim.com.tr vb. alan adlarını nasıl alabiliriz. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) | ||
|
|
Re: NIC.tr Jenerik Domainler
Jenerik isimler ancak bir ticari kuruluşun ayırt edici ünvanı ya da kuruluşun markası olursa alınabilir. nic.tr'deki alan adı politakasından alıntıladığım aşağıdaki maddeye göz atabilirsin.
Alıntı:
Marka.com.tr'ye örnek olarak colaturka.com.tr'yi verebiliriz. Bu domainin whois'inde de Ülker'i (yani Yıldız Holding) görmekteyiz. Demek ki, colaturka markası tescil edilerek böyle bir domain adı alınmıştır. Zaten nic.tr'nin com.tr için gereken belgelerle ilgili yaptığı açıklamalarda da Türk Patent Enstitüsü'nden alınmış "Marka Tescil Belgesi" ya da "Marka Başvuru Belgesi" alan adını almak için yeterli bir belge olarak kabul edilmiş. Alıntı:
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
Bu konuyu açmamdaki neden aslında şu idi;
Bir müşterim silah.com.tr alan adını almak istediğini söyledi. Bende bu alan adı jenerik olduğu için alamayacağımızı ama yine de konuyu araştıracağımı söyledim. Araştırmalarımda silah.com.tr alan adının zaten biri tarafından alındığını gördüm. Alan firmanın ünvanı silah.com.tr alan adını alabilmesi için yeterli değil. Belki marka alarak bu alan adını tahsis etmiş olabileceğini düşündüm. Bir patent firması ile yaptığım görüşmede şu bilgilere ulaştım. 1. Belli bir sektöre ait, o sektörü tanımlayan kavramlar için marka verilmiyor. Yani silah sektöründe(tam olarak hangi sektöre girdiğini bilmiyorum) silah markasını alamazsınız. bilgisayar sektöründe bilgisayar markasını alamazsınız. vb. 2. nic.tr alan adı tahsisinde marka başvuru dilekçesi ile alan adını kullanıma açıyor. Reddedileceğini bile bile alan adı başvurusu yapıp, başvuru dilekçesi ile alan adını alabilirsiniz. Patent firması: nic.tr itiraz gelmediği müddetçe sizden marka tescil sonucunu istemiyor. diyor. Bu sayede sahip olduğu alan adını birkaç yıldır kullananlar varmış. 3.Sektörü direkt ilgilendiren kavramların marka tescili için; adı direkt ilgilendiren sektörün dışındaki herhangi bir sektörde o markayı alabilirsiniz. Örneğin inşaat sektörü için bilgisayar markasını alabilirsiniz. Bu sayede bilgisayar.com.tr alan adını kesin olarak alabilirsiniz. 2. maddedeki yöntem ilerde sorun çıkacağı muhtemel ve bence etik olmayan bir yol. 3. maddedeki yöntem kesin olmasına karşı bence yine etik olan bir yol değil. bilgisayar.com.tr alan adını alan bir firma değil. Bireysel olarak alınmış bir alan adı. Dolayısı ile bilgisayar markasını almış birisi bu kişi. Büyük bir ihtimalle 3. maddedeki yöntemle alınmış bir alan adı gibi geliyor bana. Öğrendiğim bilgiler ışığında vardığım sonuçlar böyle. Yanlış veya eksik bir bilgi veya yorum varsa lütfen benimle paylaşınız. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
internet.com.tr alanadı bana aittir ve tamamen yasal yollar ile alınmıştır. 2004 yılından önce jenerik alan isimlerinin kayıt edilmesi yasaktı. 2004 yılında nic.tr nin politika değişikliği yapması ile jenerik alan adları kullanıma açıldı ve başvuru yapan şirketler arasından noter huzurunda kura yapılarak dağıtılması kararlaştırıldı. Fakat katılımın az olması nedeniyle sadece 1-2 tane alan adının yeni sahibini buldu.
Kalan alan adları tarihini tam hatirlamıyorum 2004 Haziran ayında ilk kayıt eden alır mantığı ile kullanıma açıldı. Bende bu tarihte internet.com.tr alan adını kayıt ettim. Bu tarihten sonra Marka İtiraz Askısında 6 ay bekledi ve hiçbir itiraz olmadığından itiraz askısındanda düşmüş oldu. Kaldıkı kurallarına göre zaten jenerik isimler patentlenemiyor diye biliyorum. "internet" diye marka patenti almak mümkün olmasa gerek. Ayrıca bilgisayar sektöründe bilgisayar.com.tr alamazsınız diye birşey yok. Ünvanınızın başında bilgisayar geçmesi yeterlidir. Ünvanınız doğru olması halinda çoğu şeyi alabilirsiniz, alınmayacak şeyler bellidir. İçinde türk, atatürk geçen kelimeler, şehir isimleri alınamıyor diye biliyorum.
|
Zoque'a hoşgeldiniz!