»
Web uygulmalarında .exe tipi Arabirimlerin kullanılabilirliği
|
| Anket Sonuçlarını Göster: .exe Program arabirimler web için kullanışlı/doğru mu ? | |||
| Ben bu tip arabirimler kullandım, memnunum bence DOĞRU |
|
12 | 17.39% |
| Bu tip arabirimler kullanmadım ama bence DOĞRU |
|
7 | 10.14% |
| Bu tip arabirimler kullandım. Kullanışsızlar, yavaşlar vs. bence YANLIŞ |
|
19 | 27.54% |
| Bu tip arabirimler kullanmadım ama bence YANLIŞ |
|
13 | 18.84% |
| Bu tip arabirimler kullanmadım o yüzden bi fikrim yok. |
|
18 | 26.09% |
| Katılımcı: 69. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#21 (permalink) | |
|
Yer: Horlanda
|
Alıntı:
Her kişinin lisansı olmak zorunda olacak ve belirli yasalara, kurallara göre bilgisayarını kullanacak. "Aman canım sende. bilgisayar ve internet'i hiçkimse böyle kalıplara sokamaz..." diyerek, uçuk bir fikir olarak gözüken bu meseleyi reddetsek bile, bilgisayar karşısında hergün geçen uzun saatler, artık buranında farklı bir dünya, farklı bir kimlik olduğunu iyiden iyiye insanlara kabul ettirmeye başladı. Öyleyse, toplulukların bulunduğu, kitlelerin yaşadığı yerlerin bazı standartlar üzerine oturtulması lazım. Yani, birileri bunun kontrolünü elinde tutmalı. O yüzden bana mantıklı geliyor. Bir siteden, bir programı kiralayacaksın ve falanca yerde olan makinen onu internet üzerinden kuracaksın. Kaçak yol, korsan yok, şu yok, bu yok... --- Ve, exe arabirimler en azından opsiyon olarak olabilir. Yani, kullanıcıya bir seçenek vermek adına, neden olmasın? İsteyen, istediğini kullanır...
|
|
|
|
#22 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Web uygulmalarında .exe tipi Arabirimlerin kullanılabilirliği
Ilginctir. Bir karara varilamamis. Ben bunu biraz da sorunun acik olmamasina bagliyorum. Zira gmail in basarisi ortada.
Soru yaklasik olarak su sekilde olsaydi (2003 subati itibariyle) ne degisirdi bilmek isterdim. .exe program arabirimler web için kullanışlı/doğru mu? --- yerine --- web uygulamalari/arabirimleri JavaScript ile zenginlestirildigi zaman kullanisli oluyor? |
|
|
|
|
|
#24 (permalink) |
|
Ya da, web Uygulamalarının Arayüzlerini, Yazılım Arayüzleri gibi kullanmak daha mı kullanışlı, yoksa geleneksel web Arayüzü mü?
Ben bu konuda kararsızım. Yani bazı uygulama alanları doğru, bazıları yanlış. Örneğin fare ile sağ tıklayarak işlem yapmak... pek doğru gelmiyor. Kullanıcılar web üzerinde "tıklamak" istiyorlar. Yani bu üstüne gelince açılan bir menüden tıklayarak olabilir ama fare ile olmamalı. Onun dışında ajax yaklaşımı ile bu tip zengin web uygulamaları hayatımıza girdi. En önemlisi, yaptığımız değişikliği anında görebilmek. Halk arasında bir tabir vardır "bokunu çıkarmak" diye. Yani web uygulamalarının cılkını çıkartırsak, o zaman bu da kötü olacaktır. Bu cılkını çıkartmayı, flash yaygınlaşınca gördük. Yapılabiliyor diye olur olmaz her türlü şeyi geliştiriciler sitelerine, uygulamalarına eklediler. Şimdi flash arayüzlerde daha minimalleşiyor ve web siteleri artık flash'ı bırakıyor. (flash web sitesi kavramından ziyade kendi kendine ayrı bir kavram oldu artık.)Örneğin taşınabilir nesnelerin cılkını çıkartmamak lazım. Gerekliyse, kullanışlı ise uygulamak lazım.
|
|
|
|
#25 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Eski bir konu tekrar canlanmış.
Post-ajax bu tartışmayı tekrar ele almak keyifli olabilir ![]() Konuyu açarkanki popülerleşene arabirimler daha çok OWA (Outlook web access) tarzı arabirimlerdi. Ancak ajax biraz daha farklı bir boyut getirdi exe' deki cevap vakitlerine yaklaştı. Yani biz servera gidip gelen dataya alışkinken bir baktık ki anında cevap geliyor vs. Şahsen hala ajax' ın başarısından süpheliyim yani ajax belli yerlerde gmail gibi kesinlikle çok başarılı ancak başka projelerde aynı sonuçlara ulaşamayabiliyor. Kullanılabilirlik konusunda kötü ellerde de tam bir facia olabiliyor. Şu an bence webde sağ tuş ya da yukarıdaki drop-down menü olayı tamamen hatalı ki zaten artık pek bu şekilde siteler yapılmaz oldu bunda Firefox' un etkisi de var. Genel olarak ajax konusuysa zamanında flash' a dediğimiz gibi tadında ve yerinde oldukça güzel.
|
|
|
#26 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
hortlayan konulardan biri daha
![]() kesinlikle ajax konusunda ferruh'a katılıyorum. sistemi komple ajax a yıkarak, aslında varolandan daha fazla iş yapıyor olabilirsiniz. gmail veya netvibes türü yerlerde sistem komple ajax'a yıkılabilir, ancak her projenin tamamen ajax ile yürütülmesi işi daha fazla uzatabilir. buna en güzel örnek ise, kullanmış olduğumuz forum ![]() Microsoft ayağında ise ATLAS kapsamında değerlendirilerek, kısmen ajax kısmen ise PostBack ile durum halledilmiş(!) görünüyor. ayrıca bindows projesi çerçevesinde arayüzlerin tamamen exe yapısına benzer web projeleri tasarlamak mümkün olacak.
|
|
|
#27 (permalink) |
|
Bence kurulum gerektirmeyen sistemler yani çoğunlukla ara birim olarak web browser kullanan veritabanı uygulamaları tek tek clientlera iletişim programları kurulduğu zamanları düşünürsek müthiş kolaylık.
Ama nihayi hedefi farklı görüyorum. Sürekli online kalmak isteyen kişi her gittiği bilgisayar ve iletişim cihazında lisanslı satın aldığı programları erişilebilir bulacak (dikkat yüklü bulacak demiyorum) Bir e-mail accountu gibi serverlar üzerinde lisansını satın alacağımız yazılımla ister cep telefonu ister PDA, ister tablet PC, ister giyilebilir PC yani teknoloji ne getirirse o cihazın olanakları dahilinde iletişim halinde olacağız. Bu da XML ve ajax la gelişen standartların bir sonrası demek. Webden satın al ve evrensel MSN passaport gibi bir passaporta haklarını ekle. Bir nevi internet registry kaydı ![]() Elbette yazılımların şu an dağınık geliştirilen ajax kodlamaları windows dll mantığı gibi evrimlerden geçebilir. Şu an bizi tanımlayan w3 org dan belki JavaScript tanımlamalar ve bir çok program için library ve ajax standartları bekleyeceğiz. Yoksa çıktı mı ![]() Bu belli XML taglarla yapılan alt mark up diller gibi bir konuya gider. Bakın Office 2007'nin XML çalışmasında bile ben verinin artık direkt serverlera kayıt edildiği ve Outlook yerine kullanılan yeni live Hotmail gibi bir yapıda değişmeye başladığını görüyorum. Not: Adamın biri hortlağını satmış e-bay'dan. (65 bin dolara) Biz bir konuyu hortlat mışız çok mu?
|
|
|
|
#28 (permalink) | |
|
|
// konu dışı
Alıntı:
|
|
|
|
|
#29 (permalink) |
|
JavaScript bir Mozilla Standardı. (JavaScript'i çıkaran Netscape idi)
Microsoft "tarayıcı savaşları" döneminde, JavaScript'in bir kopyası olan JScript'i çıkartmıştı ve yanılmıyorsam hala IE'nin içindeki sistemi adı JScript. Yani yine MS kendi kafasına göre takılacak. Hele ki MS'in bundan sonra Mozilla'ya ait JavaScript'i kullanacağını açıklaması, hem 90'lardaki tarayıcı savaşlarını uzun vadede ve bugünkü karşılaşmaları da kaybettiğini gösterir. MS bu işi çaktırmadan yapsa iyi olacak.
|
|
|
|
#30 (permalink) |
|
Yer: Kocaeli & İstanbul
|
Microsoft bu aralar pek bi çevir kazı yanmasın modunda zaten.
Sanırım Microsoft güçsüz düştüğü kulvarlardan ayrılıp .net'e ve Windows'a yüklenicek. Bi de IE'ye tabii. ![]() Üstüne bunlar da eklenince Microsoft biraz panikliyo galiba..
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
![]() |
| Etiketler |
|
kullanilabilirligi , arabirimlerin , tipi , exe , uygulmalarinda , web |
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript |