|
|
#11 (permalink) |
|
@hellfire bu söylediğiniz Batı dillerini kullanan web sayfaları için doğru. Arapça, Çince vs. sayfalar tasarlayanlar için değil. Onlar sağdan sola ya da yukardan aşağı yazabilir. Ama genelde navigasyon menülerinin solda veya üstte yeraldığını görüyoruz. (Tüm ekran çözünürlüklerinde görünme kaygısı sanırım) Bu, dikkatin sayfada doğru dağıtılması için yapılmış bir teknik, keza bold yazının ve renklerin dikkati yönlendirmekte kullanılması gibi. Ayrıca göz sayfayı soldan sağa okumaz . Hızlı okuma tekniklerini öğrenirken gördüğümüz gözün serbest olarak sayfada tanıdık öğeler arasında sürekli sıçramalar yaptığı ve genel bir fikir edinmek için 40-50 kez sayfayı tarayıp soldan sağa ve çapraz alta indiğini yani genelde bir Z hafi (Zoque'nun Z si ) çizdiğini gösteriyor.Aslında iyi bir web sayfası içeriğine göre biçim alır. Kimi zaman gazete gibi okurken, kimi zaman TV gibi seyretmek istersiniz kimi zamansa görüntü umrunuzda değildir aradığınızı bulup ayrılmak peşindesinizdir. Tabii ki yapıda buna göre olur. Ama bizim burada tartıştığımız sitenin görüntüsel yapısı , biçimi değil. Sayfa sayısının çok olduğu sitelerde, daha sonra tüm sayfaları kolayca güncelleyecek, tekrar eden kısımları ayrı bir yerde tutarak işleri kolaylaştıracak teknikleri paylaşıyoruz.
|
|
|
|
#13 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
şu anda yaptığım çalışmada,
bir index sayfası içerisinde; üstte header include, solda ana menunun blunduğu menu include; sağda, yardımcı linklerin blunduğu sağ include altta ise footer include. ortada yer alan content include ise tek bir sayfa ve querystringe göre sayfaları yordamsal çağırıyor. bazı linkleri direkt burdan yazdım, bazı linkler ise db den çağrılıyor. db den çağrılanların bazıları HTML olarak gömülü bazılarının ise sadece içerikleri (mesela doktor isimleri, özgeçmişleri, hastalık isimleri, hastalık ayrıntıları vb). Alıntı:
include.ASP <% sub header response.write "burası header" end sub sub footer response.write "burası footer" end sub %> deneme.ASP <!--#include file="include.ASP"--> <% call header %> hedehödi <% call footer %>
|
|
|
|
#15 (permalink) |
|
Bence include daha mantıklı . Çünkü bir include dosyası içine bir çok sub , değişken, HTML kod ve aklına gelebilecek herşeyi istediğin adet koyarsın.
Sub ise asıl görevi dışında kullanılmış gibi ve kısıtlamaları var . Sub içine yeni bir sub yazmaya kalkamazsın ama include ile yazabilirsin. Hatta önerim size lazım olmasa bile ortada kulllandığınız kısmın başına bir tane bosheader.ASP sonuna da bosfooter.ASP include etmeniz. İlerde esaslı bir değişiklik yaparken dışarda duran bu bos dosyaları biranda doldurup çalışabilirsiniz.
|
|
|
|
#16 (permalink) |
|
Kullandıkça problemler ortaya çıkıyor. Tüm içerik sayfalarının menülerle seçilince include edilebilmesi için index.ASP ye bir querystring ile gönderilmeleri gerekli.
Mesela menüde index.ASP?hangisayfa=bizkimiz.ASP veya index.ASP?hangisayfa=urunler.ASP gibi sonra da index.ASP de #include hangisayfa demek gerekli. Ama asıl sorun şu ki her bir içerik sayfası başka değişkenleri de kendi kendisine göndermiş olabiliyor. Orneğin sitenin eski tasarımında urunler.ASP?urunno=6 gibi kullanılabiliyor. Şimdi içeriye eklemeye kalkınca bu her sayfada tonla yazılmış linkleri index.ASP?hangisayfa=urunler.ASP&urunno=6 diye elle değiştirme kabusunu yaşamamak için bir yöntem aklınıza geliyor mu? Aşağıda arama motorundan bulduğum ilgili bir konu var ama bu şekilde querystringi içteki ASP dosyasına göndermeyi orada çözememişler gördüğüm kadarıyla. Nasıl yapmalı? include problemi...
|
|
|
|
#17 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Konuyu kaçırmışım bayağı uzamış
![]() Bence include etmek daha mantıklıdır, ben her zaman include kulanırım, sonuçta bu sarf HTML ve ASP yi işin içine sokmaya burada gerek olmadığını düşünüyorum. @ssonmez Bu tip querystringler için server.URLEncode() kullanılabilir.
|
|
|
#18 (permalink) |
|
Yer: Samsun
|
soul'a ek olarak
yönetici sayfasından sayfa adlarını girebilirsiniz veritabanına,ve bu sayfaları veritabanından çağırırabilirsiniz. <% do while not hangisayfayiistiyoruz.eof %> index.ASP?hangisayfa=<%=hangisayfayiistiyoruz("say falar")%>.ASP <%hangisayfayiistiyoruz.movenext loop %> gibi. yani urunler.ASP?urunno=6'yu nasıl kullanıyorsanız onuda o şekilde ayarlayabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#19 (permalink) |
|
@antivitamin; bir sayfada diyelim ürün tanıtımında, Querystring ile sonraki sayfa istenirken sayfano=6 , 7, 8 sürekli değişecek. Veritabanı ile sabit bir parametre saklamak mantıklı bir çözüm olmuyor. Ayrıca her başka sayfada farklı adette değer ve değişken sorguya gönderilebiliyor.
Aslında istediğim gelen Querystringin aynen iç sayfaya aktarılmasıydı. İşlenen sonucunda include edeceğim yerde çıkmasıydı. Linkin olduğu yerde index.ASP?hangisayfa=urunler.ASP & kalanquerystringdeğerleri index.ASP?hangisayfa=mesajlar.as & kalanquerystringdeğerleri index.ASP içinde 1) querystringten hangisayfa değişkeni çıkınca geriye kalan kalanquery i almalı 2) aldığım bu stringi hangisayfa ? kalanquerystring şeklinde gönderebilmeliyim. @soul; güzel bir cevap verdiniz. Ama bu iki adımı server.URLEncode() ile nasıl yaparım tam çözemedim henüz. ** Ya da eski sitedeki tüm linkleri tek tek kendi ASP sayfaları yerine index.ASP ye yollamalı daha sonra include ettiğim içerikte querystringden gelen değişkenleri almalı. Daha deneyemedim ama bu fikir olabilir gibi geldi.
|
|
|
|
#20 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Hocam bu sorun için çeşitli çözümler var ben bu tip yapıları pek kullanmadığımdan hiç yazmadım diyebilirim ancak bir kaç tane fonksiyon görmüştüm.
URLnin içindeki karakterleri analiz ederek & ? gibi yeni parametreleri ekliyorsun. & ile veya ? ile. Ben kontrol yerine ilk başa default bir değer atıyorum mesela. xx.ASP?isolsun=isolsun Dolayısıyla bundan sonraki tüm parametlreleri & ile ekliyorum. Ek olarak tüm parametreleride server.URLEncode() dan geçirirsen sanırım sorunu bir nebze çözmüş olursun.
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!