|
|
#2 (permalink) |
|
telnet görünüs olarak windows daki dos'a benzemekte. unix/linux isletim sistemlerinde internete ya da intranete baglanabilecegin bir sistem. telnet üzerinden server'daki emaillerini okuyabilirsin, dosyalarini silebilirsin. yeni dosyalar yapabilirsin. istedigin dosyalari baska bir server'ya gönderebilirsin. telnet üzerinden ftp ye baglanabilirsin. irc'ye bile girebiliyorsun...
mesela daha önce bu forum baska bir serverdaydi. bunu su an ki server'ya tasiyabilmek icin gerekli dosyalari zip'e cevirdim. ftp ile yeni server'ya tasidim. zip'i actim ve gerekli kullanim haklarini verdim. telnet olmasaydi yaklasik 1000 'in üzerinde dosyayi (.HTML, .cgi, .pl) teker teker kendi bilgisayarim üzerinden yeni server'ya tasimam gerekecekti ki bunun kac alacagini bilemiyorum. fakat telnet ile herseyi 1 saat icinde hallettim ------------------ site icindeki gelismeleri takip etmek icin Newsletter
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
genelde unix clone larina baska bir makinadan baglanmak icin kullanilan protokol.
soyle bir ornek vermek gerekirse eger windows makinaniza bir telnet deamon kurarsaniz, uzaktan mesela internet uzerinden (tcp kullanmak durmunda) makinaniza baglandiginizda dos komut satirina yani makinanizin kabuguna (shell) dusersiniz ve dosta ne yapabiliyorsaniz telnet uzerinden onuda yapabilirsiniz, normal olarak grafik arabirim calistiramazsiniz (bunuda yapabildiginiz telnet benzeri protokoller mevcut). dos pek yetenekli olmadigindan (sonucta eski bir os yetenekli olmamamsi normal) bu pek cazip gelmeyebilir ama linux / unix (net uzerinde sunucularin buyuk bir kismi) icin durum boyle degil. ------------------ Dag Bisikleti www.biker.gen.tr |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!