»
Betik ne demek ?
|
| Anket Sonuçlarını Göster: Betik Kelimesinin web tasarımında ne anlama geldiğini biliyor musunuz ? | |||
| Evet |
|
13 | 36.11% |
| Hayır |
|
23 | 63.89% |
| Katılımcı: 36. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: Somewhere, over the rainbow
|
2 seneden beri s ile başlayan kelimeyi kullanmıyorum. Israrla betiği kullanmaya devam ediyorum. Şu an bana gayet sıradan bir kelime gibi geliyor. Dil bir ısrar meselesi derdi Türk Dili hocamız. Çok haklı. |
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Türk Dili ile yazı yazıyorum . Hikayeler ve şiirler. Aynı zamanda bilgisayar mesleğinde eğitim ve web tasarımdayım. Özellikle dile saldırının sürekli bilgiişlem dalından gelmesi beni çok düşündürüyor. Betik, biçem, unziplemek vb. ha yeni garip Türkçe, ha İngilizce.
Tuhaf bir dil bizimle yaşıyor, kıvrılıyor, uzuyor. Oysa Cumhuriyet döneminde bulunan üçgen, dörtgen, açı kelimeleri bize ne kadar doğal geliyor. TDK ve Atatürk'ün bulduğu kelimeler bunlar oysa. Dilimizi korumak için hem harddisk hem sabitdisk kelimesini kullanıyorum ama bazı kelimelerin enerjisi ve başlama bitiş heceleri duygusal ve dilsel anlatımdan yoksul ve bir kısım insan söylüyor bir diğer kısım insan onları anlamıyorsa bence bu dil, dil değil Babil kulesidir. Betik te olduğu gibi .
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Yer: LND
|
O zaman konuya devam edelim;
Betik > script Demekmiş, bende çeviri yaparken bununlar karşılaştım ve şunu merak ettim; Eğer ben bunu bu programa koyarsam bunu kulananlar bunu anlayabilecek mi ? Bakıyorum da şu an itibarı ile %63 anlamayacakmış. Çok acı bir durum hakikaten. Şahsen ben script yerine Skript kullanıyorumdum (bu çeviride TDK yı kontrol edince gene Betik yerine Skript kullanmaya karar verdim) ne kadar mantıklı tartışılır ancak daha çok anlaşılabilir olduğu kesin. Bu Betik' ini anlamını yeni öğrenmiş olanlarda anketi eski bilgilerini gözönünde bulundurarak cevaplarlarsa güzel olur.
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
betik = script ise bir soruım olacak.
bildiğiniz gibi tdk yeni türetilen kelimeleri belirli bir kaynaktan türetiyor. Mesela elmekin anlamı elektronik mektup, ve bu bunun bir kısaltılmışı. Hatta forumda ve internetteki diğer tartışma platformlarında bayağı da bir tartışılmıştı. Sonuç olarak bu betik kelimesi(nin kökeni) nereye dayanıyor? Nereden geliyor? Hangi kelime(ler)den türetilmiş? Bir bilginiz var mı? Belirtirseniz sevinirim.
|
|
|
#15 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
burada oldukça güzel anlatmış gibime geliyor:
http://kavak.cs.hun.edu.tr/vtturkce/ASP/ASP_022.htm betik diller,betik'in kelime itibari ile yazınsaldır, yordamsaldır. yani betik diller derlenmezler sadece yorumlanırlar. alakalı not : kelime anlamı http://www.tdk.gov.tr/tdksozluk/SOZB...=&kelime=betik Yazılı olan şey, kitap, mektup, tezkere, pusula: "Kanılarımız, rengimiz, görüşümüz betikte belirecek."- H. Taner. program dilleri *derlenir*. Yani: programı yazarsınız. Derleyici (compiler) dan geçirirsiniz, bu programı çalıştırılabilir hale getirir. programı çalıştırırsınız. Bir de yorumlayıcı (interpreter) kullanan diller vardır. Örneğin Perl. Perl başlı başına bir dildir, fakat derlemeden kullanabilirsiniz. Sistem "derleme" işlemini yapmaz, perl yorumlayıcısını çalıştırır, o sizin "script"i (betiğinizi) okur, ve makinaya ne yapması gerektiğini söyler. Derleme işlemi olmadığı için betikler daha hızlıca yazılabilir. Fakat derleme işlemi bir sefer yapılır. Dolayısıyla aynı betiği 10,000 defa çalıştıracaksanız, sistem bunu 10,000 defa yorumlayacak. Halbuki derlerseniz, bir defa yorumlama işlemi yapılır, makina diline dönüştürülür, ondan sonrasında bu fazladan işlem yapılmaz. Dolayısıyla genelde betikler derlenmiş programlardan daha yavaş çalışır. Hangi dilin betik dili, hangisinin programlama dili olduğu biraz geniş bir mevzuudur. Örneğin perl dilini derleyebilirsiniz de. Dolayısıyla perl'de ufak bir betik yazıp, bunu deneyip istediğiniz hale getirdikten sonra, sık kullanılacaksa bunu derlersiniz, o zaman daha hızlı çalışır. Scripting dendiği zaman genelde kastedilen şey, komut satırında bir kaç ufak şeyi yapmak için yazılıvermiş, genelde çeşitli yaygın betik (perl, bash vb) dillerinden birini kullanan ufak "programcıklardır". Bunların Programlardan farkı, derlenmeden kullanılabilmesidir. Üstelik komut satırına yazdığımız her komut,betiklerin içinden kullanılabilir. Buna Linux'da ikilik (binary) dosyalar ve metin dosyaları arasında fark güdülmediğini de ekleyince, kullanıcıya normal uygulama gibi gelen çeşitli betikler yazılabilir. Linux'un güçlü yanlarından birisi bu konuda çok esnek olabilmesidir.
|
|
|
#16 (permalink) |
|
Yer: LND
|
hocam betik konusunu güzel açıklamış ve hoş ek bilgiler vermişsin. Eline sağlık.
Ben şahsen betikin normal hayattaki karşılığını üstü körü biliyordum ancak script yerine kullanıldığını bilmiyordum. Orjinal geldi, fena da bir çeviri değil ama alışabilir miyiz ? ayrı konu. Bir de mesela JavaScript yerine JavaBetik mi demeliyiz ![]() VbScripting yerine de VbBetikleme diyebiliriz herhalde.
|
|
|
#18 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Sana Skript konusunda katılmıyorum soul...Acikcasi Betik kelimesini kullanmaktansa script'i kullanmayı tercih ederim en azından daha anlasilir ama kelimeyi Skript olarak yazıp türkçeleştirmek bana doğru gelmiyor Yani server yerine Sörvır yazmak gibi ( ki sunucu daha makul bir çözüm)...
Eski türk filmlerinde belki hatırlarsınız compüter derler bilgisayarlara ki bilgisayar zaman icerisinde dilimize yerlemis ve kullanıldığında artık garipsenmeyen bir kelime. Ama bilgisayar, üçgen, dörtgen gibi kelimeler kullanıldığında insan zihninde bir takım şekiller oluşturuyor. Sunucu ve istemci denildiğinde de aynı şey bence. Sunucu diyince (BT terminolojisine gore elbette ki) aklınızda canlanyor. Ama artık anlamını bimeme rağmen betik hala aklımda biseyler uyandırmıyor. Bence herhangi bir yabancı kelimenin karsiligi azıcık kulaga ve beyne hitab etmeli. Tabi DVD icin yoğun tekerlek kavramını kullanmak isteyen TDK ya da şaşmamak elde değil tamam aklınızda yoğun bir disk canlanır belki ama komik bence
|
|
|
|
|
|
#20 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
Re: Betik ne demek ?
bu konuda tartışmak istemiyorum ama tamamen saçmalık. Eğer dilinizi çok seviyor ve kullanmak istiyorsanız harekete geçin ve birşeyler icat edin. bunun başka yolu yok. ne yaparsanız yapın her gün icat edilen milyonlarca ürüne isim bulmaya ne gücünüz yeter ne de mantıklı bişeler ortaya çıkarabilirsiniz. Türk diline düşman deilim ama en ufak programı bile orjinal diliyle kullanıyorum. ne deni ise açık çoğunuz gibi pek birşey anlayamıyorum ve bu enim hzımı kesiyor. Dünyanın güçleri dili belirler osmanlının gelişme zamanında avrupalı devletlerin nasıl osmanlıca ya da osmanlı türkçesi öğrenmesi ve kullanması nasıl garip gelmiyorsa ingilizceyi kullanmak bence anormal gelmemeli.
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!