|
|
#21 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: web sitesi yarışması açmak istiyorum
jüri üyesinin katılamaması diye bir şey olmamalı bence. oylama safhasında bu halledilir. zaten kendi kendimiz için yarışma yapsak , ya da yaptığımız düşünseler , olay sapar. mutlaka herkesin sitesi çalışmaları kendine güzel, genede kriterler basit ve katı konulursa iş kolaylaşır diyorum. ön elemede bu kriterler işletilir. katılımın olup olmaması elbette "yarışmaya" yarışma diyebilmek adına önemli. bu form' da birbirini bilen 5-10kişi kendi aramızda yarışmak ayrı birşey, 50- 60 kriterleri tuturabilmiş sitenin katılımı elbette ayrı ve harika bir şey olacaktır. |
|
|
|
|
|
#23 (permalink) |
|
Yer: Kanada
|
Bir website yarismasi fikri gayet hos fakat objectif olmak zor. Neye gore objektif olmak lazim? Icerige gore mi? Kullanilabilirligine gore mi? tasarim mi? Yoksa tasarimci sirketin cikardigi koda gore mi? Hepsi mi yoksa?
Bir websitesini degerlendirmek bir insani degerlendirmekten cok ote degil benim icin. "En iyi insan" odulu nasil verilir? Hangi kriterleri kullanacaksiniz boyle bir odul icin. Ornegin kullanilabilirligi ele alalim. Yarismaya dahil edilmis bir websitesinin kullanilabilir olduguna o siteyi kullanan "gercek kullanicilar" karar verebilir. Juri degil. Icerikde ayni mevzu. Benim cok ilgimi cekmeyebilecek "bilgisayar Oyunlari" websitesinin icerigi bu islerle yakindan ugrasan bir "gercek kullanici" icin cok onemli olabilir. Koda gelince, kodun kullaniciya transparan olmasi gerekiyor. Yani kullanici, site icinde nasil bir teknoloji kullanildigini onemsememesi lazim ve bunu icin bir siteye odul vermek bence "gercek kullanicinin" umrunda bile olmaz. Zaten kodun standart olmasi bizim tasarimcilarin uygulamasi SART ve vazgecilmez bir unsur ki buna odul vermek bence bu konuyu gereginden fazla on plana cikarmak anlamina gelir. Dusuncesinize birileri cikip "elektrik" odulleri veriyor. Elektrik, Turkiye'nin dort bir kosesinde standart sekilde calisiyor ve buna odul vermek gerekmiyor. Biliyorum, biraz elestirici davraniyorum ama ben "web odulleri" mantigina inanmadigim icin bu boyle. Eger bir web odulu verilecekse simdiye kadar duydugum en iyi yontemi yazan Murat KGirgin'in fikri bence en iyisi (uzerinde calisma yapilarak) http://www.unbf.ca/altiustu/arsiv/20...hp#comment1050
“I’ve been amazed at how often those outside the discipline of design assume that what designers do is decoration. Good design is problem solving.” —Jeffery Veen ________________________________ Altı Üstü Tasarım |
|
|
|
|
|
#24 (permalink) |
|
|
bahsettiğin yaklaşıma katılmıyorum; o zaman yapılan her web sitesi sanatsal çalışma olurdu ve kimsenin eleştirmeye hakkı olmazdı, ne de olsa sanatın temel sübjektif olduğu için. oysa tasarımda geçerli kurallar vardır. nasıl yetkin grafik tasarımcısı bir tasarımın iyi yada kaliteli olup olmadığına karar verebiliyorsa yetkin ve kendini geliştirmiş, yenilikleri takip eden web tasarımcısı da bir tasarımın bir takım kıstaslara uyup uymadığını görebilir. ayrıca tasarımdan öte, HTML sayfanın düzenlenişinde bazı standartlar vardır ki bunlara uyumluluk belirleyici bir kıstastır burada. yoksa boşuna mı bu standartlar çıkarılıyor, accesibility testleri sunuluyor, xhtml ve CSS için ayrı ayrı kural dizileri belirleniyor. öyleyse Microsoft'u da kendi kurallarını ortaya koyup direttiği için suçlamamak gerekir? unutmamalı ki w3c'nin koyduğu standartlar minimum ortak değerlerin tespiti için gerekli, uyumluluğun tam olması için gerekli; gerisi artık tasarımcıya kalmış. zaten tasarımla sanatı da ayıran nokta bu, sanatçı tamamen özgürdür, kuralları takmaz ve gereğinde yenilerini yazar, tasarımcı ise verilmiş kurallar (baskı yapılacak kağıdın boyu, matbaanın sunduğu imkanlar, müşterinin bütçesi) çerçevesinde üretimini yapar.
ayrıca kullanılabilirlik üzerine yazılan pek çok yazı vardır, pek çok değerlendirme vardır. Bu konuda profesörlük yapmış insanların yazmış olduğu makaleler mevcuttur. bunlar bile temel alınsa kullanılabilirlik için çok geniş bir 'iyi'ler ve 'olması gereken'ler ortaya çıkacaktır. Her ne kadar arkadaşım olsa da Murat bu konuda ne kadar yetkin acaba? |
|
|
|
|
|
#25 (permalink) |
|
|
ben Mehmet de gelse, jüri olsa diye beklerken ...
![]() bu yarışmanın amacı , sadece geçerli kodlar, erişlebilirlik konularına dikkati çekmek , olsun istiyorum. elbette gücünü silzerden alabilir jürinin kuvvetli olması ses getirir ( kendimi saymıyorum ) sponsor da ses getirirse , en azından site tasarımcıları için ses getiren bir yarışma olabilir. bütün bular amaca giden yollar 5. AMAÇ: sitelerin geçerli kodlarla , erişlilebilir ve güzel yapılabileceği , daha önemlisi haber, hastane, sağlık kurumları, resmi siteler başta olmak üzere konuya dikkat çekmek! |
|
|
|
|
|
#26 (permalink) |
|
|
cgencer, ozunde ayni seyleri soyluyoruz. Sanirim soylediklerimi yanlis anladim. Bir websitenin sanat eseri (eger sanat eseri olarak yapilmamissa) olabilecegini soyleyebilecek EN SON kisi benimdir sanirim. Ben yanlizca boyle bir yarismada neyi objectif, neyi subjectif olabileceginden supheliyim.
Kullanilabilirlige gelince, ben hayatimi bu isten kazaniyorum ve simdiye kadar elimde "al iste bu kural her sitede isliyor" denebilecek cok az ornek var elimde. Her site kendi icinde essizligini korudugundan elimizde "sihirli iksir" yok ve tek yol, kullanici arastirmalari/testleri yapmak. sahip, eger bir konuya sadik kalarak yarismanin temelini olusturursan bence basarili olur. Dedigin gibi "web standartlari odulu" ya da "erisebilirlik odulu" olarak bakilirsa o zaman bende varim ama "web yarismasi" dersek, bu isi kucumsemis oluruz.
“I’ve been amazed at how often those outside the discipline of design assume that what designers do is decoration. Good design is problem solving.” —Jeffery Veen ________________________________ Altı Üstü Tasarım |
|
|
|
|
|
#27 (permalink) |
|
Yer: Istanbul,Turkiye
|
bence blogların hızlandığı şu günlerde, web standartlarını ödüllendirecek bir yarışmadan daha farklı bir şeye ihtiyaç var..
çevremizde kaç site var ki doğru biçimde kodlanmış? körler-sağırlar birbirini ağırlar durumuna düşeriz 1 ay sonra.. onun yerine bence sunipeyk'te yaptığın işi biraz daha geliştirmen kafi amaçların doğrultusunda.. bloglar biraz hızını alsın, bir süre sonra sağ kalanlar template tasarımlardan sıkılıp, kendi tasarımlarını koymaya başlasın, ticari siteler iyi kodlanmış sitelere sahip olmanın önemini kavrasın o zaman yapılır birşeyler..
|
|
|
#28 (permalink) |
|
|
Konu disi ama Cemshid'in "web Makaleleri" linkine tiklamaktan gina geldi bana. Yaz artik be Cemshid yaz artik.
![]() dipnot: Bu arada yanlizca sitelere degil, kisilerede odul vermek (ya da sirt sivazlamak) lazim. Ornegin Sunipek, erisebilirligin ve web standartlarinin onemini kavrayan bir kisi ve calismalari beni cok mutlu ediyor. Cemshid'de cok farkli degil. CSS konusunda bence Turkiye'de en iyi teknik bilgiye sahip tasarimcilardan biri.
|
|
|
|
|
#29 (permalink) |
|
ben de jüriye CSS - xhtml değerlendirmesi acısından katılabilirim. yarısma fikrini de destekliyorum. kesinlikle yanlış bir sey olmayacaktır. bugun sürekli bu tür seyler yapılıyor. www.cameronmoll.com da yapılan screenshot yarısmaları bile oldukça ses getiriyor.
|
|
|
|
#30 (permalink) | ||||
|
|
cemshid Güzel noktalara değinmişsin.
Alıntı:
Burdan yola çıkarak bir hazır template bile kullansa, kodlarını geçerlemiş, kendine özgü değişikleri yapmış siteleri değerleyebiliriz, katılırlarsa tabii Alıntı:
)Alıntı:
![]() Alıntı:
mehmet, "web standartlari odulu" ya da "erisebilirlik odulu" diyorsun ... olur tabii zaten amaç bu ... |
||||
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel |