»
Font Dağıtımı Sorun Olurmu?
|
| ://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#2 (permalink) |
|
|
Re: Font Dağıtımı Sorun Olurmu?
Geçenlerde yüzlerce template paketini dağıtan bir sitenin yöneticisini uyarmıştım, templateleri para vermeden kullanıyor, dağıtımını üstleniyor, sonra kendi yaptığını iddia ediyor, bir de internet sitesinde cep telefonuna kadar yazılı, çünkü kendisi web tasarım işiyle meşgul biri olduğunu iddia ediyor.
Hal böyle olunca font dağıtırken çekinmek yersiz, kim Türkiye'de "demek ücretsiz font dağıtıyorsun, öyleyse bize 500.000 dolar tazminat ödeyeceksin" diyebilirki? |
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
Fontlar tipografi tasarımcılarının yapmış oldukları çalışmalardır ve bir sanat dalı olarak da söz edilebilir. grafik ya da resim gibi, müzik eseri gibi telif unsurları taşırlar. Ancak internet üzerinde milyonlarca serbet dolaşımına ve paylaşımına izin verilen fontlar bulunmaktadır. Bu ücretsiz dağıtıma açık olan fontları sitenden dağıtmanda bir sakınca yok. Ancak telif hakkı durumunun söz konsu olduğu fontlarda dağıtım yapman sakıncalı olacaktır.
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
ya öylede nerden bulucamki ben adamı telif aliyim?...gerçekten birde bu var yani, belki bu durumu bu hale getiren bizleriz ama 10.000 in üstünde font var elimde ki, kim kimin belli değil
...buna uygun bir yazı bulmak gerekli sanırım, hani şu mepeüç siteleri yazar ya .zip in içine "bunu 24 saat içinde silin" die...bende öyle bişi bulmalıyım o zaman eşşeği sağlam kazığa bağlamalı ilk örnek olmak istemem
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
Tlelif hakkı gerektiren fontlarda bu konuda bir uyarı bulunmaktadır. Ayrıca öyle her yerden bulunup indirilemediği için genelde görmek istediğinizde kredi kartı bilgilerinin istendiği bir sayfa açılır ordan da anlarsınız
![]() Telif hakkının gerektirdiği fontlar ön izlemede telif hakkının kime ait olduğunu belirten bir ifade gösterirler. Oradan irtibata geçebilirsin. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
desene bunun için bitstream ile akraba olacağız
....2 yol var sanırım ya bitstream i uyandırmadan devam ya da şansımızı deneyip onay isteyeceğiz ...şaka bir yana nerde beleş varsa yayınlamak banada en mantıklısı geliyor teliflerle uğraşmak istemem doğrusu
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
parayla satılan resimler olduğu gibi parayla satılan fontlar da var.eğer onları indirip dağıtsan bile kimse sana gelip de dava falan açmaz.templatemonster'daki templateler aylardır , belkide 1-2 yıldır dağıtılıyor ve dağıttığı için kendisine dava açılan 1 tek kişiyi görmedim.uğraşmazlar.
bedava font indirebileceğin sitelerden ( fontmagic.com v.b. ) indirdiğin fontları dağıtabilirsin.hiçbir şekilde sana dava açılmaz.şu an mp3 üzerinde yoğunlaşıldı.font için kimseye dava açılacağını zannetmiyorum. kolay gelsin.
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
sadecedizayn.com un topiginde de vardı bu mevzu.
insanların yaptıgı seylerı kendı yaptıgın bır sıteden dagıtmak ıstegını ben cıdden anlamıyorum.zaten bunu yapan bınlerce sıte var.daha ıyısı olmayacak neden cunku ıcerık aynısı olucak.Kesınlıkle ıllegal olucak cunku font forgery almıs basını yuruyor. Insanlar bu tur seyler ıcın dava acmıyorlar cunku umurlarında degıl demek yanlıs.Bu tur ısler ıcın acılacak dava tutarı o fontun ucretınden bın kat daha fazla.Her sekılde madur durumda kalıyorlar. Mesela Missprintedtype ın fontlarıda free ama adam uyarıyor baska bır yerde yayınlamayın dıe.Bır cogu oyle dıyor ama fontu alıp ısmını degıstırıp free sıteden yayınlıyorlar.Ya da torrent sıtelerınden emule dan falan download edıp pack halınde, parası verılmıs fontların ısımlerını degıstırıp yayınlıyorlar.Bu demek oluyorkı her free denılen font free olmayabılıyor. Kımse sana gelıp laf etmıyor dıye de bu tur bır harekette bulunmak mantıklı olmuyor. |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
Duruma bir de şu açıdan bakmalısınız. Ben tipografi tasarımıyla da uğraşıyorum ve bazı tasarımlarımda kendim fontlarımı kullanıyorum, bu fontları da internetten yayınlamıyorum. Ancak bir şekilde bir gün yayınlanırsa, iznim olmadan materyallerimin kullanılması karşısında gereken işlemleri yapmaktan çekinmem.
Bu emek meselesi. Kimse emeğinin boşa gitmesini istemez. Tipogerafiler ya da grafikler, her ne olursa olsun. Ücretli olması demek, tasarımcının bu yolla para kazanması demek. Dağıtılan telifli fontlara dava açılmamasının nedenleri, ya o font daha sonra telif özelliğini yitirmiş ve tasarımcı bu fontun koruma haklarını umursamamıştır ya da tasarımcının bundan haberi yoktur. |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
Şöyle de yapılabilir belki: Fontların telif hakkı bilgilerine bakarak yapan kişiye ait web sitesi (yoksa, yazıtipinin resmi olarak dağıtıldığı site) belirlenip, siteye bir önizlşeme resmi konulur ve asıl siteye bağlantı verilir. Yanına da telif hakkıyla ilgili bir ibare yer alabilir. Ne kadar doğru olur bilemem ama en azından bir şekilde çözüm olur.
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!