Zoque.Forum
»
216 Renkli Güvenli Web Renk Paleti ve Beyin
|
| ://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
216 Renkli Güvenli Web Renk Paleti ve Beyin
Bildiğiniz gibi web üzerinde kullanılan renkler belli bir skalanın alt kümesidir. Yani aklınıza gelen her rengi veya seçtiğiniz herhangi bir rengi tasarımınızda kullanırsanız sayfanızın her ekranda ve cihazda nasıl görüneceği şansa kalır.
web Palet hakkında destek bilgi : http://www.lynda.com/hex.html http://www.visibone.com/colorlab/ örnek 216 renklik web paleti Böylece işi bilen tasarımcılar Photoshop , DW gibi araçları kullanırken ya da diğer araçlarla renk seçerken bu güvenli web paletin renklerini kullanırlar. Bir gün, iki gün değil de bizim gibi yıllarca günde 8-10 saat bu paletin renkleriyle oluşturulmuş ekranlara bakan insanların algılamasında ve beyinsel hassasiyetinde nasıl etkiler oluşur? Daha önce Mp3 için insan kulağının duyabildiği geniş alanın sadece dar bir kesimini kullandığı için işitme duyarsızlığına sebep olabildiğini açıklamışlardı bilim adamları. Sizce 216 renkli güvenli web renk paletinin etkileri nelerdir? * Benim aklıma ilk gelen 1950'lerin üretim teknolojisinin yetersizliği nedeniyle hem yazılı basında hem elbise renklerinde, hem evlerde pastel ve dar bir renk ailesinin varlığı. Mor gibi, metalik gümüş gibi ya da eflatun ve fosforlu renklerin 1980'lerden sonra günlük hayata girip dünyayı daha canlı ve yaratıcı enerjik hale getirmesi gibi)
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
Re: 216 Renkli Güvenli Web Renk Paleti ve Beyin
Mp3 konusunda yapılan açıklamanın doğru olabilceğine inan-mıyorum. Son birkaç yıldır Plak şirketleri mp3'e karşı savaş açmış durumda ve bu savaşta her geçen gün daha fazla taraftar toplayıp her seferinde daha vuruyorlar. Mp3, insan kulağının algılayabildiğinin daha dar bir kısmını kullanıyorsa bu kulağa zarar vermekten çok dinleme alışkanlıklarımızı etkiler.
216 renk saçmalık. #000000'dan #ffffff'ya doğru bir graident çizdiğimizde bu görüntünün 216 renk li bir gif dosyasında nasıl görüneceğini tahmin edersiniz. Bugün, maksimum renk çözünürlüğü 216 renk olan 'görüntü birimi'ne sahip insanlar varsa, bu insanlar internette gördüklerinin kendilerinden kaynaklandığını bilirler/bilmeliler. Dolayısıyla 216 rengi kullanmak marifet değildir. Kişiyi bağlayan bir etkendir. (endistrüyel makinelere imaj hazırlanıyorsa iş değişir) (Hepsi; Bence) 217 renkli graident; ![]() Edit; Resim genişliği düşürüldü.
I'm the Screen Blinding Light I'm the Screen I Work at Night... Mesaj GoodEnough tarafından 30.12.2005 (20:10) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
MP3 konusunda bende inanmamıştım ve fikrimde şuydu, eğer MP3 bozuyorsa yine aynı yolla CD'lerde bozacaktır, çünkü CD'deki ses dijital olarak kaydedilmiştir ve yine dijital okutulup kulaklıklarımıza veya hoparlörlerimize dijital frekanslardan yollanıyor.
Kasetlerde ise dijital iletişim var mı bilemiyorum ama ses tam olarak stereo olamadığı için o da kulağı bozacaktır. En iyisi plaktır o halde. Hatta o bile kötü, canlı dinlemekten başka çare yok sonuçta. (eğer dedikleri doğruysa) Eee? O zaman niye böyle bir açıklama yapılsın ki? Biz de art niyeti ararız bunda, görürüz.
|
|
|
|
#4 (permalink) | |
|
Alıntı:
mp3 konusunun o kadar vahim olduğunu ben de düşünmüyorum fakat sınırlı düzeyde sesin sürekli dinlenilmesi durumunda algıda seçilik oluşacağını ve insanın duyarken bazı seslere öncelik verebileceğini düşünüyorum. aynı durum cd ler için de geçerli ki, bu durumda insan dijital seslere karşı daha hassa bir duyuma sahip olabilir. bahsi geçen her üç durumda da -1950ler ve 1980lerin karşılaştırılması, mp3 örneği ve 216 renk- insanın bundan etkilenmemesi -etkisi olup olmayacağı konusunda kesin bir kanaatim yok- için dengeyi iyi kurması lazım. evet 6-8 saat bilgisayarın başında geçiyor ama bunun dışında kalan zamanlarda da eğer evde oturup televizyon izlersek, o zaman etki olması normaldir ama hayata karışmak gerekir. 216 renkten çok daha fazlasını görerek bir denge oluşturmak. aynı şekilde günde 3-4 saat mpçalar ya da cdçalar dinleyebiliriz ama geri kalan sürede de kulağımızı diğer seslere kapatırsak olumsuz etki kaçınılmaz olacaktır. yani çözüm; dengeyi tutturmak. çok ilginç bir bakış açısı olmuş. bir sosyoloji öğrencisi olarak bundan bir çok başlık çıkarıp, önümüzdeki yıllarda inceleyebilirim sağ olun bu bağlamda. |
||
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
hayatımızda ne kadar süreyle 256lık resme bakıyoruzdur ki ? ya da ne kadar süreyle mp3 dinliyoruz?
gözlerimizde ya da kulaklarımızda böyle bi filtre olmadığına göre bu tür teoriler bana biraz zorlama geliyor.
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Çok garip düzgün anlatamadım galiba.
Şu an okuduğunuz sayfa var ya ![]() onun zemini ve border renkleri gibi renklerden bahsediyorum daha çok. Fotoğrafları kastetmiyorum. Mesela windows xp nin bize sürekli mavi ve tonlarını sunması gibi. Ayrıca renk terapileri var. Mesela eski spor müsabakalarında Rusların Amerikalı takımları ağırlarken kırmızı odaları vermelerii kendi sporcularını mavi tonlu odalarda tutması, mahkumlar üzerinde denenen renklerin çok ilginç araştırma konuları yaratması gibi. Ancak bu sefer kastettiğim zorlama bir teori değil. Bir türün alt türü olan canlılara bakın. Çevrelerine uyum sağlamak zorunda kalmışlar. Kaygım bu. Bakın tüm kuzey canlılarının tüyleri beyaz. Bu garip değil mi? Adım adım değiştiğimizi düşünüyorum. Ama çok az kişi bunun farkında. Bu kısıtlı renk bandı ve ses bandı genel şartlanmanın çok küçük bir bölümü. Son 16 yıllık psikoloji ve sosyoloji araştırmalarıma dayanarak söylüyorum. Zorlama bir teori değil. Büyük dağın ufak bir noktasına dikkat çekiyorum sadece.
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Söylediklerinizden sonra benim aklıma gelen, gözün tembelleşebileceği... Bilmiyorum belki de tüm faaliyetlerine devam eder. Ama algılarımızın zamanla bu etkenler yüzünden değiştiğine ben de inanıyorum.
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
evrim her zaman iyi yönde olacak diye bir şey yok, ayrıca eğer bir gün atıyorum #552210 renkli bi böceği #552200 renkli bi ağaçtan ayırt edemeyip bu bizim sonumuzu oluşturacaksa, doğal seleksiyondan geriye Apple monitor kullanan bi insan nesli kalacaktır
![]() paranın gözü kör olmasın da ne olsun :P
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!