|
|
#1 (permalink) |
|
Tabloların kaymasını nasıl engelerim?
Arkadaşlar, Belki de web tasarımın en temel ve bilinmesi gereken ilk unsuru hakknda ciddi bir bilgi / tecrübe eksikliğim var. O da tasarım yaparken, sayfayı oluşturan tabloların içeriklerinin boyutuna göre kayması ve diğer tabloların içeriklerini de etkileyerek bozması. Sıradan bir web tasarımı işinde bile, yan yana duran tabloların içeriklerine div etiketi dahil bildiğim her türlü çareyi denememe rağmen başarılı olamadım. Örneğin zoque forum sitemizin tablolarının nasıl olup da tek bir hizada düzen içerisinde ve içeriklerinin artıp eksilmesine rağmen aynı pozisyonda kalabildiklerini bilmiyorum. Sitelerimde yan menüler, reklam alanları veya çeşitli java uygulamaları kullanmak istediğimde orta ve sağ tarafta bulunan tabloların içerikleri de kayıyor. Aynı sıkıntı orta ve ya sağ tabloların içeriklerinin değişmesi durumunda da geçerli. Bunun kodlama diliyle bir ilgisi var mı? Çünkü ben PHP, ASP gibi server tabanlı yazılımları henüz iyi derecede kullanamıyorum ancak HTML i rahatlıkla kullanabiliyorum. Bir de unutmadan, artık tablolarla çalışarak site yapmanın "modasının" çoktan geçtiğini, CSS üzerinden bu omurganın oluşturulduğunu sanıyorum. CSS kullanabilmekle beraber, böyle bir işlem için gereken kodlama ve uygulama becerisine henüz sahip değilim. Bunu hangi kaynaklardan geliştirmemi tavsiye edersiniz. Şimdiden teşekkürler... |
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Re: Tabloların kaymasını nasıl engelerim?
Arkadaşlar, bu konu başlığı altındaki sorunumu aşabilmiş değilim ve acil olarak çözüme ulaşmam gerekiyor. Bana ayrıntılı olarak buradan ya da tercihen MSN üzerinden yardım olabilecek arkadaşlardan mesaj bekliyorum.
Şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkürler... |
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
oncelikle zaten ASP veya PHP kullandigin zaman bile goruntuleme noktasinda yine CSS ve HTML kullaniyosun. bu nedenle ilerlemeden once bunlarla rahat olman gerek.
ikincisi sorunu anlamamiz icin bi goruntusunu koyarsan sanirim daha cok yardimci olabiliriz. anladigima gore cevap vereyim. hepsinin hizali olmasindan yakindigina gore ustte bir arkadasin soyledigi gibi boyutlarini ayarlamiyorsun sanirim. bi tablo olusturdugun zaman genislik ve yuksekliklerinin minimum bilgisini girmen gerekiyo. eger icerik bu alana sigmazsa, zaten gerekli sekilde tablolar uzar, genisler vs. vs... bir de her seferinde ayri ayri tablolar kurmaktansa, mumkun oldugu kadar td ve tr'yle baglantilari kurmani oneririm. yani tek bi tablo icinde colspan olsun baska attribute'lar olsun, bunlari kullanarak maksimum duzenlemeyi yaparsan, o kadar duzgun olur. ikinci bi yolsa, table'lara class ve id ataman. her seferinde bu width height olayini ayarlamak istemiyosan, class belirleyip kurdugun ayni tur td ve tr'leri bu class'larla tanimla. az kod cok is yapmis olursun... div veya span kullanman tamamen senin tercihin. table kullanarak rahat yapabiliyosan bu senin yontemindir. dahasi istedigini yapabildigin surece ne div ne de span kullanmak zorunda degilsin. bazi durumlarda, ikisinden birini kullanmak zorunda kalacaksin ki, o noktaya gelene kadar table'la devam etmeni tavsiye ederim. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Arkadaşlar, ilginiz için çok teşekkürler öncelikle...
Sanırım ben yanlış anlattım Sorunum tablo genişliğinden dolayı içeriğin aşağıya doğru genişlemesi değil... Bu olurken, yandaki diğer td lerin, tabloların vs. aşağıya doğru kayması...Örneğin; Zoque anasayfada ortada en son eklenen konular diye bir kısım var. Bu ayrı bir tablo, bir de sapında takvim, takvimin altında başka bir tablo vs. var.. Ben takvime ya da ortadaki son eklenenler kısmına yazı, resim vs. girdim zaman yanında bulunan diğer tablolar da aşağıya kayıyor, aynı word mantığı yani... Oysa ki Zoque nun kodlarını kopyala yapıştır yapıp Dreamweaver'da incelediğim zaman, Zoque nun anasayfasındaki her alanın ayrı ve bağımsız aşağıya doğru genişleyebildiğini, diğer tabloların hizalarının bozulmadığını, kaymadığını gördüm... İşte sorunum burada... Bu nasıl yapılır? Sayfa üzerinde bulunan alanalrın içerisindeki değişikliklerin sayfanın tamamını bozmasını nasıl engellerim? |
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Hatta şu resim örneğinden anlatıyım :
Orta Kısım'a ya da Yan Menü'ye ya da sağdaki Banner / Duyuru alanına veri girildiğinde diğer alanların kaymamasını nasıl sağlarım? Yan menü kendi içinde aşağıya doğru uzasın, önemli değil, ama bu olurken diğer alanlar bozulmasın... Umarım anlatabilmişimdir...
|
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!