»
Flash Paper Veritabanından Dinamik Olarak Nasıl Oluşturulur?
|
| ://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Flash Paper Veritabanından Dinamik Olarak Nasıl Oluşturulur?
Biliyorsunuz, flash Paper Macromedia-Adobe cephesinin Acrobat Reader ile birlikte götürdüğü bir program. flash tabanlı olduğu için web uyumluluğu yüksek. Bence Acrobat Reader'dan daha fazla. Bir sitenin içeriğinin kopyalanmaya karşı korunmasının neredeyse imkansız olduğunu biliyorum. Ancak aklımda bir fikir var. Bir MySQL database'im var. İçindeki her kayıtta HTMLicerik gibi bir field var. Bu alan HTML formatında sayfayı tutuyor. İstediğim, her kaydın dinamik olarak çağrıldığında bu filedinin flash papera dönüşmesi. Bu server üzerinde olabilir mi? Veya flash'ın HTML render etme özelliğine güvenip dinamik içeriği boş bir flash kutusuna yükletip o anda bir sayfa oluşturulabilir mi? (Oluşturulur da ne denli başarılı olur?) Ya da içeriği korumanın daha önce konuştuğumuz javascriptle sağ tıklama kilidi, ne bileyim kopyalamaya karşı clipboarda alakasız bir şey gönderme vs. yeni bir alternatifini buldunuz mu?
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: Flash Paper Veritabanından Dinamik Olarak Nasıl Oluşturulur?
web gibi public ortamlarda içerik korumak gerçekten zor; yeni yeni expiry time'lı url üretme fikirleri kullanılmaya başlanıyor. ama render edilmiş bir içeriği korumak çok zor. en kötü halde bile macro tanımlayıp screenshot alıp bunu ocr'dan geçiren bir mantalite var. birkaç forumda sitelerin içeriği sayfa sayfa dolaşıp tüm linklere bakıp içeriği toplayan ve sonra bunları satan veri simsarları olduğunu gördüm. haliyle içerik korumak giderek zorlaşıyor. tek yöntem farklı formatları kullanarak işin angaryasını zorlaştırmak. pdf üretmek de diğer bir metod olabilir. flashpaper'ı henüz incelemedim, ama ilk fırsatta bakacağım. teorik olarak mümkün olması gerek.
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
pdf de işe yaramaz, aynı sayfayı Google'da aratıp karşına çıkınca HTML olarak görüntüle dediğinde, birebir veriyor bilgiyi.
asıl soru niye saklamak istiyosun ki? bilgi paylaştıkça büyür.. çok istiyosan flash'ta yap tüm siteyi, action script'le istediğini yaparsın, çok istiyosan başka dillerle de birleştirirsin, sonuç olarak içeriğin çalınmaz (bir nebze). ama yine ilk soru: yahu yapılan bi şeyi niye saklamak istersin ki? zaten gösteriyosun.. gösterilen bilgiyi neden saklamak istiyosun? zaten paylaşım ortamı olan web'i niye sınırlamak gibi bi niyet edinirsin ki? |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) | |
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
Alıntı:
bgul aslına bakarsan SWF decompiler tarzı programlarla flash içerisindeki action scriplere kadar ulaşmak mümkün yani tamamen flash olarak yapılan bir şeye de ulaşılabilir. ssonmez`den önce aslında ben de bu konuda kendimce bir cevap vermek isterim. İnternet tam olarak bir paylaşım ortamı değil. Aslına bakarsan hangi açıdan baktığına bağlı. Ücretli olarak paylaşıma sunduğun ve ücreti veren kişilerin görmesi gereken bazı bilgileri, bu kişilerin haksız bir şekilde içeriği kopyalayarak / değiştirerek sunmaması gerekir değil mi? Burada da sınırlı paylaşım anlayışı karşımıza çıkmakta. Bu aşamada paylaşarak büyütülen şey bilgi değil, haksız kaynaklardır
|
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Açıklayayım
blog sitemde bir çok yazı yazdım. Günde 2 bin evet iki bin ziyaretçi geliyordu. Müthiş bir şekilde çok kısa sürede 160 bin insanla paylaştım ve diğer yazıları okumalarını kendilerini geliştirmelerini istedim. Yurtdışından okullarla çok güzel paylaşımlarım oldu. Bunun sonucunda para kazandım mı? Hayır. İstedim mi? hayır. Öğretmen olduğumu sık sık söylemek istemiyorum itici oluyor. Ancak toplum hizmetini görev sayıyorum. Yüzlerce konu yazdıktan sonra bir baktım günde 100 kişi geliyor. Hay Allah ne oldu acaba? İlgiden yoksun kalmaktan çok emekler boşa gidecek binlerce insana ulaşmak nerede, on kişiye ulaşmak nerede diye yanıyordum.Küçük bir Google araması ağzımı açık bıraktı. Adamlar günlük gazete okur gibi sabah bilgisayarın başına oturuyorlar. Güzelce blog sitemde ne var ne yok kopyalıyorlar. Altlarına copyright koyup isimlerini ekliyorlar. Commentlerle iş bağlıyorlar, başka fotoğraf isteyen adresime yazsın diyorlar. (Nasılsa bir enayi - burada ben oluyorum- çekmeye devam ediyor En kötüsü benim yazımda olmayan her çeşit adice üslup ve bilgiyi ekleyip yazıyı ucubeye çeviriyorlar.Sözle yapılan ikazlar, açıklamalar bir sonuç vermedi. Maalesef halen dünya kadar forumda aynen çalınmış halde mesela MSN SPACES HAKKINDA HERŞEY gibi bir makalem tüm uyarılarıma rağmen kaldırılmadı. Halen adamların imzasıyla duruyor. Açıkçası bilginin saklanması evet saçma. Ama her yaptığımı, her fotoğrafı, her şiirimi, her romanımı, public tanımlamıyorum. Her elbisemi, her kitabımı, birinin evime girip alamaması gibi. Yardım etmek paylaşmak için gecelerce uyumayan bir insan için "bilgiyi saklıyorsun" ağır bir niteleme. İstediğim telif haklarının korunması ve ülkemde de yer etmesi. NOT: Konunun amacından sapması, hiçbir üye gibi benim de hoşuma gitmiyor. Orjinal konuyu bir daha sorup yardım rica ediyorum. Okuduğum teknik dökümanlarda bu yönde yani veritabanından dinamik flash Paper gibi bir ürün üretme yönünde bilgiye rastlayamadım. Görüşlerinizi ilgiyle bekliyorum.
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
Söylediğiniz açıdan bakınca, heralde yerinizde olsam ben de bir miktar kızardım tabi. Ancak söylemeden edemeyeceğim; blog veya makale, sizin bunları yazarkenki amacınız, sahip olduğunuz bilginin paylaşımı. Belki 400 500 kişi sizin sitenizden okumuyor ama sizin söylemek istediklerinizi bir şekilde öğrenmiş oluyor. Başka insanların bunu çalarak kendilerininmiş gibi göstermesi çok alçakça bir şey, ancak bu durumda sizin sorununuz okurlarınızla değil, bu kişilerle. Onlara bir yaptırım uygulayabilir misiniz..? Sanırım hayır, bu durumda erişime yönelin.
Eğer bir kullanıcı sistemi kurarsanız, okurlarınız üye olduğu zaman görebilirlerse, böyle bir hırsızlık olduğunda o kullanıcının hesabını kapatırsınız. Böylece en fazla bir iki defa ağzınız yanar. Bunun dışında mail list oluşturabilirsin. Böylece makaleleri okumak isteyen kişilere, yazdıkça kendi yazılarını yollarsın. Bu belki bir miktar okuyucuya geri adım attırır, kayıt olmak istemezler ilk başta; ancak bunu açıklarsan sitede, sorun yaşayacağını sanmıyorum. Sonuçta herkese açık bir alanda yayınladığın şeyin çalınmaması imkansız. Bence öncesinde bir takım önlemler gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: Viyana, İstanbul
|
Bir hacker atasözü
olduğu söylenen bir deyim var, DVD-DivX olaylarının gündeme geldiğinde sıkça duyuluyordu: Bir şey okunabiliyorsa/erişelebiliyorsa kopyala da bilir.Mutlak manada korumak demek yayınlamamak demek. Yapılabilecek kopyalanmasını zorlaştırmak. flash paper programını bilmiyorum, ama flash tabanlı bir sistem klasik sayfaya göre biraz daha uğraştıtır ya da kopyalayabilen kişi sayısı görece daha az olur. --- Tabi bir de avukat tan ihtarname göndermek gibi caydırma yöntemleri de olabilir. --- @bgul'un önerisi pek işler görünmüyor bana, kopyalama amacında olan kişi sisteme ya da mail liste onlarca hesapla üye olabilir. --- Son durumlar nedir bilmiyorum ancak HTML in tamamını flash'ın her durumda sağlıklı bir şekilde renderlamayı başaracağını sanmıyorum, sayfa içinde korunmak istenen alanda flash minumum düzeyde kullanılarak daha iyi olabilir. (yukarda da belittiğim gibi flash paper'i bilmiyorum ama daha iyi alternatifleri varsa neden olmasın)
Z:web 2.0 As Flowers E-kart Düşünüyorum Öyleyse e-Varim Emre Murat Tatar Duyarlı Gençlik TR Mesaj emremer tarafından 13.07.2006 (08:58) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
bence de hukuksal yaptırım yoluna gitmen daha sağlıklı olacaktır. bir şeyin internette olması, onun serbest kopyalanabilmesi demek değildir.
yıllarca bir arkadaşla düşündük, tüm teknik bilgimizi ortaya koyan bir site açalım, insanlar kurs gibi bundan yararlansın, biz de üyelik mantığında vakit ayırarak yazıları yazdığımız için biraz da olsa bir gelir elde edelim. hatta bazı kısımları video-kurs şeklinde yapalım, insanlar daha canlı görebilsinler falan diye... ama bizi hep caydıran, biz bu işi kaydedersek elbet kopyalanacağı idi. kişi başı 10+ senelik bir deneyimden bahsediyoruz. ama işte yurdumuz insanı üretmekten çok tüketmeye ve var olan kaynakları da kurutmaya pek hevesli olduğu için (çekirge sürüsü de aynı şekilde yaşıyordu değil mi) kaynak kurutulduktan sonra ne olacak? bütün bunların politik duruşumuzla ilgili olduğunu düşünüyorum. her korsana karşı birileri çıkar, biraz ortalığı bulandırır gibi yapar, sonra 3 gün sorna bakarsın yazıcıoğlu önü yine deli gibi kaynıyor. hala birşey yapılamıyor? niye acaba. ya da bunu ülke çapında düşünürsek niye acaba böyle toprakları olan bir millet tarımcılıktan caydırılıyor da dış kaynaklara bağlı hale getiriliyoruz? bence ciddi bir politik kırma operasyonudur bu; bir ülkeyi kendi başına ayakta duramasın diye üretmekten engellemek. ister makra ölçekte bakın ve ülkenin gidişatı olarak değerlendirin, ister mikro ölçekte bakın ve bilgilerimi çalıp kurutuyorlar kaynakları deyin. ikisi de aynı şey; bu ülke üretime değer vermiyor. daha geçen gün yazdığım sudoku oyununu satmak için bir alıcı şirket ile görüşüyorum. zaten kırplıan ücretim bir de fatura/stopaj dertleriyle daha da kırplıyor. biraz araştırınca bir yazılım üreterek bir değer katmanın bile bazı durumlarda %70'e yakın vergi olarak ödenmesi gerektiğini gördüm. ne yani, tüm değerini benim ürettiğim, devletin bana hiçbir kaynak veya kolaylık sağlamadan yarattığım bir değerin niye %70'ini ben devlete ödeyeyim? hayır, makul ölçüde bir verdiyi anlarım. yanlış hatırlamıyorsam avustralya'aa %7-8, amerika ve avrupa'da %15 düzeyinde olan vergi niye burada böyle? ya da konumuza gelecek olursak niye üretim bu derece baltalanıyor? gerek devlet eliyle, gerekse de topluluk eliyle. bu ülkeye, atatürk'ün ürttiği değerlerden sonra olanlara inancım giderek azalıyor. ne yazık ki... ssonmez, biraz uzunca bir iç dökme oldu, kusura bakma. ama dediğim gibi, avukat yoluyla konuyu biraz araştır derim. tabii her yazının noterden tasdik ettirme yolundan geçmeni garip bir şekilde savunabilirler; bu derece canlı bir mecrayı tanımadıkları için. ama yine de sonuçta senin sitende yer alan bir yazıyı, daha sonraki bir tarihle yayınlamaları haksız olduklarının ispatıdır sanırım. aksiniispat edemedikleri sürece... (bu devlette haklıyken dahi haksız duruma düşebiliyorsun, o da ayrı bir konu, neyse) teknik olarak da emremer'in dediği gibi, bir şifreleme, kilit vs kurulabiliyorsa, açılabiliyor da demektir. benim buna eklentim, ne kadar koruma yaparsan, o kadar dikkat çeker ve denenirsin. ama tabii ki yazılarını öyle bırak demiyorum, bir şekilde koruman lazım. aklıma gelen en temzi yöntem, yazıları PHP ile imaj olarak render etmen. böylece kullanacakları otomatik script'ler işgöremeyecektir ve tüm imajları da kendi sayfalarına koymak istemeyeceklerdir. hatta imajlara da silinemeyecek şekilde mihrace.net ibaresi de koyabilirisn. tabii okurların bunu nasıl karşılar, font büyütme/küçültme gibi dinamik yöntemlerden vazgeçerler mi bilemem. |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
zoque'daki gibi bedava alınan email adreslerini iptal edersin. her kullanıcı önce senin onayından geçer. maillist'e başvurulur, sen eklersin. kontrolü yine sen yaparsan bi nebze önlem almış olursun.
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
flash işi çözmüyor ama en azından zorlaştırıyor. Suçu işleyen de bilinçli kalpazan oluyor. Mihrace.net arabirimini değiştirdim. ASP'den PHP 'ye ve Access'den MySQL'e taşıdım ve çok az bir şey kaldı açmak için. Bu başlıkta yazacağınız çözümlere göre bir şeyler daha yapacaktım. Ama anladım. Çare yok yani
![]() Sabırla mücadele edeceğiz demek ki. Bugün bile bir ziyaretçim blog siteme girip ziyaretçi defterine mesaj yazmış. Yazıları çalan birinden bahsetmiş. http://ssonmez.spaces.msn.com/Blog/c...DymQ!233.entry Allah hepimize sabır versin. Gerçekten de mahkemelerle uğraşacak zamana sahip değilim. Sadece üretecek zamanım var...
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
![]() |
| Etiketler |
|
olusturulur , nasil , dinamik , veritabanindan , paper , flash |