Zoque.Forum
»
Nedir Bu Web2
|
| ://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Re: Nedir Bu Web2
Aslinda web20 icin bir cok sey soyluyorlar... Parlak logosu olacak, buyuk fontu olacak, ajax olacak vs. vs.
Ama web20 denilen sey aslinda kullanici odakli siteler... Yani daha once icerik yaratanlar ve icerigi kullananlar farkli insanlardi web20'da ise icerigi kullanicilar olusturmaya basladi. Yani web20 uretime katilmis bir kullanici toplulugu demek bana gore... |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
çok kısa olarak:
web2.0, katılımcılığı, sosyalliği ve kitlesel katılımın ön planda olduğu, tasarımın da sadeleşme ile revize edildiği, kaliteli arabirimleri olaiblen yeni nesil web uygulamalarıdır. izleyici veya kullanıcı tanıımı çöpe gidiyor, katılımcı terimi geliyor. örnek: tag kümeleri, katılımcının içeriği yönlendirmesi, yorum sisteminin popülerleşmesi tasarım, özüne dönerek yığmaktan ziyade sadeleşmeye gidiyor. örnek: tipografiye, sayfada boş alanların önemine dikkat ediliyor. piktogram/icon kullanımı artıyor. arabirimler, pratiklik ön planda olmak üzere daha zekice tasarlanıyor ve katılımcıya eziyetten ziyade ferahlık sağlıyor.örnek: ajax bazlı sayfa yenilemeye gerek kalmayan içerik yenilemeleri, 'drill-down' navigasyon sistemleri, XML ve JavaScript'in yoğun kullanımıyla birçok işlemi server'a veri göndermeden client tarafında işlemek. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
Buradaki video da çok güzel bir açıklama niteliğinde.
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
Alıntı:
insanlar sayfalarca makale yazıp da işin özüne bu kadar iyi giremiyor. yani bir anlamda web 2.0 üslubunda anlatmışsın ![]() |
||
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
web 2.0 aslında güzel olmakla beraber, benim kafamda beraberinde pek çok soru işaretini getiren bir yapı.
Neden mi? web 2.0 ile birlikte artık daha çok "katılımcı" odaklı uygulamalar görmeye başladık, sosyomatlar, flickr lar, delicious lar vb vb.. Bunların hepsinde de bir "community" söz konusu. Peki ama "privacy" nerede? Düşünsenize, bugün odanızdaki webcam ile kendi görüntünüzü / odanızı çekip youtube ile yayınlayabilirsiniz, şiirlerinizi, makalelerinizi, fotoğraflarınızı bloglarda, flickr'da paylaşabilirsiniz. Alışverişlerinizi internetten yapabilir, hatta yemeğinizi bile internetten söyleyebilirsiniz... Peki ama madalyonun öbür yüzü..? Ergenlik dönemindeki çocugunuz odasındaki webcam'i yatağın üstündeki tavşancığı çekmekten başka amaçlar için kullanırsa.. youtube' da yer alamasa bile youtube kopyası yer alabileceği yerler olduğunu biliyoruz.. Peki etik? Sizin resimleriniz, sizin şiirleriniz hiç kopyalanamayan bir yerde mi? Telif hakları sorunsuzca korunuyor mu? "Hiç mi kopyalanma şansları yok?" mp3 paylaşımı sözde yasak.. Hangimiz emule, torrent kullanmıyoruz? web 2.0 aslında iyinin ve kötünün iç içe geçişinde bir adım daha belkide, belkide bu versiyonlama modası ilerde "web 2.5, web Lite, web For Kids" vs vs.. şeklinde gidecek kim bilir.. Hiç doğru bulmuyorum, ve aslına bakarsanız - işin dibine kadar içinde olmama rağmen - insanlığın uygarlaşmasında bir adım daha olabileceğini düşündüğüm şey, aynı zamanda insanlıığın sonuna doğru bir adımda olabilir düşüncesi kafamdan bir türlü gitmiyor. Çok mu karamsarım ![]()
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!