Zoque.Forum
»
Tasarım da mı sanat dalı(!) oldu?
|
| ://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
Öncelikle bu tür bir konuyu tekrar açtığım için kusura bakmayın. Çünkü çok fazla konuşuldu. Olsun yine de bir kez daha bakın siz.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Hâlâ böyle düşünen insanlara rastlamak mümkün. Hatta bugün sabah biri bana öyle dedi; "... tasarım da mı sanat dalı oldu?" Üzüldüm doğrusu insanların hâlâ böyle düşünebildiğine. Bu arada kendisinin de bir web sitesi var. Sitesinin içeriği ise; kadın resimleri, mp3 linkleri, bol küfürlü, bel altı mizah resimleri vs.. vs.. Bu konu forumda çok konuşuldu ama hiç bir çözüm yolu önerilmedi. (Gördüğüm kadarıyla) Bir çözüm yolu önermek için önemli olan sorunun nerden kaynaklandığını bilmek. Sizce bu neden kaynaklanıyor?
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Istanbul/Türkiye
|
Ben herhangi bir sorun göremiyorum aslında... grafik tasarımı yapan insanın sıfatı 'grafik sanatçısı'dır. Her türlü tasarım eğitimi de "Devlet Güzel Sanatlar Fakültesi"'nde verilmektedir. Bunun üzerine konuşacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.
İnsanların "Tasarım da mı sanat oldu?" diye sormaları da bana çok ters gelmiyor. Daha önce bir konuda daha aynı sözü yazmıştım. Ancak bir kez daha söylemekte fayda görüyorum. "Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir." Millet sanatsız, millet sefil... Gidişhat kötü. Hayat damarlarından biri değil hepsi kopmak üzere... Peki bize yalnızca oturup bu durumu izlemek mi düşüyor? Bilemiyorum... |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
p e k i y a . . .
Peki Türkiye'de böyle, yurt dışından örnekler verebilecek olanlar var mı? Diğer ülkeler de bu yollardan geçtiler mi?
Sizlere sesleniyorum yurt dışında yaşayan dostlarım . . .
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Istanbul/Türkiye
|
Bir Avrupa ülkesinde, Amerika'da veya Japonya'da "Tasarım da mı sanat dalı oldu?" gibi seviyesiz bir sorunun sorulmuş olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü Türk milleti, Cumhuriyet dönemine kadar sanatın 'günah' olduğu bir ortamda yaşamıştır. Mustafa Kemal'in sanat uğruna yaptığı icraatlar inanılmaz başarılara ulaşmış olsa da ondan sonra başa geçenlerin ilkelliği Türkiye'nin sanat yolundaki ilerleyişini hızla engellemeyi başarmıştır.
Avrupa'daki sanat hareketlerinin ne kadar uzun süre önce yapıldığı düşünüldüğünde onlarla aramızda ne denli büyük bir fark olduğu açıkça ortaya çıkıyor. Bu fark kolay kolay kapanmayacağı gibi gün geçtikçe de açılıyor... Çok acı. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Loutrec
Bundan yaklaşık yüzyıl kadar önce Paris'teki Montmartre sokakları rengarenk kabare afişleriyle süslüydü. Bu birbirinden güzel afişlerin yaratıcısı ressamlıkla grafik sanatçığı arasında gezinen Henri de Toulouse Lautrec'ti. Reklamcılığın ve grafik sanatının öncülerinden olan Lautrec....
Bugün dahi birçok işyerilerinin duvarlarında v.s. Loutrec'in bir çok afişleri halen birçok işyeri v.b yerlerin duvarlarını süslüyor. Bu aklıma gelen ilk örnek... Ayrıca bu gün GSF sinema, tiyatro bölümlerinde sahne tasarımı dersleri ayrı bir başlık olarak verilmekte... Bunun için tasarımın bir sanat olup olmadığını tartışmak anlamsız kalıyor. Tıpkı santın toplum için mi? sant için mi tartışması gibi bir şey. Ancak tarışılan şöyle bir konu var b.sayarla yapılan tasarımların sanat olup olmadığı. Benim kişisel görüşüm sanat olduğudur. Estetik, yaratıcılık ve sanatçının duygu ve düşüncelerini yansıtmayı da b.sayar tasarımlarında da verebilir. Sadece bir soru işareti var. Okulda bir hocam benim yaptığım bir resim ikinci kez yapılamaz ben de takrar yapamam ama bir b.sayar tasarımında photoshopun verdiği değerler bütün b.sayarlarda aynıdır. Ertesigün aynı değerleri vererek gene yaparsın burada tek olma özelliği kayboluyor ve bundan dolayı plastik sanatların yerini tutamaz demişti????
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Istanbul, Türkiye
|
1)Eskiden snatın günah olmasıyla ilgili olarak;eskiden sanat günah falan değildi. Hat bir sanat değil midir?Divan Şiiri bir sanat inceliğinden yoksun mudur?Yada camiler,hamamlar,elbiseler bütün o kültür bir sanat eseri değil mi?Müzik bir sanat eseri değil midir?İznik çinileri bir sanat eseri değil midir?En tutucu olarak bilienen Abdülhamid’in Yıldız Sarayı’nda bile tiyatro salonu vardır(gidenler bilir). Osmanlı modern(kelimenin literal anlamında söylüyorum, bunu bir sürece isnaden söylüyorum, yoksa ileri-geri ayrımını işaret etmek için değil) bir devlet değildi, modern bir sanat,bu anlamda,zaten bekleyemezsiniz.Ama sanat vardı, ve sanat günah falan da değildi.
Onun dışında sanat anlayışı batıda da zamanla değişmiştir. Van Gogh’un tabloları bir dönem para etmezken başka bir dönemde (20-30 yıl gibi kısa bir sürede) ne büyük paralara satılmıştır. Yada Dostoyevski’nin para kazanmak için (hayatta kalmak için) yazdığını bilirsiniz.Yada 11.yüzyılda Fransa'da Trabadorlar(bizdeki halk şairleri) modernizme(rönesansa) karşı çıkmış ve yazdıkları şiirlerin altına kendi imzalarını atmamakta ısrar etmişlerdir.Yani sanat ve modern sanat diye bir şey var ortada. 2)Bütün bunlar arasında sanatçı(en güzelini malina söylemiştir bence) kafasındakini, idealindekini yapar, beğenilir yada beğenilmez ama o yaptığı işten mutludur.Bu yüzden sanat hakkında bu kadar çok konuşulan bir memleket var mıdır diye merak ediyorum. 3)Ama şu an biri çıkıp web tasarımı da sanat mıdır? dese bu da garip karşılanmamalıdır.Nasıl modacılar en son kreasyonlarını tanınmış moda merkezlerinde sadece seçkin kişilere sergiliyor, ve bunu normal biri izlediğinde kim giyer bunları diyorsa,internetteki işi mesaj göndermek,logo yollamak, hacking öğrenmek(!) olanlardan da farklı bir şey beklenemez. Tasarımın (ve web tasarımının tabii) bir resim yapmaktan tabii ki farkı vardır. Teknik bir iş yapıyoruz sonunda. Teknolojinin bize verdiği belli imkanlar var ve bunları kullanarak bir şeyler üretiyoruz(programlama, grafik hepsi aynı kategoriye giriyor)Yani estetik ve teknik sürekli iç içe oluyor.
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
öncelikle asla çalmıyacaksın.kendine ait özgün tasarımlar yaratıcaksın sonra ortaya koyucaksın "alın işte benim sanatım budur".
Eğer ziyaretçi sanattan anlamıyor sadece içeriğe bakıyorsa ,zaten istediğiniz kadar profesyonelde olsanız o kişi siteyi gördüğü anda.. -off sanatkar bu adam yaa.. demek yerine -nerde bu sitenin mp3 bölümü diyecektir. herkez kendi sanatını uygulasın vede belirli bir kitleye hitap etsin isteyen beğenir isteyen beğenmez ama asla çalmayın. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
Yazın İnfotron diye bir şirkette site tasarımcısı olarak işe başlamıştım; orada mülakat yaparken "sanat tarafını nasıl hallediyorsun, renk seçimi falan" gibi bir soru sormuşlardı. Ben de "Benim ki aileden gelir" diyip işe girmiştim. Çıkışımı hiç sormayın...
Yanılmıyorsam, Schubert'in lafı; "İyi bir besteci araklamaz, çalar" |
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: Samsun
|
mesela van gohg kendi devrinde sevdigi ve ilham geldigi icinde resim cizmistir.parasiz kaldigi ve ekmegini kazanmak icinde resim cizmistir.
ama sonucta yaptigi is sanattir.yoksa degilmidir? bence baski ortaminda yapilan urunler daha degerli.siz kisisel site hazirlarsiniz ve hic acele etmeden istediginiz gibi birsey cikartirsiniz.ama web tasarimini is olarak yapanlar musteri isteklerini dikkate almali ve isi cikmasi gereken zamana yetistirmeliler sanirim.sanirim cunku benim isim bu degil.birde kendinizi onlarin yerine koyun.birsey yapmalisiniz ve bu harika olmali (en azindan musteriyi memnun etmeli).asil sanat budur bence. |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
Leonardo,Mikelanj,Rafael (ve Rönesas dahilerinin nerederyse tümü)zengin İtalyan soylularının hizmetinde çalışan ustalardı. Çoğu zaman kendi istediklerini değil parayı verenin istekdiklerini yapıyorlardı. Geçimlerini onların sayesinde sağlıyorlardı. Sanat-ticaret ilişkisi her dönemde olmuştur.
Günümüzdeyse sanat teknoloji ile içiçe geçmiş durumdadır. Sanat toplumdan her zaman ileridedir ve bu özelliğinden dolayı teknolojiyi kullanmak zorundadır. Sanat yorumdur... |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!