Zoque.Forum
»
css'de absolute div
|
| ://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
css'de absolute div
merhaba,
uzun zamandır CSS tasarımlara geçmek amacıyla CSS kodları üzerinde çalışıyorum ve kafama bir soru takıldı. şimdi ben 10 parçalı bir tasarım yaptıktan sonra bunları tek tek Dreamweaver üzerinden tasarıma uygun şekilde yerleştirsem bu bana sorun yaratır mı? zira div tagları üzerinde sayfayı yerleştirmekte oldukça zorlanıyorum. kod olarak açıklamak gerekirse; Kod:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <HTML xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/HTML; charset=iso-8859-1" /> <title>Untitled Document</title> <style type="text/CSS"> <!-- /* pozisyonu serbest olarak ayarlanabilen, siyah kenarlıklı katman */ #katman { position: absolute; left: 389px; top: 40px; height: 220px; width: 300px; border: 1px solid #000; background-image:adres.gif } #katman2 { position: absolute; left: 82px; top: 38px; height: 220px; width: 300px; border: 1px solid #000; background-color: #FF0000; } #katman3 { position: absolute; left: 49px; top: 36px; height: 220px; width: 26px; border: 1px solid #000; background-color: #FF0000; } --> </style> </head> <body> <div id="katman"><span class="style1">asd</span></div> <div id="katman2"><span class="style1">asd</span></div> <div id="katman3"><span class="style1">asd</span></div> </body> </HTML> |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Re: css'de absolute div
div leri n pozisyonlarını absolute olarak ayarladığın için sağdan veya solda bırakılacak boluk değerlerini pizel olarak değilde yüzde olarak verirsen daha sağlıklı olur.Aksi halde farklı çözünürlükte sayfa farklı gözükür.
HTML Code:
position:absolute; left:10%
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
ben kolay veya zor gibi bir şey demedim , sadece absloue kullanacaksan dikkat etmen gereken bir noktayı söyledim.
Bu bahsettigin yapının statik mi dinamik mi olacağını sitenin genel yapısını vs bilmeden zorluk-kolaylık gibi bir şeyden abhsetmem doğru olmaz.Ayrıca ben sen bilinçli olarak absolute olarak tanımladın diye düşündüm. absolute,relative,static,fixed eger bunlar hakkıdna bilgin varsa sorun yok. Bir şey daha, CSS ye yeni başlıyorsan cssye alışma-kendini geliştirme sürecinin kolay olmadıgından emin olabilirsin, bu zorluk CSS den değil tarayıcıların kodları farklı algılama durumundan kaynaklanıyor ( ie ye selamlar olsun )
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Mutlak konumlandırma yaparken (position:absolute
% veya px kullansan bile farklı çözünürlüklerde farklı sonuçlar alırsın. Bunun çözümü mutlak konumlandırdığın elementleri kapsayan normal akışa sahip (position:relative bir taşıyıcı element oluşturman ve absolute divlerini taşıyıcı elemente göre konumlandırmandır. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Fazla sayıda parçadan oluşan tasarımlar için absoulte positioned div yaklaşımını pek pratik bulmuyorum zira tasarımlar çok değişken şeyler bir süre sonra ortadaki parçayı atıyorum 20px yukarı kaydırıp 30px de genişletmek istediğinizde sizi bekleyen muazzam pozisyon hesaplamaları var ki kanımca son derece sıkıcı ve uğraştırıcı oluyorlar.
Bir başka konu da browserların div tag'ı için padding, offset, border gibi konulara yaklaşımları son derece farklı oluyor. Bu da örneğin valid CSS kodlarla ie de tasarlayıp herşeyin yolunda olduğunu düşündüğünüz bir anda Firefox ile baktığınızda size bir okadar daha iş çıkabiliyor. Bu tip durumlarda hep trend yeni çıkandan yana oluyor halbuki eskiler daha kabul görmüş ve oturaklıdır her zaman için. Bu bağlamda table kullanmanızı önereceğim. İlk iki paragrafta bahsettiğim sorunlarla emin olun çok daha az uğraşmanızı sağlayacak. Özellikle de "table-layout:fixed" style özelliği sayesinde çok kararlı görünümler elde etmek mümkün... |
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) | |
|
Alıntı:
Şöyle; 1024*768 çözünürlükte position:absolute;demek ne olursa olsun sol taraftan 102 px bosluk bırak anlamına geliyor.Aynı sey 1280*1024 çözünürlükte 128px bosluk bırak anlamına geliyor.Bu farklılığı çözünürlüğe böldüğümüzde 128/1280 = 102/1024 ( yaklasık olarak ) oranı elde ediliyor.Cok basit bir hesap aslında, emin olmak icin örnek sayfa olsturup test ettim, bir farklılık olmadı.
|
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
Yer: Bochum
|
Alıntı:
Bunun önüne geçmek için @yunusm'nin dediği gibi position:relative; verilmiş bir taşıyıcı div oluşturmak ve position:absolute;'lu divleri bunun içine atmak gerekir. Aşağıda konuyla ilgili hem açıklama bulunan, hem de uygulamalı örnek kapsayan iki yazı bağlantısı var. 'CSS, Pozisyonlama ve Z-index' 'Relative + absolute ile yorum kutusu'
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
kompleks yapılar için absolute kullanımının sağlıklı sonuç vermeyeceği aşikar.ben sadece tek div için -cevap nteliğinde- söyledim onları.
yoksa absloute kullanılacaksa en mantıklısı relative özellikli divin içinde absolute değerli divler yerleştirmek yazdığın makalendeki gibi ![]()
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!