Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » ://www » web master ve web tasarım egitimi

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 26.06.2007   #1 (permalink)

Yer: istanbul
web master ve web tasarım egitimi

bir web master olmak ve web tasarımında gerçekten iyi bir noktaya ulaşmak için hangi yoları izlemesi gerektigi hakında fikir beyan etmenizi istiyorum. Biliyorumki burada çok kaliteli tasarımlar yapan ve çok iyi webmaster arkadaşlarımız bulunuyor ama benim gibi yola henüz başlamamış bile sayıla bilecek düzeyde biri için web-master ikilisi bir araya gelince çok muazam bir emek ve zaman anlamına geliyor.
yaşadıgım şehir itibariyle webmater egiti ala bilecegim herhangi bir kurs, okul veya benzeri bir mekan yok. bu nedenle egitime internet üzerinden başlamam gerekiyor. ama aklıma takılan birkaç soru var ve bunları sizlere sormak istiyorum.

öncelikle internet üzeri alınan bir egitim ile ne kadar başarılı olabilir birisi??? ( durum itibariyle ücretsiz egitmler ilk tercihimizdir)
ikincisi ise; internet üerinden ücretli veya ücretsiz olarak egitim alına bilinecek güvenli saglam sitler, kişiler ve ilgili kurum veya kuruluşlar nekadasr güvenli ve işin ehli??

son olarak webmaster olmak isteyen biri olarak temelden hiçbir bilgim olmadan ve webmasterin w sinden bi haber birisinin izlemesi gereken yol nedir??
hangi codlama dilerini öğrenmesi gerekiyor?? tasarım araçları olarak bilesi zorunlu oldugu prpogramlar ve diger etkenlari sıralarsanız çok sevinirim.

bu yol gerçekten çok uzun bir yol olacak ve belkide yılarımı vermem gerekecek bir zaman gerektirecek bunun farkındayım ve gerçekten internet üzerinde ugraşmayı yapmayı öğrenmeyi seviyorum.

evet cevaplarınızı bekliyorum
zerdust şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 26.06.2007   #2 (permalink)

Yer: İstanbul
Re: web master ve web tasarım egitimi

Ilk olarak "Webmaster'lar hakkını alabiliyor mu sizce ?" baslikli konuda da tartisildigi gibi kavram olarak webmaster (sadece benim fikrimdir) olu bir pozisyondur. Bireysel olarak is alip bunu sonuna kadar goturmek oldukca zor ve emek isteyen bir istir. Bunun yerine sadece tasarim veya sadece yazilima yonelmek cok daha kolay bir yoldur. freelance olarak is alip birine yonelirseniz gercekten cok cabuk ilerleyebilirsiniz. PHP ilk gelistirildigi zaman arkasindaki mantik insanlarin bir haftada ogrenebilecegi bir programlama dili yaratmakti ki, eger programlama gecmisiniz varsa gercekten bir haftadan fazla surmuyor kavramaniz. Eh HTML ve CSS olaylariysa yine bir haftayi gecmez. Ancak IDE ile degil de notepad'le calismaya bakin, daha cok aklinizda kalir, PHP ile ugrasirken daha rahat edersiniz. Yok ben ASP ile devam etmek istiyorum derseniz, baska bir arkadas eminim yardimci olacaktir bu konuda. Ancak PHP konusunda tutorial olarak PHPfreaks.com (tam olarak emin degilim, Google'da aratirsaniz bulursunuz) baya iyi. Tavsiyem bir proje yaratin kendi kendinize. Daha sonra tutorial'lar araciligiyla izlemeniz gereken yollari belirleyin. Tek tek uzerinden gecerek tutorial'lari yapin. Epey cabuk ogrenirsiniz bu sekilde.
tasarim tarafina da baska bir arkadas deginirse daha saglikli olur; ancak PHP'yle ugrasirken bile arada sirada GIMP'i actigim oluyor. Bu program LINUX icin yazilmis bir programdir. Basittir. Eger daha fazlasina ihtiyacim olursa (touchpad'i kullanacaksam) Windows'a gecip Photoshop ile calismaya baslarim. Bunun disinda illustrator gibi vektorel cizim yapan bir programi kullanmayi ogrenmeniz islerinizi oldukca kolaylastiracaktir. Her ikisi icin de web'de bedava tutorial'lar mevcut. "Alevli yazilar nasil yapilir" tarzi tutorial'lar ilk once oldukca insani programa isindirsa da asil onemli olan filtrelerden cok diger aletleri duzgun sekilde kullanabilmek. Bunlara yonelirseniz ilerde daha rahat edersiniz. Ayrica kullanacaginiz simgeleri, banner'i vs.'yi vektor olarak cizerseniz, Photoshop'la cekeceginiz binlerce cefadan kurtulursunuz.

Bu is icin para harcamak bir noktadan sonra gerekiyor: soyle ki sahip oldugunuz kodu bir sekilde web'de gormek istiyorsunuz. XAMPP (Windows icin) / LAMPP (LINUX icin) sayesinde bu tur bir zahmete girmeden kendi bilgisayarinizda da kodlarinizi test edebilirsiniz ancak diger insanlarin goruslerini almak soz konusu oldugunda zorlanirsiniz. Bu nedenle bir noktadan sonra host ve domain almak gerekebilir. Ama dedigim gibi bunlar olmadan da ogrenilecek cok sey var. Ayrica tutorial konusunda seviyenizi bilmedigim icin konusmak oldukca zor. Eger programlama bilginiz varsa, PHP'yi cozmek 1 haftadan fazla vaktinizi almaz. HTML zaten wordpad'le yazi yazmaya benzer. CSS de tasarim dili oldugu icin HTML ile birlikte yenilip yutulur (w3c.org araciligiyla web'de kullanilan diller hakkinda giris bilgisi alabilirsiniz). tasarim isiyse... Bu programlar bir miktar tuzludur. Ama mesela CorelDRAW'un 1 aylik deneme suresi mevcut. Bu sure icerisinde vektorel calismayi cozebilirsiniz.

Bir de Adobe flash isi mevcut. Bu aslinda webmaster kavraminin ilerleyen tek yanidir. Kismen tasarim kismen kod bilgisi gerektirir; ama bu daha cok isin yogunluguna bakar. Bazi projelerde sirf ActionScript icin yazilimci aranirken, sirf flash'ta kullanilmak uzere resim cizen tasarimci da aranir. Fakat sirketlerle calisirken genelde sizin tasarimci veya yazilimci olmaniza bakmaksizin flash kullanilip kullanilamayacagi sorulur. Genelde iki kesim de az biraz diger kismini bilir, asinadir; ancak hakim degildir. Sirf flash uzerine yogunlasan kisiler de mevcuttur.

Bence once kendinize bir yol secin, buna dogru ilerleyin. Her isin sonunda da gunlerce uykusuzluk mevcut; ya kod yazarsiniz, ya cizim yaparsiniz. Ikisini birden yapmaksa CSS ogrenene kadar devam eder anca. O noktadan sonra (bence) bir secim yapilmalidir.
bgul şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 26.06.2007   #3 (permalink)

Alıntı:
bgul tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Ilk olarak "Webmaster'lar hakkını alabiliyor mu sizce ?" baslikli konuda da tartisildigi gibi kavram olarak webmaster (sadece benim fikrimdir) olu bir pozisyondur. Bireysel olarak is alip bunu sonuna kadar goturmek oldukca zor ve emek isteyen bir istir. Bunun yerine sadece tasarim veya sadece yazilima yonelmek cok daha kolay bir yoldur. freelance olarak is alip birine yonelirseniz gercekten cok cabuk ilerleyebilirsiniz. PHP ilk gelistirildigi zaman arkasindaki mantik insanlarin bir haftada ogrenebilecegi bir programlama dili yaratmakti ki, eger programlama gecmisiniz varsa gercekten bir haftadan fazla surmuyor kavramaniz. Eh HTML ve CSS olaylariysa yine bir haftayi gecmez. Ancak IDE ile degil de notepad'le calismaya bakin, daha cok aklinizda kalir, PHP ile ugrasirken daha rahat edersiniz. Yok ben ASP ile devam etmek istiyorum derseniz, baska bir arkadas eminim yardimci olacaktir bu konuda. Ancak PHP konusunda tutorial olarak PHPfreaks.com (tam olarak emin degilim, Google'da aratirsaniz bulursunuz) baya iyi. Tavsiyem bir proje yaratin kendi kendinize. Daha sonra tutorial'lar araciligiyla izlemeniz gereken yollari belirleyin. Tek tek uzerinden gecerek tutorial'lari yapin. Epey cabuk ogrenirsiniz bu sekilde.
tasarim tarafina da baska bir arkadas deginirse daha saglikli olur; ancak PHP'yle ugrasirken bile arada sirada GIMP'i actigim oluyor. Bu program LINUX icin yazilmis bir programdir. Basittir. Eger daha fazlasina ihtiyacim olursa (touchpad'i kullanacaksam) Windows'a gecip Photoshop ile calismaya baslarim. Bunun disinda illustrator gibi vektorel cizim yapan bir programi kullanmayi ogrenmeniz islerinizi oldukca kolaylastiracaktir. Her ikisi icin de web'de bedava tutorial'lar mevcut. "Alevli yazilar nasil yapilir" tarzi tutorial'lar ilk once oldukca insani programa isindirsa da asil onemli olan filtrelerden cok diger aletleri duzgun sekilde kullanabilmek. Bunlara yonelirseniz ilerde daha rahat edersiniz. Ayrica kullanacaginiz simgeleri, banner'i vs.'yi vektor olarak cizerseniz, Photoshop'la cekeceginiz binlerce cefadan kurtulursunuz.

Bu is icin para harcamak bir noktadan sonra gerekiyor: soyle ki sahip oldugunuz kodu bir sekilde web'de gormek istiyorsunuz. XAMPP (Windows icin) / LAMPP (LINUX icin) sayesinde bu tur bir zahmete girmeden kendi bilgisayarinizda da kodlarinizi test edebilirsiniz ancak diger insanlarin goruslerini almak soz konusu oldugunda zorlanirsiniz. Bu nedenle bir noktadan sonra host ve domain almak gerekebilir. Ama dedigim gibi bunlar olmadan da ogrenilecek cok sey var. Ayrica tutorial konusunda seviyenizi bilmedigim icin konusmak oldukca zor. Eger programlama bilginiz varsa, PHP'yi cozmek 1 haftadan fazla vaktinizi almaz. HTML zaten wordpad'le yazi yazmaya benzer. CSS de tasarim dili oldugu icin HTML ile birlikte yenilip yutulur (w3c.org araciligiyla web'de kullanilan diller hakkinda giris bilgisi alabilirsiniz). tasarim isiyse... Bu programlar bir miktar tuzludur. Ama mesela CorelDRAW'un 1 aylik deneme suresi mevcut. Bu sure icerisinde vektorel calismayi cozebilirsiniz.

Bir de Adobe flash isi mevcut. Bu aslinda webmaster kavraminin ilerleyen tek yanidir. Kismen tasarim kismen kod bilgisi gerektirir; ama bu daha cok isin yogunluguna bakar. Bazi projelerde sirf ActionScript icin yazilimci aranirken, sirf flash'ta kullanilmak uzere resim cizen tasarimci da aranir. Fakat sirketlerle calisirken genelde sizin tasarimci veya yazilimci olmaniza bakmaksizin flash kullanilip kullanilamayacagi sorulur. Genelde iki kesim de az biraz diger kismini bilir, asinadir; ancak hakim degildir. Sirf flash uzerine yogunlasan kisiler de mevcuttur.

Bence once kendinize bir yol secin, buna dogru ilerleyin. Her isin sonunda da gunlerce uykusuzluk mevcut; ya kod yazarsiniz, ya cizim yaparsiniz. Ikisini birden yapmaksa CSS ogrenene kadar devam eder anca. O noktadan sonra (bence) bir secim yapilmalidir.

Biliyorumki webmaster olmak çok zahmetli, uykusuz geceler ve uzun yıllar gerektiren bir olgu.
bir terazide işi bilenler ve digerindede hiç anlamaynlar toplansa ben hiçbir tarafta olamam sanırım.
web hayatım ve geçmişim öyle çok uzun yılara dayalı degil ve internet ile yeni yeni bir birlik oluşturmnaya başladım. ama bunun yanında çok ilgiliyim ve öğrenmek için emek harcamak istiyorum. birçok sitenin cod düzenlemesiyle ugraşmışımdır ama bu kodlamalar sürekli hazır scriptler olmuş ve birçok destek sitesinden bu kodların mantıgını öğrenerek uygulamaya çalışıyorum. bu belki bir avantaj belkide bir dez avantaj olarak algılanıyordur. ama benim bakışıma göre bir dezavantaj dır. hazır scriptleri kulanarak onların kodlamasını çözerek ne coder nede webmaster olunur. bunun farkında oldugum için ve ileriye yönelik güzel birkaç projem oldugu için webmaster yolunda bir giriş yapmak ve bu yolda geçte olsa saglam adımlarla ilerlemek istiyorum.
webmaster olma yolunda maddi olarak bu işi başkalarına yapıp para kazanmak için degil kendime özgü projelerimi kendi başıma gerçekleştirmek için bu yola girmeye karar verdim.
ilk olarak kulanmaya başladıgım hazır scripten sonra bir webmaster olma hayalim vardı ama yaşadıgım şehir ve yaşam koşullarım herhangi bir webmaster egitim kursuna gitme gibi bir şans tanımıyor, internet üzerinden kaynakların sınırlı olması ve bir bütün olarak ele alınmamasından dolayı ertelemiştim. ama bu noktadan snra bu yolda belki yavaş ama emin adımlarla ilerlemek istiyorum. zoque forumda tasarımda ve kod yazarlıgında uzman arkadaşların bulunması benim için büyük bir şans ve bu şensı degerlendirmek istiyorum. burda bulunan uzman arkadaşlar kendi görüşlerine göre bir yol haritası niteliginde önce nereden ve nasıl başlamam gerektigini belirtip bu noktada temel egitimlere ulaşa bilecegim kaynakları belirtrlerse çok sevinirim.
saygılar....
zerdust şu an çevrimdışı  
Old 01.08.2007   #4 (permalink)

kısa bir aradan sonra tekrar internet hayatıma kaldıgım yerden devam etme fırsatı yakaldım.
webmaster olma yolunda sanırım tercihimi yaptım ve coder olamak istedigimin farkına vardım.
grafik tasarımı ve diger noktalar önemli ama bence ilk olarak iyi bir webmaster kodlamadan iyi anlamalı. bu nedenle öncelikle coderlik aşamsında iyi bir seviyeye ulaşmak için çalışmalara başlamam gerekiyor.

kendimce bir sıralama yaptım ama yinede siz degerli ve bir o kadarda tecrübeli dostlardan bir yol haritası önere bilirmisiniz??

iyi bir coder ola bilmek için hangi codlama dilerinden başlamalı nasıl bir sıralama takip etmeli ve ne kadar bir çalışma sonrasında belirli bir kademeye ulaşa bilirim??

bu noktada tecrübelerinizi, düşüncelerinizi ve önerilerinizi yazarsanız sevinirim.

şimdiden ilginizden dolayı teşekkürler
zerdust şu an çevrimdışı  
Old 01.08.2007   #5 (permalink)

cgencer's Avatar

coder dediğin o kadar geniş bir alan ki...
web tabanlı olarak bakarsak zaten BENCE çok az insan coder'dır. sebebi de web dillerinin hepsinin scripting dili oluşu ve programlama dilleri açısından bakarsak Java ile Basic arasında bir yerlerde oluşları... Coder dediğimiz, aslında Commodore ve Amiga zamanlarından beri birtakım programlama tekniklerini ileri seviyede geliştirerek kısıtlı kapasite altında türlü maymunluklar, cambazlıklar yapabilen optimizasyon dahisi insanlardır. O dönemlerden beri çok programcı arkadaşım oldu, ama bunların azı coder mertebesinde devam etti. Zaten bu tanımladığım anlamda coder, web tabanlı kalmaktansa DirectX, OpenGL, Symbian gibi alanlarda kendini geliştirmiştir. Hala da hem web, ama hem de C++ program yazan, ama aynı zamanda demoscene merakından ötürü türlü demolar yazan kişiler var. yine o dönemlerden bu güne devam eden arkadaşlarımdan biri olan sedat (nam'ı diğer ssg) sözlüğünde bu konuyu güzel açıklamış. diğer bir başlık olan coder programcı farkı da bu konuda fikir verebilecek güzel mesajlar içeriyor. kendine coder diyen herkesin bir kez göz atmasını öneririm...

gelelim doğru tanımlamasıyla web script'leri geliştirmek için hangi yolu izleyeceğine... Öncelikle çok sağlam database bilgisine sahip olmalısın. MySQL ve MSSQL bu alanda iki tercih edilen yazılım. Aslında tüm database'ler SQL dilini kullanır, ama bazı komutlarda farklı yorumlama biçimleri söz konusudur. Daha ileri seviye bir database olarak da Oracle var ki, ona hiç girmeyelim; hem lisansı çok pahalı, hem de kursları...

Tercih edeceğin platform aslında herşeyi belirliyor. Opensource ilerlemeyi seviyorsan Linux tabanlı ilerlersin, iş garantisi olsun diyorsan Microsoft ağırlıklı yönelirsin. Tercihin Linux olursa, MySQL, PHP ve server olarak da Apache en klasik üçlüdür, müşteriye maliyeti lisans problemi olmadığından sıfıra yakındır ve piyasanın hatırı sayılır bir kesimi bunlarla iş yapmaktadır. Microsoft tarafından gidersen de ASP, dot.net, c# gibi diller, MSSQL gibi lisanslı bir database yazılımı ve serverda da dedicated olursa lisans söz konusu. Her iki platformda da diğerinin işlerinin bir ksımının yapabilen altenatifler var; Linux'ta ASP çalıştırmak için modüller var, Windows'ta da PHP ile Apache çalıştırabilirsiniz. Ama stabiliteye önem veriyorsan ve sistem uyumsuzlukları gibi sorunlardan projelerinin patlamasını istemiyorsan bundan sakınmanı da öneririm. Ama projelerini geliştirmek için Windows altında Apache, PHP ve MySQL çalıştırabilirsin tabii ki; ben de windows üzerinde geliştirip Linux üzerinde yayına alacak şekilde ilerliyorum hep.

Bunlar dışında bir de Java platformu var ki, gün geçtikçe kaybolmaya yüz tutmuş durumda (piyasadaki dağılımı ve yayılımı açısından). Ama tabii ki bu da bir dönem ciddi tercih sebebi olan bir platform ve hala stabilitesini koruyor. Ama o alanda pek bilgi veremem...

Yeni gelişen diller (Python ve ardından gelen Ruby) de web üzerinde alternatif oluşturuyor. Ama Macromedia'nın ısrarla satmaya çalıştığı ColdFusion gibi bunlar da genelin içerisinde birer azınlık konumunda.

Sonuçta platformuna uygun dili seçtikten sonra SQL'i ve bununla yapabileceklerini, optimizasyon tekniklerini, vs öğrnemeni öneririm. Buna paralel olarak kullanacağın dil ne olursa, onunla ilgili çalışma metodunu ortaya çıkarabilirsin. Benim önerim, ilk olarak web'in temel fonksiyonlarını içeren kodları kendi başına yazarak iyice bir öğrenmen, işleyiş hakkında çok net bir bilgiye sahip olman. Sonra da ister kendi kütüphanelerini oluşturursun, istersen de hazır olan kütüphaneler ya da framework'ler üzerinden yoluna devam edersin. Ama birşeyi öğrenmenin en temel yolu, kendin birkere yaparak deneyimlemekten geçer.

Bunlar dışında web kullanacağın için, client-side dediğimiz ziyaretçi tarafında işleyen JavaScript çok işine yarayacaktır. Bunun yanı sıra az buçuk flash scripting öğrenmen (en azından banner yapacak, database'den gelen dinamik veri gösterecek kadar), birazcık Photoshop ile al alışkanlığı yapman (bir sitenin grafiklerini parçalayıp optimize edecek kadar) iyi bir web geliştiricisi olman için gereken temel noktalar. Elbet bunlar kişisel tercihlere göre değişebilir, bazı ufak noktaları da unutmuş oalbilirim. Ama genel özeti bu...
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

web , master , tasarim , egitimi

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.4 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 03:30.