Zoque.Forum
»
Bloglarda Eski Yazıları Hayatta Tutmak
|
| ://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#11 (permalink) | |
|
Yer: Şanlıurfa
|
Re: Bloglarda Eski Yazıları Hayatta Tutmak
blog ve benzeri siteler için genelde iki tip kullanıcı profili mevcut.
1. öylesine bakınan kullanıcı. 2. belli bir hedefi olan, birşeyler arayan kullanıcı. belli bir hedefi olan kullanıcı, zaten herşekilde hedefine ulaşır. sitenin arama zımbırtısı, tagler, arşivler vs.. zaten bu kullanıcı kitlesi, ya arama motorlarından gelmiştir, ya da sitenizin iyi bir arşivi olduğunu biliyordur. asıl problem, öylesine bakınan kullanıcılar, bunların eski yazılara dikkat etmelerini sağlamak lazım. ve bu öylesine bakınan kullanıcılar, sayfada ki her linki uzun uzun incelemezler, adı üzerinde öylesine bakınıyorlar işte. dolayısı ile, uzun listeler herzaman kullanıcının gözünü korkutur. isterseniz hayatın anlamını açıklayın, eğer uzun uzun listeleriniz varsa dikkat çekmeniz baya zor, hele bu liste rastgele sıralanmışsa. kullanıcı "rastgele 10 yazı" başlığını gördüğü anda, bu 10 yazının gereksiz olduğunu kanısına varacaktır ilk başta. hepimizde durum bu şekilde. bende rastgele post linki gösterilmesini tavsiye edeceğim ama tek link olmak kaydıyla. sidebar'da "rastgele 10 yazı" listemek yerine, header'da dikkat çekici tek link bence daha fazla yarar sağlayacaktır. anlatmak istediğim şeyin bir örneği bildirgec.org'un en tepesinde var. Alıntı:
|
|
|
|
#12 (permalink) | |
|
Yer: LND
|
Alıntı:
Aslinda bu sistem altin makaleler mantigi ile birlestirilirse gayet verim olabilir. |
|
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Yok öyle şey
![]() Eski yazılar, eski makaleler ESKİ'dir. Eskimiştir artık. Kızmayın. ![]() Ancak eski olduklarına yazıldığı tarih karar vermiyor artık, Google'da aranıp aranmaması karar veriyor. ![]() Maalesef artık böyle. blog/site yayıncısının işi/görevi artık, yazılarını elinden gelen en iyi ve SEO'lu bir şeklide yazması olabilir. Peki, eski konuyu yeniden yazın, madem o kadar güzel ve önemli, yeniden yazın. Yenilikler var ise yenileyin yeniden yazın ![]() |
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Yer: Şanlıurfa
|
sahip,
Tüm blog yazıları, aktüel haberlerden oluşacak diye bir kaide yok. Makaleler, dersler, sabit içerikleri yabana atmamak gerek. öyle ki 10 yıl önce yazılmış bir HTML tutorial'ı bile şuan iyi bir fayda sağlayabilir, kullanıcılara.
|
|
|
#15 (permalink) | ||
|
Yer: LND
|
Alıntı:
Alıntı:
Altina da tarihte bugun yazariz ![]() |
||
|
|
|
|
|
#16 (permalink) |
|
|
Söylediklerim tam anlaşılmadı gibi geliyor.
Soul script aslında iyi fikir. pardonan, söylediklerini yadsıyan bir yazı değil ki benim yazdıklarım??? Eğer arama motorlarında arandığında yazınız/makaleniz halen ilk sıralarda çıkıyorsa... var demektir. Ancak artık çok gerilerde veya hiç çıkmıyorsa , yok demektir. ![]() Yani artık Google/ internet yasalarına göre durum bu. |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) | |
|
Alıntı:
- alexa yasası olabilir, - pagerank yasası olabilir, - Adsense yasası olabilir, ama internet veya blog yasası falan değil. hatta çok yanlış şeyler bu söylediklerin, çok yanlış öğütler. bu yaşa gelmiş, bu kadar senedir blog ortamının içinde olan, bu kadar süredir zoque üyesi olan birinden asla beklenmeyecek laflar. Google'a çalışmak yeteneksizlerin, kroblogerların, paragözlerin ve dolandırıcıların işidir. wolkanca gibilerin işidir. zaten uzun süredir sunipeyk'in de bu yolda ilerlemekte olduğunu gözlemlemekteyim. bunu bir eleştiri olarak kabul et. bence işini doğru düzgün yapan her site, o söylemiş olduklarına zaten ulaşır. ötekisi fikir sahibi olmadan zikir sahibi olmaya benziyor. arog diye bi film çıkıyomuş diye tek cümlelik blog girmeyi herkes yapar. blogları birbirinden ayırt etmek için şu aralar arog'tan bahsedenler ve bahsetmeyenler diye kıyaslayabilirsiniz. |
||
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
|
oky, söylediklerinin hepsini eleştir olarak alabilirim, bir tanesi hariç...
"bu yaşa gelmiş" ne demek? ben lisedeyken internet mi vardı? blog mu vardı? Konunun yaş ile ne ilgisi var? Ha dersen ki senin yaşındaki birinin blog mlog işlerinde ne işi var... çok şahsi bir eleştiri olur ki yine konu ile ilgisi yok. Google'a çalışmak... evet mecburen, ancak yine bunları paragözlülük, dolandırıcılık olarak nitelendirmen beni üzdü. Para için değil ancak daha fazla okuyucu çekebilmek için arog marog yazacağım. blog benim, yaş benim ,keyif benim. ister tek satır yazarım, Google aramasının en tepesine otururum. ister sayfalarca yazarım, kimse görmez. aaa sıkıldım ![]() bundan sonra tek kelime tek harf için bir blog açacağım. ![]() |
|
|
|
|
|
#19 (permalink) |
|
o lafı bir eleştiri olarak kabul etmemene sevindim, çünkü bir iltifattı
![]() bu yaşa gelmiş'ten kastım, seni bir abi olarak görmek. ve abiler hep güzel öğütler verir. bir blogun Google potansiyelini kötüye kullanan postlar ile Google'ı çöplüğe çevirmek gibi öğütler vermez. çünkü bu bir ikili oyun, sana da yansıyor ceremesi. Google'da bir şey ararken kaç çöp sayfayı elemek zorunda kalıyoruz. tabii ki blog senin, keyif senin, istediğini yaparsın. ama iş öğüt vermeye gelince ben de devreye girip kendi fikrimi söylerim ![]() |
|
|
|
|
|
|
#20 (permalink) |
|
Ayni icerigi iki farkli url üzerinden yayinlamak biraz sakincali. Birebir kopyasi yerine yazinin özetini cikaran bir script yazmak mümkün mü? :)
Eger okudugum bir makale gercekten ilgimi cekmisse, sayfanin bir yerinde iliskili yazilarin bir listesini muhakkak ararim. Bunun yanisira; her yazinin altinda < bir önceki - bir sonraki > yazi basliklarinin bir link olarak verilmesi, eski yazilariniz arasinda gezen bir okuyucunuzu kolay bir navigasyonla diger eski yazilariniza da itebilir. Rastgele sayfa mantigi bana oldukca mantikli geliyor. Ama rastgele 5-10 yazi seklinde bir liste degil. Oky'da bunu güzel yapiyordu. "Senin süpriz tekmetokat yazini bulmak icin tikla" seklinde. Bana göre; aylik istatistik sayfalari hazirlamak, siteniz hakkinda fikir sahibi olmaya calisan birini eski yazilara yönlendirmenin en iyi yollarindan birisi. Yeni bir kategori altina o ay en cok okunan yazilarin bir listesini yayinlamak, sitenizi ilk defa ziyaret eden birisini, tek tiklamayla bir yil önce yazdiginiz yazinin basligina kolayca götürebilir. Son 10 yoruma gelince; son eklenen yazilar genellikle en son yorumlanirlar. Bu sekilde bir listenin eski yazilarinizi canlandiracagini pek düsünmüyorum. Bunun yerine, "En fazla yorumlanan" 10 yazi listesi, oldukca eski yazilar arasindan da bazi makalelerinizin listelenmesine yardimci olabilir. Mesaj metsatöll tarafından 29.01.2008 (09:55) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!