Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » ://www » Bloglarda Eski Yazıları Hayatta Tutmak

://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 25.01.2008   #1 (permalink)
soul

soul's Avatar

Yer: LND
Bloglarda Eski Yazıları Hayatta Tutmak

Uzun süredir aklımda olan bir konu bu. Özetle bloglarda eski konuların, yazıların ölmemesi için ne yapmak gereklidir?

Mesela benim blogumda su an 1500' den fazla yazı var ancak eski yazılar Google harici ziyaret edilmiyor, ya da mesela bazı yazılar potansiyel olarak ilgi çekecek olsa bile tamamen unutulmuş durumda. Bu yazıların bir çoğuda güncel olması gerekmeyen yazılar yani aradan 3 sene geçince bile okunma potansiyeli olan yazılar.

Dolayısıyla şu an sitede en az 1000 yazının ölmüş ve derinliklere gömülmüş olduğunu düşünüyorum. Bunları tekrar canlandırmak için önerileri olan var mı? Örneği kendi blogumdan verdim ama konuyu genel olarak soruyorum.

Benim aklıma gelenler şunlar :
  • tag Sistem, Bu sayede ilgili taglarda eski konular tekrar bulunacak
  • Yazıların altın "İlişkili Yazılar" ı iliştirmek
  • Yeni konularda eğer ilgili bir şey varsa eski postlara link verme

@aspcibertan
  • Son 10 Yorum

@ssonmez' den gelenler
  • 100 altin makale tarzinda listeler olusturmak
  • Favori makaleleri isaretlemek
  • Eski makalelerde ozellikle sosyal imleme kullanmak
  • Listbox gibi bir cozum ile tum eski sayfalara direk atlayabilmeyi saglamak

Sizin önerileriniz nelerdir?
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 25.01.2008   #2 (permalink)
aspcibertan

Yer: KOCAELİ
Re: Bloglarda Eski Yazıları Hayatta Tutmak

Son 10 yorum kısmı da ilgi çekici olabilir. Özellikle eski olup da geçerliliği devam eden konulara yorum yazılarak son yorumlananlar kısmında başlıklar halinde listelenmesi de iyi olabilir.
Haddim olmayarak diğer söylediğiniz 3 noktayı da yapmanızı tavsiye ederim.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 25.01.2008   #3 (permalink)
ssonmez

ssonmez's Avatar

Yer: Şehr-i İstanbul - Kıtaların Busesi
Görsel: 104

Aynı sorunu daha bin konu olmadan yaşadım. İnsan emek harcayıp cidden uzun sürede bir makale yazınca 25. sayfada unutulmasına üzülüyor. Bir de onu okuyacak kişilere faydası da olabilir.

Bu nedenle Güneşin Tam İçinde için kategori mantığını iyice oturtup siteyi bölümlere ayırdım. 26 bölüm olduğunda ve her birinde de 13 konu olunca okuyucu otomatik olarak 200 - 300 konuya sadece başlığa tıklayarak ulaşıyor. Geriye doğru sayfa çevirmesi gerekmiyor bile eğer sadece bir sayfa geri giderse ve tüm kategorilerde bunu yaparsa 600 konuya kolayca ulaşabiliyor. Ancak tek anasayfa modelinde bunu yapabilmek için sürekli geri gitmesi lazım ki bir süre sonra dikkatleri dağılıyor ve yorulup sıkılıyorlar..

İkincisi rastgele yazıları mesela 10 tane tutup önermek çok iyi. Böylece bir harmanlama gibi sürekli yazıları öne getirirsin.

Sen pek sevmiyorsun biliyorum ama Tusul, Oyyla, Webiket gibi artık eskisinden daha çok okunan sitelere isteyenin yollaması için düğmeleri belirgin şekilde ekleyebilirsin.

Bir de ben, en sevdiğim ve en detaylı konulara görsel düğmeler koydum. Dosyalar diye bir başlıkla.

En çok okunan konular yapabilirsin.

100 altın makale yaptım. En sevdiğim 100 makaleyi tek bir yazıda linkleriyle verdim. Böylece okuyucu daha iddialı olan o yüz tanenin olduğu sayfayı favorilerine ekleyip sık sık kaldığı yerden okuyor.

Yazılar içinde geriye dönük link mutlaka kullanıyorum ben daha önce bahsetmiştim gibi.

Son olarak eski sayfalara daha kolay erişim için şu anda senin sitenin altında 1 2 3 .... 140 gibi rakamlar var ya, bir de combobox içinde açılır yaparsan adam diyelim, öylesine bir de 55. sayfaya bakayım diyerek tıklayabilir. Hem bu SEO içinde ek bir bağlantı olur gibi geliyor bana.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar
ssonmez şu an çevrimdışı  
Old 25.01.2008   #4 (permalink)
soul

soul's Avatar

100 altin makale olayini ben sende gordugumde cok begenmistim, benim de uzun suredir o sekilde bir sey yapmak aklimda var. Lakin tembellik bir turlu oturup ciakrtamadim.

Bu arada son 10 yorum kesinlikle mantikli.

Buraya gelen guzel fikirleri ilk mesaja ekliyorum ki daha sonradan elimizde bu sorunu cozmek icin guzel bir liste olmus olur.
Old 25.01.2008   #5 (permalink)
oky

oky's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 12

bu konuda süleyman abinin üzerine tanımıyorum

onun blogu bu konuda ders olarak okutulmalı, ki zaten anlatmış her şeyi.

ben de belirtmeden ve tebrik etmeden geçemedim.

(edit: RSS den okuduğum için güneşin tam içinde blogunun tasarımın değiştiğinin henüz farkına varıyorum. yukarda söylediklerim önceki tasarım için daha geçerliydi.)

ama madem mesaj atıyorum bir meramımı dile getireyim: bu tusul, oyyla, webiket gibi sitelere yazı yollamak ne derece doğru biraz beni düşündürüyor. çünkü bu siteler zamanla daha da büyüyecek ve Google'da çok daha önlerde yer almaya başlayacak. haliyle benim içeriğime benden önce oradan ulaşılacak. tabii tersi de mümkün. belki de bu sayede Google'da yazım eskisine oranla çok daha önlerde yer almaya başladığı için daha çok geri dönüşüm elde edicem. böyle de bir oyun teorisi var ortada
Old 25.01.2008   #6 (permalink)
aspcibertan

Yer: KOCAELİ

oky aslında o tarz sitelerin seçici olanlarına üye olarak baya iyi hit getirebiliriz. Örneğin stumbleupon kolonileri oluşturularak ( arkadaş grubunuz ile birbirlerinizin yazılarına oy vererek çok iyi hit alanlar gördüm, duydum.) oldukça hedefli hit oluşturabiliyorsunuz. Sonuçta stumbleupon spam siteleri toplayan bir yer değil. bu tarz sitelerde kendi linkin de olduğu için, Google nin buna olumsuz katkı yapacağını sanmıyorum.
Old 25.01.2008   #7 (permalink)
soul

soul's Avatar

Alıntı:
oky tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
ama madem mesaj atıyorum bir meramımı dile getireyim: bu tusul, oyyla, webiket gibi sitelere yazı yollamak ne derece doğru biraz beni düşündürüyor. çünkü bu siteler zamanla daha da büyüyecek ve Google'da çok daha önlerde yer almaya başlayacak. haliyle benim içeriğime benden önce oradan ulaşılacak. tabii tersi de mümkün. belki de bu sayede Google'da yazım eskisine oranla çok daha önlerde yer almaya başladığı için daha çok geri dönüşüm elde edicem. böyle de bir oyun teorisi var ortada
Konuya Google acisindan bakarsak ne olursa olsun her zaman senin sitenin ustte cikmasi gerekiyor cunku genelde Google kaynagin neresi oldugunu cozebiliyor. Aksi olan bir kac durum var ama sosyal etiketleme siteleri icin kesinlikle durum boyle.

Bunlarin getirdigi hit konusu ise inanilmaz Benim ingilizcem bir makaler bir kac yabanci siteye ozellikle del.icio.us tan akin akin insan geliyor.

Yazi su : http://del.icio.us/url/a863a5d7c290a0bd8deeef3907518820

Bir de bunlarin diger bir etkisi goren kisilerinde bloglarina o linki eklemesi.
Ama surada yazdigim gibi : http://ferruh.mavituna.com/turkce-so...siyonlari-oku/ bence henuz Turkiye de bunun olmasina en az 2 yil var. O da olursa

Hala yeni fikirler bekliyoruz
Old 25.01.2008   #8 (permalink)
C1982

Yer: Karşıyaka

Sitede Rastgele yazı diye bir şey olabilir. Sayfa yenilendiği zaman eski zamanlara ait bir makaleyi gösterir sayfanın bir köşesinde.
En çok okunanlar yada en çok beğenilenler gibi bir liste olabilir. Eski yazılar daha çok hit ve oy alır zamanla ve listenin üstünde kalır eskimemiş olur.

Bunların ilk aklıma gelenler.
Old 25.01.2008   #9 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra

Selamlar,

Benim aklıma şöyle bir yöntem geliyor:

Küçük bir içerik sitesi yaratıp blog yazılarını ilgili oldukları içeriğe ek konu olarak eklemek. Varsayalım içerik sitesinin konusu Dreamweaver'da CSS kullanımı olsun. Güzelce ayarlanmış kategoriler olmalı. Örneğin CSS ile menü yapımı, sayfa düzeni ayarlanması, yazılı metinlerin CSS ile yönetimi gibi bölümler olsun. Sitenin içeriği büyük ölçüde video formatında hazırlanabilir. Böylece daha çok ziyaretçi alması sağlanır. Örneğin CSS ile font tipi, büyüklüğü ve rengini ayarlama konusu video ile açıklanan konulardan biri olsun. Böyle bir konunun altına renk kuramıyla ilgili bir blog yazısına link verilebilir. Videoyu izleyen ve konuyu daha ayrıntılı tartışmak isteyen ziyaretçiler konuyu okuyacaklardır.

video ağırlıklı küçük bir içerik sitesi hazırlayıp yazıları sitenin konularına konunun devamı şeklinde eklemenin avantajları şunlar:
1. Yazılı içerikler çoğu kişiyi sıkıyor. Görsel içerik kullanıcıya daha çekici geliyor. video olursa şüphesiz iyi olur.
2. video formatında Türkçe içerik pek yok.
3. Videoyu izleyen kişi zaten konuyla ilgili bir kişi. Yani alakasız bir yerde link vermiyorsunuz. Tam da o konuyla ilgilenen kişilere ileri bir konu olarak makale sunuyorsunuz.
4. Küçük bir içerik sitesi çok düzenli olabilir ve toparlayıcı bir rol görür.
5. Yaratılan içerik sitesi benzer içerik sitelerinden farklı olur çünkü ziyaretçi verilen linkleri sadece gördüğünde bile konulara ne kadar hakim olduğunuzu anlar. Aynı zamanda bir müzisyen olan bir piyano tamircisi şüphesiz herhangi bir piyano tamircisinden farklı olur.
6. Uygulama ve kuramsal içerik bir araya gelmiş olur.
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 25.01.2008   #10 (permalink)
kuduk

Yer: Ankara

tavsiye edilenleri okuyunca daha once bir sekilde rastlamis oldugum ve kullanici arayuzlerinin ayni anda kullaniciya yeterli (maksimum degil) veri sunmasini amac edinmis bir arama motorunu hatirladim. gercekten de indekslerin kullanıması (buradaki ismi ile altın liste) bir şekilde ziyaretçinin cazibesini arttırabilir.

Ben bu konuda insanın biyolojik tasarımı ile ilgili iki yanılgının muhtemel kullanımını tartışmaya açmak isterim:

1. Perspektif : Yakindaki nesnelerin daha büyük ve yüksek kontrastlı göründüğü konu edilir.
2. Doppler etkisi : uzaklaşan bir ses kaynağı orjinal dalga boyundan daha uzun bir dalga boyu ile algılanır. Ses pesleşir.

Bu iki yanılgı bizim nesneler göresel ve işitsel olarak algılayışımızı belirler. Bu kurallara aykırı (özellikle japon korku sinemasında görsellik, amerikan sinemasında ise işitsellik istisna edilerek) algılarımız daha yoğun bir dikkate yönlenir.

Kullanıcı arayüzlerinin tasarımı konusunda zaman zaman benimsenen yaklaşımlar olsa da bunların halen çok ilkel olduğunu düşünüyorum. Şahsen bir okuyucu olarak web bağlantılarının halen gazetelerdeki devamı safa 8. de demesinden öteye gidememesi garip.

Linklerin yukarıda belirttiğim yanılgılar dikkate alınarak daha akıllı ve görsel hale getirilerek cazibenin arttırılabileceğini düşünüyorum. Listeden bozma menü kontrolleri ise bir yere kadar.
kuduk şu an çevrimdışı  
Yanıt

Etiketler
tag , icerik , etiket , blog

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam