|
|
#1 (permalink) |
|
Oy Sistemleri İçin Sizce En İyi Teknik Hangisi
Merhaba. arkadaşlar malumunuz oylama sistemleri her yerde karşımıza çıkar. Ticaret sitelerinde ürünler için, forumlarda konu değerlendirmeleri için vs. Oy sistemlerinde en yaygın olan yöntem direk olarak verilen oyların ortalamasını almaktır. Şimdi bir sinema sitesini düşünelim. Üye olanlar filmler hakkında oy vererek değerlendirmede bulunsun. A filmi 50 adet oy almış. Oy ortalaması 4,5. B filmi 2 adet oy almış. Ortalaması 5. Filmleri oy ortalamasına göre listelediğimizde haliyle B filmi 5 ortalama ile A dan üstde olacak. Ama mantıken B filmi 50 oy ile 4,5 ortalamaya sahip olduğuna göre daha beğenilmiş ollması lazım. Bu oy sistemlerinde oy ortalamarına göre değerlendirmeleri listelemek istediğimizde ister istemez böyle bir karışıklık ortaya çıkıyor. Şimdi benim size sormak istediğim hususta bu nokta ile ilgili. Sonuç için verilen tüm oyların ortalamasını alma mantığı oldukça yetersiz. Bunun yerine sizce daha iyi bir oy sistemi mantığı var mıdır? Bildiğiniz oy sistemleri için geliştirilmiş başka mantıklar var mı? Ya da sizin bu konuda sizin aklınıza gelend fikirleriniz var mı? İyi bir beyin fırtınası ile ortaya güzel bir fikir çıkacağına inanıyorum. Teşekkürler.
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Re: Oy Sistemleri İçin Sizce En İyi Teknik Hangisi
değerlendirmede ele alınan iki mevzu mevcut:
1. popülerlik 2. beğenilme çoğu uygulama bunları ortalama gibi bir fonksiyon ile tek bir gösterimde (puanada) kullanıcıya sunmakta. siz de tabiatı ile bu değerin popülerliğe mi, beğenilmeye mi karşılık geldiğini algılayamıyorsunuz. eğer ki; 4 kişi 5, 1 kişi1 vermiş ise örneğin toplamda 21 puan ve ortalaması 4,2 dir. 4,2 ürünün çok beğenildiğini size söyler ama ne yoğunlukta beğenildiğini vermez. ben ce iki şekilde bu çözülebilir: 1. geniş bir spektrum kullanacak iseniz (1-5 veya 1-10 gibi) değerlendirmede popülerlik için ayrı, beğenilme için ayrı puanlama veriniz ve ögeleri bu 2 şekilde ayry ayrı sunabilirsiniz. 2. doğrusu ve işin özü ise spektrumu daraltarak (rezil, idare eder, cillop gibi) ve kullanıcıya sınırlı bir değerlendirme imkanı vermek . siz her üçünüde gösteren bir arayüzde sonuçları anlamlı bir şekilde gösterebilirsiniz. sıralamayı ise cillop puanlardan rezilleri çıkarak elde edebilirsiniz. youtube da videolar altına eklenen mesajlar gibi. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
İstatistikteki Bayes Tahmini güzel bir çözüm olur kanaatinde olan IMDB bu konuda şöyle davranmakta:
Ağırlıklı Ortalama = (v ÷ (v+m)) × R + (m ÷ (v+m)) × C R = Film için ortalama v = Film için kullanılan toplam oy sayısı m = Listelenebilmek için gereken minimum oy sayısı C = Listedeki ortalama oy |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
başka değerlendirmeler yok mu
|
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
Yer: Eskişehir
|
Alıntı:
Merhabalar, Evet bence de yukarıdaki formül bir çok sorunu çözer yalnız burada önemli olan bir kriter de m yani listenebilmek için gereken minimum oy sayısı ile sitedeki kullanıcı sayısı arasında bir ilişki olduğunu sanıyorum. Dolayısıyla formüldeki "m" sitedeki aktif kullanıcı aktiften kastım değerlendirmeye katılan) sayısının altında olmalıdır ama çok altında da olmamalıdır. yani sitede her gün ya da ay (sizin belirleyeceğiniz bir zaman diliminde) verilen oy sayısının bilincinde olunmalıdır.Bunu neden söylüyorum. Çünkü m = 100 olan bir durumda sitedeki aktif kullanıcıların verdikleri oy sayılarının ortalaması 100den düşükse bu durumda gene düzgün bir istatistik ortaya çıkmaz. Tam aksi durumda gene aynı şey geçerlidir. Bir istatistikçi olarak gerek duyulduğunda bu ve bunun gibi konulara ÖM yoluyla konuya yardımcı olabilirim. |
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!