Zoque.Forum
»
müzik dinlettirme sitesi yasal mı
|
| ://www Web tasarımı ve internet ile ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve merak ettiklerinizi burada tartışabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
müzik dinlettirme sitesi yasal mı
Merhabalar.
Arkadaşlar müik dineme sitesi yapmak istiyorum. Ciddi bir yatırım ile bun işe gireceğm ama bunun yasal olup olmadığını bilemiyorum sizce bu yasalmı. İleride bir sorun yaşarmıyım. Örnek siteler : muzik1.com - muzikol.com Cevabınızı ve fikirlerinizi bekliyorum. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) | |
|
Yer: Londra
|
Re: müzik dinlettirme sitesi yasalmı
Bunun için müyap'tan lisans almanız (yani telif ödemeniz) gerekiyor. Örnek verdiğiniz siteler lisans almış mı bilemiyorum ancak yasal bir yaptırımla karşılaşırsanız başka sitelerin lisans almadan yayın yapması sizi kurtarmaz. Yani "onlar ne yapıyor o zaman" şeklinde bir savunma geçerli değil.
Lisans tarifeleri bu sayfada var: http://www.mu-yap.org/getdata.asp?PID=243 Sayfayı açınca 2008 tarifesini indirin. O tarife excel formatında. EK-C bölümünde 16. satırda "web radyo" konusu açıklanmış. Orada 1550 YTL, 1100 YTL gibi rakamlar var. Ancak bunlar mesam ve msg için rakamlar. Muyap bir de kendisi için para istiyor. Benim anladığım kaarıyla yıllık 1550ytl+1100 ytl + muyap tarifesi ödemen gerekiyor. Muyap tarifesi nedir onu öğrenmek lazım. Müyap cins bir kurum. İnterneti anlamayan ve İnternete düşman kişiler bu kurumun başında. Yıllarca İnternetten yasal müzik verilmesin diye uğraştılar. Diğer kurumlarla, mesam'la kapıştılar. Sonra ttnet muzik için herşeyi bir tarafa bırakıp bütün içeriği onlara verdiler. Şimdi de açık olmayan tarifelerle, karmaşık işlemlerle ve yüksek paralar isteyerek İnternetten yasal müzik yayınlarına köstek oluyorlar. Zaten ttnetmuzik sayesinde yasal mp3 pazarı ölmüş durumda. Muyap tarifesini öğrenmek için bile adamlara telefon açman lazım. Fark ettiysen orada şöyle yazıyor: Alıntı:
Sitene sadece bir şarkı koymaya kalk bakalım nasıl uğraşıyorsun telif ödeyeceğim diye. |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: ISTANBUL
|
Re: müzik dinlettirme sitesi yasal mı
http://www.playlist.com/ konunun en çığır açıcıcı örneği...
müyap yasal bir yaptırıma gidip sadece sitenin yayıyını durdurabilir eğer ki sen playlist gibi bir proje yaparsan... heyecan olur ben bulaşırım diyosan özel mesaj at konuyla ilgilineyorum...
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Antalya
|
Şöyle bir örnek vereyim.
Şu anda bu iş ile ilgili 3 tane yasal merci var ve hepsi birbirinden farklı hareket etmekteler. Bir yanda Timur Selçuk "babamın parçalarını çalan herkesden 1 kuruş alsam şimdi özel uçağım vardı" gibi veryansınlar ederken, bir yanda da bir otel lobisinde çaldığı parça şikayet edilince mahkemelerde sürünen müzisyen tanıdıklarım var. Mahkemelerde sürünen diyorum zira 3 ayrı kuruluş, 3 ayrı dava açmış durumda bu kişiye. Geçende bir arkadaşımın kayıt stüdyosunda bizzat öğrendim bu durumu. Tabii şok edici... Yasal mp3 konusunda kesinlikle katılıyorum. İşin tekel olması muhakkak ki piyasaya zarar verecektir. Dahası Müyap nabza göre şerbet veriyor o konuda da hemfikirim. Zira bir belgeyi standartlarda 15 gün içinde alabilirken, yolunu bulursanız 2 günde de edinebiliyorsanız siz düşünün gerisini. Bu nedenle pek tavsiyem olmayacaktır online müzik dinletme projesi. Daha bu hafta bir müşterimizin talebi üzerine işin projelendirmesini yaptık, gereken evrak, hukuki sorunlar ve benzeri durumlar ortaya çıktığında müşterimiz "bizi aşarmış bu iş" demek zorunda kaldı. Masrafı ile düşünülen kar marjı birbirini dengeleyecek gibi değil zira. Hele ki "nasılsa TTNet'de var ona giderim" zihniyeti olan, veya "bunu torrent vb şeylerden indiririm" düşüncesinde olan bir kullanıcı kitlesinden bahsettiğimizi göz önünde bulundurunca işin riski daha da ön plana çıkmakta. Bir yanda bir kaç YTL'ye binlerce MP3'ü doldurup satanlar, bir yanda da internetin ne olduğundan bihaber denetim kurumlarının olduğu bir piyasada pek de ümit verici bir çalışma görünmüyor. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
yukarıda bahsettiğim site kendi bünyesinde mp3 barındırmıyor, sanatçıların kendi sitelerinde promosyon olarak verdikleri mp3 lerden, sağda solda olan vs.. ne varsa user'lar ekliyor...
ve tüm sorumluluğu user'a atıyor site bkz. youtube... vs... sitenin verdiği hizmet playlist hizmeti... http://www.alexa.com/data/details/tr...s/playlist.com burdan sitenin nasıl bir çıkış yaşadığını görürüsünüz... mp3 ün yasalınada karşıyım, albümede karşıyım, para ile satılan herşeye karşıyım :]]] değiş tokuş yanlısıyım :Pp
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
o değilde bulaşıcak olan var mı bu işe?
öncelikle tr dışı hosting lazım, programlama vs server kurulumundan, kılına tüyüne ben desteğim herşeye :]] ben bu işe girerim, müyap dava açar erişimimi kapatırsa, avukatımıda yollar karşısına çıkarım diyen varsa girelim işe :]
|
Zoque'a hoşgeldiniz!