Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » ://www » CSS » CSS'de Layout

CSS CSS ile ilgili merak ettiklerinizi, sorunlarınızı ve fikirlerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 22.03.2008   #1 (permalink)
adatak1

Yer: Aachen
CSS'de Layout

Merhabalar,

bu konuyla ilgili forumda arama yaptim ama benzer basliklar bulamadim ya da kafam artik cok allak bullak oldu o yüzden gözden kacirmis olabilirim.

Amatörce bir site yapmaya çalışıyorum. Tasarımını Photoshop'ta yaptıktan sonra HTML'e geçişini Dreamweaver'da CSS kullanarak yapmaya çalışıyorum. Google aramalarımın sonucunda sayfa görünümü (layout) için tablo veya frame'ler yerine div kullanılmasının doğru olduğunu öğrendim. Ama div'le işin altından kalkamadım. Relative, absolute positioning'le alakalı bir çözüm olması gerekiyor ama malesef ben o çözüme ulaşamadım.

Ekteki örnekteki gibi üst ve alt sütunlari sabit tutmaya çalışıyorum. Üst sütun logo için, alt sütun da copyright (geyik de olsa böyle bi bölüm var ) bölümü için. İçerik sayfa boyutundan büyükse aşağıya kayma olmalı. Tabi bu arada sağ ve sol sütunların sabit kalması gerekiyor.

Bir çözüm önerisinde bulunabilirseniz çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.
Ekli Dosya(lar)
Dosya Uzantısı: jpg ORNEk.jpg (51.7 KB, 18 defa görüntülendi)
adatak1 şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 22.03.2008   #2 (permalink)
cihangir

cihangir's Avatar

Yer: Freiburg / DE
Görsel: 169
Re: CSS'de Layout

Bu adresteki örnekler ihtiyacinizi karsilayacaktir. Ilgili sayfalardaki calismalari inceleyerek istediginiz sayfa tasarimini gerceklestirebilirsiniz.

Daha fazla örnek icin:
forum arama motorundan tablosuz tasarim diye aratirsaniz, sorunuz ile ilgili yine benzer konulara ulasabilirsiniz.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 23.03.2008   #3 (permalink)
kerem1905

Yer: istanbul
Görsel: 1

bu adrese bir bak istersen, hazır bedava CSS sayfa düzenleri var.

bu adreste de işin mantığını anlatan bir eğitsel mevcut.
Old 23.03.2008   #4 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra

div doğru yöntem. Positioning çoğu zaman boş bırakılır. Boş olunca statik anlamına geliyor.

Şimdi sizin yapmanız gereken şey şuna karar vermek: Sitenin sabit bir genişliği olacak mı yoksa esnek mi olacak? Benim tavsiyem sabit genişlik olsun çünkü widescreen monitörlerde veya 19" monitörlerde %100 genişlik her zaman iyi durmuyor. İçerikleri düzenlemek zor oluyor. Onun yerine 950px genişlikte ve ortaya hizalı bir tasarım tavsiye ederim.

Herkes birkaç link vermiş. Ben de geleneği bozmayayım. Hazır tasarımları bu sayfada bulabilirsiniz. Bu konuların açıklamasını ise bu sayfada bulmak mümkün.

Şüphesiz kaynakları okuyup çok şey öğrenilebilir ancak bu konuyu bir de benden dinleyin:

950px sabit genişlikte resimde gösterdiğiniz tasarımı adım adım yapalım:

1. 950px genişlik ve ortaya hizalama konusu için önce bir container div koyuyoruz. Yani bütün herşeyi içine alacak bir container. HTML sayfamızın body kısmına şunu yazıyoruz:
<div id="container"></div>

Şimdi CSS ile container divini biçimlendirelim. HTML sayfamızın head tagları arasına ise şunu yazıyoruz:
<style type="text/CSS">
<!--
#container {
width: 950px;
margin-top: 0px;
margin-right: auto;
margin-bottom: 0px;
margin-left: auto;
background-color: #FFFF00;
}
-->
</style>

Margin değerlerini bu şekilde yazıp ortaya hizalama yaptım. Container kolay anlaşılsın diye sarı background rengi kullandım. Ayrıca geçici olarak yükseklik değeri verdim gözüksün diye.

2. Siteyi, önce 3 parçaya bölelim: üst, orta ve alt. Sol, sağ ve içerik dediğiniz yerleri orta isimli divin içinde oluşturacağım. Şimdilik sol sağ ve içeriği bırakıp üst, orta ve alt kısımlarını div olarak container'in içine ekliyorum. Gözüksünler diye divlerin içine birer karakter boşluk koydum. &nbsp; yazan şey bir karakter boşluktan başka bir şey değil.

<div id="container">
<div id="ust">&nbsp;</div>
<div id="orta">&nbsp;</div>
<div id="alt">&nbsp;</div>
</div>

CSS'e gelirsek: Orta her zaman üst'ün altında olmalı. Ayrıca alt her zaman ortanın altında olmalı. Bundan emin olmak için clear değeri kullancağım. Ayrıca yine kolay anlaşılsın diye renk veriyorum.

<style type="text/CSS">
<!--
#ust {
background-color: #0099FF;
}
#orta {
background-color: #00FF00;
clear: both;
}
#alt {
background-color: #FF0000;
}
-->
</style>

Şimdi diyeceksiniz ki ust, orta ve alt divleri için genişlik falan vermedik. Doğrudur. zaten gerek yok çünkü genişlik verilmeyince %100 oluyor. Bunlar 950px'lik container'in içinde olduğu için genişlik onun genişliği kadar olacak.

Şimdi orta isimli divin içine sol, içerik ve sag divlerini koyalım:
<div id="container">
<div id="orta">
<div id="sol">&nbsp;</div>
<div id="icerik">&nbsp;</div>
<div id="sag">&nbsp;</div>
</div>
</div>

Şimdi sol, içerik ve sag için biçimlendirme yapacağım. Sol ve sağ için bir genişlik belirlemem lazım. Varsayalım onların her biri 160px genişlikte olsun. Bu durumda icerik =950-160-160=630px eder. Ancak solda ve sağda 5 px boşluk bırakacağım için 620 yapıyorum.

Sol'u sola hizalayacağım. Sag'ı sağa hizalayacağım. İçeriği de sola hizalayacağım. Hiçbirine positioning yazmıyorum.

<style type="text/CSS">
<!--
#sol {
background-color: #990066;
float: left;
width: 160px;
height: 500px;
margin-top: 5px;
margin-bottom: 5px;
}
#sag {
background-color: #9999FF;
float: right;
}
#icerik {
background-color: #CC6633;
width: 620px;
margin: 5px;
}
-->
</style>

Container için geçici olarak verdiğim yüksekliği iptal ettim. Ayrıca üst, alt, sol, sağ, icerik divleri için yükseklik verdim. Bir de içerik, sol, sağ divlerinün üstünde altında boşluk bıraktım. Firefox'ta düzgün çalışsın diye orta divine boşluğu eklemek yerine ortanın içindeki elemanlara ayrı ayrı ekledim.

Sonuçta bütün HTML sayfamızın içi şu oldu:
Kod:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<HTML xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/HTML; charset=iso-8859-1" />
<title>CSS layout</title>
<style type="text/CSS">
<!--
#container {
	width: 950px;
	margin-top: 0px;
	margin-right: auto;
	margin-bottom: 0px;
	margin-left: auto;
}
#ust {
	background-color: #0099FF;
	height: 120px;
}
#orta {
}
#alt {
	background-color: #FF0000;
	height: 80px;
}
#sol {
	background-color: #990066;
}
#sag {
	background-color: #9999FF;
	float: right;
}
#icerik {
	background-color: #CC6633;
	width: 620px;
	margin: 5px;
}
-->
</style>
</head>

<body>
	<div id="container">
	  		<div id="orta">
			  <div id="sol">&nbsp;</div>
			  <div id="icerik">&nbsp;</div>
			  <div id="sag">&nbsp;</div>
	  		</div>
	</div>
</body>
</HTML>
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 09.05.2008   #5 (permalink)
adatak1

Merhabalar,

verdiginiz cevaplar icin cok tesekkürler. Sinavlardi, tez baslangiciydi derken bu konudan biraz uzaklasmistim. Simdi geri döndüm En kisa zamanda önerilerinizi deneyecegim. Ve belki yeni sorularla geri dönecegim

Tekrar tesekkürler..
adatak1 şu an çevrimdışı  
Old 15.05.2008   #6 (permalink)
adatak1

Tekrar merhaba,

siteyle ugrasilarim sonuclandi sonunda. Bi sürü yardim alarak tamamladigim sitenin adresi sudur:
http://www.ozcubukcu.com/anasayfa.html

Yardimlariniz icin tekrar tesekkürler Su div isini cözemeseydim daha bi süre daha bu konu askida kalacakti..
adatak1 şu an çevrimdışı  
Yanıt

Etiketler
css , layout , positioning

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.3 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0 RC5

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 23:16.