»
hangi linux?
|
| Yazılım/Software İşletim sistemleri (windows, linux, mac...) ve her türlü yazılım ile ilgili soru ya da karşılaştığınız problemlere bu bölümde yer verebilirsiniz. Serial, warez, crack isteği içeren mesajlar silinecektir. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Benim tercihim Mandrake
Benim tercihim, Mandrake 10 Community Edition. Üstünde wine, winex (DirectX desteği), dosbox ve VMware kurulu. Photoshop, macromedia ürünleirni denemedim ama, her türlü oyun ve programı wine-winex ikilisi ile rahatça kullanıyorum. Çok eski dos program ve oyunlar için (performansı pek iyi olmasa da) dosbox oldukça işe yarıyor. Yazdığım programları çeşitli windows versiyonlarında denemek için ise VMware kullanıyorum. Kullandığım donanım ise herkesin masasında olan cinsten; Intel 8x0 board OB Lan + Ses kartı P4-2Ghz 256 MB ram 60 GB HDD GeForce 4 MX 64 MB Bu donanımla, çift vmware oturumu açınca (server ve client için ayrı ayrı) makina oldukça yavaşlıyor, bu da çok doğal, bir işlemciye 3 işletim sistemi çalıştırtmış oluyorum. Bir iki hafta önce, Linux makinesi olarak P2-300, 512 MB ram, 16 MB Vodoo banshe, 2X10 GB Hdd konfigürasyonlu bir makine kullanıyordum. Bu makineyi, emekli etmemin nedeni, Linux altında Neverwinter Nights adlı oyunu oynamanın işkence olması (yanlış anlaşılmasın, oyun winex ile çalışıyor ama çooook yavaş). Objektif bakarsak, P2-300 üzerinde en hafif windows kurulu olsa bile aynı sorunu yaşatacaktım. Bir diğer taraftan, konuya yazan arkadaşların değindikleri bir nokta, linux ve windows yazılımlarının karşılaştırılması. Arkadaşlar, çok kullandıkları, el alışkanlıkları olan yazılımlar ile daha rahat çalıştıkları için, diğer yazılımlardan hoşlanmıyorlar. Yoksa, bu yazılımlar ile yaratılmış bir çok harika eser görebilirler (örnek mi, çoğu filmin dijital efektleri, linux altında hazırlanıyor, hatta gimp ile yapılmış yüzlerce site tasarımı, grafik vs mevcut). Ayrıca alıştıkları yazılımları da linux altında kullanabiliyorlar tabii ki. Sadece wine ile değil, bildiğiniz gibi Apple, işletim sisteminin çekirdeğini linuxla değiştirdi. Yani MacOS artık bir linux. Dolayısı ile MacOS için hazırlanmış yazılımlar, ufak tefek ayarlar ile linux çalıştıran herhangi bir makinede de çalışıyor (evet Photoshop ve macromedia ürünleri de). Önemli olan nokta, sizin bilgisayarla ilişkinizin sınırlarını nerede çizeceğinize karar vermeniz. Bilgisayarlardan sadece bir araç olarak olarak yararlanacaksanız, en iyi tanıdığınız ve işinizi en kısa sürede, en rahat yapabileceğiniz sistemi seçmelisiniz. "Yok, ben bilgisayarların arasında yaşıyorum, her hangi bir bilgisayar ile herhangi bir işi yapabilecek durumda olmak istiyorum" diyorsanız, nacizane tavsiyem, bulabildiğiniz her sistemle (windowslar,MacOS, linuxlar, *nixler ...) çalışın. Böylece siz de platform bağımsız olursunuz Bir noktadan sonra ise, bulduğunuz en esnek (ve malesef en zorlarından biri) işletim sistemi olan linux tercihiniz oluyor. Açık kaynak kodlu olması programcılıkla uğraşanlar için inanılmaz bir kendini geliştirme ortamı sağlarken, diğer kullanıcılar için nerdeyse sonsuz bir yazılım kütüphanesi anlamına geliyor. Hem de ücretsiz! Tabi bu ücretsiz kavramı, tüm linux ve yazılımlar için geçerli değil ama çok büyük bir kısmı için doğru. GPL ve türevi olan çeşitli lisanslama biçimlerinde, hem yazılımın kullanım hakları, hemde kaynak kodlarının hakları herkese aittir. Diğer lisanslama modellerinde ise, kullanımı açık, kodu saklı; kullanımı ve kodu saklı vs vs gib durumlar da mevcut. Fakat ihtiyacınızı karşılayacak mutlaka açık kodlu en az bir yazılım bulmanız mümkün. Ayrıca, son derece geniş bir kitle ile hem profesyonel (ücretli), hemde amatör (gönüllü) destek bulmanız çok kolay. Tek dikkat edilecek nokta, sorduğunuz sorularla ilgili gerekli dokümanları okumuş olmanız (çoğu sorunun cevabı bu dokümanlarda mevcut; mevcut değilse de sorunun cevabını anlamak için bilmeniz gereken bilgileri içeriyorlar). Tüm bu olumlu ve olumsuz yanlarıyla birlikte linuxa geçmek istiyorsanız, bilgisayarlarla olan ilişkinizde yeni bir sayfa açıyorsunuz demektir. Kolay gelsin..... Linkler: macOS X Photoshop - MacOS X Macromedia Studio MX - MacOS X Mandrake Linux Winex DosBox VMware Not: darkstar@silverspell.net adresimden bana ulaşabilirsiniz, zamanım oldukça ve elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.
|
|
|
#12 (permalink) | |
|
|
Re: hangi linux?
Alıntı:
Ayrıca, popüler dağıtımlar arasında, en güncel paketleri bünyesinde toplayan dağıtım yıllardır Mandrakedir.
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
|
Ben free olayına artık inanmıyorum, linux u kurdum kaç defa her seferinde birilerinin biyerlerden bişeyler kırpmaya çalıştığını gördüm...
Bir çok dağıtımı kullandım , kiminde mp3 desteği kaldırılmış , yok onu bul ordan yok şunu yamala, yok bilmemne.. Büyük distrubution lar insanı çok geriyor.. Diyelimki ben linux u ilk defa bilgisayarıma kuracak biriyim bana bütün herşeyi yüklemem önerilir çünkü bir şeyler yükleyip bişeyleri yüklemediğim zaman bazı bağımlılık problemleri çıkar yani anlayacağımız o dosya şuna şu doya buna bağımlıdır..... Diyelim ki bütün herşeyi yükledim... Bir açarım bilgisarı linux açılır, o da ne curcuna heryerde bir sürü program var ve çoğuda birbirinin yaptığı işin aynısını yapıyor... Zaten hepsini teker teker çözmeye çalışsam ömrüm tükenir, diyelim ki çözdüm ,başka bir distrubituonda aynı programlar yoktur ki...!!! hepsinde kendi çapında biiiiiiiir sürü program var... benim kafam tamamen karıştı... olmaz böyle olamaz... Linux un çok güçlü olduğunu , linux ta herşeye hakim olunabileceğini duyanlar ,maalesef bu o kadar da kolay değil ... Ayrıca bir program yüklerken onunda bağımlı olduğu library leri internetten bulmalısınız! En güzeli en ufak dağıtımı kullanmak... Bu dertlerin ardından birde her dağıtımın özgürlüğünü ilan etme muhabbeti başladı... Eskiden isoları olan suse gibi dağıtımlar isolara izin vermeyip sadece FTP installl a izin vermeye başladı... siz FTP den indirip bütün programları CD yapmalısınız.. iso yu CD yapmak kolay... ammaaaaa FTP den indirdiğiniz dosyaları CD yapmak için basbaya kasmanız gerekir çünkü hangi dosya CD de hangi klasörde bulunacak bunu bilemiyoruz... Çok başka bi alem çok başka dertler... Bu geçim sıkıntısında bu zorlukta herkes bişeyler yapmaya çalışırken Linuxa vakit ayıracak zamanınız olursa ne ala .... siz gerçekten çok azimli bir insansınız diyebilirim....
|
|
|
#14 (permalink) |
|
|
Chopsuey;
Linuxiso.org adresinden iso indirebilirsin, yada P2P programları sana yardımcı olur. Yazılımlar konusunda dediğin doğru, her dağıtımla birlikte ayn işlevlere sahip birden çok yazılım geliyor ve bu da kafa karıştırıcı olabiliyor. Genelde bağımlılık problemlerini kurulum yazılımları çözer. Bazı özel durumlarda, experimental paketleri de dağıtımlarına eklediklerinde, bu tür problemler çıkabiliyor. Zaten exp. paketleri de sadece uzman kullanıcılara önermekteler. Gerçekten de linuxa hakim olmak oldukça çok bilgi ve tecrübe (dolayısı ile zaman) gerektirmekte. Bu duruma alternatif olarak LiveLinux kavramı gelişti. Yani, bir cd üzerinde kurulmuş gelen, cdden açılış yapan linuxlar. Bu linuxlar sayesinde, makinanıza hiç bir yazılım kurmanıza gerek kalmadan linux kullanabilirsiniz. Tabii ki bu sistemin avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Örneğin, yeni bir linux yazılımı denemek istiyorsanız bu yazılımı kuramayabiliyorsunuz. En büyük avantajı ise, bir şeyler kötü gittiği zaman sistemi tekrar başlatmanız yeterli oluyor (windows reklamı gibi oldu ama ) Özellikle linuxa yeni başlayanlara tavsiye ederim. Ayrıca, suse novel gibi yıllardır işletim sistemi üreten ve satan bir firmanın kanatları altına girdikten sonra, elbetteki satışlarını arttıracak yönde hareket edecektir. RedHat örneğine benzer bir durum ![]() Bir de yazının en başında yer alan, linux u kurdum kaç defa her seferinde birilerinin biyerlerden bişeyler kırpmaya çalıştığını gördüm... kısmını anlamadım ??? Açıklarsan sevinirim. Linkler: Linux Dağıtımları Knoppix Live Linux Morphix Live Linux Slax Live Linux Linux Iso Suse ISOları
|
|
|
#15 (permalink) |
|
|
Bu arada dün akşam wine konfiguratoru incelerken, Photoshop için özel ayarlarının olduğunu gördüm ama diğer Macromedia ürünleri için ayarlar yoktu, sanırım o ayarları kullanıcıların yapmasını bekliyorlar
Ayrıca, linux üzerine Borland Delphi 7 Ent. Edition kurdum. Çalıştırmaya kalktığımda ise lisans dosyasının var olduğunu fakat ürün için (Delphi için) geçersiz olduğunu söyleyen bir hata mesajı aldım. Sanırım aynı linux üzerinde Kylix de kurulu olduğu için lisans dosyalarında bir karışıklık var. Bu akşam, Kylixi kaldırıp, delphiyi tekrar kuracağım. Delphiyi çalıştırdıktan sonra sıra Visual C++ 6.0 da
|
|
|
#16 (permalink) |
|
|
Daha geçen güne kadar susenin 9.1 iso ları yoktu... ayrıca FTP installda seni kasmak için bir sürü zorluk vardı.. bunlardan biride bir dosyanın sıkıştırılmış halde bulunmasıydı... install da sorun çıkartıp yüklemeni engelliyordu... Hangisi olduğunu bulmakta sana kalmış
ben bulamamıştım şahsen .. 1OO lerce dosya vardı. Sinir yaptım uğraştım SUSE DVD si yapmayı öğrendim.. uğraştım becerdim bu aşamayı atlattım..ama bu böyle gitmez ki çok günlerimi harcayıp çok şey öğrenmem gerekir... Linuxta bol bol doc var... ama doc leri bulmam zaten başlı başına olay... anlaman ayrı bir olay... uygulamam apayrı... Linux güzel bişey hakikaten ama tek başına yetmesi imkansız... Sadece linux um var evde ve hiç windows a ihtiyaç duymuyorum diyebiliyor musun? Linux un tek işletim sistemim olmasını ne kadar çok istediğim hırs yapıp çok fazla şey öğrenmiş olmamdan bellidir ... Ama olmuyor maalesef... Bakıyorum heryerde linux süper linux şöyle güzel linux böyle güzel... tamam güzelde hep böyle överek nereye kadar.. birazda gerçeklerden bahsetmek gerek... ama amaç yeni başlayanları caydırmak değil tam tersine zeki ve hırslı bir insan zaten bu okuduklarından sonra Başarabilirim diye düşünür....... Linuxta hiç para harcamıyorsun diye bişey yok ki... linuxta bile korsan yazılım kullaNmak zorunda kalabilirsin maalesef.. Geçenlerde linux yüklü bi bilgisayarımda arkadaşlarım bir DVD izlemek istedi bende hararetle bilgisayar başına geçtim kastım kastım ... yok ekran kartı driverları yok MESA yok bilmemne.. çıldırdım.. DVD izlemek ne kadar zormuş!! Bazen linux kurmak ,i Microsoft a sempati duymanı sağlar... Ayrıca linux ile ilgili sorunlarımda karşıma çıkan türkçe dökümanlardan örnekler veriyim: Şu satırı böyle yapın şu satırı silin bu satırdada "0" olan yeri "1" yapın... bu bilgilendirme değil bence... bu otomatiğe bağlama... hani nerde sisteme hakimiyet... Windowstada bu iş aynı al bi update.exe dosyası... tık tık olay bitti.tabiki arkadaşların yaptığını küçümsemiyorum işini gücünü bırakıp o yazıları hazırlamak bile fedakarlık... ne biliyim aslında linux hakkında hep iyimser düşüncelerim vardır ama bugünlerde heralde psikolojim iyi değil...
"We happy few, we band of brothers for he today that sheds his blood with me ,shall be my brother."W.S. Mesaj chopsuey tarafından 22.08.2004 (16:36) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) |
|
ben de sürekli windows-linux ikileminin içerisindeyim. windows'u aşırı kaynak kullanmasından dolayı sevmiyorum.
ben; AMD 2400+, 512 mb RAM, 32 MB ekran, DVD combo hp notebook'a sahibim. bu makina ilk kurulum sonrası gayet iyi, hızlı. fakat gel gör ki; virüs prg, firewall, ofis, PS, AI, corel, zırt pırt gerekli programlar, yok quicktime yok realtime vs vs derken bir bakıyosun registry şişmiş... üstüne bir de ufak tefek oyun, multimedya araçları kıl-tüy derken.... benim XP açılışı 2-3 dk'ya varıyor... açıkken de yavaşlığı cabası... bu kısır döngüden kurtulamıyorum. arada bir format atmak ihtiyaç oluyor. fakat abimin Mac'inin 4-5 yıldır aynı kaldığını görünce, sadece işletim sistemini yenilemesinin (formatsız) yeterli olduğunu görünce kan beynime sıçrıyor... diyorum, Mac'e geçeyim... gemileri yakayım ![]() şu sıralar pardus dikkatimi çekti. acaba beni bu ızdıraplardan kurtarır mı?!?... depresyondayım... |
|
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
Valla byRAM ben derim ki geç macintosha eğer tasarımcıysan. Linux "yetersiz" değil ama program olarak alışkanlıkların Photoshop, Freehand gibi Macintosh'ta daha rahat.
Bende 1.5 sene içerisinde Mac ortamına taşıyacağım kendimi, bende abimden gördüm Mac'in gücünü.
|
|
|
|
#19 (permalink) |
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
Şu sıralar unix linux ve türevleri ile ilgili çalışmalar yapacağımdan ofisteki bilgisayara linuz kurmak amacıyla yeni bir HDD alıyorum (eskisi doldu da
) Linux olarak türk geliştiricilerin çalıştığı sürümleri kullanmayı düşünüyorum. Ancak haklarında pek detaylı bilgim yok. Bunların dışında eğer bir seçim gerekirse RedHat kullanmayı düşünüyorum.
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!