|
|
#1 (permalink) | |
|
firewall gerekliliği
merhabalar. ağ, ağ paylaşımı ve network'e dair konularda yeterli birikime sahip olmayan arkadaşlar için kendilerine acil olarak bir firewall programı edinmelerini salık veririm... şöyleki; laptopumla ofis makinasını basit bir ağ kablosuyla direkt birbirine bağladım. her iki makinada da zonealarm yüklüyken interneti paylaşamadım. derken zonealarmı iptal edince mesele çözülmüştü. iki bilgisayardan veri aktarımı için de sadece paylaşılan belgeler klasörünü kullandım... bir zaman sonra bazı dosyalar lazım olduğunda bir baktım ne göreyim. benim dosyalar yok! ve oracıkta bir txt dosyası var ve adı: buna bak ta ibret al.txt ![]() içeriği ise şöyle: Alıntı:
diyeceğim şu; benim gibi olan arkadaşların bir anlık gaflet sonunda başlarına olmadık şeyler gelebilir, dolayısıyla gerekli tedbirleri alsınlar. bu mesaj sadece yaşadıklarımı aktarmaktan ziyade şu anda savunmasız bulunan arkadaşlara uyarı, hatırlatma mahiyetindedir... teşekkürlerimi sunuyorum!
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: firewall gerekliliği
Benzer bir olay da benim başıma geldi. İşyerindeki bilgisayarlar birbirine bağlı. internet bağlantısı ADSL ve bağlantıyı dağıtan bir de switch mevcut. Bilgisayarlar arasında dosya alışverişi yapmak için aynen ZoneAlarm'ı kapatmam gerekti (yeteri kadar ağ bilgisine sahip değilim) ve bir şekilde sorunu çözdüm (sandım). Hem modemin hem de switch'in güvenlik duvarları var ayrı ayrı. O yüzden ZA'yı kapatmanın önemli bir sorun oluşturmayacağını düşündük ve bir süre devam ettik.
Sonra bir gün yine işlerimi yaparken fare takılmaya başladı. Optik fare olduğu için, belki de temas etmemiştir falan diye geçiştirdim. Sonra bu takılmalar sıklaşmaya başladı. Bir ara elimi fareden çektim ve 5-6 saniye bekledim. Baktım fare imleci yavaş yavaş masaüstündeki C sürücüsünün kısayoluna gidiyor. Sonra onu tıkllıyor ve C'nin içinde garip isimli bir TXT dosyasını açıyor. İçinde de bu marifetli(!) arkadaşımızın reklamı var. O zaman anladım ZA'nın (ya da herhangi bir güvenlik duvarı yazılımının) ne işe yaradığını. Öyle ki, şu güne kadar böyle bir olayla hiç karşılaşmadım. Hem evdeki bilgisayarımda hem de dizüstü bilgisayarımda hep açıktır ZA. Demek varmış bir hikmeti. Uzun lafın kısası, kesinlikle güvenlik duvarı kullanın. Virüs, casus yazılım vb. programlardan bahsetmiyorum bile. Zaman kötü
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
7 yıldır bu makinenin tepesindeyim henüz böyle bişi gelmedi başıma allahtan
Kaldı ki bilgisayar sunucu gibi benim 7/24 açık neredeyse...Firewall önemli tabi ama doğrusu dosya paylaşımı olsun, bluetooth olsun IIS olsun bunları çalıştaramadıgım için hep soğuk baktım.Hoş illaki ayarları vardır ama beceremeince saldım gitti
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Benim başıma gelmedi bu tür olay herhalde sizin makinelere trojan türü birşey yutturmuştur. Birde şu var çoğu dsl modemlerde zaten bir güvenlik duvarı var. İllede yazılımsal bir güvenlik duvarı arıyorsanız kerio personal firewall vardı güzel bir programdı.
|
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Belkide modemin güvenlik duvarını ayarlamak gereklidir mesela nat/virtual server bölümünden bilgisayarınızın üzerinde kullandığı standart portları elle girip diğer portlara izin verilmemesi gibi birşey. Belki daha farklı birşey de olabilir benim bilmediğim. DMZ falan filan birçok zımbırtı var modemlerin kontrol panellerinde.
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Ne yaparsanız yapın, reverse connection metodu ile dahi -ki yeni bir şey çıkmaz ise- rahatlıkla dalınabilir pcye. Neyse, bunlardan öte, 2,3 yıldır anti-virüssüz tam hızla çalışan bir pcnin sahibi olarak;
Bence neyi nerden indirdiğimize dikkat edip, sürekli en son çıkan programları kurmaya çalışmayalım. Hele hele windows gibi ne yapacağı tam belli olmayan sistemlere muhtaçken...
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
öyle bilip bilmeden yazılım falan indirdiğim yok ki... doğru dürüst download bile yapmıyorum internetten, buradaki eksikliğim bence şu; portların ne olduğunu, hangisinin ne işe yaradığını anlamıyorum. manuel olarak müdahale edeyim. ki anlamam da gerekmez network'çü değilim
ZA benzeri programlar bizi bu dertten kurtarıyor...
|
|
|
|
#10 (permalink) | |
|
Alıntı:
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|